Perunasalaatti pestolla ja pavuilla


Miksi kannattaa syödä perunasalaattia?

Peruna mielletään usein ruoaksi joka läntätään muiden ruokien rinnalle vain täyttämään mahaa. Ainakin meidän sukujuhlissa on aina perunaa tarjolla, etteivät vieraat jää nälkäisiksi! Perunaa ei siis usein syödä sellaisenaan, vaan sen lisäksi tarjotaan rasvaista ja suolaista lisuketta. Uudet perunat ja voi ovat varmaankin ensimmäiseksi mieleen tuleva esimerkki. Itsekkin myönnän että kaipaan perunan rinnalle runsaasti kastiketta että menee alas, usein jätän mielummin perunan kokonaan ottamatta.

Peruna jakaa muutenkin mielipiteitä, vaikka se onkin niin perinteinen ja tavallinen joka jääkaapin vakio. Mielipiteet jakautuvat lähinnä puolestapuhujiin jotka ylistävät perunaa mielialalääkkeenä perustuu vissiin tryptofaanitason nousuun ja terveellisenä kylläisyyttä tarjoavana ruokana. Vastustajat taas syyttelevät perunaa korkeasta glykeemisestä indeksistä.

Itse kuulun välimaastoon. Jätän usein perunan väliin mutta hyvin maustetut perunalohkot tai foliossa kypysytetty uuniperuna kyllä maistuu. Näitä tulee toisaalta syöytä ehkä vain kerran kuukaudessa. Mutta mitä tulee perunasalaattiin? Kylmän perunan glykeeminen indeksi on pienempi kuin kuumien ja sen yhdistyessä proteiineihini, vaikutus verensokeriin on aika mieluisa. Tarpeeksi kevyt mutta täyttävä ruoka, helppo eväs jota voi syödä hyvällä omatunnolla. Keitetyt perunat ovat terveellisempi vaihtoehto kuin rasvassa paistetut ja tässä muodossa ne maistuvatkin oikein herkullisilta!

Perunasalaatti kahdelle:

4 pienehköä perunaa
runsas kourallinen tuoreita vihreitä papuja
2 tomaattia
10cm pätkä kurkkua
runsas kourallinen tuoretta pinaattia
puoli nippua rucolaa
1rkl virheää vegaanista pestoa
2tl maapähkinäölyjä
2rkl hampunsiemeniä

Pilko perunat suupalan kokoisiksi ja keitä melkein kypsiksi, peruna jatkaa hetken kypsymistä vielä senkin jälkeen kun olet valuttanut veden. Anna jäähtyä kunnolla. Itse valutin päälle kylmää vettä jäähtymisen tehostamiseksi, sillä aikaa ei ollut kovin paljon. 

Leikkaa pavuista päät ja keitä niitä muutaman minuutin ajan. Toiset pitävät täysin kypsistä parvuista, itse keitän juuri ja juuri 2min ja maustan suolalla. Pavut kaipaavat suolaa hieman enemmän kuin itse yleensä käytän. Maku kannattaa siis tarkistaa.

Pilko tomaatti ja kurkku sekä revi rucola ja pinaatti. Ripottele hampunsiemenet päälle. Lisää jäähtynyt peruna ja pavut. Sekoita öljy ja pesto keskenään ja valuta tasaisesti koko salaatin päälle. Tarjoile sellaisenaan tai tuoreen leivän kera. Tämäkin on ruoka jota kehotan tekemään sen verran enemmän että riittää seuraavaksi päiväksi vaikkapa evääksi. nams.

Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top