Punajuuripihvit ja hampurilaisia

Äiti kiikutti minulle vielä muutaman ylimääräisen punajuuren, joten piti ryhtyä tuumasta toimeen jotta saamme tämän luomuruokavuoren kulutettua. Ei yhtään pöllömpi pulma!

En kovinkaan paljon pidä valmis-punajuuripihveistä. Punajuuri on kuitenkin herkkua ja tänään olikin rohkeutta ja inspiraatiota kokeilla murtaa mielikuvat pahoista punajuuripihveistä. Kannatti kyllä! Näitä voisi kutsua jopa herkullisiksi. Minä päätin tehdä pihvit ja mies sai päättää syödäänkö jonkin lisukkeena vai hampparin muodossa. Onko vaikea arvata kumpaan päädyttiin?

Annoksesta tulee aika suuri mutta loput voi aina pakastaa. Oli tarkoitus tehdä hieman vähemmän mutta punajuurta tuli tuosta vonkaleesta hieman enemmän kuin arvioin.

Quinoa-punajuuripihvit:

1 jättiläispunajuuri, tai 2 pienempää
1 sipuli
1dl quinoaa
1dl soijarouhetta
1dl gramjauhoja
1dl vehnäjauhoja
0.5dl korppujauhoja
2rkl avocadoöljyä
2rkl soijakastiketta
3rkl sweet chili kastiketta
öljyä paistamiseen
(1rkl no-egg valmistetta)

mausteeksi pippuria, chiliä, paprikajauhetta ja yrttejä mielen mukaan.

Keitä quinoa kypsäksi, hetki ennen valmistumista lisää joukkoon soijarouhe. Kannattaa käyttää isoa kattilaa jotta voit sekoittaa tässä kaikki ainekset sekaisin. Toisella pannulla paista pieneksi silputtu sipuli ja raastettu punajuuri kunnes ovat täysin kypsiä. Sekoita ainekset kattilassa ja lisää loput aineet.

Ota viereen kulho vettä ja muotoile välillä käsiä kastellen massasta palloja. Litistä hiukan ja paista miedolla lämmöllä kunnes pinta ruskistuu ja näyttävät valmiilta.

Yksinkertaista mutta herkullista! Ensi kerralla lisään joukkoon puskan basilikaa ja muutaman valkosipulinkynnen. Tällä kertaa nämä unohtuivat kauppaan ja jääkaappiin. Ehdottomasti tulen tekemään useamminkin näitä, nyt kun pääsin punajuuren makuun muodossa jossa en ole siitä sen koommin ennen välittänyt.

Leivän väliin lisäsin hiukan hampurilaiskastiketta, mutta jatkossa pysyttelen omatekemissä soosseissa. Helpoin tapa on sekoittaa muutama rkl ketsuppia, chilikastiketta ja majoneesia! Myös avocadosta ja artisokansydämistä tulee loistava dippi. Lisäksi käytin muutaman lehden keräsalaattia, viipaloitua kesäkurpitsaa ja cheezly juustoa. Terveellinen ja herkullinen hampurilainen! Ei tulisi mieleenkään vaihtaa tätä heseen tai mäkkäriin!
3

Banaani-mustikkaletut

Nyt on sunnuntai. Kaiken pakkausrumban keskellä olemme silti ansainneet herkullisen ja hieman pidempikestoisen aamupalan. Siispä, suuret kupit kahvia, jakso Ally McBealia ja kuohkeita ja meheviä lettuja! Näistä tulee juuri niin ilmavia ja pehmeitä kuin kuvissa näyttävät!

Banaani-mustikkaletut:

1dl maustamatonta soijajogurttia
1 iso banaani
2dl kaurahiutaleita
2dl vehnäjauhoja
2dl soijamaitoa
1rkl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
0.5dl sokeria
2dl mustikoita
1rkl perunajauhoja
öljyä paistamiseen

Soseuta banaani ja jogurtti tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, leivinjauhe, vehnäjauhot ja sokerit. Lisää maito ja banaaniseos. Sekoita aivan tasaiseksi. Lisää loraus maitoa jos haluat juoksevamman lopputuloksen.

Sekoita jäisiin tai tuoreisiin mustikoihin perunajauho ja ota pannun lähettyville odottelemaan erilliseen kulhoon. En sekoita näitä taikinaan sillä haluan kyllä mustikkaista makua mutten halua että ne värjäävät koko taikinan liilaksi.

