Pumpkin pie

Kurpitsat ovat jälleen jaossa ja päätin tänävuonna panostaa makeisiin leivonnaisiin! Ensimmäisenä vuorossa onkin vegaaninen kurpitsapiiras. En ole koskaan tehnyt saatika maistanut tällaista mutta nyt ennakkoluuloni ovat tiessään. Tässä on ainesta jopa joulupöytään. Me tuhosimme tämän käpertyneenä sohvalle ja katsomalla teho-osastoa. Syysflunssat unohtuivat pidemmäksikin aikaa. Parasta on mausteiden yhdistelmä ja terveellisyys. Tämä ei todellakaan ole se lihottavin jälkiruoka vaan voi mussuttaa hyvällä omatunnolla. Jos tuntuu liian terveelliseltä, suosittelen nauttimaan tämän kanssa isot kasat soijakermavaahtoa ja kaakaota!


Kuvakin paljastaa etten malttanut odottaa jäähtymistä kunnolla ennen kuin leikkasin palan. Siksi kärki on vähän lässähtänyt. Koostumus on siis hyvin pehmeä, mutta vetäytyy jäähtyessään. Odottaminen siis kannattaa. Itselleni epäselvä asia selvisi myös leivonnan yhteydessä. Tämä on siis makea piirakka ja jälkiruoka! Tästä tehdään varmasi variaatioita, mutta minun versioni on makea. Kauppojen jenkkihyllyssä on myynnissä valmiiksi soseutettua kurpitsaa, mutta tämäpä tyttö valmisti soseensa itse tuoreesta kurpitsasta. En tiedä miltä valmis sose maistuu mutta jos ei muussa niin hinnassa tuli voitto.

Kurpitsapiirakka


1 annos valitsemaasi pohjaa, käytin valmista sillä olin unohtanut sen sulamaan kauppareissulta
Tuoretta kurpitsaa, suuria lohkoja tai valmista sosetta 400ml
2 porkkanaa
3/4 pkt silken tofua
2rkl oliiviöljyä
1rkl perunajauhoja
2dl fariinisokeria

1.5tl kanelia
1/4tl inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
2tl vaniljasokeria
1tl piparkakkumaustetta hetken mielijohteesta

tomusokeria tarjoiluun

Lohko kurpitsa  ja aseta se kuorineen kannelliseen uunivuokaan. Pilko myös porkkana joukkoon. Anna olla 175 asteessa noin 60min. Itse saatoin pitää vielä hiukan pidempään sillä palani olivat todella isoja. En punninnut palojani mutta ladoin haudutuskattilan täyteen. Kurpitsaa jäi hiukan yli, sen voi soseuttaa ja pakastaa.

Tällä aikaa voit tehdä vaikka pohjan valmiiksi jos päätät käyttää itsetehtyä. Myös tofun voisi laittaa valumaan joko tiheään siivilään tai suodatinpussiin.

Kun kurpitsa on valmis, kuori haarukan avulla kuoret pois. Valmistuksen idea on muuten hyvin yksinkertainen. Soseuta ensin porkkanat ja lisää kurpitsaa kunnes sinulla on noin 400-500ml valmista sosetta. Lisää kaikki muut ainekset ja anna pyöriä tehosekoittimessa kunnes massa on tasaista.

Painele pohja vuokaan ja kaada täyte päälle. Paista 175 asteessa noin tunnin verran. Laitoin pohjaa niin paksun kerroksen että paistamista olisi voinut jatkaa vielä 10min. Tämä riippuu paljon uunista ja sinä tunnetkin omasi parhaiten.


Anna jäähtyä ja tarjoile tomusokerin kera!

3 kommenttia

  1. Kuulostaa ihanalta! En ole koskaan tehnyt kurpitsasta mitään (!), mutta tämä menee kyllä kokeilulistalle. :)

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ole kurpitsaan tutustunut, sitä kun ei ole kaupoissakaan täälläpäin näkynyt. Olisi mielenkiintoista päästä maistamaan, kun on vaikea edes kuvitella millaista on. Ainoat kurpitsekokemukseni ovat ala-asteen ajoilta ja se säilykekurpitsa, mitä salaateissa oli, maistui aivan kammottavalta.

    VastaaPoista
  3. Oih suosittelen! Kurpitsa on kyllä uusi suosikki makeissa leivonnaisissa täällä!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top