Tyrni-Sacherkakku

Lupasin leipoa jotain isoäidin synttäreille ja päädyinkin tekemään Chocochilin ohjeen mukaan sacherkakkua. Kanssaeläjäni kuitenkin kommentoi tyypillisen sacherkakun tunkkaisuudesta ja makeudesta, joka inspiroi minua kaivamaan pakkasesta ihania tyrnimarjoja ja kirpeyttämään makukokonaisuutta hieman! Toimi aivan loistavasti ja kakku saikin kovasti kehuja, melkein kaikki syötiin. Kun halkaisin pohjaa, päällimmäinen kerros rikkoutui aika pahasti, koska yritin leikata liian pinnalta. Teinpä sitten uuden pohjan, jonka halkaisin paremmalla menestyksellä ja näin kakusta tulikin kaksikerroksinen, toisin kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Tämä on ihka ensimmäinen Sacherkakkuni ja se kyllä buustasi hieman itsevarmuuttani leipojana. Tämä sopii näin joulun alla vaikka joulupöytään ja on siitä ihana että sen voi tehdä (ja kannattaakin) edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan. Vain kuorrutus kannattaa tehdä tarjoilupäivänä mutta sekin säilyy kivasti jääkaapissa jos tietää että aika ei riitä.

Pohja:
tein siis näitä kaksi ja käytin yhteensä kolme puolikasta

4.5dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2tl leivinjauhetta
0.5tl soodaa
130g tummaa suklaata
150g margariinia
0.5tl vanilja-aromia
3dl soijamaitoa
margariinia ja korppujauhoja vuokaan
0.5dl viskiä ja 0.5dl vahvaa kahvia kostuttamiseen
vaikka pohjia olikin enemmän kuin alkuperäisessä ohjeeessa, kostuke riitti kaikkiin oikein hyvin.


Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata rasva kattilassa, nosta pois levyltä ja sekoita joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja lisää vanilja-aromi. Sekoita soijamaito kuiviin aineksiin ja kääntele margariini-suklaaseos joukkoon. Älä ylisekoita.

Kaada korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50min. Anna ehdottomasti jäähtyä kunnolla! Ensimmäisen halkaisinkin liian nopeasti joka edesauttoi rikkoutumista. Kostuta ja levitä täyte väliin. Jätä jääkaappiin odottelemaan kuorrutteen valmistumista.


Täyte:
tätä mielummin liikaa kuin liian vähän, koska täytekerroksia tuli kaksi, tuplasin täytteen.
1pkt aprikoosimarmeladia
1dl tyrnejä

Murskaa tyrnit haarukalla ja painele massa siivilän lävitse jotta siemenet jäävät pois täytteestä. Sekoita joukkoon marmeladi ja levitä tasaisesti kostutetun pohjan päälle.

Kuorrute:
lisää hiukan molempien määrää jos kakkusi on useampikerroksinen
100g margariinia
150g tummaa suklaata
koritseeksi runsas kourallinen tyrnejä, muutama rkl sokeroituja appelsiinikuoripaloja ja keltaista koristesokeria.

Sulata suklaa kattilassa, nosta levyltä ja lisää suklaa. Sekoita kunnes massa on tasaista ja kuorruta kakku.

Vinkki: Kakku kannattaa kasata suoraan tarjoilulautaselle kumoamalla pohja suoraan vuoasta lautaselle. Näin sitä ei tarvitse nostella ja vältyt rikkomiselta. Pohja kun on sinänsä aika kostea ja suklainen.

Ongelmaksi koitui hieman se että käytin pakastetyrnejä koristeena, jotka eivät olleet sulaneet kunnolla. Jos siis käytät pakastemarjoja, ota ne ajoissa vaikka siivilään tai talouspaperiin sulamaa, jotta ylimääräinen neste poistuu. Nämä eivät meinanneet tarttua suklaaseen niin kuin tuoreet marjat. Koska jouduin kuljettamaan kakkua, ratkaisin ongelman sulattamalla muutama rkl sokeria ja valuttamalla sitä ns. siksak nauhana marjojen yli. Tulos oli loistava, marjat pysyivät paikallaan ja kakku sain kivaa hienostunutta ilmettä. Tämän tein vasta valokuvaamisen jälkeen. Jos sinun ei tarvitse kuljettaa kakkua, marjat pysyvät kyllä sen verran. Jos vain mahdollista, käytä koristeluun tuoreita tyrnejä!

Menestys!

2 kommenttia

  1. Oih, tyrnit raikastavat ihanasti raskasta kakkua! Todella kauniin kakun teit :)

    VastaaPoista
  2. Vau! Aivan pakko kokeilla, vaikkapa seuraaville synttäreille. Sain sopivasti tyrnejäkin juuri tädiltäni pakastimen täytteeksi. Todella kaunis kakku!
    -Enne

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top