Kissan totuttaminen toiseen kissaan.Sopeutuminen on alkanut mennä parempaan suuntaan ja aika on tehnyt tehtävänsä. Vaikka Naos riehuukin aina vähän väliä turhan villisti, on hän oppinut toimimaan Vegan kanssa paljon paremmin. Vega oikaisee poikaa rohkeammin ja Naos malttaa totella pidempään. Näin yhteinen leikkikin on miellyttävämpää ja kissat ovat pirteitä ja aktiivisia. Sylikissa Vega tulee taas syliin (tai on tullut ainakin pari kertaa), mikä osoittaa hänen rentoutuvan päivä päivältä enemmän. Myös Naos on oivaltanut sylissä tassuttelun salat ja hakeutuu jo itsekin puskemaan ja lämpimään syliin viettämään päiväuniaan.

Kissat ovat vielä erikseen, kun emme ole kotona tai nukumme. Näin erityisesti Vega saa hieman omaa aikaa. Tämä näkyy aika positiivisesti, kun aamulla jaksaa taas pennun touhuja paremmin. Nyt olemme jättäneet nuo kahdestaan päivisin muutamaksi tunniksi kerrallaan kun olemme jossain käyneet. Eilen illalla kun tulimme kotiin, kissat olivat ovella vastassa melko unisia. Tämä puhui siis puolestaan miten oli sujunut, kun molemmat näyttivät viettävän tämän ajan rauhassa nukkumalla.

Tässä muutama vinkki kissojen totuttamisesta toisiinsa:

1. Aika ja kärsivällisyys. Kun tämä tapahtuu hitaasti ja rauhassa, tulos on paras. Kannattaa aloittaa niin että tulokas saa oman huoneen, jossa hän tottuu hajuihin ja ympäristöön. Kissat voivat näin rauhassa tottua toisen läsnäoloon, ilman pelottavaa tai jännittävää tilannetta.

2. Kissan näkökulmasta, kaikki mikä tuoksuu omalle on perhettä. Tämä näkyy kun kissa puskee esineitä ja ihmisiä, sekä toisia eläimiä perheessä. Se hieroo poskistaan tätä kissan naamahormonia ympäristöönsä ja ns. sekoittaa hajut. Myös kissan silittely vahvistaa tätä sidettä, sinä tuoksut kissalle ja kissa sinulle. Kissan mielestä olette siis yhtä :) Tätä voi hyödyntää rapsuttelemalla tulokasta ja vanhaa kissaa vuoronperään, erityisesti poskista. Tuoksujen sekoittuminen on tärkeää ja kissojen makuupeittoja ja leluja kannattaakin vaihdella välillä.

3. Feliway sisältää kissan naamahormonia ja auttaa stressaavissa tilanteissa. Tästä on monelle ollut hyötyä myös jännittävissä tilanteissa kuten muutto, autolla matkustaminen ja vaikkapa uusi perheenjäsen. Myös vääriin paikkoihin pissailu on ratkennut monella tällä. En nyt ole ehdoton, feliway saattoi auttaa meillä, mutta tästä ei voi varmaksi sanoa. Seinässä se pihisee varmuuden vuoksi kuitenkin. Tuttujen kokemuksesta päätellen, toisilla on auttanut selkeästi, toisella vain toisen kissan kohdalla jne. Ihmeitä ei siis kannata heti ainakaan odottaa.

4. Selkeät säännöt ja rutiini. Kissa rakastaa rutiineita, ja vaikka uusi kissa tuleekin taloon kannattaa pitää ruokailuajat, ruoka, kissanhiekka yms. samana. Muutokset eivät siten stressaa vanhaa kissaa niin paljon ja sopeutuminen helpottuu. Meillä Vega saa aina ensin ruoan, Naos vasta sekunnin tämän jälkeen, kun lopettaa huutamisen. Näin joka kerta ja sujuu hyvin mutkattomasti. Vega syö keittiön tasolla, Naos lattialla. Tämä siksi että Naos on ahmatti ja Vega taas unelmoi ruokansa kanssa. Molemmilla on oma rauha syödä, mutta ovat kuitenkin lähekkäin ja pääsevät yhdistämään toisiinsa sen kivan asian, ruoan.

