Vege kaalilaatikko

Kissaton kuva on tässä taloudessa haastavampaa kuin kokkailu itse.


En ole koskaan ennen tehnyt kaalista mitään. Koska kaupassa kaalin hinta puhui puolestaan, ostin kokonaisen kerän. Nyt olen tehnyt jo coleslaw salaattia, tomaattikaalikeittoa ja nyt ensimmäistä kertaa elämässäni, kaalilaatikkoa! Vastoin kaikkia luuloja, se oli oikein hyvää!

Kun surffailin netissä ja etsin ohjeita tähän totesin varmaksi että kaalilaatikon ohjeita on yhtä monta kuin on kokkejakin. Ja jokainen nimeää luomuksensa ''paras kaalilaatikko''. Tämä ei auttanut kovinkaan paljon asiaa. Etisn ohjetta jossa olisi käytetty soijarouhetta lihan sijaista. Joka ei olisi kovinkaan makea tai rusinoilla täytetty. En löytänyt yhtään kivaa yhdistelmää joten suljin tietokoneen ja päätin luottaa tunteeseen. 

'' Nyt tuntuu että voisi tehdä näin'' 
toimii keittiössä yllättävän hyvin ja sitä ei kannata aliarvioida.

Halusin reseptistäni kunnon kaalilaatikon, mutta kuitenkin vegaanisen ja ravintoarvoiltaan arvokkaan. Harkitsin hieman tomattipyreen lisäämistä joukkoon, mutta päädyinkin chilikastikkeeseeen ja salsaan. Laitoin molempia melko vähän jotta maku pysyisi kuitenkin kotimaisena ja mietona. Pidin kovasti yhdistelmästä ja sweet chilin tuomasta makeudesta sillä ei-rusinaisella tavalla. Tacokastike taas syvensi makua ja toi hieman tomaattisuutta joukkoon. Lisäsin muodon vuoksi vielä tuon 2rkl siirappia, mikä tuntui kyllä toimivan kaalin kanssa melkoisen hyvin. Vastapainoksi läträsin hieman enemmän chilijauheella.

Annoksesta riitti kahdelle nälkäiselle, seuraavan päivän eväät ja annos pakkaseen.


Tarvitset:

1/2 kaalin
2 sipulia
1.5dl vihreitä linssejä
2dl soijarouhetta + 4dl vettä
2dl risottoriisiä
1/2 kesäkurpitsan
2 kasvisliemikuutiota
3rkl sweet chili kastiketta
1/2 dl taco salsa kastiketta
1/2 pkt cheezly ''edamia''
2rkl siirappia
Kaurakermaa

Mausteeksi paprikajauhetta, chilijauhetta, valkosipulipippurisekoitusta

Käsittele ensiksi linssit ja laita ne ajoissa likoamaan.
Paista suuressa wokkipannussa silpottu kaali ja sipuli runsaassa öljyssä. Paista noin 10-15min välillä sekoittaen.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Ota rinnalle kattila jossa sekoita keskenään soijarouhe, vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää hetken kuluttua linssit joukkoon.  Tämä saa turvota ja hautua matalalla lämmöllä kaalien valmistuksen rinnalla. Huomioi että vettä saa olla reilusti sillä riisikin imee myöhemmässä vaiheessa suuren osan.

Pilko kesäkurpitsa ja lisää se kaalin joukkoon, sekoittele 5min ajan. Kaada soijarouhe pannulle, kun se on turvonnut ja pehmeä. Sekoita joukkoon riisi ja lisää  noin 2dl vettä. Vaikka 2dl risottoriisiä paketin mukaan vaati 5dl vettä, en kuitenkaan laittanut ihan niin paljon. Seoksessa oli mielestäni ihan tarpeeksi nestettä. Lisää lopuksi maustekastikkeet ja mausteet sekä siirappi. Älä pidä kiirettä pannulla paistamisen kanssa. Mielummin liian pitkään kuin liian vähän. Itse sekoittelin kaaleja yhteensä 20-30min.

Kaada puolet seoksesta uunivuokaan, kaada kaurakermaa päälle ohuena norona tasaisesti hieman kaikkialle. En itse kovin paljon tätä laittanut. Raasta päälle puolikkaasta juustopaketista puolet. Kaada loput kaaliseoksesta vuokaan ja valuta uudestaan kermaa. Raasta juustoa päälle, päällystä vuoka foliolla ja unohda uuniin noin 1-1.5h ajaksi. Itse pidin uunissa noin 1h 15min ja tämän jälkeen laitoin uunin päältä pois. Annoin ruoan kuitenkin vetäytyä uunissa kunnes toinenkin syöjä tuli kotiin parin tunnin kuluttua.

Kun laatikko on valmis vuokaan kaadettavaksi, se saa olla hieman liian vetistä heti syötäväksi. Ei kuitenkaan kovin märkää, enemmänkin vetelä muhennos tyylillä. Muista että joukkoon imeytyy vielä kerma. Jos epäilyttää, käy puolen tunnin jälkeen kurkkaamassa uuniin ja läträä kermalla tarvittaessa lisää.

Tätä teen varmasti toisenkin kerran!

Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top