Luista lihaa kissalle

Meillä ei siis ole sallittua matolla syönti ja Naos komennettiinkin sieltä heti pois kuvien ottamisen jälkeen. Tässä Naos saa ihka ensimmäisen kanankoipensa.
Raakaruokavaliolla olevien kissojen kalkinsaannista on huolehdittava. Kissan ruokavaliossa kalkki-fosforisuhteen  on oltava n. 1,2:1, eli kalkkia hieman enemmän kuin fosforia. Pennuilla kalkin määrä ruokavaliossa voi olla vielä suurempikin. Jos kalkkilisistä ei huolehdi, seurauksena voi olla kohtalokas paperiluutauti, kun kisun elimistö imee tarvittavan kalkin luista. Liikaa kalkin saantia on myös varottava, ettei se kuormita elimistöä. Vitamiini ja kalkkilisille sanotaan olevan tarvetta kun kissan ruokavaliosta yli puolet on säännöllisesti vitaminoimatonta märkäruokaa tai raakaa lihaa.


Hyviä kalkkilisiä ovat munankuorijauhe (1tl/ tarjottu lihakilo), luineen jauhettu liha, broiskun siivet, kaulat ja koivet jne. Myös multicat valmisteeseen on lisätty kalkkia. Meillä on käytössä nuo kaikki. Kissojen saadessa riistaa, jossa on runsaasti fosforia, ripottelen aivan pikkuisen munankuorijauhetta päälle. Jauheuttua broiskun siipeä on aina tarjolla iltapalaksi ja multicatit saadaan päivittäin vitamiinien turvaamiseksi. Aina välillä istun alas ja otan finelin, multicatit ja laskimen, sekä tarkistan ruokavalion olevan tasapainossa. Jos kissa ei saa muuta kalkkilisää, luista lihaa voi ruokavaliossa olla noin 1/3, pennulla jopa puolet! Huomaa siis pennun suurempi kalkintarve. Tämä tuleekin esille multicat ohjesituksessa, jossa pennulle on isommat suositusannokset. Muista siis että jos annat kalkkia useasta lähteestä, tasapainota nämä keskenään. Jos tarjoat riittävästi kalkkia ravinnossa, muista silti vitamiinilisät erikseen.

Pienellä vaivalla kissa voi hyvin ja saa nauttia monipuolisesta ja terveellisestä ruoasta. Ennen raakaruokintaan ryhtymistä suosittelen kahlaamaan lävitse ainakin  Maarun kotisivut ja Kissamaailman ruokintaosion Barf- ja raakaruoka aiheiset ketjut. Muistakaas myös että koirien ja kissojen barf ei ole sama asia :)

Tänään meidän Naos sai ihka ensimmäisen kanankoipensa. Ideana oli enemmänkin antaa pedolle tekemistä ja puuhaa, kuin tyydyttää kalkintarve. Siiven ehkä saisi jo syötyä mutta koiven luu on ainakin vielä turhan iso. Kovin tyytyväinen kuitenkin oli ja murisi kovasti kaikelle mikä tuli lähelle tuhotessaan tätä saalista. Matoltakin pysyi loppujen lopuksi poissa kun istuin lattialla keittiön ja olohuoneen välissä vahtimassa.

Hiljattain törmäsin eräässä kirjaston kirjassa ohjeeseen että ''keittämättömien kanankoipien antamista kannattaa kuitenkin välttää sillä niissä voi pesiä salmonella''. Tästä lauseesta järkytyin kovasti, muistakaa kaikki kissanomistajat ettei kissalle missään nimessä saa antaa keitettyä kananluuta! Keitettäessä luu muuttuu sälemäiseksi piikiksi ja voi olla kohtalokas kissallesi! Kissa syö luonnossa raakaa lintua, hiirtä, rottaa ja vaikka mitä, joten elimistö on salmonellaankin nähden järeämpi kuin ihmisen ja suunniteltu popsimaan luut raakana!