Kuumenna pannu keskilämmölle ja kaada hieman öljyä. Yhteen lettuun käytin n. 3rkl taikinaa. Nostele taikina keoksi ja anna valua pyöreäksi. Ripottele päälle mustikoita ja odota kunnes reunoihin nousee kevyitä kuplia ja kullanruskea reuna pilkottaa. Käännä ja paista kultaiseksi. Sisältö saa jäädä jopa hieman liian pehmeäksi, se jähmettyy kyllä lautasella odotellessa muita lettuja.

Koristele mustikoilla ja tarjoile!
2

Ihania yllätyksiä!

Hetki sitten äitini työkaveri ilahdutti minua aivan sunnattoman upealla syyskorilla! Myöhemmin sain vielä kaupan päälle kuivattuja suppilovahveroita, ne tuoksuvat ihan kermalle nams! Ainakin minun mielestäni :)

Kori sisälsi ihanan valikoiman syksyn satoa, luomua kaikenlisäksi! Voiko parempaa lahjaa olla?? Tällaista osaan arvostaa niin satatuhatta kertaa enemmän kuin jotain esinettä joka on lojunut jonkun nurkissa ja se siirretään minulle, ihan vain muodon vuoksi.Varmasti moni muukin on kanssani samaa mieltä että korillinen hyvältä maistuvaa luomua on parasta mitä näin syksyllä voi saada. Käytetään suomalaista niin kauan kuin satoa riittää. Talvella ehtii syödä ulkomaalaista ihan tarpeeksi!

Luvassa on siis reseptejä punajuuresta, porkkanoista, kurpitsasta ja ihanista kaaleista! Kissatkin tykkäsivät uusista tuoksuista. Vega tykkäsi kovasti purjosta mutta se ilo häneltä vietiin melko nopeasti.
0

Kuuma kaakao


Pahin kaakaohimo iskee juuri silloin kun ei ole aineksia! Maito oli juuri päässyt loppumaan ja manteleitakaan ei ollut äkkiseltään mantelimaidon tekemiseksi. Minä keksinkin että tekee mieli kaakaota! Tästä seurasi romanttinen iltakävely citymarkettiin maitoa hakemaan. Joskus on vain kuunneltava himojaan ja tehtävä sitä kaakaota!

Tämän jälkeen se iski, nyt tulevat kylmät ja pimeät illat. Nyt on lupa taikoa illaksi kuppi kuumaa, oli se sitten arkista teetä, kuumaa mehua tai makeaa kaakaota! Nyt on aika ja lupa kehitellä erilaisia hemmottelukeinoja lämmittämän mieltä ja kehoa. 

Kaakao kahdelle:


5dl soijamaitoa
2rkl carob jauhetta
2rkl raakakaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
4 palaa tummaa suklaata

Kanelia
Ripaus chiliä


Kaada maito kattilaan ja kuumenna jatkuvasti sekoittaen. Lisää joukkoon carob, kaakao ja vaniljasokeri. Sekoita kunnolla, vispilästä on apua, niin ettei jää paakkuja. Kun kaakao on kuumennut, kaada mukeihin ja kopauta päälle kanelia ja ripaus chiliä. Pudota joukkoon kaksi palaa tummaa suklaata tuomaan makua ja syvyyttä. Sekoittele ja nauti!
Nyt on se aika kun on oikeasti lupa kääriytyä vilttiin kaakaon ja hyvän kirjan kera!
0

Intialaista ja leipäveneitä

En tosissaan tiedä kuinka intialaista tämä on mutta kutsutaan sitä nyt siksi kun käyttämäni maustekastike oli intialaista. Teen nyt kolmatta kertaa leipiä jotka olen täyttänyt milloin milläkin ja tämän jälkeen käyttänyt vielä uunissa rapeaksi ja kuumaksi. Koska kuvat eivät ole aikaisemmin onnistuneen läheskään, on postaaminen vähän viipynyt. Viimeksi äiti ilmoitti että hänkin haluaa, joten nyt kun hän tuli syömään luokseni, päätin toteuttaa toiveen. Jälkkäriksi tarjosin uuniomenaa viinissä. Ainakin minulle maistui.

Tämä on loistava ruoka kevyille lounastreffeille, kun haluat tehdä jotain kivan näköistä ja ei niin tavallista. Samalla pääset helpolla ja ruoka valmistuu nopeasti riippuen minkä täytteen teet. Kokeile täyttää kevyemmin linsseillä ja pähkinöillä!

