Olen viimeaikoina innostunut kakkujen koristelusta... sitten näin tämän videon.
Ensinäkään tästä edespäin en edes astu keittiöön ellei Mozart tai Bethoven soi taustalla!
2

Valkoinen kookos-porkkanakakku




Tässä toinen kakku jonka tein äitini synttäreille. Olen pitkään ihaillut Fragrant Vanilla Cake sivuston kakkuja, ja erityisesti yhdistelmä kookos, appelsiini ja porkkana kiinnitti huomioni! Tein tämän pohjalta hiukan omannäköisen versioni joka tulee siis tässä. Tulos oli ihanan kostea ja herkullinen ja tätä tulen taatusti tekemään toistekin. En tehnyt pieneen muottiin johon alkuperäinen kakku no tehty. Neljän kerroksen sijaan minulla on siis kaksi. Ohje sisältää muutenkin pieniä muutoksia.

Mitat ovat alkuperäisen tapaan cup mitoissa, nykyään niin monella suomessa auvalla on cup mitta käytössään. Vielä muistutuksena että 1 cup = 2,37dl.


Pohja:

2 cup jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa

1tl suolaa
2tl kanelia
1tl kardemummaa
1/4 tl muskottipähkinää

1/2 cup kookosöljyä
1 cup ruokosokeria
1/2 cup vastapuristettua appelsiinimehua
2 rkl raastettua appelsiinin kuorta
3/4 cup kookosmaitoa
2 rkl sitruunamehua
1.5 tl vanilja aromia
1.5 tl manteliaromia
1 1/2 cup raastettua porkkanaa
1 cup kookoshiutaleita
1/2 cup cashewrouhetta

Kostuta appelsiinimehulla tai soijamaidolla tarpeen mukaan.

Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja loput keskenään jonka jälkeen yhdistä ne huolella sekoittaen.
Aseta leivinpaperi irtopohjavuokaan ja voitele vuoan reunat hyvin. Leivinpaperin ylimääräisiä reunoja kannattaa hieman leikellä. Paista noin 190 asteen lämpötilassa kunnes koetikkuun ei enää tartu taikinaa ja pinta on saanut väriä. Kannattaa paistaa mielummin liian pitkään, sillä tulet kuitenkin kostuttamaan kakun. Jos kakku jää sisältä kosteaksi, sitä on hyvin hankala haklaista kahtia. Pohja kannattaa tehdä päivää aikaisemmin  odottelemaan.

Täytteeksi tein vaniljakreemin jonka löysin citymarketista. En hetkellä muista kyseistä tuotetta, mutta palaan asiaan. Tähän käy tietenkin mikä tahansa täyte, kunhan se on tarpeeksi jähmeää eikä valu. Kyseinen kreemi ilahdutti suuresti sillä se taisi olla vegaaninen, toisin kuin kreemit joita käytin syödessäni vielä maitotuotteita ja kananmunia.

Kuorrute:

1pkt vegaanista tuorejuustoa, tofuttia
1dl air & creamy vaahtoa
1.5dl tomusokeria
1tl vaniljaromia

Vatkaa ensin air & creamy vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Notkista tuorejuusto haarukalla ja vatkaa joukkoon, lisää aromi. Lisää tarvittaessa enemmän vegevaahtoa tai tomusokeria. Tarkoituksena on saada pehehmeä muttta pursotettava koostumus. Pursota kakun reunat kauttaaltaan pieniä palloja täyteen, jatka päälle niin paljon kuin haluat, miksei kokonaankin. Koristele vielä kookoshiutaleilla pallottomat kohdat. Kakun ulkönäkö sai paljon kehuja, mielestäni kokovalkoinen kakku yllättää ihanasti kun sisältä paljastuu oranssihtava ja mausteinen täyte.
0

Sacherkakku




Tein toistamiseen Sacherkakkua joten reseptille ei enään ole tarvetta. Tällä kertaa tyrnit jäivät kuitenkin pois ja tulos oli hyvin perinteinen. Tein kuitenkin elämäni ensimmäistä kertaa kakunkoristeita käsin. Päädyin marsipaaniin sokerimassan sijaan sillä se on maultaan minulle itselleni ainakin mieluisampi. Miinuksena oli hidas kuivuminen. Tulos oli kuitenkin herkullinen ja silmää miellyttävä.