Hyvää luista lihaa olen itse saanut Murren Murkinasta! Kokonaisena jauhettua broiskua, jauhettua kanan siipeä, kanan kauloja ja selkiä sekä siipiä. Miinuksena noissa on että jäisenä pilkkominen vaatii omat operaatiot. Nuo jauhetut ovat pötköihin pakattuina ja veitsi+vasara yhdistelmällä lohkoutuvat aina nätiksi viipaleiksi. Tuoreita kananpojan siipiä (niitä hornet kokoisia) onkin vaikea löytää maustamattomana. Ilokseni huomasin että ainakin Kampin K-market vastasi pyyntöön nopeasti ja sieltä saakin tilattua näitä tarvittaessa. Jumbon K-citymarketista taas löysin ihan tiskistä ja myyjä kehui että ovat vakkarivalikomaa. Sinne siis! Meillä ainakin uppoaa pikkuiset siivet isoja paremmin :)

9 kommenttia

 1. Hyvä kun mainitsit myös noista keitetyistä luista! Monet ovat varmasti hämillään barffauksen kanssa, kun toisaalla puhutaan salmonellasta ja kypsennetyn ruuan puolesta ja toisaalla aivan muusta. Mun äidin koira on jo vuosia noudattanut barf-ruokavaliota, ja siihen siirryttäessä eräs asiantuntija sanoi, että salmonellabakteeri on koirille vaaraton, sillä niiden vatsahapot pystyy tuhoamaan bakteerin, onkohan kissoilla sama homma? Oma koirani on tällä hetkellä puoliksi raakaruualla ja meillä pätee sama sääntö mattojen suhteen ;)

  VastaaPoista
 2. Uskoisin että kissalla on aikalailla sama juttu. Kun miettii tosiaan että mitä se kissa luonnossa syö. Tähän mennessä ei tule mieleen yhtään kissaa joka sapuskansa grillaisi joten ihan huoletta voi lätkäistä sellaisenaan kuppiin :)

  VastaaPoista
 3. Aika mielenkiintoinen yhdistelmä ihmisten vegaaniruokaa ja kissojen liharuokaa tää sinun blogisi. ;) Mutta ei se mtn, tykkään silti!

  VastaaPoista
 4. Olen aika tarkka sen suhteen mitä kissoilleni tarjoan. Kissat saavat siis mahd luonnonmukaista ruokaa. Olen pohtinut eettisyyttäkin, mutta parempaa suomalainen liha kun säilykkeet, lisäaineen, pakkausmateriaalit, epämääräiset sisällöt ja kemikaalit. Vaikka meilläkin purkkiruokaa löytyy (valikoitua ;)) niin pääosin barffataan. Kissojen kasvissyönti aiheuttaa minussa aika ärhäköitä tunteenpurkauksia...

  VastaaPoista
 5. Ja tuleepahan tasapainotettua vähän kun itse on vegaani hehe ;D

  Asiahan on niin että jos haluaa koko perheestä kasvissyöjän/vegaanin kannattaa ottaa suosiolla esim. kani. Kissa on lihansyöjä ja siitä ei pääse yli eikä ympäri.

  VastaaPoista
 6. Tämä on tosi rasittava aihe, sillä olen itsekin perehtynyt barffi-safkaan, ja en kissojen pentuiän jälkeen syöttänyt mitään markettipaskoja, joskus rahapuutteessa Mjauta, jolla on joitain viljattomia ym safkoja. En sano syöttäneeni täydellisesti, mutta siitä huolimatta toinen kissa sairastui ruoka-aineyliherkkyyteen, josta ollaan verisesti nyt kärsitty pari vuotta. Oli tosi vaikea löytää ruoka-aineita, joita kissa ei olisi maistanut mikäli on joskus syöttänyt kaupanruokia. Joka erehdyksestä tulee useamman viikon allergiaoire, joka näkyy siinä että murunen repii turkkinsa takajaloista pois, sitten verille (tämän takia tulehduksia ym ihan liikaa)..

