Täytetyt tomaatit


Täytettyjen paprikoiden jälkeen innostuin hieman enemmän täyttämisestä ja ajattelin valmistaa enemmänkin täytettyjä ruokia. Ne ovat useimmiten helppoja ja nopeita, sekä näyttäviä. Itse ainakin syön paljon mielummin linssejä paistetusta paprikasta kuin paistettua paprikaa ja linssisoossia. Suunnitelmissa on vieläkin täytetyt sienet mutta aina kun menen niitä kaupasta hakemaan, tarjolla on vain pikkuisia versioita. Portobelloakaan ei ole saanut kunnollisena vähän aikaan. Jotain piti täyttää ja valtavat terttutomaatit puhuivat puolestaan. Valitsin neljä suurinta ja marssin tyytyväisenä kassalle.

Tarvitset:
 Täytteestä riittää neljälle tomaatille

1-2 tomaattia/syöjä
1tlk valkoisia papuja
1tl currytahnaa
2tl välimerentahnaa
2tl tomaattipyrettä
1dl maapähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
1-2rkl oliiviöljyä
Mausteeksi oreganoa ja basilikaa
Soijakastiketta ja chilikastiketta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Leikkaa tomaateista päällinen pois ja kaavi sisus tyhjäski. Säästä osa täytettä varten. Märimmän osuuden heitin kuitenkin pois. Kannen voit pilkkoa vaikka salaatin joukkoon. Itse päädyin nälissäni syömään osan...

Valuta ja huuhtele pavut ja sekoita ne kulhossa pähkinöiden kanssa yhteen. Lisää myös tomaateista jäänyt sisus. Ei haittaa vaikka vähän muussaantuu. Sekoita erillisessä astiassa oliiviöljyyn maustekastikkeet ja murskattu valkosipulinkynsi sekä mausteet. Yhdistä seokset ja täytä tomaatit. Haluttaessa raasta hieman vegaanista juustoa päälle.

Paista uunivuoassa uunin keskitasossa noin 15min, tai niin kauan että täytteen väri muuttuu kypsän näköiseksi ja tomaatit ovat pehmenneet. Valmiiseen tomaattiin lorautin parin tl verran soijakastiketta syventämään makua. Omani kuorrutin sweet chili kastikkella, toinen puoliskoni ei tästä niinkään välitä sellaisenaan.

Tarjoile runsaalla pinaatti-rucolapedillä.
0

Papayasalaatti ja hampputofua


Olin muina miehinä vaeltelemassa ruohojuuressa kun puhelin soi. Saimme kauan odotetun asuntotarjouksen. 


Asuntotäti: ''Ehkäpä haluaisit neuvotella tästä vielä poikaystäväsi kanssa?''
Minä: ''Ei mun tartte kyllä me otetaan toi jookiitoskyllä!''

Tärinöissäni juoksin kampin halki kauppaan. Tänään oli tarkoitus syödä salaattia mutta nytpä syödään oikein herkullista uusikoti-salaattia! Päätin unohtaa nahistuneet salaatinlehdet ja kurkkujämäset jääkaapissa. Ne voi ihan hyvin käyttää hyödyksi muulloinkin. Nappasin koriin papayan, hampputofoua, tuoretta pinaattia ja rucolaa ja rasiallisen makeita kirskikkatomaatteja! Salaatin kaveriksi tuore oliiviöljyleipä ja jälkkäriksi tarttui viikunoita ja goij marjoja! Muistin kotona odottelevan vaahterasiirapin. Nyt irrotellaan!

Tarvitset:

Kourallinen pinaatinlehtiä
Kourallinen rucolaa
15cm kurkku
1 keltainen paprika
puoli rasiallista kirskikkatomaatteja
1pkt hampputofua
1/2 papayan
kourallinen cashew pähkinöitä

Pilko ainekset ja sekoita keskenään. Mausta esim. balsamicolla tai avocadoöljyllä ja ripauksella pippuria. Yksinkertaisuus ja tuoreet maut saavat korostua sellaisenaan.

Lorauta pannulle oliiviöljyä ja hieman soijakastiketta. Lisää runsas tl punaista currytahnaa ja sekoita puulastalla tahna öljyyn. Viipaloi tofu ja paista kunnes se on kullanruskea.

Nauti hitaasti ja hymyillen!

0

Corn cakes

 Iltapalaksi maissikakkuja? Kyllä kiitos.

En ole ikinä ennen tehnyt vastaavia ja jälkikäteen totesinkin että olisi ollut fiksumpaa tehdä se ensimmäinen kerta valmiista ohjeesta ja soveltaa vasta toisella. Koska olin selkeästi villillä päällä riehuin keittiössä ''vähän tätä ja vähän tuota ja vaikka 2dl tätä'' menolla. Välissä huusin:  haluutko näistä makeita vai suolasia??  Suolaisia oli vastaus. Täältä siis pesee.

Tulos oli oikein maukas enkä ohjetta olisi kaivannutkaan. Näihin tulee himo kommentoi kanssaeläjä. Paras kehu jonka voi saada, resepti on siis hyväksytty virallisesti.

Tarvitset:
6kpl

2.5dl vehnäjauhoja
1dl maissijauhoja
150g maissia, pakaste tai säilyke
1/5pkt pehmeää tofua
250g maustamatonta soijajogurttia
1.5dl soijamaitoa
2rkl sweet chili kastiketta
1tl paprikajauhetta

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Paista runsaassa oliiviöljyssä miedolla lämmölle. Paiston aikana ei kannata kiirehtiä. Koska näistä tulee paksuja, sisällön paistumisessa menee hetki. Yhtä kakkusta tuli paistettua n. 10-15min. Paista siis miedolla lämmöllä niin pitkään että pinta on täysin ruskea ja kypsän näköinen. Älä polta mutta älä säästele paistoajassa.

Kunnon valurautasella lettupannulla onnistuu varmasti helpommin, mutta koska en sellaista omista vink vink joulupukki käytin muottina english muffin ringssiä. Miksi niitä nyt kutsutaankaan suomeksi... Toisaalta, taikina on jämäkkää, joten ilman muottejakin pärjää loistavasti. Minulla on vain lievä pakkomielle saada kaikista pihveistä, kekseistä ja letuista täsmälleen saman kokoisia.

Lisukkeena tarjosin valitettavasti hieman raakaa avocadoa, cashewpähkinöitä ja kirsikkatomaatteja. Omaan pinooni lorautin vielä chilikastiketta. Tällä kertaa iltapalaksi mutta myös aamupalaksi ihania. Kävisivät myös lisukkeeksi chilin rinnalle.
0



 Kissamme ovat pienestä pitäen tottuneet reissaamaan autossa, kiltisti sylissä nököttäen. Menomatkalla tuijotellaan ikkunasta ja yritetään kiivetä kuskin syliin, kotimatkalla nukutaan kerällä ja odotellaan kotiin pääsyä. Kissat  pääsevät vähän väliä mukaan äidilleni tai mummolle, jossa ovat hoidossakin olleet. Perillä rynnätään vauhdilla sisään ja kävellään pöydillä kuin kotonaan.Viime sunnuntaina Atlas sai muikun, joka ilahdutti poikaa suuresti. Vega ei niinkään välitä kalasta vaan tytyy leikkimään paperisilpulla ja seuraamaan touhua vierestä. Isommat lihakimpaleet virittävät molemmissa olen leijona ja saalistan vaihteen päälle. Atlas innostuu erityisesti silakoista ja tässä tapauksessa muikusta. Voi sitä riemua, hyppimistä ja kalan tappoa. Lattia pitikin pestä tämän touhun jälkeen...
0

Kurpitsabataattikeitto

Sain vihdoinkin kurpitsan keittiööni. Olen himoinnut sitä ties kuinka pitkään, vaikka en ole koskaan itse siitä mitään tehnyt. Koska myynnissä ei ollut alunperin haluamaani the halloween kurpitsaa, jäi muutama ruokalaji tekemättä. Olen himoinnut kurpitsakeittoa, mutta koska en saanut sitä täydellistä kurpitsaa, päädyin tekemään hieman eri version. Tämän kurpitsan lajikkeesta ei ole harmainta aavistustakaan, mutta jos joku tietää miksi kutsutaan suurehkoa, vaaleaa ja pitkulaisen muotoista kurpitsaa, olen kovin kiitollinen.

