Seitankinkku


Atlas oli luonnollisesti apuna kokkailuissa.

Olen viimeaikoina tehnyt seitania huomattavasti enemmän kuin koskaan ennen. Muutaman kokeilun jälkeen opin rakastamaan tätä. Kun tajusin että kyse on ihan oikeasti todella proteiinipitoisesta valmisteesta, päätin antaa sille uuden mahdollisuuden. Hyvä näin. Avain onnistumiseen on kärsivällisyys. Anna seitanin marinoitua yön yli. Anna sen paistua uunissa reipas tunti. Tekemäni seitankinkku saa ensi kerralla olla uunissa sen kaksi tuntia. Seitanpaloille riittää 1h. Olen ollut niin kärsimätön enkä ole jaksanut valmistella kunnolla. Tehdä seitania illalla ja laittaa marinoitumaan seuraavaa päivää varten. Nyt muutaman ahkeran kerran jälkeen olen todennut että tämä on ehdottomasti takuuvarmin keino olla epäonnistumatta. 

Gluteiinijauhohan on itsessään todella proteiinipitoista. Gram- ja soijajauhon lisääminen tekee rakenteesta kuitenkin mureaa. En siis suosittele tekemään pelkästään gluteiinijauhosta seitania, ellei halua purkkamaista lopputulosta.

Seitankinkku kuuluu jouluruokaan mutta ajattelin tehdä tästä arkisemman kokeilun, joka toimisi leikkeleen tavoin. Kokemus opetti että tätä saa maustaa reilulla kädellä. Käytin Chocochili blogista löytämääni Vegaanin joulukinkku ohjetta, mutta tein pieniä muutoksia. Tämä versioni sopii paremmin arkeen näin ei-jouluna, mausteiden vaihtuessa enemmän etniseksi kuin jouluseksi. Käytin marinadissa reilusti enemmän vettä kuin alkuperäisessä ohjeessa, ja käänsin paistin ympäri nesteessä aamulla, useaa tuntia ennen kuin paistoin sen.

Tarvitset:

4dl gluteiinijauhoja
1dl gramjauhoja
1dl soijajauhoja
1/2tl suolaa
1tl intialaista tandoori mausteseosta
1tl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta
1/4tl nestesavua
0.5dl soijakastiketta
0.5dl oliiviöljyä
2.5dl vettä

Marinadi:

3rkl oliiviöljyä
2rkl soijakastiketta
1rkl tomaattipyrettä
2rkl sweet chili kastiketta
3dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita öljy ja soijakastike veteen ja lisää jauhoihin. Vaivaa kunnes koostumus on tasainen ja muotoile pyöreäksi paistiksi. 

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada ne paistin päälle. Suosittelen käyttämään melko pientä astiaa mielummin kuin suurta ja laakeaa. Näin marinadi pysyy paistin ympräillä eikä ole vain ympäriinsä suuren astian pohjalla. Anna marinoitua mielellään yön yli.
Kääri paisti folioon ja paista 1.5-2h, 175 asteessa.

Jouluna voisin kokeilla tähän sinaappikuorrutusta. Nyt tyydyn käyttämään leikkeleen tapaan ja syömään leivän ja sweet chili kastikkeen kera.

Vinkkinä kissanomistajille. Kun kuvioissa on gluteiinijauho, vettä ja tiskipöydälle hyppivä kissa, kannattaa olla todella varovainen. Jauho tarttuu märkänä hyvin sitkeästi kaikkialle, myös kissasi turkkiin.


Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top