  Tällä hetkellä ei voi syöttää kuin apteekin hypoallergiinista papanaa... Kurjin vaihtoehto mielestäni ikinä, vaikka ravintoaineiden pitäisi olla kondiksessa, en tiedä, fosforia 0,7 ja kalsiumia 0,75 (http://www.royalcanin.fi/Kissa/Elainklinikat/Erikoisruokavaliot-Kuivaruuat/IHO/ALLERGIA/Hypoallergenic-DR-25). Pelkään että kisu on myöhemmin herkistynyt myös niille aineille mitä pystyi enemmän syödä. Toista on vaikea ruokkia erikseen, sillä terve on ronkelimpi syömään (eli ei aina kun ruokaa tarjotaan) ja toi onnistuu vain jos kissan laittaa eristyksiin.

  Katselin tuota multicattia, mutta mun täytyisi tietää mitä tämä "Raakavalkuainen 11,8 %" on. Ehkä pitäisi kokeilla? Sitten jos ei sovi niin tabut pois ja kauluri kissalle. :/ Hypoallergeenia pitää syöttää 2kk pelkästään ennen kuin muita ruoka-aineita saisi kokeilla, taitaa olla sen aika.

  VastaaPoista
 7. Voi ei kuulostaa rankalta :( Tosiaan nuo ns. lääkeruoat on kyllä ikäviä mutta hyvä että on löytynyt edes joku ruoka joka ei aiheuta allergiaa. Oletko kysynyt eläinlääkäriltä mitä mieltä on ja onko tuo allergiaruoka ja testailu tosiaan ainut vaihtoehto?

  Kissoillehan on myös allergiatestejä olemassa. Maksavat kyllä useamman satasen ja usein lähetetään kauemmas vielä analysoitavaksi mutta ainakin olisi mustaa valkoisella mille on allergia ja mille ei? Ulkoisia allergioitahan voi siedätyhoidollakin hoitaa mutta ruoka-aineita ei.

  Kyllä noissa apteekin papanoissa on yleensä ravintoarvot sinällään kohdallaan kun ottaa huomioon että ruoan on oltava sellaista jolla kissa pärjää vaikka söisi pelkästään sitä. Ainakin kalsiumin ja fosforin suhde on yleensä se ihanteellinen, niinkuin noissakin (eli kalsiumia vähän enemmän kuin fosforia). Jos kisusi syö pelkästään kuivaruokaa, innostathan toista juomaan kuitenkin tarpeeksi. Kissat kun saavat luonnossa melkein kaiken veden ravinnon mukana niin janon tunne ei ole kovin kehittynyt.

  Multicattien kohdalta en löytänyt tarkempaa tietoa tuosta raaka-valkuaisesta. Vaihtoehdot taitavat olla kokeilu tai valmistajalta kysyminen?

  VastaaPoista
 8. Rankinta ei ole se ruokkiminen, mutta epätietoisuus ja että katti reagoi niin voimakkaasti. Tulehduksia on tullut useamman kerran, mikä on ihan kauheata, sillä katti masentuu kaulurista ja tappelee lääkintää ja rasvausta vastaan.

  Kissoille ei kannata tehdä allergiatestejä, sillä ne ei ole niin paikkaansa pitäviä, lekurin mielestä toi eliminaatiodieetti on ainoo vaihtoehto tai sit vaan raksuilla ruokkiminen. Jälkimmäisestä en niin innostu, joten pakko kai alkaa taas testailemaan..

  VastaaPoista
 9. Uskon kyllä. Ja kissalle ei voi samalla tavalla selittää kuin ihmiselle että miksi pitää laittaa kauluri jne... Ikävää kyllä:/

  Okei, tiestin vaan että testejä tehdään mutta tosiaan tarkempaa tietoa ei ole. Ja en itsekään kyllä haluaisi pelkästään raksuilla ruokkia vaikka jos olisi pakko niin ei kai sille mitään voisi. Oletko mitä ehtinyt jo testata?

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top