 Tarvitset:

 2 muhkeaa sämpylää
1/2prk pirkka Jalfrezi ateriakastiketta
2rkl sweet chili kastiketta
2 perunaa
Pala kesäkurpitsaa
1/2tlk kikherneitä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
Pinaatinlehtiä
Tammilehtisalaattia
Balsamicoa
Öljyä paistamiseen
Mausteeksi chiliä ja pippuria maun mukaan

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pilko sipuli, perunat ja kesäkurpitsa pieneksi, ja paista runsaassa öljyssä kunnes peruna on kypsää. Lisää ateriakastike, sweet chili ja kikherneet. Murskaa joukkoon valkosipuli, lisää mausteet ja anna paistua hetki. Mausteita ei mielestäni kovin paljon tarvitse sillä sweet chili ja jalfrezi on maustetta kerrakseen.

Leikkaa leivistä kansi pois ja revi sisätlö ontoksi. Tämän voit käyttää vaikka leipävanukkaan tekoon tai antaa kuivahtaa ja käyttää krutonkipaloina keitossa.

Aseta leivät leivinpaperille ja lusikoi täytettä niin paljon kuin saat mahtumaan. Paina kansi kevyesti päälle ja paista uunissa n.10min. Vahdi etteivät kannet pala.

Kun leivät ovat uunissa, revi lautasille pinaatti ja salaatti ja pirskottele balsamicolla. Siirrä valmiit leivät salaattipedille ja tarjoile heti.

Taustalla soi Brandi Carlile johon olen viimeaikoina aivan rakastunut.  
Hyvänmielen hetki. Hyvä ruoka, hyvä seura, hyvä musiikki ja hyvä olo.
0

Syksyn uunipuuro

Huomaan käyttäväni kanelia, omenoita, inkivääriä ja muita sysyn makuisia mausteita ja aineksia entistä enemmän. Mitä kylmempää ulkona on sitä enemmän haluan kanelia kahviini!

Olemme kovia syömään puuroa tässä talossa. Aamupalaksi puuroa on hyvin tavallinen ilmestys, nopea täyttävää ja terveellistä. Kun on enemmän aikaa, teen mielelläni jotain erikoisempaa. Lettuja, sconsseja? Mutta kun puoliuninen mies mumisee että tahtoo puuroa aamupalaksi, pakko kai sitä on tänäkin aamuna tehdä. Koska aamu jatkui tänään puoleen päivään, ennen kuin piti oikeasti ryhtyä mihinkään, oli aikaa hieman luksustella. Annoksesta tulee sopivasti yksi tyttöannos ja hieman kookkaampi miesannos.

Tarvitset:

1 omena
2.5dl kaurahiutaleita
2dl vettä
2dl soijamaitoa
kanelia
2rkl kookosöljyä
1tl hunajaa
2rkl kookoshiutaleita

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Viipaloi omena ohueksi ja lado puolet viipalista uunikulhon pohjalle. Kopauta päälle kanelia haluamasi verran. Sekoita maito, vesi ja 2dl kaurahiutaleista keskenään. Kaada omenoiden päälle ja laita uuniin, alatasolle.

Sekoita kookosöljy, loput 0.5dl kaurahiutaleet ja hunaja keskenään. Kun puuro on ollut uunissa 5-10min tai kun neste on suurinpiirtein imeytynyt hiutaleisiin, ota puuro uunista ja lado päälle loput omenaviipaleet. Ripottele kauraöljyseos tasaisesti omenoiden päälle. Lopuksi sirottele päälle kookoshiutaleet ja hieman kanelia. Anna paistua vielä noin 10min tai kunnes pinta on kullan ruskea.

Kuori on makea ja rapea, ehkä hieman syntisen oloinen, mutta välistä paljastuu terveellinen ja täyttävä aamupala!

Tarjoile omenasoseen tai kiisselin kera!
0

Parsakaalikeitto

Parsakaali on niin hyvää, mutta jostain syystä sitä ei tule syötyä kovinkaan usein. Pitää kaivaa tämä uudestaan kunnolla käyttöön, siitä kun tulee niin loistavia ruokia. Liian usein ja liian monet yhdistävät sen vain keitettyä parsakaalia ruokaan. Mikä on minun mielestäni ainakin herkullista, mutta hieman tylsää pidemmän päälle. Väitän varmaksi että moni parsakaalinepäilijä muuttaa mielensä edes asteen positiivisempaan suuntaan kun maistaa tätä keittoa, parsakaalia piirakassa tai risotossa.

Kuvaaminen meni vähän pieleen ja tässä siis ei niin edustava otos. Koska rakastuin itse hyiomakehu tähän reseptiin niin kovasti, päätin julkaista sen silti. Ensikerralla hienompia kuvia sitten.

Pääin myös osoittaa kuinka hyvää keitto voi olla ilman kermaa, voita tai juustoa. Antaa makujen näkyä ja maistua! Hyvistä raaka-aineista tulee hyvä keitto! Tässä siis kevyt ja herkullinen parsakaalikeitto! Ohjeesta tuli käytännössä riittävä noin kolmelle, tai neljälle alkukeitoksi. Me pahikset söimme kattilallisen kahdestaan!

