Intialaiset Curry nyytit

Jonkin aikaa sitten innostuin tekemään intialaista, joten tässä hieman siitäkin. Pitaleipien välissä kasvisvariaatio tikkamasala kastikkeessa, raita kastiketta, riisiä, kurkkutomaattipaprika salaattia ja curry nyyttejä. Nuo nyytit olivat aika kiva lisä joukkoon, vaikkakin toivat muutaman ylimääräisen kalorin pataan.

En todellakaan tiedä kuinka ''intialaisia'' nämä ovat mutta sillä nimellä ne saavat nyt kulkea.

Tarvitset:

Ahkeruutta tehdä oman lehtitaikinan. Jos sitä ei ole, noudata esimerkkiä ja osta valmiina.
Kolme perunaa
Linssejä n. 2dl
Tuoretta chilipaprikaa
1 sipuli
Curry kastiketta, tai ahkeruutta tehdä oma. Jos ostat valmis soossin, kannattaa valita tulinen ja pieni purkki. Sitä et kovin paljon tarvitse. Mikä tahansa muu intialainen kastike käy myös.

Voiteluun 1 muna ja loraus maitoa.

Pilko perunat melko pieniksi ja paista pannulla kypsiksi. Lisää joukkoon liotetut punaiset linssit ja sipuli. Lopuksi sekoita joukkoon pieneksi pilkottu chili ja curry kastiketta niin että seos on kokonaan sen peitossa mutta ei ns. kastikkeessa.

Kaulitse hieman taikinalevyjä. Yhdestä normaalikokoisesta levystä tulee kaksi nyyttiä, jos leikkaat ne samankokoisella lasilla kuin minä. Sitten tietysti ne jämätaikinat reunoilta jotka keräät kaikista levyistä ja teet niistä viimeiset nyytit kiroten taikinan tahmeutta.Venyttele pyöreää taikinapalaa hieman ja aseta täyte sen keskelle. Painele reunat haarukalla kiinni. Tosiaan, lasi jota käytät muottina saa olla melko iso. On kuitenkin ihan makukysymys haluatko kerralla suuhun mahtuvia pikkunyyttejä vai parin haukkauksen kokoisia, niinkuin nämä omani.

Voitele nyytit maitomunaseoksella ja laita uuniin n. 150 asteeseen. Kuten kuvasta näkyy minun nyyttini voideltiin vain yhdeltä puolelta. Suosittelen ehdottomasti kastelemaan koko paketin, tulos on huomattavasti herkullisemman näköinen.
Päälle ripottelin ennen paistamista paprikamaustetta ja pippurivalkosipuliseosta. Parhaita dipattuna raitaan tai chilikastikkeeseen!
0

Kaakao-maapähkinävoikeksit

On ollut taas taukoa kirjoittelussa vaikka olisi vaikka mitä kerrottavaa. Elokuvia, ruokaa ja leivonnaisia ja ostoksia on vaikka kuinka paljon joita haluaisin jakaa. Jos nyt edetään pala kerrallaan ja saadaan alta pois keksipostaus joita leivoin viikko tai pari sitten.

Minulla oli melkein purkillinen ylimääräistä maapähkinävoita, jolle en todellakaan keksinyt käyttöä kovinkaan helposti. Olenkin tainut jo valittaa neroudestani ylipäätänsä hankkia tämä purkki! Sen olemassaolo ärsyttää kaapissa ja leivontasormet syyhyävät. Asiaan ei ole kuin yksi ratkaisu.

Tarvitset:

4dl jauhoja
2dl kaakaojauhetta
1tl soodaa
1/2tl suolaa
n. 150g margariinia
1,5dl vaaleaa sokeria
1dl fariinisokeria
1 muna
1/2dl maitoa
vaniljaa mausteeksi
1dl maapähkinävoita

Sekoita kuivat aineet sokereita lukuunottamatta keskenään. Toisessa astiassa sekoita huoneenlämpöinen margariini, sokerit ja maapähkinävoi tasaiseksi massaksi. Lisää muna ja maito. Lisää jauhot joukkoon pienissä osissa ja leivo kaikki jauhot sekaan. Pyörittele massa pieniksi palloiksi. Laske pallot, sillä sinun on pyöriteltävä täytemassasta yhtä monta palloa, pienempiä vain. Hyvä koko on noin ison viinirypäleen ja pingispallon välimuoto. En keksinyt mitään avaavaa esimerkkiä joten päättele koko sen perusteella kuinka suuria keksejä haluat.


