Kissan kuivaruoka

Kuva täältä
Pitkästä aikaa kissajuttu. Elikkä hieman kuivamuonasta.
Itse en kovin mielelläni anna kuivaruokaa kissoilleni. Tätä on siis tarjolla leikeissä tai temppujen opettamisessa, mutta ei ruokana normaalisti. Kissojen ravinnosta syntyy netin keskustelupalstoilla hyvinkin ärhäkkää puolesta-vastaan keskustelua joiden lukeminen lähinnä ärsyttää. Jos kaipailee vinkkejä, järkevää keskustelua ja kokemuksia ilman syyttelyä ja tappelua suosittelen kääntymään kissamaailman puoleen. Keskustelua järkevällä ilmapiirillä ja on ainakin minulle miellyttävä kokemus. Erityisesti kun ensimmäisiä kertoja ryhdyin tutkiskelemaan ruokavalioasioita tarkemmin ja kun eteen tuli muutamia käytösongelmia Naoksen kanssa, oli kissamaailmasta erityisen paljon apua. Ongelmat ovat nyt onneksi takana.

Takaisin aiheeseen! Kuivaruokaa ei siis ole tarjolla päivittäin. Silloin kun sitä tarjoan, haluan sen olevan laadukasta. Valintaani vaikuttaa seikat kuten:


 • sisältääkö kuivamuona viljaa? Valitsen aina erityisesti vehnättömän. 0% grain merkintä kunniaan.

 • Hehkutusjäännös on monille sekaannuksia aiheuttava seikka. Tämä tarkoittaa ruoan epäorgaanisia aineita joita on jokaisessa kuivamuonassa. Käsittääkeni korkea hehkutusjäännös kertoo että raaka-aineessa on ollut runsaasti liha- luujauhoa yms. Korjatkaa jos olen tässä väärässä. En osta kuivaruokaa jonka hehkutusjäännös on enemmän kuin 7.5%. 
 • Fosforin ja kalsiumin suhde, joka kuivamuonissa on usein säädetty hyväksi.
 • Lihan ja proteiinin määrä. Tässä tullaan tärkeään aiheeseen. Koska kissa syö luonnossa pelkästään lihaa, pyrin myös kotona tämäntyyppiseen ruokavalioon. Vitamiinit ja hivenaineet tietenkin huomioiden. Faktahan on että en kykene tarjoamaan täysin luonnonmukaista ravintoa (hiiriä ja pikkulintuja yms). Proteiinin lähde on siis hyvä tarkistaa. Hyvän raksun tunnusmerkki on, että protsku tulee eläinperäisestä lähteestä, ei kasvista. Ja lihat on mainittu erikseen, ei merkinnällä ''liha ja eläinperäiset tuotteet'' joka voi tarkoittaa ihan mitä vain. Raaka-aineluettelon on myös hyvä alkaa lihalla, jos se ei sillä ala jätän tuotteen hyllyyn sen enepää asiaan perehtymättä. Monissa pakkauksissa näkee merkinnän  min. 4% naudanlihaa yms. Tämä siis tarkoittaa että se loppu liha voi olla mitä tahansa, tuotetta kuitenkin markkinoidaan täällä lihalla mitä on ainakin se 4%. 
Luetteloa voisi jatkaa pitkäänkin mutta tässä seikat joihin minä kiinnitän huomiota. Hinta on tietenkin seikka joka vaikuttaa varsinkin pienen budjetin talouksissa. Itse pyrin optimaaliseen hinta-laatu suhteeseen.

Raksujen huonoja puolia on hidas sulaminen, kuivuus (mahd syy virtsakiviin), korkea hiilihydraattipitoisuus.
Hyviä puolia taas mm. säilyvyys ja rasvahapot. Usein kissat myös yksinkertaisesti tykkäävät raksuista.

Omaksi suosikkimerkiksi on noussut Orijen ja Acana, näistä erityisesti Orijen. Plussana 80% eläinperäistä proteiinia, laadukkaat ainekset ja viljattomuus. Enkä näköjään ole ainoa sillä The Glycemic research institute washingtonissa on nimennyt Orijenin vuoden kissanruoaksi vuosina 2009-2011. Monet kissanomistajatkin suosivat tätä. Kissan tarpeet tietenkin huomioiden, tätä en suosittelisi alkavalle munuaisvikaiselle tai munuaisvikaiselle kisulle.

Aikaisemmin Applaws viehätti kunnes korkea hehkutusjäännös jätti sen kaupan hyllyille. 