Parsakaalikeitto:

1 keskikokoinen parsakaali
1dl vihreitä linssejä
1dl punaisia linssejä
1/3 basilikanipusta
iso kourallinen baby pinaatinlehtiä
3dl kevyt-kookosmaitoa
1.5dl vettä
1rkl soijakastiketta
3rkl sweet chili kastiketta
1rkl avocadoöljyä
1rkl kookosöljyä
mausteeksi timjamia, juustokuminaa, chiliä ja pippurisekoitusta

Noin tuntia ennen ruoanlaittoa huuhtele linssit ja laita likoamaan.

Pilko parsakaali kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin 5min ja lisää linssit. Kun parsakaali on täysin kypsä, valuta vesi pois. Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon tuore pinaatti ja basilika. Kaada päälle kookosmaito, vesi ja maustekastikkeet. Soseuta sauvasekoittimella haluamasi koostumus. Itse pidän karkeasta lopputuloksesta. Jos haluat keitosta juoksevampaa, lisää vettä tai kookosmatoa.

Nosta kattila levylle ja lisää mausteet ja kookosöljy. Maistele välillä, mielestäni mausteita saa tässä olla aika reilusti. Sekoittele ja anna pulpahtaa vielä kerran. Koristele basilikanlehdillä ja lorauta hieman avocadoölyjä päälle. Tarjoile sellaisenaan tai tuoreen sämpylän kera.
1

Mustikkachiaherkku


Viehdyin viime kokeilun jälkeen kovasti chia siemeniin. Olen enenmmänkin ryhtynyt tekemään mukajogurtteja ja vastaavia erityisesti puuron kaveriksi tai pieneksi välipalaksi. Onhan noita kaupassa valmiinakin mutta jotenkin on miellyttävämpää pyöräyttää itse hedelmistä, siemenistä ja pähkinöistä. Chia-vanukas jota viimeksi tein oli koostumukseltaan pehmeämpää kuin tämä. Tällä kertaa tein paksumpaa ja hillomaisempaa jälkeä ihan tarkoituksella.

Tämä toimii ihan jälkiruokana jos päälle pyöräyttää kookoskermavaahtoa ja koristelee vaikka goji-marjoilla. Tälläkin kertaa päätin kuitenkin lusikoida tätä ison keon puuron päälle aamupalaksi. Kaverina iso kuppi (lue: monta isoa kuppia) kahvia, mausteena ripaus kanelia!

Kuten varmaan huomaatte käytän hunajaa ruoanlaitossa, mitä moni vegaaniruokailija ei tee. Tässä kohdassa minulla on poikkeus. Käyttämäni hunaja on peräisin virosta kahdesta pisteestä. Naapuriltamme tai isovanhempieni tutulta. En osta kaupasta hunajaa, mutta suostun tosiaan käyttämään tätä Tartosta kiikutettua tavaraa jota mummoni tuo minulle. Jos tämä loppuu, odottelen mielummin uutta satsia kuin ostan luomuakaan. Hunajanhan voi jättää resepteistä helposti pois. Jos lisää makeutta kaipaa, voi lisätä muutaman taatelin joukkoon.

Mustikkachiaherkku:

1.5dl mustikoita
0.5dl vadelmia
2rkl goji-marjoja
3 taatelia
2dl kookosmaitoa
0.5dl cashew-pähkinöitä
5rkl chia-siemeniä
1rkl hunajaa
1rkl kookosölyjä

Pyöräytä ainekset sekaisin tehosekoittimessa chia-siemeniä lukuunottamatta. Lopuksi sekoita chia joukkoon ja anna seisoa jääkaapissa yön yli muutaman kerran sekoitellen. Koristele vielä mustikoilla!

Tämä on arkipuuro. Sunnuntaisin voi päälle lorauttaa vaahterasiirappia ja kahvi voi saada kaveriksi lusikallisen coconutwhippiä!
0

Superfood jälkkäri

Usein superfoodeja kohtaan oleva kritiikki koskee niiden tarpeellisuutta. Onko välttämätöntä... eikö muka kotimaiset riitä... vain bisnestä...

Siihen ei nyt mennä mutta vastaan yhteen miksi kysymykseen rehelliesti ja kiistämättömästi.
No miksi sitten? Koska ne ovat niin herkullisia!

Kukapa ei haluaisi että herkut olisivat terveellisiä? Tässä kevyt välipala tai lusikoitava jälkiruoka. Kun tekee mieli jotain makeaa!

