Seitansalaatti

Yllätyksenä sain vanhalta tutultani sähköpostiin viestin että miksi uusia ruokapostauksia ei tule tiheämpään ja että hänellä on vaikeuksia keksiä mitä söisi. Selitykseksi voin sanoa että katetroinnit ja elvytykset ovat voittaneet postailun. Pöydälle keikkuu edelleenkin pino kirjoja joiden kaikkien nimi on sisätaudit ja jotka odottavat kovasti lukemista. Tässä kuitenkin jemmapostaus!

Seitan kuuluu suosikkiruokiin, nyt kun sen valmistaminen on tuttua ja turvallista. Kokeilutkin sujuvat mukavemmin kun perusta on hanskassa. Kuvasta ei välttämättä päättele ihan ensimmäisenä että kysessä on salaatti, mutta se siitä oli ainakin tarkoitus tulla. Couscous salaatti seitanilla ja herneillä. Joukossa oli myös kirsikkatomaatteja jotka välttivät kuvaushetken taidokkaasti. Tämän ruoan ideana oli oikeastaan se että se on täyttävää, jotain muuta kuin pastasalaattia ja että se maistuu kylmänä! Tulos oli kaikkea tätä.

Aikaavievin vaihe on seitanin valmistaminen, tein tämän jo edellisenä iltana marinoitumaan, käytin mausteita runsaalla kädellä. Couscous kun on itsessään mietoa. Kokonaisuus toimi hyvin eikä couscousia tarvinnut senkoommin maustaa. Joukkoon voisi toimia vielä lime tuomaan raikkautta.

Seitan tällä ohjeella
Pilko ennen paistamista palasiksi. Kun seitan on valmis, lisää joukkoon pussillinen sokeriherneitä pakkasesta.
Keitä couscous ohjeen mukaan ja sekoita ainekset keskenään. Pilko joukoon kirsikkatomaatteja.

Valmis.

Varmasti helpoin ruokaohje ikinä!

Tai ainakin lyhyin!
Nyt sisätautien pariin!

2

Helpoin bataattikeitto ikinä!

Eläydy hetkeksi. Tulet kotiin töistä, asiakkaat ottavat päähän, työsi nuorten miesten tapaturmista ja väkivaltaisista kuolemista ei ainakaan piristä, huomenna pitäisi näyttää hyvältä juhlissa, kissa huutaa, toinen kissa seuraa kaikkialle minne menet, väsyttää, turvottaa, väsyttää, kissa huutaa taas, kiukuttaa, nälättää. Kiukuttelet, kaikkimullehetinyt, huokailet syvään, mietit mikä ruoka valmistuu nopeasti, mikä ei turvota lisää, mikä lohduttaa?

Nyt kokkaustaidot hyllylle. Nyt tehdään jotain mikä maistuu taivaalliselle, makealle ja lämpimälle, missä ei voi epäonnistua ja minkä saat mullehetinyt!

Bataatti on siitä ihana että se kiehuu ai niin nopeasti! Mitä nopeammin ruoka on valmis sitä nopeammin pääsee sohvalle syömään ja katsomaan Star Warsia.

Bataattikeitto pikaversiona:

1 bataatti
2 perunaa
1/2tlk light kookosmaitoa
Pirusti chiliä ja hieman soijakastiketta.

Kuori bataatti ja perunat sekä pilko pieneksi. Perunatkin ovat vaihtoehtoisia sillä pelkästä bataatistakin tulee loistava keitto. Kaada vettä juuri ja juuri niin paljon että bataatit peittyvät. Keitä. Kun haarukka uppoaa pehmeästi, kaada hieman vettä pois ja soseuta koko homma. 

Kaada kookosmaito joukkoon ja sekoita. Koska bataatti ja kookosmaito ovat molemmat makeita, älä säästele chiliä tai muita mausteisia mausteita. Yhdistelmä toimii mitä loistavimmin.

Kookosmaidon tilalla voi käyttää vaikkapa kaurakermaa, tomaattimurskaa, vettä... Kaikki oikeastaan käy.