Monet puoltavat Royal Caninia, toiset pitävät sitä viimeisenä vaihtoehtona. Itse en tätä osta ellei muuta vaihtoehtoa ole mutta mielipiteensä kullakin. 

Jos kissasi syö kuivamuonaa, varmista että tarjolla on myös useita vesikuppeja riittävän nesteen takaamiseksi. Kissa kun ei tunne janoa samalla tavalla kuin me. Jos juominen on vähäistä, sekoittaminen märkäruokaan loraus vettä ja juoma-automaatti on meillä toiminut hyvänä ratkaisuna tähän ongelmaan. Virtaava vesi kun houkuttaa monia enemmän. Toiset kissat taas litkivät vettä mielellään joten jos näin on, voi olla tyytyväinen :)

Usein keskusteluissa verrataan markettiruokaa ja eläinkaupan ruokaa. Tässä kohtaa kannattaa olla kriittinen. Myös eläinkaupassa myydään ruokaa jota en missään nimessä suostuisi ostamaan. Kannattaa luottaa omaan ajatteluun ja lukea ravintosisällöstä totuus. Mielummin kuitenkin hyvä märkäruoka kuin hyvä kuivaruoka.

Jos tutkiminen kiinnostaa Zooplussalta saa tilattua hyvinkin erilaisia raksuja, monia jopa pienissä paketeissa. Koskaan ei tiedä mikä sitten maistuu kotona. Suosittelen tarkistamaan myös hintaerot fi ja com puolilta. 

Lopuksi täytyy sanoa että mielipiteitä ja kissoja on monia ja se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toisella. Kukin siis kissansa tarpeet huomioon ottaen. 

7 kommenttia

 1. hei kun joskus kyselit sitä meikäläisen maksimekkoa, niin ajattelin tulla vinkkaamaan, että sitä on ainakin nettikaupassa taas :) http://www.hm.com/fi/product/00110?article=00110-A

  VastaaPoista
 2. Hei, oletko koskaan kokeillut/kuullut ZiwiPeak-nimisestä kissojen ja koirien ruokamerkistä? Ovat tosi laadukkaita ainakin minun mielestäni. Itsekään en tykkää antaa kuivanappuloita kissalleni, mutta olen välillä antanut ziwipeakin kuivaruokaa koska ne ovat kuivattuja lihalastuja, eivätkä mielestäni niin kuivia kuin kuivanappulat.

  VastaaPoista
 3. Olen kuullut mutten koskaan kokeillut. Oliko näin että pyrkivät noudattamaan raakaruoan periaatteita? Ainakin murren murkina myy tätä merkkiä.

  Olen monelta kissanomistajalta kuullut että nämä eivät jostain syystä maistu ensimmäisenä, toisaalta meillä syödään ihan kaikki kädestä joten varmaan menisikin:)

  Pitääpä kokeilla joskus ja vertailla samalla vähän hintojakin :)

  VastaaPoista
 4. Joo onhan se vähän niin kuin raakaruoan periaatteita noudattava, kun on ilmakuivattualihaa. Eikä siinä ei ole mitään viljatuotteita.

  Onhan se vähän hintavaa, 400g pussi on noin 10 euroa, mutta minusta sen verran laadukkaampaa sekä sisällysluetteloltaan kuin ulkonäeltäänkin, että maksan mielelläni kun ei sitä kuitenkaan joka päivä tule annettua.

  Tosta maku asiasta en osaa sano muita kokemuksia kun, että minun ja siskoni kissat molemmat tykkäsivät siitä heti tosi paljon. Ja koirani myös joka on onnistunut pari kertaa varastamaan koko pussin ja hotkinut sen kerralla suihinsa :)

  VastaaPoista
 5. Hei! :)

  Blogissani on sinulle haaste:
  http://aistitasolla.blogspot.com/2012/05/rakkausravintola-ja-11-kysymysta-haaste.html

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: Pitääpä ensi kerralla ostaa maistiainen kun käydään murressa. Jos vaan maistuu niin kuulostaa ihan hyvältä. Tosiaan, niin harvoin täälläkin tulee annettua että voi panostaa laatuun vaikka maksaakin vähän :)

  Anni Minerva: Enpäs ole ennen saanut haasteita! Yritän pikimmiten käydä tuon kimppuun! jei

  VastaaPoista
 7. Enpä olisi uskonut, että törmäisin toiseen raakaruokailevista kissoista bloggailevaan vegaaniin. :D Tai siis mun blogi on ihan vaan tavallinen eläinblogi, mutta olen vegaani ja siksi luen mielelläni toisten samanmoisten aihetta käsitteleviä tekstejä. :) Kiitos kivasta blogista, rupesin lukijaksi!

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top