Kahteen annokseen:

1 banaani
1/4 avocado
1 mango
2 kuivattua taatelia
1tl macaa
1tl lucumaa
1rlk goji-marjoja
1rkl hampunsiemeniä
1rkl pellavasiemenrouhetta
1rkl cashew-pähkinöitä
1rkl kookosöljyä
2tl luomu hunajaa
2rkl kookosmaitoa

Sekoita kaikki tehosekoittimessa ja kaada pieniin laseihin. Koristele haluamasi tavalla ja nauti! Koska se on vain niin herkullista.
1

Mustikkaiset skonssit





Tehotiimi äiti ja ukki suuntasivat minua varten hulluille päiville hakemaan minulle Ruokatorstain! Perhe on paras!Tästä hyvästä synkkää ja sateista viikonalkua piristämään, leivoin äidille mustikkaskonsseja työpaikalle! Myöhäinen makea aamupala tuoreen kahvin kera piristää tällä säällä kummasti äitiä, itseäni ja muutamaa äidin työkaveria jotka liittyivät joukkoomme. Peijaksen sairaalassa pistettiin siis suut makeaksi ja annettiin hoitotyölle makean mustikkainen potku tulevaan viikkoon. Ukkia pitää kiittää myöhemmin erikseen.

Lupaan ensi kerralla tehdä kolmion muotoiset littanat versiot. Tälläkin kertaa päädyin pyörittelemään palloja, koska pidän itse sconssista pyöreässä muodossa.

Mustikkaskonssit:
12 isoa sconssia

7dl vehnäjauhoja
2dl kaurahiutaleita
2dl sokeria +2rkl päälle
200g margariinia
3rkl kookosöljyä
2rkl leivinjauhetta
2tl suolaa
2dl soijamaitoa
0.5dl kookosmaitoa
2.5 mustikoita
2rkl vaahterasiirappia
2rkl perunajauhoja    
(2tl no-egg jauhetta)


Laita uuni 200 asteeseen.

Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, sokeri, leivinjauhe ja suola. Pilko kylmä margariini kuutioiksi ja sekoita jauhojen joukkoon. Sekoita joukkoon myös kookosöljy. Itse tykkään käyttää käsiä tässä vaiheessa. Sekoita kylmät maidot, no-egg ja vaahterasiirappi keskenään. Sekoita myös perunajahuot ja jäiset (tai tuoreet) mustikat keskenään. 

Lisää maitoseos jauhorasvaseokseen ja sekoita hyvin kunnes massa on tasaista. Lisää lopuksi mustikat ja pyöräytä ne taikinaan varovasti. Mustikka värjää herkästi koko seoksen liilaksi joten käsittelyn määrä kannattaa minimoida heti kun on lisännyt mustikat joukkoon. 

Ota viereesi kulho jossa on kylmää vettä. Kastele kädet ja muotoile taikina palloiksi, älä pyörittele rajusti etteivät mustikat värjää koko palloa. Periaatteessa tämä ei makua haittaa mutta kun vien leivokseni tarjolle, haluan että ne ovat esteettisesti viehättäviä. 


Asettele skonssit leivinpaperille ja litistä hiukan. Ripottele sokeria päälle ja paista n.20min.   

Nam! Kokeile tarjota raikkaan omenasoseen kera. 



 




0

Kurpitsaquinoa kesäkurpitsaveneessä

Olen viimeaikoina hakenut enemmän inspiraatiota muista blogeista kuin ennen. Aikaisemmin olin aivan koukussa taste spotting ja finding vegan sivustoihin, joissa edelleen siis vierailen päivittäin. Nykyään taas selailen enemmän suomalaisia ruokablogeja, varisinkin näin kun eletään samassa vuodenajassa ja nautitaan samaan aikaan samantyyppisestä sadosta. Jonkinlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta siinäkin on. 

Kaikkialla pukkaa kurpitsaohjeita mistä kiitän kovasti, sillä kurpitsa ei vielä ole loppumassa. Nyt kuitenkin nappasin vinkin maustaa quinoaa appelsiineja hunajaa blogista. Tomaatin sijaan käytin... kurpitsaa! Olen tietenkin ennenkin maustanut quinoaa mutta mausteilla, en toisella raaka-aineella. Koska äidin työkaveri lahjoitti käyttööni jättikesäkurpitsaa, sain vihdoinkin tarpeeksi materiaalia kovertaa sisustan tyhjäksi! Tämä kovertaminen ei nimittäin ole yhtään niin hauskaa kaupan kääpiöversioilla.

Syksyn ruoka on vain niin ihanaa! Ohjeesta riittää oivasti yhteen naisnälkään, yhteen miesnälkään ja mieseväsnälkään. Noin 3-4 annosta siis. 

