Banaanikakku


Juhannukselta jäi useampi banaani syömättä. Itse pidän enemmän vihertävistä banaaneista kuin pilkullisista ja keltaisista. Banaanikakusta tulee toisaalta paras kun käyttää ylikypsiä banaaneja.

Ohjeesta riittää yhteen leipävuokaan ja muutamaan muffinssiin.

2 cup vehnäjauhoja
1 cup ruishiutaleita
1 cup tummaa ruokosokeria
2tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1tl kanelia
3tl vaniljasokeria

1cup soijajogurttia
1/4 cup margariinia
3 tummunutta banaania
1/2 cup kookoshiutaleita

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Soseuta banaanit ja sulata margariini, vatkaa joukkoon jogurtti ja kookoshiutaleet. Yhdistä ainekset keskenään ja kaada voideltuun leipävuokaan, sekä ylimäääräinen muffinssivuokiin.

Paista 175 asteessa kunnes pinta on saanut väriä.


1

Kääryleet varhaiskaalista


Olen kerran aikaisemmin tehnyt kaalikääryleitä, ja silloin taistelin yhdistelmällä suuri kaali - liian pieni kattila.
Sinnikäs kun olen tämä onnistui kuitenkin. Nyt kaupoissa on myynnissä varhaiskaaleja jotka ovat paremman makuisia ja pienemmän kokoisia! Löysin kaalin jonka arvioin mahtuvan kattilaani ja näin kävi. Lisäksi varhaiskaali kiehuu niin paljon nopeammin että keittäminen oli yhtä lehtien irroitusta. Vesi ei edes oikeastaan ehtinyt kiehua kunnolla vaan sain napattua nopein liikkein lehdet irti ihan paljain käsin. Tätä en kuitenkaan suosittele sillä vaikka vakuutan olevan kovis, se sattui.

Viimeksi tein sienitäytteisiä kaalikääryleitä, tällä kertaa täytin risottoriisillä, soijarouheella ja punaisilla linsseillä.

Varhaiskaalikääryleet:


1 varhaiskaali
2dl keittämätöntä risottoriisiä
1dl tummaa soijarouhetta
1dl punaisia linssejä
3rkl sweet chili kastiketta
1rkl margariinia
6 aurinkokuivattua tommaattia
2 kasvisliemikuutiota

Mausta oreganolla, chilillä, rosmariinilla ja paprikajauhetta

Keitä risottoriisi yhden kasvisliemikuution kanssa, lisää loppuvaiheessa soijarouhe, linssit ja muut ainekset. Keitä kunnes riisi on kypsä. Lisää tarvittaessa nestettä, seos saa olla puuromainen.

Keitä kaalia kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kunnes lehdet alkavat irtoilla. Irrota lehti ja leikkaa kova kantapala pois.  Lisää täytettä runsas ruokalusikallinen ja taittele kääryleeksi. Aseta uunivuokaan odottamaan. Toista kunnes lehdet loppuvat.

Uunivuokaan:


1/2prk oatly kaurakermaa
4rkl sweet chili kastiketta
2dl kaalin keitosta jäänyttä vettä
nokareita margariinia
korppujauhetta
rosamriinia, valkopippuria ja valkosipulia

Asettele vuokaan kääryleet, kaada päälle kaurakerma ja chilikastike.
Paista 250 asteessa 10min ja laske lämpötila 150 asteeseen.
Puolen tunnin jälkeen valele kaalivesi ja nosta nokare margariinia jokaisen kääryleen päälle. Ripotele päälle mausteet ja aseta folio vuoan päälle.
Paista vielä 20min, ripottele päälle korppujauhetta ja paista ilman foliota kunnes pinta tummuu hiukan.


2

Pienet marjakorit



Tiedättekö sen tunteen kun selaa tastespotting kaltaista sivustoa ja katsoo inspiskuvia upeista leivonnaisista ja kakuista. Sitten törmää johonkin ja toteaa ''wau!'' mutta huomaa suluissa (no recipe) maininnan perässä. Mikään ei ole ärsyttävämpää! Tämä ei ehkä ole niin waun arvoinen mutta pieni fiilistelypostaus on joskus paikallaan.