1

Mokkakakku




Oli viikonloppu ja flunssa. Kouluhommat eivät kiinnostaneet ja mitään ei oikein jaksanut tehdä. Väsytti, teki mieli leipoa, teki mieli sokeria ja rasvaa...  Kanssaeläjä ehdotti mokkapaloja, minä tuijottelin Chocochilin suklaaruutuja ja jääkaapin sisältöä. Päätin tehdä jonkinlaisen version näistä, hieman sen mukaan mitä löytyi.

Tuloksena oli ihanan täyteläinen suklaa-kookos-mokkakakku. Kutsutaan sitä kuitenkin vain mokkakakuksi yksinkertaisuuden vuoksi. Vielä parempaa seuraavana päivänä, kostea, tiivis ja makea. Ihanan helppo väsätä jääkaapissa jo olevista aineksista. Vaikka täytyykin myöntää että kävin alepasta nappaamassa suklaata hieman lisää.

Mokkakakku

150g margariinia
3dl sokeria
0.5dl maustamatonta soijajogurttia
1tl vanilja-aromia
0.5tl manteliaromia
5dl vehnäjauhoja
130g tummaa suklaata
1tl leivinjauhetta
3/4 soodaa
3rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2.5dl kookosmaitoa

Kuorrute:

50g margariinia
5rkl vahvaa kahvia
4dl tomusokeria
2rkl kaakaojauhetta

päälle kookoshiutaleita ja hasselpähkinärouhetta

Vaahdota pehemä rasva ja sokeri keskenään, lisää jogurtti ja aromit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne sokerirasvaseokseen vuorotellen kookosmaidon kanssa. Suosittelen käyttämään ei-light kookosmaitoa.

Pilko suklaa paloiksi (käytin pandan tummaa) ja sekoita joukkoon. Alkuperäisessä ohjeessa suklaa oli raastettu mutta en yksinkertaisesti jaksanut tehdä tätä. Karkea rouhe toimi hyvin ja jätti ihania sattumia kakun sisälle. Lisäksi käytin koko levyn sadan g sijaan. Enempi parempi!

Voitele pyöreä irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen. Levitä tasaisesti ja paista 200 asteessa n.25min. Pidin ehkä hieman pidempäänkin.

Pehmennä rasva kuorrutetta varten ja vatkaa ainekset keskenään. Kahvi saa olla todella vahvaa, mielellään espressoakin. Kaada kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele kookoksella ja hasselpähkinärouheella. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti, tai jopa seuraavaan päivään. Maku vain paranee! Tarjoile kahvin kanssa.

Lisäkokemuksia ja kommentteja:

8.3 Naistenpäivän aamuna innostuin leipomaan tämän kakun toistamiseen. Tällä kertaa lisäsin taikinan joukkoon hieman marjannerouhetta, ja koristelin myös tällä samasella. Täytyy myöntää että loistava lisä!
Lisäksi laitoin kookosmaitoa vain 2dl ja lisäsin nesteeksi 0.5dl vahvaa kahvia. Tuli mokkaisampi elämys, suosittelen! Paistoaika vaihteleee uunin ja muodon mukaan. Pellille tehtäessä riittää varmasti tuo 25min, mutta tein jälleen pyöreään vuokaan ja pidin n.30min. Koostumus oli sisältä edelleen ihanan kostea.

Kakku kiikutettiin äitini työpaikalle Peijaksen sairaalaan toivottamaan naistenpäivää kaikille tärkeää ja arvokasta työtä tekeville naisille!
1

Soijahampurilainen


Varmaan on tullut selväksi että kotitekoiset hampparit ovat mielestäni tosi hyvä juttu?  Innostuin tekemään pihvin lisäksi myös sämpylän itse, ja hyvähän siitä tulikin. Reseptin lainasin omaperäisesti jauhopaketin kyljestä. Pihvin tein jälleen tunteen mukaan ja herkkua sekin oli! Tämä taitaa olla ensimmäisiä virallisia soijarouhepihvejä joita teen. Pitää muistaa käyttää tummaa soijarouhetta useamminkin, kun se on niin helppokäyttöistä! Nopea arkiruoka on meillä tällä hetkellä kovassa huudossa, hamppareista voi päätellä että on viikonloppu... Nytkin pitäisi opiskella mutta kissat paistattelevat päivää kansioni päällä, se on siis mahdotonta vaikka haluaisin. Tekosyitä.