Täytteeksi tarvitset:

1,5dl tomusokeria
muutama rkl kylmää espressoa
1/4tl kanelia
1-2rkl kermaa
2dl maapähkinävoita

itse käytin desin verran maapähkinävoita ja desin verran nutellaa jota myöskin lojui kaapissa.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tomusokeri kannattaa sihdata siivilän läpi. Pyörittele palloja saman verran kun edellisessä, mutta tee näistä palloista puolet pienempiä.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Ota isompi pallo ja tee keskelle laakea reikä. Aseta pienempi pallo koloon ja peitä se kokonaan painamalla isomman pallon reunat yhteen pyörittele tasaiseksi ja aseta leivinpaperille. Litistä paksun keksin muotoiseksi. Tee sama kaikille. Laita uuniin ja paista n. 5min. Tämän jälkeen vahdi tarkasti etteivät keksit pala ja paista vielä minuutti tai pari. Ne saavat jäädä melko pehmeiksi. Itse nimittäin hieman poltin omani.  Aseta jäähtymään tasaiselle alustalle.



0

Peanut butter scones


Lidlissä oli maapähkinävoi tarjouksessa 2e. Lisäksi olen lukenut niin paljon jenkkien reseptejä että tuotteet kuten maapähkinävoi ovat muodostaneet päässäni ''hyvä idea'' ja ''peruskamaa'' ajatuksia. Olin siis lidlissä vakuuttunut että tätä minä tarvitsen ja tälle tulee myöskin käyttöä.

Haloo! Maapähkinävoi?! Leivänpäälle en ainakaan sitä kaipaa. Pelkällään sitä ei nyt ainakaan syö. En keksi yksinkertaisesti mitään muuta mitä siitä voisi tehdä?! Tällaisina hetkinä tekisi mieli lyödä itseäni. Taas yksi neronleimaus lisää jonka jätin ajattelematta loppuun saakka. Ja tosiaan, kun etukäteen vielä tiesin että K ei tätä syö. (Pitäisikö alkaa käyttämään lyhennettä I eikä K...) Minä voisin syödä mutta sellaisenaan, kun näen ja maistan sen kaiken rasvan. Minussa elää kuitenkin jokanaisenvainoharha joka yksinkertaisesti estää syömästä tätä. Päätin siis ottaa jenkkibloggarit avuksi ja päädyin että paras tapa käyttää valtava purkillinen tätä sössöä on leipoa se sconsseihin. Kyllähän minä niitä syön, kunhan en tajua sitä rasvaa siinä. Itsepetosta, tiedän.

Jenkkiresepteissä kaikki mitataan hieman eritavalla kuin meilläpäin ja tämä legendaarinen 1 cup tulee joka raossa vastaan. Vaikka tiedänkin että 1 cup = 2,366dl nii mittaanko vai heitän tunteella? Jos joku kokee ihan miellettömän tarpeen ilahduttaa minua joskus, niin olen kovasti kiitollinen 2,366dl kokoisesta mukista. Eli jenkkien  1 cup mitasta. Tosiaan kun ne perhanat mittaa voinkin ruokalusikallisina niin täältä pesee minullakin.

Tarvitset:
2.5dl kaurahiutaleita
3dl jauhoja
2 rkl sokeria
2tl leivinjauhetta
1/2tl soodaa
1/4 tl suolaa
6 rkl margariinia
2dl piimää tai maustamatonta jugurttia
1 kananmuna
2dl maapähkinävoita

Paahda kaurahiutaleita pannulla kunnes ne saavat kauniin kultaisen värin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen margariini. Seoksesta pitäisi tulla murotaikina tyylinen. Sekoita keskenään piimä ja kananmuna ja lisää ne kuivien aineiden joukkoon. Lopuksi lisää maapähkinävoi joukkoon.

Muotoile jauhoja apuna käyttäen sämpylänkokoisia palloja tai suurempia, litteitä teeleiväntyylisiä kakkuja. Taikina on aika tahmeaa ja sitä ei kannata jauhottaa liikaa. Palloja tehdessäsi ota taikinaa käteesi ja yksinkertaisesti heittele sitä kädestä toiseen. Pyörittely ei tahmeuden takia onnistu ja liikaa jauhojakaan ei kannata leipoa mukaan.

