Seitanpaisti punaviinissä

Joulun alla ruokablogit pursusivat erilaisia seitanpaisteja, mutta joulukiireissä omani jäi tekemättä. Nyt sitten. Ohje oli aika päästä temmattu, mutta onnistui silti hyvin. Täytteksi laitoin punaisia linssejä ja aurinkokuivattua tomaattia. Kivaa vaihtelua keittämisen ja marinoimisen sijaan. Punaviini ja seitan-yhdistelmästä innostuin jouluna kun äidin ihka uusi liesi ei toiminutkaan. Pannulla paistamisen sijaan piti valmistaa seitanit uunissa. Muuta marinadia ei ollut joten lorautin punkkua ja chilikastiketta vuokaan ja pilkoin joukkoon runsaasti tomaattia. Tuli muuten aika hemmetin hyvää.

Seitan:
3dl gluteiinijauhoja
1dl gramjauhoja
1tlk gogreen valkoisia papuja
1tl paprikajauhetta
2tl yrttejä, esim. oregano, basilika, rosmariini
1rkl tomaattipyrettä
2rkl sweet chili kastiketta
2tl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä
1.5dl vettä

Sosueta pavut, chilikastike, tomaattipyre, valkosipuli ja vesi sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää neste. Vaivaa muutama min. Tarvittaessa voi lorauttaa tipan vettä lisää.

Täyte: 
1tlk gogreen punaisia linssejä
n. 6kpl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna pienksi.
1rkl vegaanista pestoa
1 sipuli hienonnettuna
pieni nippu rukolaa hienonnettuna

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Kaulitse seitan ohueksi levyksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä täytettä koko seitann päälle. Kääri tiiviiksi rullaksi ja nipistä päädyt kiinni. Kääri rulla folioon ja rullaa päät tiiviisti kiinni. Itse teen aina veitsellä muutaman reiän folion pintaan sillä pelkään että se räjähtää. Voitte kutsua hulluksi :)
Aseta uunivuokaan ja paista 1.5-2h. Oma uunini vaatii seitanin kohdalla usein pidemmän paistoajan kuin monissa ohjeissa sanotaan. Pidin lähes 2h.

Lisukkeeksi:
2 valkosipulin kynttä
3tomaattia
1 sipuli
1.5dl punaviiniä

Kääri seitan pois foliosta ja kaada 1dl punaviiniä uunivuoan pohjalle. Aseta seitan saumakohta alaspäin viiniin ja pilko ympärille tomaatit ja sipulit. Peitä vuoka foliolla jottei seitanin pinta pala ja paista 20min. Käännä seitan ja jatka paistamista kunnes tomaatit ja sipuli ovat pehmenneitä ja kypsiä. Tosiasia on että minulla tämä paisti vietti uunissa varmaan kolme tuntia, kun se piti vielä erikseen lämmittää syöntiä varten. Yhtään ei kyllä haitannut ja oikein hyvä tuli! Seitan harvemmin ylikypsyy, varsinkin kun se saa muhia rauhassa nesteessä jottei se pääse kuivumaan. Huomaa että punaviini värjää seitanin pinnan tummaksi. Se ei siis ole palanutta vaikka saattaakin näyttää siltä.

Seitanista pitää alkaa tekemään enemmänkin variaatioita. Kannattaa pitää silmät auki lihareseptienkin kohdalla. Yleensä sieltä löytyy loistavat täytteet ja marinadit myös seitania varten. Lisukkeena tarjosin kylmää pasta-parsakaalisalaattia.

1 kommentti

  1. Kiva blogi. Tsekataan kuinka tolle meiän seitankinkulle käy... neiti kun vihaa punaviiniä.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top