Keitto oli kuitenkin kovin maukas! Syksyisen makuinen, pehmeä ja kevyesti itämainen. Koska kookosmaitovillitykseni on riistäytynyt aivan käsistä, sitä löytyy tästäkin keitosta.

Tarvitset:

n.600g kurpitsaa
Puolikas bataatti
2 pientä perunaa
2tl inkivääritahnaa
2,5dl kookosmaitoa
1/2 tl gram masalaa
1tl juustokuminaa
1tl chiliä
Muutama pyöräytys valkosipuli-pippuri-seosta
hieman suolaa
(2rkl maizenaa)

Lisukkeeksi paistettuja kurpitsansiemeniä ja couscousia.

Laita muutamaksi lohkareeksi pilkottu kurpitsa uuniin 200 asteeseen. Anna olla 5-10min kunnes hedelmäliha  on pehmennyt hieman ja irtoaa helpommin. Kuori ja pilko peruna sekä bataatti ja laita ne kattilaan. Lisää vettä niin että ne peittyvät ja anna kiehua. Välissä ota kurpitsa uunista, kaavi tai liha kattilaan ja lisää hieman vettä tarvittaessa. Anna kiehua kunnes bataatti on aivan kypsää ja kurpitsa on pehmennyt sopivasti.

Nosta kattila levyltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kookosmaito ja mausteet sekä maizena. Sekoita ja anna kiehahtaa vielä hetki.

Kurpitsasta kannattaa poimia siemenet talteen ja paahtaa niitä uunissa kunnes ovat hieman ruskeita. Ripottele hieman suolaa päälle ja tarjoile keiton kanssa.

Nopea, helppo ja herkullinen!
2

Sienileivät


Äiti oli käynyt sienimetsällä ja yllätti minut suurella korillisella herkullisia tatteja. Kuulin myös huhuja että suppiloita on tulossa hieman myöhemmin. Laskeskelin sienivarastoani ja totesin, että muutama pussi kun saadaan vielä lisää niin ensi syksyyn saakka meillä syödään sieniä ainakin kerran kuukaudessa. Ei kuulosta yhtään pahalta! Sienten loppuessa voin tietenkin mennä kärkkymään äitini tai isoäitini pakkaselle joilta varmasti irtoaa yksi ylimääräinen paketti. Talvivarasto alkaa siis olla turvattuna!

Eilinen ilta menikin siis sieniä puhdistaen ja pakastusvalmiiksi laittaen. Aikaahan siinä meni mutta on puuhana todella rentouttavaa. Taustalla soi Brandi Carlile ja puuhastelin rauhassa melkein puoleen yöhön, kunnes toinen puoliskoni tuli kotiin ja pääsimme nauttimaan ihanat sienileivät.  Herkullisempaa ei voi olla.



Tarvitset:
kahdelle

4 palaa leipää
1/2 sipulia
3 pientä tattia
8 kirsikkatomaattia
Cheezly juustoa
1rkl majoneesia
2tl välimerentahnaa tai pestoa
1tl tomaattipyrettä
1 suuri valkosipulinkynsi
valkopippuria mausteeksi

Paista sipuli ja tattiviipaleet runsaassa margariinissa kauniin kultaisen väriseksi. Sekoita majoneesi, murskattu valkosipulinkynsi, tomaattipyre ja välimerentahna keskenään. Levitä seos tasaisesti leiville. Nostele esipaistetut sipuli ja tatit leiville ja pilko kirsikkatomaatteja päälle. Viipaloi lopuksi vielä muutama juustosiivu ja pyöräytä pippuria kevyesti päälle.

Anna paistua 200 asteessa n.15 min, kunnes juusto on sulanut ja leivät näyttävät valmiilta.

Rakastan syksyä.
0

Bataattikeitto

Olen viimeaikoine kokeillut enemmänkin perus ruoka-aineksia, joita en vain syystä tai toisesta käytä arkisessa ruoanlaitossa kovinkaan usein. Bataatti on tehnyt kanssani uuden kunnollisen yrityksen ja tullut kyllä jäädäkseen. Nuorempana en pitänyt sen makeasta mausta mutta nyt suorastaan himoitsen sitä. Se sopii loistavasti yhdistettynä itämaistyylisiin mausteisiin. Makea bataatti ja tuliset kastikkeet ja dipit ovat kuin toisilleen luotuja.

Nyt päädyin kuitenkin bataattikeittoon, ja sain samalla hyvän syyn läträillä kookosmaidolla, joka on myöskin uusi villitys keittiössäni. Vähän aikaan on siis luvassa ruokia, joissa kaikissa on kookosmaitoa...

Tarvitset

1 keskikokoinen bataatti
3 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 kasvisliemikuutio
2dl kookosmaitoa
1 tl inkivääri- ja sitruunaruohotahnaa
1tl chilijauhetta
2rkl sweet chili kastiketta
1tl paprikajauhetta
vettä
oliiviöljyä

Pilko sipuli ja kuullota sitä kattilan pohjalla muutaman minuutin. Lisää kuoritut ja pilkotut bataatti ja porkkanat. Kaada päälle vettä juuri ja juuri niin paljon että ainekset peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio ja keitä kypsäksi.

Murskaa joukoon valkosipuli ja lisää muut mausteet sekä kookosmaito. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja tarjoa tuoreen leivän kera.

Ihana kylmän ja sateisen illan lämmittäjä.
1

Sweet breakfast scones


Pitkästä aikaa meidän pienessä perheessä oli yhteinen pitkä aamu, jolloin kummallakaan ei ollut kiire mihinkään. Olen ollut kipeänä ja en siis marssinut kirjastoon lukemaan, vaan päätin nautiskella pitkästä aamupalasta ja kahvista. Usein tällaisina hetkinä olen tehnyt lettuja tai uunipuuroa, aamupalaa joka vie hieman enemmän aikaa mutta onkin sitten sen arvoista. Tänään himoitsin makeita, vaniljaisia skonsseja. Aikaisemmin olen tehnyt vain mustikka- ja maapähkinävoiskonsseja. Tällä kertaa päätin että teen neutraalimman makuisia ja annan päällystämiseen varaa. Päälle siis laitoin kirpsakampaa karviaishilloa ja viipaloin kypsää ja makeaa päärynää. Nämä ovat pehmeitä ja ilmavia, makeita ja makuhermoja lämmittäviä. Ihania.

Tällaiset aamut ovat ihania.

