Sienitäytteiset kaalikääryleet


Julkaisin hiljattain suklaakeksi-reseptin. Samana päivänä innostuin tekemään myös kaalikääryleitä. Koko aamupäivä meni siis rentouttavasti keittiössä näperryksen parissa. Keittiössä tuoksui hyvälle ja mieli rentoutui. Mikään ei ole rentouttavampaa kuin pitkän kaavan mukaan kokkailu, yksin ja kiireettä.

Kaalikääryleistä olen haaveillut mutta niistä puhutaan sävyllä rankkaa, kuka niitä jaksaa tehdä, kauhea vaiva... Kuvittelin siis että kyseessä on jotenkin kauhean vaikea homma. Totuushan on että kääryleiden väsääminen vie aikaa ja vaatii pientä säätämistä keittiössä, vaikeaa se ei ollut. Kannattaa ennakoida jo kaupassa ja valita pienin kaali minkä löytää. Ellei sitten satu omaamaan jättikattilaa. Minulla oli käytössä yhdistelmä jättikaali-pienikattila, joka hieman hankaloitti asiaa. Sinnikkäästi pistin kuitenkin kaalin kiehumaan ja yksinkertaisesti kääntelin sitä aina välillä. Tuloksena oli onnistuneesti irronneet kaalinlehdet ja muutama palovamma. Lohtua toi että kaali pienenee jatkuvasti lehtien vähentyessä, lopussa se mahtuikin jo itse pyörimään kattilassa hieman! voitto


Sienitäytteiset kaalikääryleet:

1 pienehkö kaali
2 annosta risottoriisiä
1dl punaisia linssejä
kaksi suurta kourallista suppilovahveroita
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
kourallinen pinaattia
1.5dl soijarouhetta
0.5dl korppujauhoja
2dl kaurakermaa
Cheezly juustoa
Tummansinistä keijua
Öljyä paistamiseen

1 kasvisliemikuutio
3rkl sweet chili kastiketta
2tl soijakastiketta
Maun mukaan rosmariinia timjamia ja basilikaa
1tl paprikajauhetta
1tl juustokuminaa
2tl siirappia
Pippuria

Laita kaali kiehumaan, mieluiten niin että koko kaali peittyy, lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Pienemmässä kattilassa keitä valmiiksi risottoriisi paketin ohjeen mukaan. Loppuvaiheessa lisää punaiset linssit joukkoon ja keittele kunnes ovat pehmeitä. Näiden kahden rinnalla paista sieniä kunnes ylimääräinen neste on lähtenyt, lisää sipuli ja valkosipuli ja paista kunnes sipuli on saanut väriä.

Sekoita soijarouhe ja korppujauho keskenään ja lisää joukkoon 1dl kaurakermaa ja 1dl kaalinkeittonestettä. Anna turvota ja lisää tarvittaessa hieman vettä.

Sekoita täyteainekset keskenään ja lisää mausteet, 1tl siirappia sekä 1rkl tummansinistä keijua. Hienonna pinaatti joukkoon. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Irrota kaalista yksi lehti kerrallaan ja leikkaa kova kantaosa pois. Jätä loppu kaali kiehumaan, seuraava lehti irtoilee nätisti kun olet saanut ensimmäisen käärittyä.
Laita tässä vaiheessa uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Lusikoi täytettä haluamasi määrä lehden keskelle ja raasta päälle hieman cheezly juustoa. Taittele kääryleeksi,  ja aseta uunivuokaan taitoskohta alaspäin. Toista tämä kunnes täyte on loppu. Minulle jäi kaalia vielä käyttämättä, josta seuraavana päivänä valmistui kaalilaatikkoa.

Valuta 1dl kaurakermaa kääryleiden päälle ja nostele nokareita tummansinistä keijua. Tätä voi laittaa runsaastikkin. Sekoita keskenään 1rkl pähkinäöljyä ja 1tl siirappia ja valuta tasaisesti kääryleiden päälle.

Aseta uuniin 200 asteeseen noin 15min ajaksi. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja anna olla ainakin tunti. Itse jätin vielä puoleksi tunniksi jälkilämpöön.

Jos haluat koko kaalin käyttöön, tuplaa täyte ja laita loput kääryleet vaikka pakkaseen.




2 kommenttia

  1. Tuo kaalin keitto pienessä kattilassa kuulostaa niin sellaiselta vastoinkäymiseltä, mitä minulle yhtenään sattuu. hih hih. Raivokkaalla sinnillä vaan eteenpäin!! Kaalikääryleet ja ihan vain -laatikkokin ovat aivan herkkua. Salaa toivon, että joku älyäisi niitä minulle tarjota. Itse kun en millään jaksa tehdä ruokia, joissa on useampia vaiheita ja vaativat useampia kattiloita/kippoja.

    VastaaPoista
  2. Joo, tilanne oli juuri sellaista sodankäyntiä ja tarmoa kuin voi kuvitella. Sitten pidin itseäni suurenakin sankarina kun onnistuin :D

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top