Koristeiden teosta ei ole varmaan tarvetta kertoa enempää, Kinuskikissa on jo sanonut kaiken. En pitänyt muoteilla leikkimisestä eikä minulla ollut foliota käytössä. Tein siis ruusut käsin sen koommin mittailematta, yhden terälehden kerrallaan. Tomusokeri oli mitä loistavin apu tarttumisen estoon, vedestä taas kannattaa pysyä kaukana jos haluaa että mokomat ikinä kuivuvat. Folion sijaan olin nokkela ja kaadoin laajaan kulhoon ison kasan riisiä. Siinä ruusut pysyivät pystyssä ja kuivuivat hievahtamatta, ainut inhottava puoli oli riisin koputtelu irti uuden lehden lisäämiseksi. Folio ensi kerralla mutta tämäkin toimii! Loppuvaiheessa huomasin että riisin päälle kannattaa laittaa kerros kelmua niin säästää aikaa ja vaivaa riisinjyvien kaivelussa marsipaanista.

Kyseessä oli siis äitini syntymäpäivät. Edellisiltana olin iltavuorossa töissä joten leipominen ajoittui synttäriaamuun. Siinä säheltäessäni onnistuin halkaisemaan kakun kolmeen osaan. Leivontasessio sai dramaattisen käänteen kun huomasin että kakkua ei voi enää korjata. Istuin lattialla, itkin ja kävin pitkän keskustelun siitä miten minusta ei ole koskaan mihinkään ja miten en ikinä onnistu. Tästä toivuttuani ryhdyin tuumasta toimeen ja tein uuden pohjan joka onnistui ongelmitta. Asiaa auttoi kanssaeläjä joka suuntasi abc:lle hakemaan puuttuvan desin jauhoja ja hieman lisää suklaata. Tietenkin oli helatorstai ja kaikki lähellä olevat kaupat olivat kiinni. Ylistin hänet tietenkin maasta taivaaseen ja kruunasin parhaaksi poikaystäväksi ikinä! Leivontadraama on yksi pahin draaman laji, onneksi siihen on kotona jo totuttu ja tilanne päättyy yleensä iloisesti.

Tällä hetkelle olen onnistunut jäämään kuumeiseen ja hyvin räkäiseen flunnssaan. Kaikki sekopäiset kirjoitusvirheet menevät siis hikoilun ja käsien tärinän piikkiin. Keskiviikkona olisi viimeinen tentti, patofysiologiaa. Lukeminen on tähän mennessä onnistunut asteikolla 1-10 noin ykkösen tasolla, en siis ole aloittanut... Tässä on kuitenkin vielä kaksi päivää aikaa!

Synttäreille leivoin myös toisen kakun josta heti perään toisessa postauksessa! Sunnuntaina on tulossa omat kemut johihin pitäisi myöskin keksiä tarjoilut sukulaisille. Vinkit otetaan vastaan!
1

Kissan kuivaruoka

Kuva täältä
Pitkästä aikaa kissajuttu. Elikkä hieman kuivamuonasta.
Itse en kovin mielelläni anna kuivaruokaa kissoilleni. Tätä on siis tarjolla leikeissä tai temppujen opettamisessa, mutta ei ruokana normaalisti. Kissojen ravinnosta syntyy netin keskustelupalstoilla hyvinkin ärhäkkää puolesta-vastaan keskustelua joiden lukeminen lähinnä ärsyttää. Jos kaipailee vinkkejä, järkevää keskustelua ja kokemuksia ilman syyttelyä ja tappelua suosittelen kääntymään kissamaailman puoleen. Keskustelua järkevällä ilmapiirillä ja on ainakin minulle miellyttävä kokemus. Erityisesti kun ensimmäisiä kertoja ryhdyin tutkiskelemaan ruokavalioasioita tarkemmin ja kun eteen tuli muutamia käytösongelmia Naoksen kanssa, oli kissamaailmasta erityisen paljon apua. Ongelmat ovat nyt onneksi takana.

Takaisin aiheeseen! Kuivaruokaa ei siis ole tarjolla päivittäin. Silloin kun sitä tarjoan, haluan sen olevan laadukasta. Valintaani vaikuttaa seikat kuten:


  • sisältääkö kuivamuona viljaa? Valitsen aina erityisesti vehnättömän. 0% grain merkintä kunniaan.