Tarvitset:
n. 9 skonssia

4dl vehnäjauhoja
2dl kaurahiutaleita
130g margariinia
1dl sokeria
1/2tl suolaa
2rkl siirappia
1tl vaniljajauhetta
1rkl leivinjauhetta
(1tl no-eggiä)
1dl soijamaitoa
3rkl maustamatonta- tai vaniljasoijajogurttia

Maito-siirappiseosta voiteluun

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita pelti ja leivinpaperi valmiiksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Älä pehmennä margariinia vaan kuutioi se jauhojen joukkoon ja muodosta käsillä seoksesta muruseos. Margariini saa jäädä paakuiksi.

Sekoita maito, jogurtti ja siirappi kevyesti keskenään (lisää no-egg) ja yhdistä ainekset.  Jos seos on liian märkää, lisää hieman jauhoja. Taikinan kuuluu olla löysähköä ja märkää mutta silti muotoiltavaa. Itse lisäsin kourallisen jauhoja vielä loppuvaiheessa, juuri ja juuri niin paljon että sain märillä käsillä muotoiltua 9 palloa. Laita pallot pellille, jätä reilut välit. Sudi maitosiirapilla ja laita uuniin. Paista 15-20min kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Tarjoile maun mukaan hedelmien, hillon tai siirapin kera. Myös maustamaton tuorejuusto ja esim. tuoreet mansikat käyvät ihanasti näihin.

Atlas poseerasi ruokailumme ajan vakioasennossaan... 
2

Linssitäytteiset paprikat

Täytetyt paprikat ovat nopea ja helppo ruoka joka toimii loistavasti sellaisenaan tai lisukkeena. Pienempään nälkään riittää oivasti yksi kevyesti täytetty papria. Elämänrytmimme painottuu kovasti iltaa kohden, jolloin myös useimmiten syödään se päivän suurempi ruoka. Tämän ruoan on oltava kuitenkin helposti sulava ja kevyt mahalle. Nämä paprikat ovat juuri sellaisia, tulee täysi mutta juuri sopiva olo.


Tarvitset: 

4 paprikaa, kannattaa valita tasapohjaisia pystyssä pysyviä yksilöitä
1.5dl punaisia linssejä
10cm pätkä kesäkurpitsaa
1dl couscousia
0.5dl kookosmaitoa
kourallinen cashewpähkinöitä
2rkl sweet chili maustekastiketta
1rkl tomaattipyrettä
1tl juustokuminaa
1tl chilijauhetta
1tl paprikajauhetta

Laita linssit likoamaan hetkeä ennen kun alat laittamaan ruokaa.
Leikkaa paprikoista kansi pois ja puhdista sisältö. Laita ne valmiiksi vuokaan odottelmaan täyttämistä.
Laita couscous kiehumaan paketin ohjeen mukaan. Kun vesi on imeytynyt lisää kookosmaito (voit käyttää myös kaurakermaa), valutetut linssit, kesäkurpitsa, pähkinät ja mausteet. Sekoita ja anna hautua hetki. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa ja chilikastiketta oman maun mukaan.

Lusikoi täyte paprikoihin  ja laita kannet päälle. Paista n. 200 asteessa 15-25min, kunnes paprikat alkavat näyttää pehmenneiltä. Anna vetäytyä 10min ennen tarjoilua ja tarjoa kevyen salaatin kera.
2

Kookosjuustokakku


Sain tilaisuuden leipoa ja päätin testata Lime-Kookoskakun, jota olen halunnut testata jo pidempäänkin. Juustokakku ilman juustoa onkin ihan uusi juttu minulle mutta tulos oli enemmän kuin positiivinen! Oma kakkuni on pelkästään kookoskakku, sillä limen raastaminen ja puristelu jäi vähän vähemmälle. Lime ei siis oikeastaan edes näkynyt kakussa millään tavalla. Toi makuun ehkä kevyttä raikkautta, jonka lähdettä ei kuitenkaan maun perusteella tunnistanut.

Tällä kertaa noudatin aika orjallisesti reseptiä, sillä  en ole koskaan tehnyt vastaavaa. Kun se kerran tuli kylään vietäväksi niin päätin sooloilla ja ottaa riskejä ja kokeiluja ensi kerralla. Kinuskin tein kuitenkin omalla ohjeellani ja valelin sitä runsaasti koko kakun päälle. Koska limekakkua tästä ei tullut, ajattelin toistaa kookosta myös päällisessä. Kaappien penkomisen tuloksena löysin minipullon kookoslikööriä! Paremmin ei voisi sattua. Tätä maistelin äidin kanssa huolella ennen käyttöön ottoa ja totesimme sen olevan enemmän kuin kelvollista!
Kinuskia saa olla paljon!

Tarvitset:

Pohjaan

0.5pkt digestive keksejä
0.5dl kookoshiutaleita
1dl kookosmaitoa
0.5dl sulatettua margariinia

Täytteeseen:

1pkt maustamatonta soijatuorejuustoa
1prk maustamatonta soijajogurttia, 500g
2dl tomusokeria
2 limen raastettu kuori
1 limen mehu
3rkl perunajauhoja
1tl vaniljasokeria

Kinuskiin

2dl kaurakermaa
2dl fariinisokeria
3rkl kookoslikööriä

Itselläni oli käytössä vain kaksi hyvin surkeaa limeä, tulos siis oli melko limetön. Se maistui siitä huolimatta ihanalle!

Murenna keksit pieneksi, lisää kookoshiutaleet ja maito, sekä margariinisula. Painele irtopohjavuokaan.

 Alkuperäinen ohje neuvoo käyttämään haarukkaa soijatuorejuuston pehmentämiseen ja ainesten sekoittamiseen. Itse pistin kaiken lopun kulhoon ja vatkasin tasaiseksi. Kaada pohjan päälle ja paista 175 asteessa n.20 min. Vähennä lämpötilaa 150 asteeseen ja paista toiset 20min.

Kommenteista päätellen hyvin monella oli kakku haljennut päältä. En tiedä mistä se oikeastaan johtuu mutta päätin minimoida riskin. Paistamisen jälkeen en nostanut kakkua suoraan huoneenlämpöön vaan väkersin kaulimesta pidikkeen uunin luukulle ja annoin olla vartin verran uunissa, luukku raollaan. Muutamia halkeamia tuli jo paiston aikana,  mutta eipä ainakaan lisääntynyt sen jälkeen! Tiedä sitten että auttoiko tuo. Annoin kakun olla myös huoneenlämmössä tovin ennen kuin nostin sen jääkaappiin odottelemaan.

Neuvotaan myös että kakun kannattaa antaa tekeytyä seuraavaan päivään. Itse tein tämän kuitenkin aamulla ja tarjosin illalla, kannattaa siis antaaa olla jääkaapissa useamman tunnin, mutta onnistuu hyvin samana päivänä tarjottunakin.

Kinuskin tein hetken ennen tarjoilua.

Keitä kermaa ja sokeria kattilassa kunnes seos sakenee. Itse jouduin keittelemään melko pitkäänkin. Ota kattila liedeltä ja lisää kookoslikööri. Valele kakun päälle ja tarjoile!

Tulos oli loistava ja päädyin itsekkin syömään kuninkaalliset kaksi palaa, sen yhden muodollisen sijasta. Nyt pitää keksiä kookosmaidolle lisää käyttöä, avattu purkki kuumottaa kaapissa ja antaa säilyvyydellään aikaa kolme päivää luovuudelle!
9

Proteiinipatukat


Vegetaristinana on ihan uusi juttu etsiä proteiinipatukoita. Elämä on silloin tällöin hektistä, pitkiä työpäiviä, urheilua, opiskelua ja menoja. Olen aikaisemmin tottunut nappaamaan silloin tällöin proteiinijuomaa tai proteiinipatukoita evääksi. Soijaproteiini on tuttua ennestään jo. Vegaanisia proteiinipatukoitakin löytyy, mutta hinta kirpaisee sitäkin enemmän. Lisäksi ne eivät ole tämänhetkisten kokemuksien perusteella olleet kovin hyviä. Suosikeiksi ovat nousseet hamppusiemenpatukat. Hamppuhan sisältää paljon protskuja, ja on lisäksi hyvä makuinen. Ruohojuuressa yhdellä patukalla on hintaa noin 2e.

