Paistetut marianne donitsit



Ostin ikioman dontisipannun citymarketista ja sitä piti tietenkin päästä heti testailemaan. Koska oli poikkeuksellisen hermoja raastava päivä, olin jo sekoittanut taikinan ennen kuin huomasinkaan. Taas leivoin ''vahingossa'' vaikka ei alunperin ollut edes tarkoitus.

Lisäksi menin kissojen kanssa viettämään iltaa Natalialle muutaman muun luokkakaverin kanssa. Oikestaan piti mennä turvaan mieheni jalkapallojoukkueen pojilta jotka pitivät jonkinäköistä kokousta olohuoneessamme.

Näihin tuli ihana donitsimainen koostumus, mehevä ja kostea. Koska kaikki pähkinät olivat loppu ja kaapissa oli vain mariannerouhetta, päätin käyttää sitä. Kuorrutteeksi tein suklaakuorrutteen josta tuli hyivn kaakaomainen. Oikeastaan aika kiva makena mariannerouheen kaverina. Tumman suklaakuorrutteen kaveriksi käyttäisin ehdottomasti kookoshiutaleita! Kuorrutteen  sekoitin oikeastaan vapalla kädellä enkä juuri mittaillut. Loppuksi koostumuksen voi kuitenkin säädellä tomusokerilla ja maidolla. Ohje ei ole omani mutta koska en jälleen muista mistä sen nappasin, en voi alkuperäistä lähdettä linkata. Ohje ei kuitenkaan ollut vegaaninen vaan sisälsi yhden munan. Korvasin tämän no-egg jauheella jota kaapista löytyi. Tilalla voi kuitenkin käyttää jotain muutakin.

Tähän käytin elintarvikevaakaani sillä ohjeessa mitat olivat grammoissa. Netistä kuitenkin löytyy taulukoita jonka avulla voi muuttaa mitat vaikka desilitroiksi.

Tällä ohjeella voisin ehdottomasti tehdä uudestaankin donitseja, korvaten mariannerouheen vaikka kookoshiutaleita tai hasselpähkinällä! Taikina on hyvin jämäkkää joten jos et omista donitsivuokaa, voit tehdä ne myös pursottamalla rinkuloita leivinpaperille, niin kuin tein tässä. Jos syöjiä on useampi ja varsinkin jos pursotat taikinan, ohje kannattaa tuplata. Tästä tulee pieni satsi, mutta pursottaessa taikinaa kuluu herkästi enemmän. Toisaalta näin myös donitseista tulee isompia, mutta ketä se haittaa!

Paistetut marianne donitsit


130g jauhoja
60g sokeria
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
0.5dl mariannerouhetta

10g margariinia
1tl no-egg
110g kaurakermaa
2tl vanilja aromia

Kuorrute


n.50g margariinia
pieni loraus kaurakermaa
muutama rivi tummaa suklaata
tomusokria
soijamaitoa

donitsien kasteluun n.50g rasvaa

mariannerouhetta koristeeksi

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja loput keskenään. Yhdistä seos, suosittelen käyttämään vatkainta sillä koostumus on aika paksua ja ainakin oma käsi väsyy herkästi.

Voitele donitsivuoka ja nosta lusikalla taikinaa reikiin, pyri tasaiseen lopputulokseen. Älä laita yhteen koloon liikaa taikinaa sillä muuten ne kohoavat reunan yli eivätkä jää pyöreiksi pinnalta. Minulla osa kohosi hiukan mutta toisaalta, se ei lopputulosta haitannut.

Paista n 8-10min 190 asteessa. Nämä jäävät melko vaaleiksi joten tarkista välillä koetikulla. 

Kuorrutetta varten laita kattila miedolle lämmölle ja lisää siihen kerma ja rasva. Sekoittele kunnes rasva on sulanut. Ota pois levyltä ja pilko suklaa joukkoon. Kun suklaa on sulaa, sekoita joukkoon pieni lorasu maitoa ja ala lisäämään tomusokeria kunnes koostumus on tarpeeksi paksua. Liian juoskeva valuu donitsien päältä pois.

Kun donitsit ovat tarpeeksi jäähtyneita, sulata 50g rasvaa. Kastele donitsit siinä nopeasti ja valuta ylimääräinen pois. Kasta donitsin pinta kuorrutukseen ja sitten mariannerouheeseen. Laita jääkaappiin ja odota kunnes kuorrute on kovettunutta. Tarjoile!

Vinkki: jos et omista donitsivuokaa ja pursottaminen ei innosta, kokeile tehdä nämä pieneen muffinssivuokaan!





1 kommentti

  1. hei nää oli ihania <3

    nimimerkillä söin "muutaman"....

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top