Paista 200 asteessa noin 15min kunnes pinta on rapea. Tarjoa kuumana voin tai hillon kanssa, tai laita jäähtymään.
0

Nutella cupcake

Missasin jotenkin nutellapäivän, joten nyt teen jälkikäteen kunniaa nutellalle. Mitä leivoksiin tulee, suklaacupcake nutellalla? Kuulostaa aika hyvältä. Koska kaupppaan en jaksanut mennä, jouduin tyytymään aineksiin joita minulta jo löytyi. Siispä taas yksi ei mistään kotoisin oleva ohje.

Tarvitset
Nutellaa
2 Banaania
200g margariinia
2 kananmunaa
2dl jauhoja
2dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
2dl sokeria
200g suklaata
Maitoa fiiliksen mukaan

Sulata suklaa ja rasva keskenään. Lisää munat joukkoon. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne suklaamunarasvaseokseen. Murskaa banaanit mössöksi ja sekoita joukkoon. Lopuksi lisää reilu määrä nutellaa massaan. Lorauta maitoa tai kermaa joukkoon jos taikina tuntuu liian paksulta. Laita vuokiin ja laita päälle vielä reilu nokare nutellaa. Löysin kaapista valkosuklaata joten joihinkin tein valkosuklaasydämmen keskelle.  Paista 150 asteessa kunnes näyttävät hyviltä ja kauniin ruskeilta. Noin 15min riitti.
0

Isoisän suklaakakku


Olen aina pelännyt suklaakakun tekemistä. Ihan oikeasti, pelännyt. En halua olla se joka tekee ison, kauniin mutta kuivan ja muruisen kakun. Kuivakakut ovat erikseen. Miten siis yhdistää takuuvarmasti ja onnistuneesti suklaakakku ja mutakakku? Brownie ja juustokakku? Suklainen mutta tahmea? Pehmeä mutta ilmava? Mahdotonta. Tämän takia en ole edes uskaltanut yrittää. Nyt ukin syntymäpäivät kuitenkin innostivat minua leipomaan lahjakakun. Tässä on kaikkea kiellettyä, ihanaa, makeaa ja syntistä. En onnistunut löytämään juuri sellaista ohjetta kui halusin, joten tässä on omani. Isoisän suklaakakkua voisi myös kutsua kilon suklaakakuksi. Tosiaan, arvioin että suklaata on oltava vähintään kilo että voin kutsua tätä suklaakakuksi. Koristelua ei tietenkään lasketa joten siitä vielä sata grammaa lisää. Mutta kenenkään ei tarvitse tietää.
Ideana on tehdä pohja, leikata se kolmeen osaan. Levittää väliin täyte ja kuorruttaa päältä. Kakku on kostea ja täyteläinen, suussa sulava ja ihanan syntinen.

Pohja
400g tummaa suklaata
300g margariinia
1dl vahvaa kahvia tai espressoa
2dl sokeria
3dl jauhoja
4munaa
1tl soodaa
2tl leivinjauhetta
(kermaa)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata suklaa(itse sulatan aina mikrossa) ja rasva, lisää seokseen munat ja lopuksi kuivat aineet tähän joukkoon. Lisää kahvi sitä mukaan kun sekoitat kuivia aineita joukkoon. Jouduin myös lorauttamaan joukkoon kermaa sillä massasta tuli aika paksua. Käytin toisaalta vähemmän kahvia kuin desi.

Laita pyöreään kakkuvuokaan ja 150 asteeseen noin tunniksi. Kiertoilmauuni paistoi hieman nopeammin. Ideana on että kakku saa muhia rauhassa, eikä ehdi kuivua sisältä. Huomaa kyllä kun alkaa olla valmista, joten kannattaa tarkkailla. Oikea hetki on ottaa pois juuri kun sisältä on kypsää. Ei hetkeäkään myöhemmin. Kun pinta alkaa näyttää juuri ja juuri oikealta, kokeile hammastikulla onko sisältö kypsä. Vaatii siis hieman tarkkailua mutta muuten oikein helppoa. Ja vaikka tämän täydellisen kohdan missaisikin, kakusta tulee kuitenkin aivan ihana.

Täyte
100g tummaa suklaata
300g maitosuklaata
1 purkki mascarponea
2dl kermavaahtoa
1d sokeria

Kaada kulhoon kerma ja sokeri ja vaahdota. Kannattaa valita iso kulho sillä vaahdottaminen ja suklaalla leikkkiminen sotkee enemmän kuin olettaisi. Lisää joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi. Sulata suklaat ja lisää joukkoon. Sekoita kunnes massa on tasaista ja herkullista. Hillitse itsesi syömästä sitä. Täytettä saa tehdä enemmänkin ja käyttää sitä kakun päälle. Siis kuorruttaa kakku täytteellä.