Kurpitsaquinoa veneissä:

4 halkaistua kesäkurpitsaa, noin 10cm paloja 
300g kurpistanlihaa  jotain ei kesäkurpitsaa siis
Vettä
2rkl kookosmaitoa
3dl quinoaa 
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi 
Oliiviöljyä 
Mausteeksi juustokuminaa, pippuria, suolaa, ja chilisekoitusta.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pilko sipuli.  Koverra kesäkurpitsat veneiksi ja laita sisus pannulle sipulin kanssa. Paista miedolla lämmöllä. Sivele kurpitsaveneet öljyllä ja ripottele päälle hieman suolaa ja pippuria. Laita uuniin kypsymään.

Huuhtele quinoa ja laita hetkeksi likoamaan. 
Keitä kurpitsa kypsäksi, valuta ylimääräinen vesi pois ja lisää kookosmaito. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää valutettu quinoa ja vettä n. 4-5dl. Lisää vettä vähän kerrallaan tarvittaessa. Keitä quinoa kypsäksi ja murskaa joukkoon valkosipulinkynsi ja mausteet. Sekoita hyvin ja täytä kesäkurpitsaveneet ensin kurpitsasipulitäytteellä ja sitten quinoalla. Laita vielä uuniin noin 10min ajaksi.

Tämänkin tarjosin yksinkertaisella rucola-pinaattipedillä kirsikkatomaattien ja avocadon kera. Villasukat jalassa, oman kullan kainalossa.  
Jatkuisipa syksy ikuisesti. 
0

Uuni butternut squash

Löysin Kampin k-marketista luomu butternut squasheja ja spagettikurpitsaa. Jälkimmäisen pystyin jättämään kauppaan mutta joku mikä on nimettu butternutiksi ei voi olla muuta kuin herkullista! Vaikka jääkaapissa odottaa edelleen jättikurpitsa pakastamista, kaksi pientä butternuttia oli pakko saada lisää. Enhän ole koskaan kokeillut edes näitä! Ja vielä luomuja!

Eilen käytin toisen näistä viipaleina sienikastikkeen kaverina. Tänään päätin kypsyttää puolikkaat sellaisenaan uunissa. Tulos oli oikein herkullinen, makea ja pehmeä! Lisäksi tarjosin couscousia ja soijapaloja pähkinäkastikkeessa. Makeaa makua täydentää mielestäni ihanasti hieman mausteisemmat kastikkeet ja mausteet ja siksi yritänkin yhdistellä eri makuja jotta ne aterialla sointuisivat kivasti yhteen. Couscousin maustoin kevyesti juustokuminalla ja chilillä säestämään tunnelmaa.


Tarvitset:
kahdelle

1 butternut squash
1.5dl soijapaloja
Pähkinäkastiketta
Muutama rkl tulista salsaa ja tarjoiluun maun mukaan
3rkl Avocadoöljyä
2dl couscousia
Mausteeksi suolaa, juustokuminaa, pippuria, suolaa, timjamia ja chiliä

Mieluisa salaattikokonaisuus

Laita uuni kuumenemaan  200 asteeseen.
Leikkaa butternut puoliksi ja poista siemenet. Pistele haarukalla reikiä ja sivele n. 1rkl  avocadoölyjä päälle. Ripottele hieman suolaa ja laita uuniin noin 20min ajaksi.

Laita soijapalat pannulle ja lisää noin 1.5dl vettä joukkoon. Keittele noin 10min ajan kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada 1 rkl avocadoölyjä pannulle ja paista paloja hetki. Lisää maustekastike. Käytin blue dragon merkkistä, peanut satay-kastiketta. Yhdestä purkista riittää noin kolmeen ateriaan meillä joten käytin kolmasosan. Lisää salsakastike joukkoon ja sekoittele välillä. Mausta pippurilla chilillä ja timjamilla.

Kun soijapalat kiehuvat laita samalla vesi couscousia varten kiehumaan. Couscous imee noin oman painonsa verran nestettä. Laita siis 2dl vettä, 1rkl avocadoöljyä ja 1tl suolaa kiehumaan. Kun neste kiehuu nosta levyltä ja lisää couscous. Sekoittele hetki ja hanna hautua muutaman minuutin. Mausta juustokuminalla ja chilillä.

Kun butternut on ollut uunissa noin 20min, täytä soijapalakastikkeella ja anna olla vielä 5-10min tai kunnes butternut näyttää täysin kypsältä.

