Granola bars

Tekemieni raakapatukoiden jälkeen päätin tehdä toisenkin kokeilun. Olen pitkään halunnut tehdä myslipatukoita eväsruoaksi, mutta muutaman epäonnistumisen jälkeen olen hyllyttänyt idean. Olen aina ennen kokeillut valmistaa nämä ruudut uunissa, enemmänkin leivostyyliin. Koostumus on aina ollut liian kakkumainen ja olen pettynyt lopputulokseen, vaikka kokeiluni on aina syöty käsistä. Nyt päätin ensi kertaa kokeilla menetelmää jossa ainekset sidotaan toisiinsa hunaja-rasva-sokeri seoksella. Ikään kuin liimalla. Arvatkaa mitä, onnistuin!

Nämä ovat ehdottomasti parhaat myslipatukat joita olen maistanut. Kaupan patukat joissa on säilyvyys ensi vuoteen, eivät juurikaan houkuttele. Ruohojuuresta olen löytänyt useita hyviä patukoita mutta harvemmin tulee ostettua kotiin 15 kpl, ihan vaan jos tekee mieli evääksi. Itse tehdyt ovat aina parempia ja todistin sen tässä oikeaksi! Parasta on että nämä ovat ihanan helpooja, makuvariaatioita on kymmeniä ja hinta verrattuna kaupan patukoihin on todella pieni! Lisäksi ne ovat vegaanisia, terveellisiä ja helppoja grab and go ruokaa! Aamupalaksi, välipalaksi, treeneihin?

 Noin 15 kpl

Tarvitset:

4dl kaurahiutaleita
2dl jotain muita hiutaleita tai leseitä. Itse kaivoin kaapista pahvin makuisia täysjyvähiutalemuroja ja murskasin pieneksi.
2dl auringonkukansiemeniä
2dl pieneksi pilkottuja manteleita tai pähkinöitä

1.5dl tummaa sokeria
1.5dl luomu hunajaa
60g kookosvoita
2tl vaniljasokeria tai muutama tippa vanilja aromia
1/2tl suolaa

4dl kuivattuja hedelmiä maun mukaan. Itse laitoin karpaloa, luumua, viikunaa ja aprikoosia pieneksi pilkottuna. 

Sisältöä voi muuttaa vapaasti mielen mukaan, kunhan pitää suhteet samana ja säilyttää hunajan, sokerin ja voin, jotka muodostavat liiman joka pitää patukat kasassa. Voit käyttää myös norm.  margariinia, itselläni sattui olemaan vain kookosvoita kaapissa.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Jos sinulla on apuri, laita hänet tässä vaiheessa pilkkomaan kuivattuja hedelmiä haluamasi palasiksi. Jos teet yksin, pilko nämä ensimmäiseksi. Kohta sinulla on kiire vahtia uunia ja levyä. Vuoraa foliolla valmiiksi astia johon aijot laittaa seoksen kovettumaan. Itse käytin norm. kokoista lasagnevuokaa.

Sekoita hiutaleet, pähkinät ja siemenet keskenään.  Kaada ne uunivuokaan tasaisesti ja paista kunnes väri muuttuu kullan ruskeaksi. Varo ettet polta!

Sekoita kattilassa sokeri, hunaja, rasva ja mausteet ja keitä matalalla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen pohjaa myöten. Kun seos on tasainen ja helmeilee kevyesti, ota pois levyltä.

Ota iso kulho ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Sekoita huolella, mielummin liian hyvin, jotta jokaiseen kohtaan tarttuu hieman hunajarasvaseosta. Lusikoi seos vuokaan. Painele leivinpaperin läpi pinta tiiviiksi ja tasaiseksi. Itse tein tämän suosiolla lattialla koko painoani hyväksi käyttäen. Kannattaa käyttää leivinpaperia apuan sillä seos saattaa vielä olla kuumaa ja tahmeaa. Näin vältät sen käsiin tarttumisen.

Anna jäähtyä jääkaapissa noin 2h. Kumoa patukkalevy leikkuulaudalle ja isoa veistä käyttäen leikkaa haluamasi kokoiset patukat. Huom. paina veitsellä, älä sahaa. Paketoin jokaisen patukan erikseen folioon. Ympäristöystävällinen paketointitapa on vielä hakusessa.

Säilyvät varmasti ainakin viikon hyvinä. Uskoakseni vielä pidempäänkin, ellei näitä jostain syystä syödä ennen sitä. Meiltä on puolet jo kadonnut kun nämä toimittavat myös iltapalan ja jälkiruoan virkaa.

3 kommenttia

  1. Oi oi pakko kokeilla! Näyttävätkin paljon paremmilta kuin kaupan patukat.
    Tykkään blogisi tyylistä; ei liian sliipattu, persoonallisuutesi tulee esiin ja mielihaluille annetaan valtaa! Tutustuin tähän vasta viime viikolla ja haluan kiittää jo nyt!
    -Enne

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla! Itsekehu haisee mutta olivatkin paljon parempia kuin kaupan patukat :D!

    Mukavaa että olet tuota mieltä, pyrinkin ensisijaisesti kirjoittamaan rennosti ja tunteen mukaan, enkä pitämään yleispätevää kokkikoulua.

    Mitä kautta muuten löysit bolgini?

    VastaaPoista
  3. mahtava ohje! pakko testata mahdollisimman pian! ja muutenki kiva blogi :)jotain siemenleipiä katselin ja päädyin tänne.. kivoja juttuja!
    -Aikku

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top