Kotona on toisaalta jäljellä vielä epävegaanisia proteiinijuomajauheita. Vaikka talouteemme ei enää maito tai munajuttuja hankinta, ei mitään heitetä pois. Eli käytetään vain loppuun ja ostetaan tilallle sitten muuta myöhemmin. Tähänkin käytin siis maitoproteiinipohjaista proteiinijauhetta, jatkossa se tulee olemaan soija- tai hamppuprotskua.

Päätin jälleen kerran ryhtyä itse kokkailemaan lue: etsin epäkohdan, muodostin siitä hirveän haloon ja sain aikaiseksi pakon valmistaa jotain ruokaa.

En sen koommin laskenut proteiineja tässä, jätin vain sokerin, ja hedelmät vähemmälle, ja laitoin reilusti pähkinää ja siementä. Nehän tunnetusti ovat loistavia proteiinin lähteitä. Lisäksi vähensin hieman kauraa ja laitoin quinoaa tilalle, sen ollessa proteiinirikkaampi. Joukkoon pääsi myös proteiinijauhetta ja makeutta antoi carob. Rakenne ei ole yhtä kiinteä kuin aikaisemmin tekemissäni myslipatukoissa, mutta se ei käytännössä haittaa jos pakkaa patukat yksitellen tiiviisti ja säilyttää ainakin pääosin viileässä.

Tarvitset:

2dl quinoaa
3dl kaurahiutaleita, itse käytin 2dl kauraa ja 1dl jämämuroja kaapista.
0.5dl seesaminsiemeniä
1dl auringonkukansiemeniä
2dl manteleita
1dl pähkinöitä
1dl kuivattuja karpaloita
1.5dl hampunsiemeniä
1dl kuivattuja aprikooseja
0.5dl pellavasiemenrouhetta
1dl kookoshiutaleita

1dl proteiinijauhetta
0.5dl carob-jauhetta

50g kookosrasvaa
1dl siirappia
1dl tummaa sokeria

Huuhtele quinoa kunnolla juoksevan veden alla ja valuta ylimääräinen vesi pois. Jauha siemenet ja pähkinät halaumasi kokoisiksi, jätin tällä kertaa isompiakin paloja joukkoon. Sekoita quinoa joukkoon ja laita uuniin 180 asteeseen vähintään puoleksi tunniksi. Sekoittele 10min välein jotta seos ruskistuu tasaisesti eikä pala. 

Ainakin kookoksen tuoksu hurmaa!

Kaada suureen kulhoon ja sekotia joukkoon pilkotut aprikoosit ja karpalot, sekä carob- ja proteiinijauhe.

Sulata rasva, siirappi ja sokeri tasaiseksi massaksi ja kaada muden ainesten päälle. Sekoita kunnolla ja laita muottiin kovettumaan. Lasagnevuoka sopii hyvin. Muotti kannattaa vuorata foliolla tai kelmulla jotta saat myöhemmin levyn kumottua kätevämmin. Anna olla jääkaapissa noin 2h ja leikkaa paloiksi painamalla suurella veitsellä. Älä sahaa jottei massa murene. Pakkaa yksitäispakkauksiin esim. folioon ja säilytä jääkaapissa.

Epäluulot hälvenivät kun maistoin valmista patukkaa. Proteiinijauho ei puske kovinkaan paljon läpi ja koostumus on mukavan rapsakka. Taidankin napata yhden työevääksi...
0

Bailey's sokerikeksit

Pitkään olen suunnitellut tekeväni sokerikeksejä, lähinnä sen takia että haluan käyttää confetista tilaamiani muotteja. Lisäksi kuvat sokerikekseistä ovat niin ihania, ne antavat yksinkertaisuudellaan kuorrutuksille ja mausteille tilaa. Kuvio ja muotti voi olla monimutkainenkin, keksi silti kohoaa tasaisesti juuri sen näköiseksi kuin se on leikattu. Ihanaa! Joulumausteilla kiva lisäys piparikoriin.

Nämä ovat nyt epävegaanisia, sillä käytin Bailey'sta maustamiseen. Toistamiseen en tuota enää osta, mutta käytetään kuitenkin pois se mikä on. Baileys leivonnassa toimii loistavasti ja antaa kevyesti hienostuneen maun.

Kuorrutuksen väsäsin nopeasti ns. kokeilumielessä. Sen edustavuutta voisin parannella hieman jatkossa.

Tarvitset:

6dl jauhoja
1/2tl suolaa
150g margariinia
1dl Bailey's likööriä, ehkä hieman runsas desi...
2tl vaniljasokeria
1 runsas tl no-eggiä, sekoitettuna  Baileyssiin
1dl sokeria

Tomusokeria kuorrutteeseen.

 Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri keskenään vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset keskenään ja yhdistä margariinisokeriin. Kaada joukkoon likööri ja sekoita kunnes taikinasta tulee muotoiltavaa massaa. Jaa taikina kahteen osaan ja laita jääkaappiin ainakin tunniksi.

Taikinaa on huomattavasti helpompi käsitellä alustalla. Itse käytin silikonista leivonta-alustaa, mutta myös leivinpaperi käy loistavasti. Valitse alustaksi joku taipuisa, jotta saat sen avulla kumottua raa'at keksit kädellesi ja sitä kautta pellille. Käsin tai lastalla onnistuu myös, mutta keksit rikkoutuvat herkemmin ja hommaan menee enemmän aikaa.

Ota puolet taikinasta, jätä toinen puoli vielä jääkaappiin.

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla noin puolen sentin levyiseksi levyksi ja leikkaa keksimuoteilla haluamasi keksit. Kaikista yksinkertaisemmat keksit saat käyttämällä juomalasia leikkurina. Itse tosiaan tein hitaan kaavan kautta ja leikkasin ja siirsin yhden keksin kerrallaan. Paista 175 asteessa n. 10 min. Keksit jäävät vaaleiksi, joten kun reunat alkavat kevyesti muuttua kultaisiksi, on aika ottaa pelti uunista. Anna jäähtyä ennen koristelua.

Nämä eivät myöskään leviä tai paisu kovinkaan paljon uunissa. Voit siis huoletta sijoittaa pellin täyteen keksejä, vieri viereen.

Koristeluun käytin perinteistä tomusokerikuorrutetta. Vatkaa muutama rkl Bailey'ssiä ja lisää tomusokeria kunnes saat haluamasi paksuhkon koostumuksen. Tähän en tällä kertaa kiireen takia panostanut kovinkaan paljon. Anna kuorrutettujen keksien olla hetki jääkaapissa jääkaapissa.

Juuri sopiva herkku teen tai kahvin kaveriksi.
0

Viski-Viikunatorttu


Aamulla lähdin yllättäen töihin, joten suunnitelmat meni hieman uusksi päivän ruokien suhteen. Olin pyytänyt kahviseuraa iltapäiväksi ja tietenkin näin oivan tilaisuuden leipoa jotain. Junassa kaivoin esille kynää ja paperia ja otsikoin Torttu. Puolen tunnin ideoinnin jälkeen siitä muodostui kirsikka-rommitorttu. Tietenkin muistin että kotona ei ole rommia ja passi on kotona. Ilman sitä olen alkossa lähinnä hyvä vitsi.  Huomasin kaupassa että myöskään kirsikoita ei ole enää saatavilla. Uusiksi! Kotona oli viskiä ja kuivattuja viikunoita, paremmaksi ei voi mennä. Lisäksi kaupasta löytyi ihania tuoreita viikunoita melko edulliseen hintaankin.