5.Omat toiminnot. Usein sanotaan että vanhalle kissalle kannattaa antaa tuplasti enemmän huomiota ainakin aluksi, ettei tämä koe asemaansa uhatuksi. Meilläkin vieraat tervehtivät ensin Vegaa joka tulee vastaan. Sitten vasta moikataan Naos, kun ollaan asetuttu istuskelemaan. Meillä kuitenkin kävi niin että Naos tuli kovin mustasukkaiseksi huomiosta ja purki sen Vegaan. Hyväksi keinoksi huomasimme yhdessä leikkimisen ja huomion 100% kohdistamisen yhteen kissaan. Toinen huomio vain Naosta, toinen vain Vegaa ja näin leikimme joka ilta yhdessä olohuoneessa. Tämä tuntui auttavat positiivisten mielleyhtymien luomista ja kissat nauttivat yhdessä vietetystä ajasta. Tasapuolinen huomio tuntui meillä toimivan parhaiten, Vega on pienestä pitäen tottunut jakamaan kaiken veljensä kanssa joten ongelmia ei syntynyt.

6. Vanhan kissan oikeudet. Usein vanha kissa sihisee ja hyökkäilee uuden kisun kimppuun. Tästä ei kannata sinänsä torua, sillä onhan kissasi reviirille tuotu uusi tulokas. Saattaa esiintyä pompotusta, ruokaan, nukkumapaikkoihin ja vaikka ihmiseen huomioon liittyen. Se kaikki kuuluu asiaan. Agressiviinen hyökkäys kannattaa kuitenkin pistää poikki kohdistamalla huomio vaikka terävään ääneen. Leppoisaa käytöstä taas palkitaan minkä ehditään. Jos kissa osoittaa pelon merkkejä, sitä ei kannata mennä silittelemään ja hellimään. Tämä voi vain vahvistaa pelkoa, kun siitä ns. kehutaan. Ole itse reipas ja kokeile houkutella kissaa vaikka leikkimällä tai herkuilla. Äidilläni meni kuukausia ennen kuin serkkutytöt saivat syödä, käydä laatikolla ja nukkua samassa paikassa. Muutamaa viikkoa aikaisemmin noudettu Neti pomotti minkä ehti Minniä, vaikka oli itsekkin vain n. 3-4kk ikäinen. Molemmille kissoille on taattava omat laatikot, ruokapaikat ja pakopaikat ainakin aluksi. Meillä Vega pääsee halutessaan esim. kaapin päälle tuijottelemaan. Naos ei tänne jaksa hypätä. Tärkeintä siis on että kissat saavat tutustua ja näyttää rajoja toisillensa, sinun vastuullais on että vahinkoja ei satu ja kumpikaan kissa ei kärsi/vahingoitu tästä.

7. Positiiviset kokemukset! Nämä ratkaisevat. Luo tilanteita joissa kissoilla on kivaa toistensa seurassa. Aluksi namien syöminen eri huoneissa, ovi hieman auki. Myöhemmin lähempänä toisiaan. Molemmille on myös hyvä antaa kahdenkeskeistä huomiota jotta sinä pysyt turvallisena tukipilarina kisun elämässä.

Listaa voisi jatkaa loputtomasti, tässä mitkä ensimmäisenä tulivat mieleen.

Muista että kaikki kissat ovat yksilöitä. Mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi sinun kissasi kohdalla. Meillä tulokas oli se joka isotteli, ei entinen asukas Vega. Erityisesti toista kissaa ottaessa kannattaa ottaa selvää millainen tausta kissalla on. Muihin eläimiin tottunut avoinmielinen pentu sopeutuu todennäköisemmin ainoana kissana ollutta 5v kollia paremmin. Jotkut sopeutuvat viikossa, toiset eivät koskaan ja kannattaakin huomioida että jos kissasi eivät millään tule sopeutumaan, on sinun vastuullais etsiä kissalle uusi hyvä koti!

Suosittelen myös tutustumaan kissan käytöksestä kertoviin opuksiin ja käymään pikaisesti läpi, millaiset eleet merkitsivät mitäkin. Vaikka olisit kokenut kissanomistaja, kertaus ei ikinä ole pahitteeksi. Näin sinulla on hyvässä muistissa kissojen tulkitsemiseen liittyvät seikat ja osaat ennakoida ja toimia parhaalla mahdollisella tavalla kissojen sopeutumisen edistämiseksi.

Suosittelen myös lukemaan muiden kokemuksista ja kuuntelemaan mitä muilla kissanomistajilla on sanottavana. He usein osaavat kertoa enemmän kuin yleispätevät opukset. Kissamaailma on ollut minulla suurena tukeana kissoihin liittyvässä hoidossa, ruokinnassa, toisiinsa totuttelussa jne.  Keskustelut joihin kuka vaan voi kirjoittaa kannattaa jättää huomioimatta, esim.suomi24 tai ainakin muistaa terve järki ja olla uskomatta jokaista ammattilaista.


Yllätin tänään Naoksen pesemästä Vegaa tarmokkaasti, pikkuinen taisi olla Vegan mieleen hieman liiankin innokas...


1 kommentti

  1. Kääk, meillä on tämä kohta edessä!:)

    T.Natalia

    P.s. Kiva blogi!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top