Tarjoile lisukkeena salaattia ja salsaa.
0

Chia-vanukkaita ja terveyspohdiskelua


Tykkään syödä puuroja, aamupalaksi keitettyä puuroa ja töihin mukaan raakapuuroa miljoonalla lisukkeella. Suosikkini on tähänmennessä tattari-hirssi-tuorepuuro goji-marjoilla, chia-siemenillä ja neitsytkookosöljyllä höystettynä. Mieluiten mantelimaitoon tehtynä ja joukossa saa olla muutama taateli, aprikoosi ja pähkinöitä. Ihanaa! Aamuisin riisi- ja kaurapuuro tuottavat suurta nautintoa. Päätin illalla pistää tekeytymään chia-siemenistä vanukasta, tarkoituksena syödä sitä puuron kaverina. Puuroon pitää aina olla hilloa, kiisseliä tai jogurttia. Jotain mössöä päälle! Chia-vanukas kuulosti siis taivaalliselta. Sitä se olikin!

Vadelmainen chia-vanukas kahdelle:

2dl vadelmia
3kuivattua taatelia
2dl mantelimaitoa
ripaus kanelia ja vaniljaa
1rkl goji-marjoja

4rkl chiasiemeniä

Soseuta kaikki aineet keskenään chia-siemeniä lukuunottamatta. Sekoita joukkoon chiasiemenet ja anna odotella jääkaapissa yön yli. Jos illalla on aikaa, sekoittele muutamaan otteeseen ja lisää siemeniä jos haluat paksumman lopputuloksen.

Tarjoile puuron ja vaahterasiirapin kera!


Minun vanukkaastani tuli kirpsakka mutta koska vaahterasiirappi on pakollinen osa sunnuntai aamua, tämä ei haitannut. Tuli oikein ihana annos ja ehdottomasti kokeilen tätä uudelleen, ehkä eri marjoilla!
2

Kurpitsakeitto suppilovahveroilla

Syy miksi syksyä onkin jo odoteltu on yllätys yllätys ruoka! Meillä kotona on asiat niinkin ihanasti että kurpitsaa ja sieniä on pukannut eri suunnista jääkaappini täyteen. Ei tarvitse miettiä kovinkaan paljon mitä söisi kun raaka-aineet tujottavat jääkaapissa vastaan. Mitä kurpitsaruokaa me huomenna syödään?

Sain siis sen tuntemattoman kurpitsalajikkeen rinnalle ihka oikean halloweenkurpitsan. Tai oikeastaan neljäsosan siitä, mistä olen kyllä hyvin kiitollinen.  Kyseessä on siis noin kahden kissani kokoinen neljäsosa. Oikein riittävä vähäksi aikaa. Olen aikalailla tykästynyt kurpitsan makeaan makuun, ja pelaillutkin sillä tässä muutaman kokkailukerran aikana. Äidin työkaverin kautta sain vielä kaksi komeaa kesäkurpitsaa! Tämähän passaa sillä kesäkurpitsa on jääkaappimme vakio muutenkin. Aina on oltava kesäkurpitsaa ja sitä on aina laitettava joka ruokaan...

Rakas äiti on niinkin ahkera sienestäjä että hän pitää huolta minunkin talvivarastostani. Itse en ole tänävuonna ehtinyt sieneen kertaakaan. Työ ja muu puuha vie ajan käsistä, silloin kun vapaata olisi, ei vain jaksa lähteä metsään tarpomaan. Sain suuren ämpärillisen suppilovahveroita aikaisemman tattisaaliin lisäksi. Sienet onkin pakastettu näteiksi littanoiksi pakastepussipinoiksi käyttöä odottelemaan. Matikkapääni kertoo että meilläpä syödään sieniä kaksi kertaa kuukaudessa ensi syksyä odotellessa! 

Sain vihdoinkin oikeat ainekset jotta pääsen testaamaan pumpkin jam blogin kurpitsakeittoa! Ihan samallainen kurpitsahan minulla ei edelleenkään ole, mutta tämä keltainen ihanuus on hyvin paljon maukkaampi kuin se edellinen. Resepti on siis hieman muunneltu osittain myös ainesosien puuttumisen takia, mutta veikkaampa että perusajatus säilyi. Koska käsillä oli juuri poimittuja suppiloita, ja olin hurauttanut annoksen mantelimaitoa luomumanteleista, olin ruokaeuforian partaalla. Tästä ei paremmaksi syksyruoka mene!

Kurpitsan siemenet poimin sinnikkäästi talteen ja paahdoin ne kullanruskeiksi. I tosin söi ne kaikki samana iltana joten se siitä säilömisestä. Hyvä että maistui kuitenkin.