Tästä tortusta tulee ihanan täyteläinen ja kostea! Voit huoletta tehdä sen edeltävänä päivänä. Sisältöä voit muutella vaihatalla hedelmää ja juomaa maun mukaan. Rommi-kirsikka, mansikka-baileys tai vaikka aprikoosi -jokulikööri. Itselläni inkivääri-brandy on seuraavaksi kokeiluissa, sokeroidut inkivääripalat houkuttelevat vaikka ne sellaisenaan eivät ole herkkua taloudessamme.

 Tarvitset: 

4dl jauhoja
1dl sokeria
1dl tummaa sokeria, hieman vajaa desi riittää.
2dl maustamatonta soijajogurttia
150g margariinia
1.5dl kuivattuja pieneksi pilkottuja viikunoita
0.5dl viskiä
2dl soijamaitoa
2.5rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
1rkl siirappia
50g 70% tummaa suklaata

Kuorrutteeseen:

1dl kaurakermaa
1dl ruokosokeria
50g 70% tummaa suklaata
2rkl viskiä

Tuoreita viikunoita koristeluun.

Pilko viikunat pieneksi ja laita ne viskiin odottelemaan. Pilko myös suklaa pieneksi rouheeksi.
Vaahdota sokerit ja voi keskenään. Lisää soijajugurtti. Kaada maito erilliseen kulhoon ja lisää siihen 1rkl siirappia. Sihtaa kuivat ainekset keskenään ja sekoita sokerivoi seokseen vuorotellen maidon kanssa. Yritä selvitä vähällä sekoittamisella. Nostele viikunat lusikalla viskistä ja kääntele ne suklaan kanssa taikinaan. Säästä viski kuorrutetta varten.

Kaada korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa 35-40min.

Kuorrutetta varten keitä kermaa ja sokeria hetken, kunnes sokeri on sulanut joukkoon ja seos kuplii hieman. Nosta levyltä ja lisää suklaa joukkoon. Sekoittele ja nosta varovasti takaisin levylle muutamaksi hetkeksi kunnes suklaa on sulaa. Sekoita kokoajan. Viimeiseksi sekoita joukkoon viski. Kaada hieman jäähtyneen kakun päälle ja laita jääkaappiin.  Kuorrute saa valua reunoille eikä sillä ole tarkoitus ns. kuorruttaa kakkua. Enemmänkin valella se.

Hieman ennen tarjoiluhetkeä koristele viikunoilla.
0

Perunasoijapapulisuke avocadodipillä

Tiedättekö tunteen, kun on koko päivän suunnitellut tekevänsä illalla salaattia. Kun työt ovat ohi ja olet vihdoinkin päässyt kotiin, salaatti on lähinnä huono vitsi ja iltapalasi lue: päivällisesi ja lounaasi ehdottomina kriteereinä on että se on lämmintä ja että siinä on perunaa! Minulle kävi näin eilen, joten ruoaksi oli lisukkeen tyylistä ''salaattia''. Tarpeeksi täyttävää kovaan nälkään, tarpeeksi kevyttä myöhään nautittuna. Tätä voisin tehdä jatkossa esimerkiksi seitanin tai jonkun papupihvin kaveriksi. Lisäksi sain upotettua tähän osan kaalista, monsterikaali on tuhoutumassa hitaasti mutta varmasti.

Koska salaattiin oli alunperin tarkoitus tulla myös avocadoa, ei tätä kohtaa voinut jättää väliin. Avocadosta muodostui siis salsatyyppinen kastike, jota aikaisemmin olen valmistanut uunijuuresten dippailuun.


Jälkiruoaksi tekemääni makeaa vuokaleipää ja minttuteetä. Yrttiteetä tulee juotua lähes joka ilta, ihana tapa rauhoittua ja asettua ilta- ja unitunnelmiin.

Tarvitset

3 pientä perunaa
10cm palan kesäkurpitsaa
150g kaalia 
150g soijapapuja, käytin orogel merkkisiä pakastepapuja joita saa ainakin stokkan herkusta.  

Pilko ainekset pannulle ja paista kärsvällisesti oliiviöljyssä kunnes peruna on  kauniin kullanruskeaa ja kypsää 

Avocadodippiin:

1/2 kypsä avocado
2 marinoitua artisokan sydäntä
1 iso valkosipulinkynsi 
2rkl maustamatonta soijajugurttia
1rkl vegaanista majoneesia
1rkl sweet chili kastiketta
Ruohosipulia pilkottuna 

Soseuta kaikki keskenään ja sekoita vielä hyvin. Tarjoile kylmänä.  

Ohjeesta riittää kahdelle nälkäiselle. Ihanan helppoa, melko nopeaa ja maukasta. Yksinkertaisuus on joskus hyvinkin kaunista. 

  
0

Apple zucchini loaf bread


Leivällä ei oikein ole nimeä, otsikkona saa toimia siis sanat joita käytin inspiraartion hakemiseen. Päädyin jälleen soveltamaan, halusin hedelmäisen, pähkinäisen, kostean, matalan pitkon. Halusin leivän joka on makea mutta terveellinen. Sellaisen joka maistuu syksylle.

Leipä jota pakko ottaa vielä toinenkin pala...



  Tarvitset:

1.5dl raastettua omenaa
1.5dl raastettua kesäkurpitsaa
1dl rouhittuja saksanpähkinöitä

0.5dl oliiviöljyä
1.5dl siirappia
2tl no-eggiä + 2rkl öljyä (vastaa kahta munaa)

3.5dl kolmen viljan jauhoja
1/2tl suolaa
1/4tl kardemummaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/2tl kanelia 
 
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Raasta omena ja kesäkurpitsa, sekä rouhi joukkoon pähkinät. Jätä pähkinärouheesta hieman sivuun päälle ripoteltavaksi. Sekoita joukkoon öljy ja siirappi sekä öljyyn sekoitettu no-egg. Tavallisesti lisään tämän veden kanssa, mutta omenasta ja kesäkurpitsasta irtoaa nestettä tässä tapauksessa aivan tarpeeksi.

Sekoita kuivat ja märät aineet keskenään ja kaada voideltuun leipävuokaan. Ripottele päälle pähkinöitä . Paista noin 45min, 180 asteessa.
Nauti aamupalaksi, välipalaksi tai tuoreen salaatin kera.

Valmistus on todella nopeaa, uuniaikaa lukuunottamatta. Maistuu ihanalle suoraan uunista tulleena mutta pitäisi säilyä kosteana ja mehevänä seuraavaankin päivään. Jää takuulla vakkarireseptien joukkoon.

  
  
2

Pähkinäinen pinaattimuhennos


Työkaverini suositteli minulle kerran Palak paneeria, intialaista pinaattijuustomuhennosta. Olin koukussa tähän ensi maistamisesta lähtien. Innostuin myös kokkaamaan tätä kotona ja käyttämään pinaattia enemmänkin kastikepohjana. Pakastepinaatti on edullista vuoden ympäri, ja siitä saa loistavan ja terveellisen pohjan ruoalle senkoommin kermoja ja valmiskastikkeita käyttämättä. Joukkoon voi lisätä maun mukaan mausteita ja ruokaisia aineksia kuten linssejä, tofua tai kikherneitä. Maukuvaihtoehtoja on niin etnisiä kuin kotimaisiakin!

