Suklaaleivokset


Pääsin kokkaamaan serkkuni nimiäisjuhliin leivoksia! Olinkin jo vikissyt leivonnanpuutteesta joten tartuin tilaisuuteen suurella innolla! Olin löytänyt mitä parhaimman kakkupohjaohjeen josta teinkin viimeksi Lamingtoneja. Olen aina halunnut tehdä pikkuleivoksia kakun tapaan joten nyt oli tilaisuuteni. Ensi kerralla teen kuitenkin vielä pienempiä kakkusia. Täytekakusta voi leikata sopivan palan, mutta kun ottaa yhden pikkuleivoksen, se on oletettavasti syötävä yksin tai jaettava jonkun tutun kanssa. Koska tulos oli kermainen, makea ja suussasulava, ongelmia ei syntynyt. Mutta koska kaikilla ei ole makeansietokyky niin kehittynyt kuin esimerkiksi minulla, pienemmät leivonnaiset voisivat olla ns. kaupallisempia!

Tein pohjasta sekä alkuperäisen vaniljaisen kakkupohjan, sekä suklaisen version. Täytteeksi taas tein vaniljatäytettä ja suklaatäytettä. Vaaleisiin pohjiin tuli suklaatäyte ja tummiin pohjiin tuli vaalea täyte. Jokaiseen voitelin lisäksi  vadelmamarmeladia. Lamingtonien kohdalla kerroin että en ole ennen tehnyt niin sotkuista ruokaa, noh tässä on toinen. Koko keittiöni oli pähkinänmuruissa ja kakkuhiupuissa. Asiaa ei yhtään helpottanut, että Naos kyttäsi jalkojeni juurella ja söi kirjaimmellisesti kaiken mikä maahan tippui. Hätistelin minkä voin mutta ahne ja nopea kissa vei voiton... Yöllä pikkuinen voikin hieman pahoin mutta mitään sen kummempaa myrkytysä hän ei saanut. Jatkoa ajatellen varovaisuus kyllä lisääntyy keittiössä.

Leivoksia tuli todella paljon ja jos teet vain pienelle porukalle, yksi pellillinen pohjaa riittää. Onneksi kaikki ylijämät katosivat nopeasti, suurin osa jopa samana iltana, sukulaisteni jatkaessa iltaa.
Yhteensä näitä tulee siis, 2 pohjaa, 2 eri täytettä, hilloa, ja kuorrutetta. Mutta yhdellä pohjalla ja täytteellä pääsee jo pitkälle!

Pääsin myös ensimmäistä kertaa kokeilemaan suklaakuorrutteen tekoa käyttämällä margariinia ja soijakermaa. Olen aina jotenkin tehnyt asiasta vaikeaa ja ollut yhden yrityksen perusteella sitä mieltä että kuorrute klimppiintyy ja tämä on suorastaan rakettitiedettä. Voi kuinka väärässä olin! Muutaman niksin kun muistaa niin ei takuulla epäonnistu!

Ohje on monivaiheinen ja pahoittelen mahdollista epäselvyyttä. Olen lisäksi kirjoittanut tämän aika vauhdilla ja muistinvaraisesti, mahdolliset sähläykset saa osoittaa niin pyrin korjaamaan ne.

VANILJAINEN KAKKUPOHJA, 1 PELLILLINEN


1c vaniljasoijajuomaa
1c metsämansikkavissyä, tai muuta kuplivaa
140g vegaanista margariinia
30g oliiviöljyä
2rkl valkoviinietikkaa
4tl vaniljajauhetta
3.5c jauhoja
2c sokeria
1tl suolaa
2tl soodaa
1tl leivinjauhetta

Sekoittelin ainekset myös hieman eri järjestyksessä kun alkuperäisessä ohjeessa, jonka luin vasta myöhemmin. Tässä nyt kuitenkin minun tavallani tehty kakku.

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää öljy ja vaniljasokeri ja jatka hetken aikaa vaahdottamista. Sekoita kuivat ainekset keskenään sekä soijajuoma, etikka ja vissy keskenään.

Yhdistä sokeri-rasvaseos kuiviin aineksiin ja lopuksi kääntele nesteet joukkoon. Anna seistä 5min, ja kaada korkeareunaiselle pellille. Voit käyttää myös pienempää brownies vuokaa, mutta pidennä hiukan paistoaikaa.

Paista 175 asteessa noin 35min.

Suklaiseen versioon lisäsin 3rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta ja sulatin 2 riviä taloussuklaata. Kaakaojauhetta voi lisätä enemmänkin jos haluaa tummemman värin.

Jos siis teet molemmat pohjat, varaa pohja-aineksia kaksinverroin.

Kermainen täyte:

Tarvitset: 

Vaahtoutuvaa kasviskermaa
Soijavanukasta 2prk
Taloussuklaata 1rivi
Kaakaojauhetta
Tomusokeria

Lisäksi myöhempää kokoamista varten purkillinen vadelmamarmeladia!

Soijavaahtoa, käytin Air & Creamy vaahtoa. Vatkaa joukkoon tomusokeria kunnes maku on sopiva.
Tee annos vegaanista vaniljakreemiä tai käytä  2prk vaniljavanukasta. Vatkaa kerman joukkoon ja aseta jääkaappiin.

