Spirulina

Olen tarkoituksellisesti pitänyt isteäni superfoodien ulkopuoella. Tarkoitan näitä ekokaupoista saatavia, ei kotimaisia vaihtoehtoja.  En ole ollut niinkään skeptinen niiden suhteen, enemmänkin asenteella että en tarvitse niitä. Yllättävän moni tuntuu unohtavan että kyse on kuitenkin ruoasta, ei lääkkeestä tai terveysvalmisteesta. Kyse on ruoasta, joka sisältää poikkeukellisen paljon potkua ravintoarvoja ja sisältöä tarkasteltaessa. Superfood ei siis ole oma lahkonsa, se on ikään kuin tittelinimike. Tupataan myös unohtamaan että superfoodin ei tarvitse tulla Andien vuorilta asti, vaan myös esim oma mustikkamme kulkee tämän kunniamerkin kanssa. On hyvinkin koomista mihin kaikkeen törmää kun vähän hakee keskustelupalstoilta kokemuksia. Olen nyt syönyt päivän tätä jauhetta ja huomaan heti miten olen terveempi ja älykkäämpi! En haluaisi lannistaa ketään mutta terve järki on sallittua ja yliampuvat toiveet vaikutuksista kannattaa haudata samantien. En kiellä etteikö tuloksia ole saatu ja vaikutuksia ole, mutta niiden suhteen kannattaa vain olla kärsivällinen ja ennen kaikkea terveen skeptinen.

Vaikka olen ollut sitä mieltä että nämä eivät ole välttämättömiä ruokavaliooni, tulin pisteeseen jossa koin ettei pieni potku ainakaan haittaa tee. Lisäksi myönnän että rakkauteni smoothieisin vaikutti asiaa. Pudottelen joukkoon nytkin kaiken maailman siemeniä, voisin yhtä hyvin käyttää terästykseen muutamaa joka leuhkii ravintosisällöllään keskivertoa enemmän. Lisäksi koska ruohojuuri on taukomatkanpäässä (matka jonka ehdit kävellä tauolla ja shoppailla hieman) töistä, ei valikoimaan tutustuminen ole kovin hankalaa.

Hampun siemenet ovat minulle tuttuja juttua ennestäänkin, niistä hieman lisää myöhemmin. Nyt kuitenkin kokeilin spirulina-jauhetta aamupirtelössäni. Väristä tuli ainakin ihanan tumma! Monet kokemukset kertovat myös että he eivät voi sietää tätä makua. Tätä kautta luinkin monia mielenkiinoisia keinoja saada tämä alas, pidä nenästä kiinni ja hengitä syvään... Pohdinkin tätä kotona eilen ääneen, jos se olisi oikeasti niin pahaa, en todellakaan käyttäisi rahaani siihen. Onhan tämä terveellistä, mutta ei välttämätöntä eikä pakollista terveelistä ruokavaliota koostettaessa.

Minun mielestäni tämä oli hyvää! 

Ei yhtään voimakkaan makuista, ei yhtään pahaa! Maistoin tätä ensimmäisen kerran ihan sormenpäällä purkista. Koostumus oli ihanan puuterimainen ja mikroskooppinen.

Terveysetuja voisi listata tästäkin loputtomiin. Tässä kuitenkin itseäni eniten houkuttavat seikat:

 • 100g sisältää 71% proteiineja
 • Sisältää kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa 
 • Suuri määrä mineraaleja, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja
 • Tukee immuunijärjestelmää
 • Puhdistava vaikutus
 • Huhuja nivelongelmien helpottamisesta!
Näiden lisäksi on sata muuta asiaa joista voit lukea enemmän täältä.  En siis odota ihmeitä mutta eipä näytä pahaltakaan vaihtoehdolta pudotella aamusheikin sekaan. Annostus vaihtelee 1tl - 3rkl eri tarkoitusperän mukaan. Itse aloitin käyttämällä 2tl kahden hengen aamusmoothieseen. Purkissa kyllä lukee että 1tl annostusta ei saa ylittää, mutta huomoikaa että kyseessä on edellen vain ruoka-aines. Jos siis vetelet tätä reilustikkin enemmän, mitään kovin vakavaa ei pitäisi tapahtua. Aloittelen kuitenkin teelusikallisesta ihan näin kokeilun vuoksi.