Tällä kertaa tein pinaattimuhenoksen, johon lisäsin mausteisen satay valmiskastikkeen ja hieman cashwepähkinöitä. Paistoin joukkoon myös hampulla maustettuja tofukuutioita. Riisin tai couscousin asemasta keitin quinoaa. Myös pannulla rapeaksi paistettu peruna käy hyvin tämän kaveriksi! Niin hyvää!

Pitää vissiin mainita että kokkailumme rajoittuvat mihin tätä kaalia voisi vielä laittaa? tyyppisiin ruokiin. Pinaatin lisäksi ruokaisuutta tuo pehmeäksi paistettu jättikaali jota vielä riittää.

Annoksesta riittää kahdelle + yksi eväsannos!

Tarvitset:

2 pkt pakastepinaattia
1pkt hempnut tofua
150g kaalia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1pkt wok'n roll satay kastikkeen
3rkl sweet chili kastiketta 
2rkl tomaattipyrettä
2rkl hampunsiemeniä
1dl cashewpähkinöitä 
1dl vettä

Quinoaa
Vettä niin paljon että quinoa peittyy
Mausteita, itse käytin chiliä ja juustokuminaa
 
Huuhtele quinoa ja laita se kattilaan kiehumaan. Quinoan valmistuksessa kestää noin 20min, siinä ajassa ehdit tekemään muun ruoan. Kolmeen annokseen riittää runsas desi keittämätöntä quinoaa. Mausta vasta kun olet valuttanut ylimääräisen veden pois keittämisen jälkeen.

Kuullota kaalia ja sipulia pannulla runsaassa oliiviöljyssä, kunnes sipuli on kypsää ja kaali pehmennyt hieman. Laita toiselle pannulle tofutkuutiot ja anna paistua rauhassa kunnes ne ovat kullanruskeita.
Lisää kaalin joukkoon pinaatti ja maustekastikkeet, hampunsiemenet, rouhitut pähkinät ja vesi. Sekoittele ja anna hautua kunnes tofu ja quinoa ovat valmiita. Kastiketta voi halutessa myös suurustaa hieman. En tosin kokenut tälle tarvetta.

Sekoita tofu pinaattimuhennoksen joukkoon ja tarjoile. 

Tulos oli maukas, kevyesti mausteinen ja terveellinen! 
 
Suurimmaksi haasteeksi muodostuu valokuvata herkullinen mutta ei niin kauniin värinen ruoka, ilman päivänvaloa kurnivalla mahalla. 
  
 
0

Vegaanin vanukas


Rakastan vanukasta! Suklaavanukasta, vaniljavanukasta... drooool! Kaupassa jumitun aina kuolamaan vanukashyllylle, kunnes minut raahataan pois ja palautetaan maanpinnalle vanukastaivaasta. Muistan ikuisesti kun eräänä iltana olin hieman mieli maassa. Kello lähestyi jo puolta yötä ja minä onnettomana totesin että nyt pitäisi saada vanukasta. En olisi ikinä uskonut että I tarttuu tuumasta toimeen ja ilmoitti että ''tehdään sulle sitä sitten''. Hän ihan oikeasti teki mulle suklaavanukasta ison kipollisen! En keksi mitään mikä olisi piristänyt minua ikinä yhtä paljon kuin silloin! Tämän jälkeen olen toistamiseenkin saanut vanukasta makeanhimon iskiessä. Siitä on muodostunut ikään kuin lohturuoka, romanttinen sellainen.  

Kun on paha mieli, pitää saada vanukasta!

Nyt oli minun vuoroni kokkailla. Koska päivä ei mennyt ihan putkeen vanukashimo ei yllättänyt. Olen päättänyt että suklaiset ja rasvaiset herkut saavat jäädä viikonloppuihin. Tässä siis arkeen sopiva terveellinen vegaanin vanukas. Jos kaipaa makeutta lisää, voi tomusokerin määrää lisätä. Lisäksi jos haluat koostumuksesta oikein paksua, lisää hieman perunajauhojakin.

Ohjeesta riittää kahdelle vanukasnarkkarille tai usemmalle sivistyneelle nautiskelijalle.

Tarvitset:

1/5l suklaajuomaa, itse käytin ricedreamin mutta alpro soyan ovat mielestäni parempia
1/2dl tomusokeria
1/2dl perunajauhoja
2rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
1 banaani
1 kypsä avocado
marjoja tarjoiluun

Kuori avocado ja banaani valmiiksi ja laita tehosekoittimeen odottamaan.
Kaada suklaajuoma kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä. Sihtaa joukkoon tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja perunajauhot. Sekoita jatkuvasti vispilällä pohjaa myöten. Kun olet sekoitellut viitisen minuutin ajan ja massasta on tullut paksua, nosta pois levyltä. Sekoittele vielä hieman ja kaada tehosekoittimeen. Anna pyöriä kunnes massa on tasaista ja kaada tarjoilukulhoon. Laita kelmu kulhon päälle ja anna olla ainakin puoli tuntia jääkaapissa. Mielellään ainakin tunti.

Viikonloppuisin sulata vesihauteessa joukkoon 100g tummaa suklaata.


Tarjoile marjojen kera!
0

Mantelileipä


Manteli on noussut silmissäni ihan uuteen arvoon. Aikaisemmin kaikki pähkinät ja siemenet jyräsivät sen mennen tullen, mutta viimeaikoina olen alkanut arvostaa mantelin makua, ravintoarvoja ja käyttökelpoisuutta ihan uudella tavalla. Tähän käytin ainesosia joita sain tekemästäni mantelimaidosta. Leipä on pehmeä ja pähkinäisen makuinen. Hyvin ravinteikas ja terveellinen arkileipä, jota voi nauttia hyvällä omatunnolla. Taikinasta tulee kaksi suurehkoa leipää, joista toisen voi vaikka pakastaa odottelemaan käyttöä.

Tarvitset:

1 pussin kuivahiivaa
2dl mantelimaitoa
3dl kaura- tai soijamaitoa
2tl suolaa
2rkl siirappia
2rkl oliiviöljyä
150g manteleita
2dl mantelimassaa, tässä tarkoitan sitä massaa joka jäi käteen mantelimaidon valmistuksessa. Jos tätä ei ole saatavilla, lisää 100g manteleita ja 1rkl oliiviöljyä taikinaan.
10dl kolmen viljan leipäjauhoja tai muuta vastaavaa
2dl kaurahiutaleita

Ota korkeareunainen astia, mielellään syvä purkki tai vastaava. Murskaa mantelit sauvasekoittimella karkeaksi. Jätä joukkoon muutama isompikin pala. Näiden on tapana sinkoilla joten voit tehdä foliosta ''suojakannen'' astian ympärille niin että sauvasekoittimelle on reikä keskellä. Ota manteleista 1/2dl sivuun.
Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, mantelit, suola ja kuivaviiha keskenään. Lämmitä maidot kättä hieman lämpimäksi ja sekoita jokkoon oliiviöljy ja siirappi.  

Sekoita maito ja jauhot tasaiseksi. Lisää mantelimassa ja sekoita vielä. Takina ei tule olemaan vielä käsin muotoiltavaa joten sekoita suurella puulusikalla. 

Kohota liinalla peitettynä tunnin verran.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. 

