Isoisän suklaakakku


Olen aina pelännyt suklaakakun tekemistä. Ihan oikeasti, pelännyt. En halua olla se joka tekee ison, kauniin mutta kuivan ja muruisen kakun. Kuivakakut ovat erikseen. Miten siis yhdistää takuuvarmasti ja onnistuneesti suklaakakku ja mutakakku? Brownie ja juustokakku? Suklainen mutta tahmea? Pehmeä mutta ilmava? Mahdotonta. Tämän takia en ole edes uskaltanut yrittää. Nyt ukin syntymäpäivät kuitenkin innostivat minua leipomaan lahjakakun. Tässä on kaikkea kiellettyä, ihanaa, makeaa ja syntistä. En onnistunut löytämään juuri sellaista ohjetta kui halusin, joten tässä on omani. Isoisän suklaakakkua voisi myös kutsua kilon suklaakakuksi. Tosiaan, arvioin että suklaata on oltava vähintään kilo että voin kutsua tätä suklaakakuksi. Koristelua ei tietenkään lasketa joten siitä vielä sata grammaa lisää. Mutta kenenkään ei tarvitse tietää.
Ideana on tehdä pohja, leikata se kolmeen osaan. Levittää väliin täyte ja kuorruttaa päältä. Kakku on kostea ja täyteläinen, suussa sulava ja ihanan syntinen.

Pohja
400g tummaa suklaata
300g margariinia
1dl vahvaa kahvia tai espressoa
2dl sokeria
3dl jauhoja
4munaa
1tl soodaa
2tl leivinjauhetta
(kermaa)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata suklaa(itse sulatan aina mikrossa) ja rasva, lisää seokseen munat ja lopuksi kuivat aineet tähän joukkoon. Lisää kahvi sitä mukaan kun sekoitat kuivia aineita joukkoon. Jouduin myös lorauttamaan joukkoon kermaa sillä massasta tuli aika paksua. Käytin toisaalta vähemmän kahvia kuin desi.

Laita pyöreään kakkuvuokaan ja 150 asteeseen noin tunniksi. Kiertoilmauuni paistoi hieman nopeammin. Ideana on että kakku saa muhia rauhassa, eikä ehdi kuivua sisältä. Huomaa kyllä kun alkaa olla valmista, joten kannattaa tarkkailla. Oikea hetki on ottaa pois juuri kun sisältä on kypsää. Ei hetkeäkään myöhemmin. Kun pinta alkaa näyttää juuri ja juuri oikealta, kokeile hammastikulla onko sisältö kypsä. Vaatii siis hieman tarkkailua mutta muuten oikein helppoa. Ja vaikka tämän täydellisen kohdan missaisikin, kakusta tulee kuitenkin aivan ihana.

Täyte
100g tummaa suklaata
300g maitosuklaata
1 purkki mascarponea
2dl kermavaahtoa
1d sokeria

Kaada kulhoon kerma ja sokeri ja vaahdota. Kannattaa valita iso kulho sillä vaahdottaminen ja suklaalla leikkkiminen sotkee enemmän kuin olettaisi. Lisää joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Sulata suklaat ja lisää joukkoon. Sekoita kunnes massa on tasaista ja herkullista. Hillitse itsesi syömästä sitä. Täytettä saa tehdä enemmänkin ja käyttää sitä kakun päälle. Siis kuorruttaa kakku täytteellä.

Kun pohja on valmis ota se uunista ja anna jäähtyä rauhassa. Tässä kohtaa kannattaa malttaa ja olla kiirehtimättä. Sillä välin voi etsiä kaapin pohjlta jotain millä haluat kostuttaa sen. Espresso käy tähän oikein hyvin. Äidin kanssa löysimme pullon Larsen Cognac pullon ja totesimme ettei parempaa voisi toivoa.