Kun pohja on valmis ota se uunista ja anna jäähtyä rauhassa. Tässä kohtaa kannattaa malttaa ja olla kiirehtimättä. Sillä välin voi etsiä kaapin pohjlta jotain millä haluat kostuttaa sen. Espresso käy tähän oikein hyvin. Äidin kanssa löysimme pullon Larsen Cognac pullon ja totesimme ettei parempaa voisi toivoa.

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Tämä on helpointa jos sinulla on apua, sillä kerroksista tulee melko ohkasia. Jos tuntuu että saat vain puoliksi, tee niin. Kakkupohjan halkaisu onnistuu parhaiten, kun teet veitsellä reunoihin urat valmiiksi ja vedät ompelulangalla niitä pitkin läpi. Veitsellä on turha yrittää sahata. Myös, jos satut löytämään pitkän kalanfileerausveitsen. Varmista ettei kukaan näe, että käytät tätä kallisarvoista terävää veistä kakkuusi!

Kostuta kakkupohjan kaikki kerrokset. Ja levitä täytettä ensimmäisen pohjan päälle. Täytteen ei pitäisi kovin paljon pursuta reunoilta joten laita reilusti reunoja myöten. Laita toinen pohja päälle ja levitä loput täytteestä sen päälle. Lopuksi lisää vielä kolmas pohjakerros. Anna kakun olla ainakin puoli tuntia tällä tavalla. Näin saat kaavittua reunoilta yli tulleen täytteen. Sähläsimme hieman kuorrutteen kanssa, joten meillä kakku oli jääkaapissa näin koko yön.


Kuorrutus
200g maitsuklaata
100g margariinia

Sulata rasva ja suklaa ja anna hieman jäähtyä. Levitä kakun päälle ja tasoita leveällä kuumassa vedessä kastetulla veitsellä pinta tasaiseksi. Annoin kuorrutteen valua reunoille enkä kovin tarkkaan yrittänyt peittää myös reunoja. Siihen soveltuu tosiaan täytteestä tehty ''kuorrute'' paremmin. Jos siis haluaa peittää koko kakun.  

Koristeluun 
100g valkosuklaata

Raasta sulkaa kakun päälle, tai sulata ja tee kuvioita tai raitoja. Täysin mielen mukaan.
Ainakin toivottavasti et voi epäonnistua. Tämä kakku oli ainakin menestys ja parani vain seuraavaa päivää kohden. Ei siis kannata jättää viimetinkaan tekemistä vaan tehdä suosiolla päivää paria aikaisemmin. Tästä reseptistä tulen soveltamaan kyllä jatkossakin.

Ps. Kiitos äiti avusta ja hyvästä seurasta!
6

Munakoisokesäkurpitsavuoka

Mitä tehdä kun on nälkä, haluaa jotain melko kevyttä, täyttävää, makoisaa ja helppoa? Tämä vie ehkä hieman enemmän aikaa mutta on sen arvoista. Kaiken lisäksi et voi epäonnistua ja voit käyttää jämiä jääkaapista. Tähän voi nimittäin laittaa ihan mitä vaan. Kaverit kävi ainakin suoraan haarukalla kiinni, ennen kuin ehti jäähtyä. Tätä reseptiä olen pantannut kohta noin kuukauden (tosi huima resepti :D!) sillä kuvat ovat olleet toisella koneella. Nyt kuitenkin!

Tarvitset

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
paketti fetaa
tomaattikastiketta mielen mukaan
oliiveja
sipulia

Laita munkaoiso hikoilemaan puoleksi tunniksi. Viipaloi siis noin puolen sentin viipaleiksi ja ripottele suolaa päälle. Näin kitkerä maku poistuu.
Paista pannulla munakoisot ja kesäkurpitsat kunnes ne saavat kauniin värin. Kuullota myös sipulit. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoa, kesäkurpitsaa ja tomaattikastiketta. Heittele joukkoon ja päälle maun mukaan fetaa ja oliiveja sekä mausta fiiliksen mukaan. Perus yrttiseos, basilika, pippuri ja oregano käyvät hyvin. Päälle voi ripotella myös juustoraastetta jos mieli tekee. Anna muhia uunnissa noin tunnin verran. Paranee seuraavana päivänä, kun saa hieman vetäytyä.
3
Back to Top