Kuvassa olevan spirulinasmoothie valmistuu näin:

Kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
Banaani
1/2 avocado
2 pientä omenaa
Pähkinöitä ja siemeniä liotettuina
1rkl hampunsiemeniä
2tl spirulinaa
Vettä 2-4dl

Tehosekoita!
Se maistuu ihan vihreältä! 

6 kommenttia

 1. Mäkin hullu tykkään spirulinasta! Toisaalta kaikki levät ovat tähän asti maistuneet mielestäni hyvältä. :)

  VastaaPoista
 2. Jep! Saattaa olla että on eri valmisteita jotka toiset maistuvat voimakkaammin (?). Kyllä mä tuota aijon sekoitella juomiin ja kastikkeisiin, eikä yhtään haittaa että maistuu läpi :D Parempi näin päin.

  Seuraavaksi ajattelin Macaa kokeilla ja se on monien mielestä kanssa tosi pahaa! Saas nähdä.

  VastaaPoista
 3. Joo ei tuo maca mitään herkkua oo, ja lisäksi vetää vatsan sekaisin ainakin meidän perheessä..

  VastaaPoista
 4. Olen kuullut tuota! Siksi vähän jännittää kokeilu. Ehkä pysyn noissa tutuissa vielä vähän aikaa :D

  VastaaPoista
 5. Olen kokeillut chlorellaa, ja se ei tavallisessa marjasmoothiessa maistu ollenkaan läpi. Onkohan spirulinassa sitten voimakkaampi maku..

  Macaa meillä käytetään aika vähän, lähinnä kausittain. Se maku on kamala, mutta mielestäni 1-2 tl kahden hengen smoothieannoksessa ei juurikaan maistu. Meillä ei mene siitä vatsat sekaisin, mutta kannattaa tietty aloittaa ostamalla vain pieni pussillinen. Emme varmaan käyttäisi sitä ollenkaan, ellei 1-2 vuotta sitten olisi innostuttu superfoodeista ja ostettu "sikana säkissä" 1 kg macaa. Sitä pussillista tuhotaan tässä edelleen.. :S

  Goji-marjat olen jo tyystin unohtanut, mutta chia-siementen omega-rasvahapot ja chlorellan runsas rautapitoisuus kiinnostavat nyt.

  VastaaPoista
 6. Chlorella ei ole vielä tuttua täällä, varmasti jossain vaiheess tutustun siihenkin. Ainakaan oma spirulina ei maistu voimakkaalle, mutta sen huomaa pirtelössä. En laita sitä kuin viherpirtelöihin koska se maistuu kuitenkin aika vihreältä, jos näin voi ilmaista.

  Macaa ostin sen 70g pussukan näin kokeiluun. Ja tosiaan ajattelin että jos lucuman kanssa pistän pirtelöksi, aloittaen pienistä annoksista. Kuulemma maistuu paremmalle näin, ja lucumaa löytyy isompi pussukka kotoa.

  Tosi moni on kertonut että kaikki on sujunut hyvin kunnes on pitänyt sen suositeldun tauon käytössä, jonka jälkeen on maha tyhjentynyt voimalla ja vaatinut jopa sairaslomaa muutamassa tapauksessa. Toisaalta, yhtä paljon lukee niitäkin kokemuksia joissa mitään haittaa ei ole ollut, pikemminkin hyötyä.

  Goij ja chia eivät myöskään ole rantauneet vielä meille. Kaapista löytyy tällä hetkellä Carobia odottamassa kokeilua. Sitten tietty tuo spirulina, pieni maca ja lucuma. Lisäksi sain tutulta brahmi-jauhetta, jota olen nyt kahtena aamuna pirtelöön sekoittanut.

  Kertoilen sitten noita maca kokemuksia kun niitä on :D

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top