Turnip scones

Kun kerran lainasin kirjastosta englantilaisen teehetki kirjan, jäin koukkuun siinä esitettyihin leipiin, leivonnaisiin ja ruokiin. Suosikiksi muodostuivat sconssit, joita olenkin tehnyt monen monta kertaa tämän jälkeen.

Uuden mustan ruokahaasteessa kehotettiin lainaamaan ideaa ulkomailta ja saada viikon juureksena toimiva nauris taipumaan pois perinnemuotistaan. Päätin siis toteuttaa tämän haasteeseen osallistumisen englantilaisin tunnelmin ja pyöräyttää nauriin sconssien sekaan. Tuloksena oli syksyinen, täyteläinen ja värikäs makuyhdistelmä. Tässä yhdistyvät lämmittävät ja ajankohtaiset maut, yksinkertaisessa ja ihanassa muodossa!

Jos haluat tehdä vain muutaman itselle, puolita ohje.

Turnip Scones:

200g naurista
100g bataattia
9dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1rkl leivinjauhetta
1/4tl suolaa
1tl kanelia
1/4tl muskottipähkinää
1/4tl chiliä
1/4tl manteliaromia
200g margariinia
2dl kaurakermaa
0.5dl omenasosetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja aseta kuoritut bataatti ja nauris leivinpaperille. Pilko pienemmäksi ja pistele haarukalla reikiä. Anna paistua noin 40min, tai kunnes ovat pehmeitä.

Kun nauris ja bataatti paistuvat, sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita kermaan omenasose ja manteliaromi. Säilytä jääkaapissa kunnes alat leipomaan. Hyvien sconessien ideana on pitää kaikki ainekset mahdollisimman kylminä paistohetkeen asti.

Pilko margariini pieneksi ja sekoita se kuiviin aineksiin. Sekoita ja käytä käsiä tarvittaessa kunnes muodostuu tasainen muruseos. Kulho kannattaa vaikka viilentää etukäteen ja käsiä käytettäessä kannattaa pitää käsiä hetki kylmän veden alla. Margariini ei saisi mielellään sulaa, sekoita nopeasti ja laita takaisin jääkaappiin odottamaan.

Kun bataatti ja nauris ovat valmiina, soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi ja jäähdytä jääkaapissa aivan kylmäksi. Lisää sose ja kermaseos muruseokseen mahdollisimman vähällä sekoittamisella. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen noin 2cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa vesilasilla tai muulla renkaalla paloja. Asettele palat levylle ja paista kunnes pinta on ruskea. Tarjoile kuumana margariinin tai omenasoseen kera.

Sconesseja syödään usein niin, että levitetään käytettävää levitettä yhteen kohtaan, purraan ja levitetään uudestaan. Mielestäni tämä on sconesin tärkeä ydin ja ne maistuvat näin vielä paremmilta!

2 kommenttia

  1. Mmmm, vaikuttaa hyvältä! En ole ikinä syönyt skonsseja, mutta monesti kyllä ollut mielessä.

    VastaaPoista
  2. Ui kannattaa ehdottomasti tehdä! jäät varmasti koukkuun :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top