Kurpitsakeitto:

600g kurpitsalihaa
1 valkosipulinkynsi
Loraus oliiviöljyä
1tl ruokosokeria
ripaus muskottipähkinää
1tl suolaa
hieman mustapippuria
hieman raastettua inkivääriä
2dl kookosmaitoa, ei sitä light versiota!
3dl mantelimaitoa

Lisäksi:

muutama kourallinen suppilovahveroita
paahdettuja kurpitsansiemeniä
hieman avocadoöljyä
suolaa ja pippuria

Pilko kurpitsa pieniksi paloiksi ja paista öljyssä hetken, kunnes ovat pehmenneet ja kypsyneet hieman. Lisää valkosipulinkynsi ja muut mausteet, viimeiseksi maidot. Anna kiehua n. 20min välillä sekoittaen.

Paista suppilovahveroita öljyssä kunnes ovat kypsiä ja ylimääräinen neste on lähtenyt. Mausta suolalla ja pippurilla.

Soseuta keitto ja lisää nestettä tarvittaessa. Itse pidän paksummasta koostumuksesta. Tarjoile sienien ja  paistettujen kurpitsansiemenien kera, sekä sirottele päälle hieman avocadoöljyä.

Nauti syksyn mauista ja väreistä!

  
2

Onnea murut! 8kk synttäripäivä.




Miten on mahdollista että ilmoituksessa niin vauvat ja meille rantautuneet karvapallot ovat nyt n.4kg painavia möllejä jotka hyppäävät mahani päälle ja saavat minulta ilmat pihalle! Hetki sitten ne mahtuivat vielä käteeni ja kahden kissan kantaminen yhdellä kädellä oli lasten leikkiä!

Miten ne olivatkaan niin pieniä!!? Toisaalta, ihanaa että ovat jo isoja. Ihanaa että tunnen kissani persoonat ja luonteen. Ovat kasvaneet tutuiksi. Nautin miten erilaisia ne ovat, miten heille on kehittynyt omat tavat ja luonteet. Miten erillainen ääni heillä on ja miten tunnistan yöllä pimeässä kissani kehräyksen perusteella. Ihanaa että yhteys välillämme on vahvistunut ja kehittynyt. Ihanaa että eivät ole enää niin rääpäleitä. Ihanaa että ovat söpön lisäksi kauniita.

Ikää on 8kk ja molemmat ovat jo ison kissan näköisiä. Atlasksesta on muodostunut vedellä leikkivä, utelias ja melkoisen aktiivinen poika. Vegasta on tullut hellyyttävä sylikissa joka vain kaunistuu. Molemmat ovat sosiaalisia ja rohkeita, luonteeltaan kenen tahansa unelmakissoja.

Käsittämätöntä miten nopeasti aika menee.
 Toisaalta, tämä on parasta aikaa elämässäni tähän mennessä. 
2

Hedelmäsalaatti ja cashew-kerma


Kaappiin oli kerääntynyt useampia hedelmälajeja joille piti löytää yhteinen käyttötarkoitus. Olen aikamoinen hedelmähamsteri ja kotona pitää aina olla vähintään banaaneja ja omenoita. Mielellään joku kolmaskin. Päivittäin menee sellaisenaan, smoothiessa ja esim. puuron kera.

Jälkkäriksi päädyin siis tekemään hedelmäsalaatin! Rakastan hedelmäsalaatteja ja tekisin niitä useamminkin jos vain jaksaisin pilkkoa. Koska valikoima oli kirpsakkaa ja raikasta, sain hyvän syyn kokeilla kauan himoitsemaani cashew-kermaa, joka oli kyllä juuri niin ihanaa kuin olin kuvitellutkin! Sopii ihanasti erilaisiin vegaanisiin jälkiruokiin. Tätä voisi kokeilla myös omenapiirakan kanssa, maustettuna kanelilla ja vaniljalla.


Tarvitset:

1/2 granaattiomenan
1 banaani
1 omena
 1/4 papaya
2 viikunaa

125g cashew-pähkinöitä
1tl hunajaa
1tl kookosöljyä
vettä

Laita cashew-pähkinät veteen likoamaan. Sillä aikaa pilko hedelmät kulhoon haluamasi kokoisiksi. Kun salaatti on valmis aseta se syrjään ja valuta pähkinöistä vesi. Laita pähkinät tehosekoittimeen ja lisää kylmää vettä niin että pähkinät juuri ja juuri peittyvät. Lisää kookosöljy ja hunaja. Anna sekoittua kunnes massa on tasaista. Lisää tarvittaessa vettä tai pähkinöitä säädelläksesi kerman paksuutta.

Valuta kerma hedelmien päälle ja tarjoile!
0
Back to Top