Sämpylät 
Sunnuntai Rouheinen Sämpyläjauho, rouheiset sämpylät, 20kpl

5dl vettä
2tl suolaa
2rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
12-13dl sämpyläjauhoja
100g margariinia

lisäsin vielä muutaman rkl oliiviöljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja yhdistele aineet pikkuhiljaa toisiinsa. Käytä jauhoja vähitellen ja jätä taikina pehmeäksi. Lisä pehmeä margariini ja öljy sekä vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Kohota vedottomassa paikassa n.30min. Kohotan usein mikrossa koska en jaksa kaivaa liinaa heh.

Leivo taikina tangoksi ja jaa paloiksi. Tein tarkoituksella 4 isoa sämpylää hampurilaisia varten ja loput jaoin pieniksi. Pyröittele palloksi ja aseta pellille. Voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225 asteessa noin vartin. Isot sämpylät syötiin heti ja pienet menivät pakkaseen odottelemaan.


Soijarouhepihvit n.10kpl

3dl soijarouhetta
1/2dl korppujauhoja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2rkl perunajauhoja
2rkl vehnäjauhoja
1/2dl soijakastiketta
1/2dl spanish sweet salsa kastiketta
1/2dl maustamatonta soijajogurttia
Mausta yriteillä ja pippurilla

Pilko sipuli pieneksi ja murskaa valkosipuli. Sekoita ainekset tasaiseksi ja odottele vartin verran kunnes soijarouhe turpoaa hieman. Lisäile jauhoja tai nestettä sen mukaan että taikinaa on helppo muotoilla. Huomaa että paistaessa rakenne tunuu jähmettyvän joten taikinan ei tarvitse olla täysin pihvin muodossa pysyvää heti alussa. Paisa ölyjssä.

Näitä teen takuulla uudestaan mutta voisin kokeilla murskata joukkoon joko mustapapuja tai mustia beluga linssejä!

Kuvasta on vaikea päätellä mutta Naos on itseasiassa nykyään Vegaa painavempi otus. Salaa toivon että mirristä kasvaa kymmenkiloinen jättikisu! Ei siis lihava, vaan muuten iso. Mutta kyllä viisikiloinenkin on aivan yhtä ihana, ja saa koollaan vähemmän tuhoa aikaiseksi.... Sekopää tuo kyllä vieläkin on mutta pojat ovat rämäpäitä, se on tässä taloudessa todettu jo aikaisemmin. Kuvasta kuitenkin näkee että kliiniset mikrobilsatutkimukset ovat jäähyllä kissojen masujen alla, ei voi lukea jee  voi voi.
1

Kermaa!

250ml
Kuva täältä


Voitto! Alpro soyan uusi Air & Creamy on vihdoinkin kunnon korvike kermavaahdolle! Väriltään valkoista niin kuin kerman kuuluukin olla, ei tartu kitalakeen kiinni ja vaahtoutuu ihanan ilmavaksi. Tervetuloa marjajälkkärit, kermakakut ja kesäherkut! Makeutta kannattaa lisätä tomusokerilla. Plussapisteet myös siitä että säilyi jääkaapissa ja oli aivan yhtä hyvää ja jämäkkää myös seuraavana päivänä. Pursottaa en ole vielä kokeillut, mutta uskon että tomusokerin avustuksella täsä saa oivan myös siihen tarkoitukseen.

Tätä ehdin jo kokeilla laskiaispullien väliin ja maistui jopa ei-vegaani ystäville. Lisäksi piti herkutella syömällä mansikka-tyrniseosta kerman kanssa. Tällöin vatkasin joukkoon muutaman rkl soijajugurttia. Ihanaa!

0
Back to Top