Jauhota pöytä ja kätesi hyvin ja ota puolet taikinasta. Tarkoitus ei ole vaivata, vaan muotoilla taikina leiväksi. Kohota vielä puoli tuntia pellillä,ripottele syrjään laitettu mantelirouhe päälle ja laita uunin. Paista 10 min ja tiputa lämpö 200 asteeseen. Paista vielä 20min.

Toisen leivän paistuessa muotoile toinen kohoamaan ja odottamaan vuoroaan.

Tämä leipä jää väriltään aika vaaleaksi joten ei kannata odottaa ruskeaa väritystä uuniin kurkittaessa.  Jos tuntuu että päällä oleva mantelirouhe tummuu liikaa, voi paiston loppuvaiheessa laittaa leivän päälle foliokiekko suojaamaan manteleita.

Tarjoile kypsän avocadon ja keiton kanssa! 
 
1

Punajuurikeitto

 



Pienenä lempiruokani oli äidin tekemä borssikeitto. Sitä oli aina iso kattilallinen ja tyytyväisenä vetelin montakin päivää samaa ruokaa. Punajuuret ovat vain niin hyviä. Nyt kaalin sen saman hemmetin ison kaalin kuumottaessa vieläkin kaapissa, päätin itsekin ryhtyä tähän. Mitän ohjetta minulla ei ollut joten tuntumalla vedellään. Tuntumaan sisältyy myös muutama puhelu äidille. Ihan samanlaista tästä ei ole tulossa, vaan enemmänkin kasvissyöjäystävällinen punajuurikeitto. Kaverina tarjosin tekemääni mantelileipää ja avocadoa. Jälkiruoaksi suklaavanukasta marjoilla.

Tarvitset:

150g kaalia
1 sipulin
2 porkkanaa
4 pientä perunaa
4 pientä etikkapunajuurta
1/2 tlk kikherneitä
1 kasvisliemikuution
2 laakerinlehteä
1 rkl tomattipyrettä
2rkl sweet chili kastiketta
1tl nestesavua
oliiviöljyä

Jos käytät tavallista punajuurta, ei siis valmiiksi kuorittua etikkapunajuurta, lisää 1rkl punaviinietikkaa joukkoon.  Ensi kerralla korvaan perunatkin punajuurella! Omnom!

Kuullota kaalia ja sipulia kattilan pohjalla runsaassa öljyssä kymmenisen minuuttia. Pilko porkkanat, punajuuret ja perunat kaikki saman kokoisiksi paloiksi. Lisää ensiksi porkkanat ja jatka kuullottamista. Sitten lisää perunat ja kaada vettä kunnes kaikki ainekset peittyvät. Lisää joukkoon myös mausteet ja kasvisliemikuutio. Kun perunat ovat melkein kypsiä lisää punajuuret ja kikherneet. Keittele kunnes perunat ovat kypsiä ja ota pois levyltä. Tämä keitto vain paranee seisoessaan, joten ei haittaa vaikka teet sen ajoissa valmiiksi ja lämmität myöhemmin vain uudestaan. Jos et omista tiivistä keittorasiaa nappaa termarissa seuraavana päivänä evääksi töihin.


2

Spirulina

Olen tarkoituksellisesti pitänyt isteäni superfoodien ulkopuoella. Tarkoitan näitä ekokaupoista saatavia, ei kotimaisia vaihtoehtoja.  En ole ollut niinkään skeptinen niiden suhteen, enemmänkin asenteella että en tarvitse niitä. Yllättävän moni tuntuu unohtavan että kyse on kuitenkin ruoasta, ei lääkkeestä tai terveysvalmisteesta. Kyse on ruoasta, joka sisältää poikkeukellisen paljon potkua ravintoarvoja ja sisältöä tarkasteltaessa. Superfood ei siis ole oma lahkonsa, se on ikään kuin tittelinimike. Tupataan myös unohtamaan että superfoodin ei tarvitse tulla Andien vuorilta asti, vaan myös esim oma mustikkamme kulkee tämän kunniamerkin kanssa. On hyvinkin koomista mihin kaikkeen törmää kun vähän hakee keskustelupalstoilta kokemuksia. Olen nyt syönyt päivän tätä jauhetta ja huomaan heti miten olen terveempi ja älykkäämpi! En haluaisi lannistaa ketään mutta terve järki on sallittua ja yliampuvat toiveet vaikutuksista kannattaa haudata samantien. En kiellä etteikö tuloksia ole saatu ja vaikutuksia ole, mutta niiden suhteen kannattaa vain olla kärsivällinen ja ennen kaikkea terveen skeptinen.

Vaikka olen ollut sitä mieltä että nämä eivät ole välttämättömiä ruokavaliooni, tulin pisteeseen jossa koin ettei pieni potku ainakaan haittaa tee. Lisäksi myönnän että rakkauteni smoothieisin vaikutti asiaa. Pudottelen joukkoon nytkin kaiken maailman siemeniä, voisin yhtä hyvin käyttää terästykseen muutamaa joka leuhkii ravintosisällöllään keskivertoa enemmän. Lisäksi koska ruohojuuri on taukomatkanpäässä (matka jonka ehdit kävellä tauolla ja shoppailla hieman) töistä, ei valikoimaan tutustuminen ole kovin hankalaa.

Hampun siemenet ovat minulle tuttuja juttua ennestäänkin, niistä hieman lisää myöhemmin. Nyt kuitenkin kokeilin spirulina-jauhetta aamupirtelössäni. Väristä tuli ainakin ihanan tumma! Monet kokemukset kertovat myös että he eivät voi sietää tätä makua. Tätä kautta luinkin monia mielenkiinoisia keinoja saada tämä alas, pidä nenästä kiinni ja hengitä syvään... Pohdinkin tätä kotona eilen ääneen, jos se olisi oikeasti niin pahaa, en todellakaan käyttäisi rahaani siihen. Onhan tämä terveellistä, mutta ei välttämätöntä eikä pakollista terveelistä ruokavaliota koostettaessa.

Minun mielestäni tämä oli hyvää! 

Ei yhtään voimakkaan makuista, ei yhtään pahaa! Maistoin tätä ensimmäisen kerran ihan sormenpäällä purkista. Koostumus oli ihanan puuterimainen ja mikroskooppinen.

Terveysetuja voisi listata tästäkin loputtomiin. Tässä kuitenkin itseäni eniten houkuttavat seikat:

  • 100g sisältää 71% proteiineja
  • Sisältää kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa 
  • Suuri määrä mineraaleja, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja
  • Tukee immuunijärjestelmää
  • Puhdistava vaikutus
  • Huhuja nivelongelmien helpottamisesta!
Näiden lisäksi on sata muuta asiaa joista voit lukea enemmän täältä.  En siis odota ihmeitä mutta eipä näytä pahaltakaan vaihtoehdolta pudotella aamusheikin sekaan. Annostus vaihtelee 1tl - 3rkl eri tarkoitusperän mukaan. Itse aloitin käyttämällä 2tl kahden hengen aamusmoothieseen. Purkissa kyllä lukee että 1tl annostusta ei saa ylittää, mutta huomoikaa että kyseessä on edellen vain ruoka-aines. Jos siis vetelet tätä reilustikkin enemmän, mitään kovin vakavaa ei pitäisi tapahtua. Aloittelen kuitenkin teelusikallisesta ihan näin kokeilun vuoksi.

Kuvassa olevan spirulinasmoothie valmistuu näin:

Kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
Banaani
1/2 avocado
2 pientä omenaa
Pähkinöitä ja siemeniä liotettuina
1rkl hampunsiemeniä
2tl spirulinaa
Vettä 2-4dl

Tehosekoita!
Se maistuu ihan vihreältä! 