Suklaapiiraasta jäi sen verran taikinapohjaa joten päädyin tekemään muutaman pikkupiiraan. Täytteeksi sekoitin soijajogurttia, vadelmamehukeittoa hieman perunajaoja, tomusokeria ja vanilja-aromia. Paistoin kunnes tuntui hyvältä. Päälle kaadoin pienen keon mustaherukoita. Mitosta ei hajuakaan mutta söpöjä niistä tuli.
0

Suklaapiiras

Tämän tortun tein oikeastaan täysin lennosta joten mitatkin ovat sen mukaisia ja eivät aina ihan järkeen käyviä. Idea toimi hyvin ja halusin oikeastaan nähdä miten silken tofu toimii uunnissa. Jatkossa puolitan tofun ja lisäilen vaikka jogurttia hieman enemmän mutta hyvää se oli silti.

Myös taikinan tein lennosta joten sitä tuli ehkä hieman enemmän kuin tarpeen. Lopuista tein kuitenkin minitortut vadelmatäytteellä!

Pohja:


150g huoneenlämpöistä margariinia
1dl sokeria
3.5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0.5tl soodaa
1tl vanilja-aromia
1dl vaniljalla maustettua soijamaitoa

Vaahdota margariini ja sokeri keskenään, vanilja-aromi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jatka vatkaimella sekoittamista ja lisää soijamaito. Lorauta tarvittaessa soijamaitoa lisää kunnes koostumus on murumainen mutta tahmea. Painele voideltuun piirakkavuokaan.


Täyte:


1pkt silken tofua
0.5dl alpro soya maustamatonta jogurttia
100g tummaa suklaata
1.5tl vanilja-aromia
0.5dl cashew pähkinöitä
1rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1dl vehnäjauhoja
2rkl perunajauhoja
3rkl tomusokeria
2rkl ruokosokeria
2rkl hunajaa

päälle saksanpähkinöitä ja hunajaa

Anna pähkinöiden liota ainakin tunnin verran ja valuta ne huolella. Jätä talouspaperin päälle odottamaan.
Vatkaa tofu, jogurtti ja muut ainekset suklaata lukuunottamatta keskenään. Jatka kunnes seos on aivan tasainen. Käytin itse tehosekoitinta jonne lisäsin joukkoon myös pähkinät.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja lisää seokseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hunajaa.


Kaada pohjan päälle ja paista 200 asteessa kunnes runat ovat ruskeita. Murskaa päälle saksanpähkinöitä ja norota hunajaa. Jätä jääkaappiin jäähtymään ja tarjoile.

4

Haaste

Minut on haastettu ja saan vihdoinkin aikaiseksi vastata tähän! Tämä nyt ja seuraavaksi lupaan vastata myös Nonniksen haasteeseen, kuvineen päivineen!

1. Mitä näet lähimmästä ikkunasta juuri nyt?

Näen kerrostaloja, puita ja valitettavasti parkkipaikan. Näen myös niiden ylitse, kauas. Onhan kuvakulma 9 kerrkoksen ikkunasta. Eilen näin harmikseni vastapäisen talon asukkaan alasti...

2. Mitä näet peilistä?

Olen tällä hetkellä ei-niin-viehättävässä kunnossa. Tulin juuri ulkoa ja halusin nähdä kotimatkalla jaksanko juosta portaat ylös ysiin asti. Jaksoin, mutta peilistä katsoo vastaan hikinen parikymppinen jota en todellakaan pokaisi baarista. Tukka pikkumyy-style nutturalla, jota en ole saanut pariin päivään takuista selväksi. Kai minullakin on päiväni mutta tämä ei ole yksi niistä.

3. Kuinka kauan olet blogannut ja miksi?

Olen blogannut varmaankin kolme vuotta? Aloitin alunperin siksi, että halusin saada reseptini talteen ja liittää joukkoon muutaman kommentin. Itseäni varten siis. Mukaan tarttui muutama lukija vaikka en ole sen suuremmin blogiani mainostanut, edes kavereilleni. Edelleenkin teen tätä itseäni varten mutta myös rakkaudesta ruoanlaittoon ja innostuksesta uusien kokkausjuttujen kokeiluun. Tällä tavalla saan myös taltioitua parhaat onnistumiset.

