Mantelileipä


Manteli on noussut silmissäni ihan uuteen arvoon. Aikaisemmin kaikki pähkinät ja siemenet jyräsivät sen mennen tullen, mutta viimeaikoina olen alkanut arvostaa mantelin makua, ravintoarvoja ja käyttökelpoisuutta ihan uudella tavalla. Tähän käytin ainesosia joita sain tekemästäni mantelimaidosta. Leipä on pehmeä ja pähkinäisen makuinen. Hyvin ravinteikas ja terveellinen arkileipä, jota voi nauttia hyvällä omatunnolla. Taikinasta tulee kaksi suurehkoa leipää, joista toisen voi vaikka pakastaa odottelemaan käyttöä.

Tarvitset:

1 pussin kuivahiivaa
2dl mantelimaitoa
3dl kaura- tai soijamaitoa
2tl suolaa
2rkl siirappia
2rkl oliiviöljyä
150g manteleita
2dl mantelimassaa, tässä tarkoitan sitä massaa joka jäi käteen mantelimaidon valmistuksessa. Jos tätä ei ole saatavilla, lisää 100g manteleita ja 1rkl oliiviöljyä taikinaan.
10dl kolmen viljan leipäjauhoja tai muuta vastaavaa
2dl kaurahiutaleita

Ota korkeareunainen astia, mielellään syvä purkki tai vastaava. Murskaa mantelit sauvasekoittimella karkeaksi. Jätä joukkoon muutama isompikin pala. Näiden on tapana sinkoilla joten voit tehdä foliosta ''suojakannen'' astian ympärille niin että sauvasekoittimelle on reikä keskellä. Ota manteleista 1/2dl sivuun.
Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, mantelit, suola ja kuivaviiha keskenään. Lämmitä maidot kättä hieman lämpimäksi ja sekoita jokkoon oliiviöljy ja siirappi.  

Sekoita maito ja jauhot tasaiseksi. Lisää mantelimassa ja sekoita vielä. Takina ei tule olemaan vielä käsin muotoiltavaa joten sekoita suurella puulusikalla. 

Kohota liinalla peitettynä tunnin verran.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. 

Jauhota pöytä ja kätesi hyvin ja ota puolet taikinasta. Tarkoitus ei ole vaivata, vaan muotoilla taikina leiväksi. Kohota vielä puoli tuntia pellillä,ripottele syrjään laitettu mantelirouhe päälle ja laita uunin. Paista 10 min ja tiputa lämpö 200 asteeseen. Paista vielä 20min.

Toisen leivän paistuessa muotoile toinen kohoamaan ja odottamaan vuoroaan.

Tämä leipä jää väriltään aika vaaleaksi joten ei kannata odottaa ruskeaa väritystä uuniin kurkittaessa.  Jos tuntuu että päällä oleva mantelirouhe tummuu liikaa, voi paiston loppuvaiheessa laittaa leivän päälle foliokiekko suojaamaan manteleita.

Tarjoile kypsän avocadon ja keiton kanssa! 
 

1 kommentti

  1. olipas työ löytää käyttötarkoitus mantelimaidosta yli jääneelle massalle. nyt on taikina kohoamassa. kiitos reseptistä. :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top