Proteiinipatukat


Vegetaristinana on ihan uusi juttu etsiä proteiinipatukoita. Elämä on silloin tällöin hektistä, pitkiä työpäiviä, urheilua, opiskelua ja menoja. Olen aikaisemmin tottunut nappaamaan silloin tällöin proteiinijuomaa tai proteiinipatukoita evääksi. Soijaproteiini on tuttua ennestään jo. Vegaanisia proteiinipatukoitakin löytyy, mutta hinta kirpaisee sitäkin enemmän. Lisäksi ne eivät ole tämänhetkisten kokemuksien perusteella olleet kovin hyviä. Suosikeiksi ovat nousseet hamppusiemenpatukat. Hamppuhan sisältää paljon protskuja, ja on lisäksi hyvä makuinen. Ruohojuuressa yhdellä patukalla on hintaa noin 2e.

Kotona on toisaalta jäljellä vielä epävegaanisia proteiinijuomajauheita. Vaikka talouteemme ei enää maito tai munajuttuja hankinta, ei mitään heitetä pois. Eli käytetään vain loppuun ja ostetaan tilallle sitten muuta myöhemmin. Tähänkin käytin siis maitoproteiinipohjaista proteiinijauhetta, jatkossa se tulee olemaan soija- tai hamppuprotskua.

Päätin jälleen kerran ryhtyä itse kokkailemaan lue: etsin epäkohdan, muodostin siitä hirveän haloon ja sain aikaiseksi pakon valmistaa jotain ruokaa.

En sen koommin laskenut proteiineja tässä, jätin vain sokerin, ja hedelmät vähemmälle, ja laitoin reilusti pähkinää ja siementä. Nehän tunnetusti ovat loistavia proteiinin lähteitä. Lisäksi vähensin hieman kauraa ja laitoin quinoaa tilalle, sen ollessa proteiinirikkaampi. Joukkoon pääsi myös proteiinijauhetta ja makeutta antoi carob. Rakenne ei ole yhtä kiinteä kuin aikaisemmin tekemissäni myslipatukoissa, mutta se ei käytännössä haittaa jos pakkaa patukat yksitellen tiiviisti ja säilyttää ainakin pääosin viileässä.

Tarvitset:

2dl quinoaa
3dl kaurahiutaleita, itse käytin 2dl kauraa ja 1dl jämämuroja kaapista.
0.5dl seesaminsiemeniä
1dl auringonkukansiemeniä
2dl manteleita
1dl pähkinöitä
1dl kuivattuja karpaloita
1.5dl hampunsiemeniä
1dl kuivattuja aprikooseja
0.5dl pellavasiemenrouhetta
1dl kookoshiutaleita

1dl proteiinijauhetta
0.5dl carob-jauhetta

50g kookosrasvaa
1dl siirappia
1dl tummaa sokeria

Huuhtele quinoa kunnolla juoksevan veden alla ja valuta ylimääräinen vesi pois. Jauha siemenet ja pähkinät halaumasi kokoisiksi, jätin tällä kertaa isompiakin paloja joukkoon. Sekoita quinoa joukkoon ja laita uuniin 180 asteeseen vähintään puoleksi tunniksi. Sekoittele 10min välein jotta seos ruskistuu tasaisesti eikä pala. 

Ainakin kookoksen tuoksu hurmaa!

Kaada suureen kulhoon ja sekotia joukkoon pilkotut aprikoosit ja karpalot, sekä carob- ja proteiinijauhe.

Sulata rasva, siirappi ja sokeri tasaiseksi massaksi ja kaada muden ainesten päälle. Sekoita kunnolla ja laita muottiin kovettumaan. Lasagnevuoka sopii hyvin. Muotti kannattaa vuorata foliolla tai kelmulla jotta saat myöhemmin levyn kumottua kätevämmin. Anna olla jääkaapissa noin 2h ja leikkaa paloiksi painamalla suurella veitsellä. Älä sahaa jottei massa murene. Pakkaa yksitäispakkauksiin esim. folioon ja säilytä jääkaapissa.

Epäluulot hälvenivät kun maistoin valmista patukkaa. Proteiinijauho ei puske kovinkaan paljon läpi ja koostumus on mukavan rapsakka. Taidankin napata yhden työevääksi...

Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top