  • Hehkutusjäännös on monille sekaannuksia aiheuttava seikka. Tämä tarkoittaa ruoan epäorgaanisia aineita joita on jokaisessa kuivamuonassa. Käsittääkeni korkea hehkutusjäännös kertoo että raaka-aineessa on ollut runsaasti liha- luujauhoa yms. Korjatkaa jos olen tässä väärässä. En osta kuivaruokaa jonka hehkutusjäännös on enemmän kuin 7.5%. 
  • Fosforin ja kalsiumin suhde, joka kuivamuonissa on usein säädetty hyväksi.
  • Lihan ja proteiinin määrä. Tässä tullaan tärkeään aiheeseen. Koska kissa syö luonnossa pelkästään lihaa, pyrin myös kotona tämäntyyppiseen ruokavalioon. Vitamiinit ja hivenaineet tietenkin huomioiden. Faktahan on että en kykene tarjoamaan täysin luonnonmukaista ravintoa (hiiriä ja pikkulintuja yms). Proteiinin lähde on siis hyvä tarkistaa. Hyvän raksun tunnusmerkki on, että protsku tulee eläinperäisestä lähteestä, ei kasvista. Ja lihat on mainittu erikseen, ei merkinnällä ''liha ja eläinperäiset tuotteet'' joka voi tarkoittaa ihan mitä vain. Raaka-aineluettelon on myös hyvä alkaa lihalla, jos se ei sillä ala jätän tuotteen hyllyyn sen enepää asiaan perehtymättä. Monissa pakkauksissa näkee merkinnän  min. 4% naudanlihaa yms. Tämä siis tarkoittaa että se loppu liha voi olla mitä tahansa, tuotetta kuitenkin markkinoidaan täällä lihalla mitä on ainakin se 4%. 
Luetteloa voisi jatkaa pitkäänkin mutta tässä seikat joihin minä kiinnitän huomiota. Hinta on tietenkin seikka joka vaikuttaa varsinkin pienen budjetin talouksissa. Itse pyrin optimaaliseen hinta-laatu suhteeseen.

Raksujen huonoja puolia on hidas sulaminen, kuivuus (mahd syy virtsakiviin), korkea hiilihydraattipitoisuus.
Hyviä puolia taas mm. säilyvyys ja rasvahapot. Usein kissat myös yksinkertaisesti tykkäävät raksuista.

Omaksi suosikkimerkiksi on noussut Orijen ja Acana, näistä erityisesti Orijen. Plussana 80% eläinperäistä proteiinia, laadukkaat ainekset ja viljattomuus. Enkä näköjään ole ainoa sillä The Glycemic research institute washingtonissa on nimennyt Orijenin vuoden kissanruoaksi vuosina 2009-2011. Monet kissanomistajatkin suosivat tätä. Kissan tarpeet tietenkin huomioiden, tätä en suosittelisi alkavalle munuaisvikaiselle tai munuaisvikaiselle kisulle.

Aikaisemmin Applaws viehätti kunnes korkea hehkutusjäännös jätti sen kaupan hyllyille. 

Monet puoltavat Royal Caninia, toiset pitävät sitä viimeisenä vaihtoehtona. Itse en tätä osta ellei muuta vaihtoehtoa ole mutta mielipiteensä kullakin. 

Jos kissasi syö kuivamuonaa, varmista että tarjolla on myös useita vesikuppeja riittävän nesteen takaamiseksi. Kissa kun ei tunne janoa samalla tavalla kuin me. Jos juominen on vähäistä, sekoittaminen märkäruokaan loraus vettä ja juoma-automaatti on meillä toiminut hyvänä ratkaisuna tähän ongelmaan. Virtaava vesi kun houkuttaa monia enemmän. Toiset kissat taas litkivät vettä mielellään joten jos näin on, voi olla tyytyväinen :)

Usein keskusteluissa verrataan markettiruokaa ja eläinkaupan ruokaa. Tässä kohtaa kannattaa olla kriittinen. Myös eläinkaupassa myydään ruokaa jota en missään nimessä suostuisi ostamaan. Kannattaa luottaa omaan ajatteluun ja lukea ravintosisällöstä totuus. Mielummin kuitenkin hyvä märkäruoka kuin hyvä kuivaruoka.

Jos tutkiminen kiinnostaa Zooplussalta saa tilattua hyvinkin erilaisia raksuja, monia jopa pienissä paketeissa. Koskaan ei tiedä mikä sitten maistuu kotona. Suosittelen tarkistamaan myös hintaerot fi ja com puolilta. 