Ota puolet kreemistä erikseen ja vatkaa joukkoon kaakaojauhetta ja 1 rivi sulatettua suklaata. Lisää kaakaojauhetta kunnes saat mieleisesi sävyn. Säilytä jääkaapissa jotta koostumus säilyy jähmeänä. Suklaaversioon lisäsin muutaman rkl soijamaitoa, kun koostumus alkoi olla liiankin kovaa.

Jos teet vain yhteen pohjaan, lisää joukkoon 1 vanukas ja vatkaa vajaa purkillinen vaahtoutuvaa kermaa. Toisaalta, voiko täytettä olla koskaan liikaa?? Itselläni on se asenne että mielummin jää hiukan yli kuin että minulla on jämänä 3 rkl soijakermaa joka ei yksinään riitä mihinkään. Ylijämiä voi aina syödä vaikka marjojen tai puuron kanssa!

Kuorrute:

Tarvitset:

Margariinia
Taloussuklaata, kannattaa varata kaksi levyä. Sulkaaleivonnaisissa ostan aina hiukan ylimääräistä sillä koskaan ei tiedä menenkö mokaamaan jonkun osan.
Soijakermaa 1prk, varmista että kestää kuumennusta
Vaihtoehtoisesti oliiviöljyä

Koristeluun 2pss pähkinärouhetta tai valitsemaasi koristetta.

Kuumenna kerma ja margariini samaan aikaan, jos lisäät myöhemmin joukkoon kylmän kerman, kuorrute menee pilalle.

Älä maista välillä ja pidä vesiastiat kaukana. Kuorrutteen joukkoon ei siis saa päästä vettä tai mitään muutakaan.

Älä kuumenna suklaata suoraan levyllä, sillä suklaa palaa herkästi!

Nyt rehellisyyden nimissä täytyy sanoa etten muista kuinka paljon tein tätä yhteensä. Mutta useamman kerran jouduin valmistamaan, sillä kuorrutin osan illalla ja toisen osan vielä juhla-aamuna.

Aseta noin 50g margariinia ja runsas loraus soijakermaa kattilaan. Kuumenna levyllä sekoittaen, älä anna kiehua. Kun margariini on lähes sulaa, nosta pois levyltä ja sekoita kunnes loppukin on sulanut. Paloittele joukkoon 100g tummaa suklaata ja sekoita kunnes suklaa on sulaa. Älä laita takaisin levylle, sillä suklaa palaa herkästi. Tarvittaessa voit avustaa sulamista nostamalla kattilan toisen kattilan, kiehuvan veden ylle.  Toisen kerran kun tein kuorrutetta lorautin kokeilumielessä oliiviöljyä seokseen. Mitään ei tapahtunut ja tulos oli mukavan juokseva ja kiiltävä. Koska margariini jäi vähäiseksi, tämäkin näytti toimivan hyvin!

Kokoaminen:

Sinulla on tässä vaiheessa, pohja tai pohjat, valitsemasi hillo ja kermaiset täytteet. Lisäksi ota viereen kulho jossa on soijamaitoa ja vanilja-aromia sekoitettu keskenään. Tällä voit tarvittaessa kostuttaa.

Kokoamisenkin voit tehdä reilusti aikaisemmin ja kuorruttaa vasta myöhemmin. Kuorrutetta ei siis kannata tehdä etukäteen valmiiksi.

Suosittelen että valmistat pohjat päivää ennen valmiiksi sillä käsittely on helpointa kun ne ovat täysin jäähtyneitä. Leikkaa sivut pois jotta tulos on täysin tasainen ruutu tai suorakulmio. 

Leikkaa haluamasi kokoinen pala ja halkaise se keskeltä. Käytä sileää veistä sillä sahalaitaisella sahaaminen murentaa kakun. Täytä hillolla ja pudota ruokalusikallinen kermatäytteestä keskelle. Aseta toinen pala päälle ja paine kevyesti niin että täyte tasoittuu. Aseta odottamaan jääkaappiin.

Kuorrutus:


Tässä tulee se sotkuinen kohta.
Ota lähelle kulho pähkinärouhetta, kookoshiutaleita tai mitä ikinä millä ajattelin koristella. Voit tietenkin levittää kuorrutetta kakun päälle ja ripotella koristelut jälkikäteen. Itse koin parhaaksi tekemällä näin: 
Ota leivos käteesi ja leivitä kuorrutetta päälle ja sivuille. Tärkeää on että päällinen on tasainen, sivut peittyvät kuitenkin. Ota toiseen käteen kourallinen pähkinärouhetta ja lepää leivoksen reuna kerrallaan niihin. Joudut välillä santsaamaan. Näin reunojen koristelu on tasainen ja rouhetta on tarpeeksi. 

Älä huoli jos päällyspinta ei ole täydellinen, voit tasoittaa sitä jälkikäteenkin veitsellä, joka on kuumennettu kuuman veden alla.

Varaaa kaikenkaikkiaan reilusti aikaa jos aijot tällaisia väkertää. Minulle tämä oli monen tunnin terepiatuokio ja nautin joka hetkestä.

Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top