Vegaani kakkupohja

Tämä on ensimmäinen kokeilemani vaalea kakkupohja. Kuva ei ole mitä parhain mutta selvää siitä saa. Lisäksi se ei ollut aivan noin littana mitä kuvasta voi päätellä.

Tähän mennessä olen tehnyt kakkuni suklaapohjaan ja käyttänyt Chocochilin sacherkakkupohjaa. Tässä yhdistyvät juuri ne seikat joita hyvältä kakkupohjan ohjeelta vaadin.

 • Kohoaa hyvin
 • Helppo halkaista!
 • Maistuu taivaalliselta
 • Helppo ja nopea valmistaa
 • Ainekset löytyvät lähes aina kaapista
Olen  muutamankin kerran leiponut kiireessä tämän tutun ja turvallisen pohjan mokattuani jonkun muun. Oikea pelastaja siis.

Kokeilemani vaalea kakkupohja oli myös aika onnistunut. Ohjeen löysin täältä ja lukuisten kehukommenttien jälkeen päädyin testaamaan. Kyseessä on siis niin munaton kuin maidoton pohja, joka kannattaa pistää korvan taakse kyläilevän vegaanin tai allergikon varalta. Yksi tuttuni kehu tätä pohjaa siksi että sen voi vääntää vaikka kaapissa ei ole mitään! Aina jostain repäisee jauhot, jotain nestettä ja mahdollisesti jonkun hedelmäsoseen. Minulla ainakin on usein omenasosetta kaapissa, jos ei sitä niin ainakin piltti tai vastaavasti banaani löytyy.

Itse tein kuivalla omenasiiderillä ja ainakin taikina oli niin hyvää että piti oikein varoa syömästä kaikkea. Pohja ei kohonnut ihan niin paljon kuin olisin toivonut mutta onnistuin silti halkaisemaan sen onnistuneesti kahtia. Maku oli myös hyvä joten voin ehdottomasti suositella tätä. Ensi kerralla kokeilen tehdä hieman pienempään vuokaan paksumman lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Koostumus oli hyvä ja pohja ei murustunut eikä rikkoutunut käsittelystä. 

Tässä vielä ohje,

Vegaani sokerikakkupohja

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
100g juoksevaa margariinia
1 dl omenasosetta
2dl kuivaa omenasiideriä

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele sekä korppujauhota vuoka valmiiksi. Käytin norm. kokoista pyöreää irtopohjavuokaa.

Sekoita kuivat ainekset keskenään sekä omenasose ja margariini keskenään. Vatkaa ainekset sekaisin huolellisesti. Lisää siideri ja sekoita niin vähän kuin mahdollista. Kaada vuokaan ja paista 40min. Itse pidin minuutin tai pari kauemmin.

Tämän ohjeen pidän mielessä mutta ihan mielenkiinnosta kokeilen seuraavaksi tätä


5 kommenttia

 1. "Ainekset löytyvät lähes aina kaapista" > ei kyllä aina siideriä ikävä kyllä löydy ;) Mutta itse en oo koskaan onnistunut täytekakuissa, jospa tämän ohjeen siis säästän! Käykö omenasoseeksi ihan tuoreesta ompusta tehty raaste tai sose? Jos tekee pellille, pitäisikö tehdä kaksin- vai kolminkertaisena?

  VastaaPoista
 2. Alkuperäisessä ohjeessa oli pistetty että voi käyttää siideriä, mehua, kermaa tms. Varmaan vissyvesi tai vastaava ajaisi saman asian jos haluaa sitä kuohkeutta, mutta uskon että hätätapauksessa mehu tai mikä tahansa neste toimii.

  Tekisin pellille jopa kolminkertaisena, eipähän haittaa jos tulee vähän paksumpi :)

  VastaaPoista
 3. Ja omenasoseeksi käy tuoreestakin omenasta tehty sose, ainakin minulla on toiminut muissa leivonnaisissa vastaavalla tavalla. Jos raastat niin ihan sillä pienellä raastinpäällä jotta tulee oikein mehukasta ja mössöistä :)

  VastaaPoista
 4. Joo, kiitti vastauksista! Ehdottomasti menee kesällä kokeiluun :)

  VastaaPoista
 5. Vitsi, tätä pitääkin koittaa kun seuraavan kerran tulee kakuttelun aika! Mä oon joskus aiemmin tehnyt kakkua Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjan ohjeen mukaan, mutta en erityisesti ihastunut ohjeeseen. Siihen tuli jotain (omena)viinietikkaa ja soodaa, ja ne maistui mun mielestä liian voimakkaasti läpi. Ei oikein täytekakkumaisia makuja.. :P

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top