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Tämä on helpointa jos sinulla on apua, sillä kerroksista tulee melko ohkasia. Jos tuntuu että saat vain puoliksi, tee niin. Kakkupohjan halkaisu onnistuu parhaiten, kun teet veitsellä reunoihin urat valmiiksi ja vedät ompelulangalla niitä pitkin läpi. Veitsellä on turha yrittää sahata. Myös, jos satut löytämään pitkän kalanfileerausveitsen. Varmista ettei kukaan näe, että käytät tätä kallisarvoista terävää veistä kakkuusi!

Kostuta kakkupohjan kaikki kerrokset. Ja levitä täytettä ensimmäisen pohjan päälle. Täytteen ei pitäisi kovin paljon pursuta reunoilta joten laita reilusti reunoja myöten. Laita toinen pohja päälle ja levitä loput täytteestä sen päälle. Lopuksi lisää vielä kolmas pohjakerros. Anna kakun olla ainakin puoli tuntia tällä tavalla. Näin saat kaavittua reunoilta yli tulleen täytteen. Sähläsimme hieman kuorrutteen kanssa, joten meillä kakku oli jääkaapissa näin koko yön.


Kuorrutus
200g maitsuklaata
100g margariinia

Sulata rasva ja suklaa ja anna hieman jäähtyä. Levitä kakun päälle ja tasoita leveällä kuumassa vedessä kastetulla veitsellä pinta tasaiseksi. Annoin kuorrutteen valua reunoille enkä kovin tarkkaan yrittänyt peittää myös reunoja. Siihen soveltuu tosiaan täytteestä tehty ''kuorrute'' paremmin. Jos siis haluaa peittää koko kakun.  

Koristeluun 
100g valkosuklaata

Raasta sulkaa kakun päälle, tai sulata ja tee kuvioita tai raitoja. Täysin mielen mukaan.
Ainakin toivottavasti et voi epäonnistua. Tämä kakku oli ainakin menestys ja parani vain seuraavaa päivää kohden. Ei siis kannata jättää viimetinkaan tekemistä vaan tehdä suosiolla päivää paria aikaisemmin. Tästä reseptistä tulen soveltamaan kyllä jatkossakin.

Ps. Kiitos äiti avusta ja hyvästä seurasta!

6 kommenttia

  1. Ooh, tuo näyttää syntisen hyvältä! Ja näin leivostiskilläkin työskennelleenä voin todeta tuon todella olevan salonkikelpoinen. Aika hauska idea nimetä kakku "Isoisän suklaakakuksi", kaikki kun on AINA isoÄIDIN kurkkupikkelssejä, muuseja, kakkuja... ;) NAMS!

    VastaaPoista
  2. No kun se tuli isoisälle :D! Kannattaa joskus kokeilla kun haluaa tehdä ns. takuuvarmakakun.

    VastaaPoista
  3. Vau, mikä kakku!!!Hyvän reseptin olet luonut! taidan kokeilla muitakin reseptejä sulta :) Suussa sulavaa suklaata toisen suklaa kerroksen jälkeen....mmmmmmmm :)
    T: Milja

    VastaaPoista
  4. Voi järki! Parin vuoden ajan olen tällä ohjeella tehnyt suklaakakun kaikkiin isoimpiin juhliin, joulut, synttärit ym. Ylivoimaisesti paras suklaakakku ikinä! :) Parin viikon päästä pääsen taas vihdoin tekemään tätä.
    Kiitos ihanasta reseptistä!:)
    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Ihanaa kuulla :D ihan hassua, olin itse unohtanut tämmän jo, kun tämä on mun ''syön maitoa ja munia'' ajoilta. Mäkin muistan tykännenni tästä. Jos joksus tarvitset maidotonta ohjetta tai muuten vaan kokeiluinto yllättää niin tää uudempi suklaakakku on mun mielestä ihan älyttömän hyvää kansa. Ellei jopa parempaa ;) http://liisalla.blogspot.fi/2014/08/the-best-vegan-chocolate-cake-ever.html

      Poista
    2. Ehdottomasti menee kokeiluun tämäkin kakku! :) -S

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top