Lopuksi täytyy sanoa että mielipiteitä ja kissoja on monia ja se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toisella. Kukin siis kissansa tarpeet huomioon ottaen. 
7

Poppy seeds

Vieläkään täällä ei pullaa leivota muusta kuin kookosmaitoreseptistä. Äidillä tuli leivottua ja täytteeksi löytyi unikonsiemeniä. En ole kertaakaan omillani asuessani tätä käyttänyt mutta nyt palaa unikonsiemenet leivontakaappiin! Ja mitä ihania reseptejä löytyykään vaikkapa Taste Spottingista! Muistakaas muutkin näiden olemassaolo. Seuraavaksi valmistuu mehevä poppy seed kakku tai makea leipä!
4

Ruusukaalia ja paahdettuja kikherneitä

Uuden mustan sivulla oli tänään 3 x parempaa naposteltavaa. Yksi näistä oli paahdetut kikherneet. Näitä olen tehnyt ennenkin mutta kärsimättömyyteni vuoksi pitänyt uunissa aivan liian vähän aikaa. Nyt noudatin ohjeita ja tulos olikin sen mukainen. Kultaiset ja rapeat kikherneet! Ovat ihania tietenkin sellaisenaan, mutta myös salaattien ja lisukkeiden joukossa.

Ruusukaali-kikhernelisuke:


1pkt ruusukaaleja
1tlk kikherneitä
1rkl sweet chili kastiketta
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
mausteita
suolaa

Jos käytät tuoreita ruusukaaleja, suosittelen kiehauttamaan ne ennen paistamista. Minulla oli pakastekaalit, jotka  kaadoin suoraan pannulle oliiviöljyyn paistumaan. Murskaa joukkoon valkosipuli ja lisää chilikastike. Paista kunnes ruusukaalit ovat saaneet väriä.

Kuivaa kikherneet huolella ja sekoita niihin tilkka öljyä ja mausteita. Käytin grillimaustetta, chiliä ja yrttejä. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 45min, 200 asteessa välillä sekoitellen.

Kaada kikherneet ja ruusukaalit tarjoiluastiaan ja tarjoile mielellään kuumana!
0

Crumpets!

Tämä on ihka ensimmäinen crumpets kertani! En ole koskaan nähnyt tai syönyt näitä, mutta jostain mielitekojen kammioista iski hirveä himo. Mikä onkaan parempi aamupala vappuaamuna kuin tuoreet crumpetsit, mustikoilla ja siirapilla katettuna?

Oma reseptini poikkeaa hiukan alkuperäisestä sillä yksinkertaisesti luin väärin ja käytin hiemna enemmän leivinjauhetta. Teelusikalliseni olivat muutenkin reiluja ainakin hiivan kohdalla. Alla olevalla reseptillä syntyy siis kuvassa olevat crumpetsit. Lisäsin joukkoon myös ruokalusikallisen ruokosokeria tuomaan makeutta. Nämä pienet muutokset saivat omani onnistumaan täydellisesti! Ja mielestäni ovat myös herkullisemman näköisiä kuin alkuperäisreseptissä, eikö?

Reseptin löysin täältä. Kuten kirjoittaja sanookin 
''they’re like english muffins and pancakes had a baby''

Crumpets

5 muhkeaa kappaletta

2 cup vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl ruokosokeria
3/4 cup soijamaitoa
1/2 cup vettä
1 rkl tummansinistä keijua

Lämmitä maito ja vesi noin kädenlämpöiseksi. Jätä odottamaan, ei haittaa vaikka jäähtyy hieman. Sulata margariini odottamaan. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää loput. Käytin itse vatkainta sillä taikina on hieman sitkeää. Sekoita tasaikseksi ja jätä tunniksi kohoamaan.

Paistamiseen suosittelen käyttämään muffinssirenkaita. Jos et sellaisia omista, ei haittaa, onnistuvat muutenkin. Taikina pysyy kasassa kohtalaisen hyvin, erona vain että crumpetsit eivät ole niin tasaisen pyöreitä kuin renkaissa paistetut. Muffinssirenkailla siis tarkoitan metallisia renkaita joita käytetään englantilaisten muffinssien ja crumpetsien paistossa. Suomessa en ole nähnyt myytävän, omani olen tilannut. Stokkalla tai jossain erikoiskauopassa voisi olla?

Paista miedolla lämmöllä, renkaat kannattaa rasvata hyvin jotta ne irtoavat. Itse kännsin muutaman kerran renkaineen päivineen ja rengas irtosi itsestään hetken päästä. Kannattaa olla kärsivällinen jotta paistuvat sisältäkin. Tarjoile suolaisena sipaisemalla voita päälle, tai halkaise ja voitele marmeladilla! Minä kaadoin päälle kasan mustikoita ja valutin siirappia norona päälle. Syö heti!


Hyvää vappua!
4
Back to Top