Raakasuklaa



Olen pitkään suunnitellut tekeväni raakasuklaata mutta jotenkin en vain ole saanut aikaiseksi. Lisäksi menen aivan sekasin resepteistä ja suhteista. Käytänkö kaakaovoita vai kaakaomassaa? Laitanko kookosöljyä vai kookosvoita? Joissain ohjeissa on kaikkeea, toisissa vain yhtä näistä?? Joissain ohjeissa luki raaka-aine listassa kookosvoi, mutta teko ohjeissa sitten kookosöljy? Nyt olen tullut siihen tulokseen että kaakaovoi + kaakaojauhe = kaakaomassa? Olenko oikeassa? Ja tätä massaa vois siis käyttää suklaan joukkoon tai tehdä itse?


Kuitenkin, raakasuklaa.com sivustolta löytyy hyvät ja selkeät ohjeet, sekä vähän enemmänkin. Päätin että teen ensimmäisen kokeiluni sen kummemmin asiaan perehtymättä, ja jos satun onnistumaan ja pitämään lopputuloksesta, siirryn korkeammalle tasolle ja luen suklaaeksperttien vinkkejä hiukan enemmän. Samalta sivulta löytyvä suklaa alkemistin käsikirja kattaa kyllä kaiken. Noh, ainakin omasta mielestäni onnistuin ja lopputulos on aivan ihana!

Käytin perustana aika perus ohjetta johon sitten lisäilin oman maun mukaan maut ja lisukkeet. Muottina käytin Anttilasta hankittua silikonista konvehtimuottia. Jääpalamuotti käy myös vallan mainiosti, omamme ovat vain niin jäykkiä että jäänkin napsauttaminen ulos on rankkaa. Ylijääneen massan kaadoin lautaselle, josta käymme murtamassa paloja aina ohimennen. Suklaata on syöty jo enemmän kuin ''suositeltu päivittäinen annos''. Kotoa löytyi lähes kaikki ainekset suklaan tekoon. Ainoastaan kaakaovoi piti käydä ruohonjuuresta hakemassa. Hintaa kyllä oli mutta tulos on sata kertaa parempaa kuin normaali suklaa, ainakin minun makunystyröilleni. Lisäksi terveellisyys vielä päälle.

Raakasuklaa


125g kaakaovoita
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä
4tl siirappia
1.5dl raakaa kaakaojauhetta
5tl toco jauhetta
1tl lucumaa
1tl soijalesitiinijauhetta
0.5dl cashew pähkinöitä
0.5dl goji marjoja

Jauheet voi jättää pois tai vaihtaa mieluisiin, samoin pähkinät ja marjat. Itse menin sillä mitä kaapissa oli. Soijalesitiinin pitäisi toimia emulgaattorina ja massasta tulla tasainen, öljyjen ja siirappien sekoittuessa toisiinsa. Näin kävi, mutta koska en ole ilman kokeillut, en tiedä kuinka näkyvä ero oli? Tocoa laitoin taas sen ihanan maun vuoksi. Se kuulemma tuo maitosuklaamaisuutta raakasuklaisiin, en yhtään tiedä kuinka paljon tätä on tapana laittaa.

Raasta tai paloittele kaakaovoi pieneksi. Sulata vesihauteessa kaakaovoi ja kookosöljy nestemäiseksi. Lisää siirappi ja sekoittele. Kun kaakaovoi on sulaa, ota pois vesihauteesta.

Sekoita joukkoon jauheet ja varmista ettei jää paakkuja. Minulle ei kyllä yhtään tullut ja massasta tuli oikein tasainen aika helposti.

Surauta marjat ja pähkinät sauvasekoittimella pieneksi ja lisää joukkoon. Kaada muotteihin ja anna olla jääkaapissa muutaman tunnin verran.

Nauti :)

6 kommenttia

  1. Jokaisella on ne omat suosikki suklaareseptinsä. Minun raakasuklaaseeni ei tule lainkaan kookosöljyä, koska jostain syystä en vain voi sietää sitä ja käytänkin sitä vain ihonhoitoon. POhjana käytän kaakaovoita ja sitten -massaa hieman vähemmän tai korkeintaan saman verran. Sitten vielä makeutus ja maustaminen. Ja sattumia runsaasti!
    Mukavaa ja palkitsevaa puuhaa tuo suklaanteko :)

    VastaaPoista
  2. Okei. Näin olen ymmärtänyt joo että maistamisen ja kokeilun kautta löytyy se oma mieluisin. Mites tuon sinun suklaasi koostumus sitten? Miten tuo valmis suklaamassa siihen vaikutta?

    ja kyllä sattumat ovat parhaita :)! Ajattelin kokeilla niin että täytän puoleen väliin, hyydytän hiukan ja pistän keskelle jonkun kirsikan tai muun mehukkaan marjan, ja sitten täytän loppuun. Keskelle ihana ylläri :)

    VastaaPoista
  3. Nyt näyttää hyvältä! Raakasuklaa on itselläkin kokeilulistalla :P

    VastaaPoista
  4. millaisia muotteja käytit noiden tekoon?tosi herkullisen näköisiä tuli:)

    VastaaPoista
  5. Jinna, kiitos! tämä ei kyllä täällä viimeiseksi kerraksi jää, sen verran mukavaa touhua oli!

    Anonyymi, enpä tiedä miksi noita muotteja kutsutaan, mutta anttilasta löytyi ihan silikoninen konvehtimuotti. Stokkalla on varmaan kanssa aika hyvä valikoima :)

    VastaaPoista
  6. Hei taas!
    Eli käytän raaka-aineina kaakaovoita ja kaakaomassaa. Noitahan on myös kaupan "oikeissa" suklaissa. Käsittääkseni juurikin kaakaomassa on sitä alkuperäistä kaakaopavuista tehtävää ainetta ja kaakaovoi ja -jauhe on siitä erotettuja. Koostumus noissa minun suklaissa on ihan suklaamainen, vaikkakin mietin mistähän johtuu, että kaupan suklaa on sulana aika paksua ja raakasuklaa taas ihan juoksevaa.
    Ah, tuo kirsikkayllätys suklaassa olisi varmasti ihana!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top