Paistetut kurpitsadonitsit


Eilen vietin luokkakaverini kanssa anatomia & fysiologia - treffejä johno sisältyi paljon opiskelua, hyvää ruokaa ja kissoja. Seurasta puhumattakaan, työskentely oli niin tulosrikasta että tämä toistetaan vielä kaksi kertaa ennen tenttiä! Kylään ei tietenkään voi mennä tyhjin käsin joten oi mikä ihana tekosyy leipoa syksyn makuisia pehmeitä ja meheviä kurpitsadonitseja!

Donitsit ovat aina hyviä mutta öljyssä paistaminen ei houkuta useammastakaan syystä. Ensinäkin, se ei ole kovin terveellistä, toiseksi, en osaa hoitaa hommaa kotiin polttamatta itseäni. Kolmanneksi vielä, jos onnistun olemaan polttamatta itseäni tai ketään muuta, sotken vähintään koko keittiöni öljyyn. Nämä ovat ensimmäiset paistetut donitsini ja kyllä kannatti!

Olen innostunut katsomaan youtubesta ruokaohjeita, sillä kun teen jotain uutta jossa haluan onnistua ensimmäisellä kertaa, on kiva nähdä miltä taikinan kuuluu näyttää missäkin vaiheessa. Tämän ohjeen löysin täätlä. Koska olen ahne ja pelkäsin että taikinaa ei tule tarpeeksi, tein tupla annoksen. Näin sain otettua neljä mukaan opiskelutreffeille, pakata neljä mukaan äidilleni ja jättää kotiinkin muutaman. Postaan tähän yksinkertaisen ohjeen omilla muutoksillani.

Paistetut kurpitsadonitsit


60g margariinia
1/2cup fariinisokeria

2 cup vehnäjauhoja
1/2tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1rkl piparkakkumaustetta
2tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
1tl no-egg jauhetta, tai muu korvataksesi kananmunan.

1/2 cup kurpitsasosetta
1/3  cup ja 1rkl kasvismaitoa

Kuorrutukseen

50g margariinia
kanelisokeria

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi kurpitsasose ja maito. Ylimääräinen ruokalusikallinen maitoa tulee no-egg jauheen takia. Voit varmastikkin jättää sen kokonaan pois tai korvata esim tofulla, pellavansiemenillä tai muulla valitsemallasi tavalla.

Taikina saa olla melko tahmaista, sillä sen on pysyttävä koossa pursotettaessa. Lusikoi taikina siis noin litran vetoiseen minigrip pussiin ja leikkaa pääty pois. Pursota renkaita leivinpaperille. Videossa renkaista tulee aika täydellisiä, mutta oma käteni ei ollut yhtä harjaantunut. Pursotin renkaan mutta vedessä kostutetuin sormin suurensin keskellä olevaa reikää hiukan. Näin se ei paistuessa kohonnut umpeen. Donitsit kohoavat mukavasti ja epätasaisuudet ja liitoskohta jäävät piiloon, ei siis huolta jos taikina ei ole heti täydellisen pyörä ja virheetön.

Paista huikan alle 200 asteessa noin 12min. Tarkista kypsyys donitsin pohjan väristä, sillä pinta jää aika vaaleaksi.

Anna hiukan jäähtyä. Sulata margariini kulhossa ja kaada toiseen kanelisokeri seos. Itse käytin valmista mutta voit myös tehdä tämän itse. Kastele donitsi sulassa margariinissa huolellisesti reunoja myöten ja valuta ylimääräinen pois. Pyörittele kanelisokerissa ja anna levätä ennnen tarjoilua.

Meillä nämä katosivat kyllä hetkessä joten säilyttämisestä minulla ei ole hajuakaan!

Vinkki! Saat muunneltua makua ja väriä jos korvaat osan kurpitsasta vaikka porkkana tai bataattisoseella! Molemmat toimivat makeutensa ansioista hyvin kurpitsan kaverina ja tuovat oranssia väriä joukkoon.





Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top