6

Granola bars

Tekemieni raakapatukoiden jälkeen päätin tehdä toisenkin kokeilun. Olen pitkään halunnut tehdä myslipatukoita eväsruoaksi, mutta muutaman epäonnistumisen jälkeen olen hyllyttänyt idean. Olen aina ennen kokeillut valmistaa nämä ruudut uunissa, enemmänkin leivostyyliin. Koostumus on aina ollut liian kakkumainen ja olen pettynyt lopputulokseen, vaikka kokeiluni on aina syöty käsistä. Nyt päätin ensi kertaa kokeilla menetelmää jossa ainekset sidotaan toisiinsa hunaja-rasva-sokeri seoksella. Ikään kuin liimalla. Arvatkaa mitä, onnistuin!

Nämä ovat ehdottomasti parhaat myslipatukat joita olen maistanut. Kaupan patukat joissa on säilyvyys ensi vuoteen, eivät juurikaan houkuttele. Ruohojuuresta olen löytänyt useita hyviä patukoita mutta harvemmin tulee ostettua kotiin 15 kpl, ihan vaan jos tekee mieli evääksi. Itse tehdyt ovat aina parempia ja todistin sen tässä oikeaksi! Parasta on että nämä ovat ihanan helpooja, makuvariaatioita on kymmeniä ja hinta verrattuna kaupan patukoihin on todella pieni! Lisäksi ne ovat vegaanisia, terveellisiä ja helppoja grab and go ruokaa! Aamupalaksi, välipalaksi, treeneihin?

 Noin 15 kpl

Tarvitset:

4dl kaurahiutaleita
2dl jotain muita hiutaleita tai leseitä. Itse kaivoin kaapista pahvin makuisia täysjyvähiutalemuroja ja murskasin pieneksi.
2dl auringonkukansiemeniä
2dl pieneksi pilkottuja manteleita tai pähkinöitä

1.5dl tummaa sokeria
1.5dl luomu hunajaa
60g kookosvoita
2tl vaniljasokeria tai muutama tippa vanilja aromia
1/2tl suolaa

4dl kuivattuja hedelmiä maun mukaan. Itse laitoin karpaloa, luumua, viikunaa ja aprikoosia pieneksi pilkottuna. 

Sisältöä voi muuttaa vapaasti mielen mukaan, kunhan pitää suhteet samana ja säilyttää hunajan, sokerin ja voin, jotka muodostavat liiman joka pitää patukat kasassa. Voit käyttää myös norm.  margariinia, itselläni sattui olemaan vain kookosvoita kaapissa.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Jos sinulla on apuri, laita hänet tässä vaiheessa pilkkomaan kuivattuja hedelmiä haluamasi palasiksi. Jos teet yksin, pilko nämä ensimmäiseksi. Kohta sinulla on kiire vahtia uunia ja levyä. Vuoraa foliolla valmiiksi astia johon aijot laittaa seoksen kovettumaan. Itse käytin norm. kokoista lasagnevuokaa.

Sekoita hiutaleet, pähkinät ja siemenet keskenään.  Kaada ne uunivuokaan tasaisesti ja paista kunnes väri muuttuu kullan ruskeaksi. Varo ettet polta!

Sekoita kattilassa sokeri, hunaja, rasva ja mausteet ja keitä matalalla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen pohjaa myöten. Kun seos on tasainen ja helmeilee kevyesti, ota pois levyltä.

Ota iso kulho ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Sekoita huolella, mielummin liian hyvin, jotta jokaiseen kohtaan tarttuu hieman hunajarasvaseosta. Lusikoi seos vuokaan. Painele leivinpaperin läpi pinta tiiviiksi ja tasaiseksi. Itse tein tämän suosiolla lattialla koko painoani hyväksi käyttäen. Kannattaa käyttää leivinpaperia apuan sillä seos saattaa vielä olla kuumaa ja tahmeaa. Näin vältät sen käsiin tarttumisen.

Anna jäähtyä jääkaapissa noin 2h. Kumoa patukkalevy leikkuulaudalle ja isoa veistä käyttäen leikkaa haluamasi kokoiset patukat. Huom. paina veitsellä, älä sahaa. Paketoin jokaisen patukan erikseen folioon. Ympäristöystävällinen paketointitapa on vielä hakusessa.

Säilyvät varmasti ainakin viikon hyvinä. Uskoakseni vielä pidempäänkin, ellei näitä jostain syystä syödä ennen sitä. Meiltä on puolet jo kadonnut kun nämä toimittavat myös iltapalan ja jälkiruoan virkaa.
3

Vegaanin pähkinäjuusto

Juustot ovat olleet heikkouteni. Toisille suklaa toisille karkki, minulle juusto. Kun siirryin vegaanin ruokavalioon en varsinaisesti jäänyt kaipaamaan juustoja, sillä olen sitä mieltä että näin on tapa elää ja ruokailla. Vegaani juusto on toisaalta satunnaisesti ihan kiva lisä leivälle.

Se on jännää että kun ihminen tottuu johonkin, hän ei osaa enää ajatella pärjäävänsä ilman. Useat lihaa syövät pitävät esim. seitania täysin järkyttävänä, kunnes tajuavat ettei sen ole tarkoitus maistua lihalle tai olla sitä. Vegeleikkeleen ei ole tarkoitus maistua kalkkunalle eikä soijanakin kabanossille. Mitä mä sitten laitan leivälle jos ei ole juustoa eikä kinkkua? En mitään!

Tämä vegaanin juusto ei siis maistu varsinaisesti juustolle, mutta toimittaa sen virkaa. Lisäsin ohjeeseeni cashewpähkinöitä maun ja koostumuksen vuoksi. Tuntui että en halua välttämättä tehdä täydellisen tasaista höylättävää kimpaletta, vaan enemmänkin paloina leivälle laitettavan valmisteen. Idean sain mustikkapöperön blogista ja hänen ohje on tässä pohjana. Muutokset ovat oman kokemuksen, ainesosien ja makunystyröiden sanelemia. 

Tarvitset:

60g kookosrasvaa
2dl soijajuomaa
1/2dl munatonta majoneesia
4tl agar agar hiutaleita
1tl suolaa
2tl nestesavua
1.5dl cashew pähkinöitä
1/4tl kurkumaa
1/2dl ravintohiivahiutaleita

Aivan ensiksi murskaa pähkinät pieneksi sauvasekoittimella. Ne saavat osittain mennä ihan jauhoksi asti, riippuen kuinka isoja paloja haluat juustoon. Laita samaan kippoon ravintohiivahiutaleet odottamaan.

Öljyä valmiiksi astia johon aijot laittaa juuston.

Sulata rasva vesihauteessa. Sekoita kattilassa muut ainekset keskenään ja lisää sula voi. Sekoita pohjaa myöten jatkuvasti noin 10min ajan.  Seos saa kuplia noin 5-7min ajan.

Ota seos pois liedeltä ja lisää pähkinät ja hiivahiutaleet. Sekoita tasaiseksi ja kaada hyytymään öljyttyyn astiaan. Anna seistä jääkaapissa noin kaksi tuntia jonka jälkeen voit kumota sen lautaselle. Itse hyydytin juuston pyöreässä muovikulhossa joka toimii hyytymisen jälkeen juuston kupuna.

Tämän säilyy mustikkapöperön mukaan viikon jääkaapissa. Lisäksi voit tehdä useamman juuston kerrallaan ja pakastaa.
1
Back to Top