4. Mitä asioita blogissasi et käsittelisi/ paljastaisi?

Vaikea sanoa. Minulla ei ole tapana kirjoittaa kovin tarkkaan yksityiselämästäni, mutta koska tämä on ruokablogi se tuskin ketään kiinnostaakaan? En myöskään täyttäisi blogia omilla kuvillani. Vaikka seuraankin muutamaa lifestyle- ja muotiblogia, en ymmärrä miten toiset jaksavat valokuvata itseään päivittäin. Tai edes esiintyä valokuvassa joka on internet kelpoinen.

5. Bloggaajana varmasti itsekin luet muiden blogeja, vaikka et noita bloggaajia ole itse tavannut. Mitä 
luulet, kenen bloggaajan kanssa juttusi kävisi livenäkin kaikkein parhaiten yhteen?


En oikeastaan osaa vastata, tylsä minä! Luultavasti aika monen kissarakkaan kasvissyöjän :)

6. Mitä elämässäsi tekisit toisin, jos voisit?

En varmaan mitään. Minulla ei ole tapana katua asioita ja jos en olisi elänyt niin kuin olen, en varmaankaan olisi tässä pisteessä, tässä kodissa, näiden kissojen ja avopuolison kanssa. Olisin jossain muualla, eri kissojen ja eri puolison kanssa. Ja se ei kuulosta yhtään hyvältä.

7. Voisitko tässä iässä muuttaa ulkomaille?

Kyllä ehdottomasti, mutta en yksin. Kun pohdin opiskelupaikkaa, päätin että alalla jota menen lukemaan on oltava työmahdollisuuksia ympäri maailmaa. 

8. Mitä mieltä olet huuhaa-kriittisyydestä? 

Olen  itsekin yllättynyt mutta olen osittain samaa mieltä. Mielestäni koulujen pitäisi panostaa enemmän kriittiseen ajatteluun, mielipiteensä perusteluun ja juuri itsereflektioon. Mitään suurta muutosta ei välttämättä kaivattaisiin, mutta en kestä kuulla ''Minä olen ainakin sitä mieltä (täytä tähän suora lainaus oppikirjasta)'' -tyyppisiin ilmauksiin. Arvostan kovasti, jos ihminen osaa perustella väitteensä, mutta 
tarvittaessa myöntämään tiedonpuutteensa ja irrottautumaan väittelystä sekä sinnikkäästä inttämisestä.

9. Mitä terveys sinulle merkitsee?


Osittain vakavien sairauksien puuttumista. Ja osittain tyytyväisyyttä juuri läsnä olevaan hetkeen. Vaikka päätäni särkee, koen olevani terve.

10. Mikä on elämän tarkoitus?

Olen todella huono vastaamaan näin syvällisiin kysymyksiin!  Elämän tarkoitus on itsensä toteuttaminen, itselleen mielekkäällä tavalla eläminen ja pienistä asioista nauttiminen. Ei ole tarkoitus pyrkiä jatkuvasti johonkin muualle, vaan ympäröitävä itsensä asioilla joista voi nauttia tässä ja nyt.

11. Jatka launi onsetta: On...

se hetki kun oivallat että oikeastaan sinulta ei puutu mitään ja se mitä sinulta puuttu, et oikeasti edes tarvitse. Onni tieto että paras on vielä edessäpäin, mutta tämäkin hetki on aika hemmetin hyvä! Onni on jääräpäinen mielipide siitä että alamäkeä ei ole olemassa.

0

Maapähkinävoikeksit


Olen kärsinyt pahasta maapähkinävoihimosta viimeisen muutaman viikon aikana. Tulin siihen tulokseen että siitä en tule pääsemään eroon ennen kuin tyydytän himoni. Miksiköhän en ole ennen tehnyt täytekeksejä??

Keksitaikina

225g margariinia
1 1/2 cup sokeria
2 rkl maapähkinävoita
3 rkl soijamaitoa
1tl vanilja-aromia
1tl manteliaromia
1 2/3 cup vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
1 1/2 cup kaurahiutaleita

Täytteeksi

1/2dl maapähkinävoita
3rkl pehmeää margariinia
1/2 dl tomusokeria
1 rkl soijamaitoa
(1/2tl vanilja-aromia)

Päälle 50g + nokare margariinia

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maapähkinävoi, soijamaito ja aromit. Jatka sekoittamista kunnes massa on tasaista. Sekoita kuivat aineet keskenään kaurhahiutaleita lukuunottamatta. Yhdistä ainekset tasaiseksi massaksi ja sekoita viimeisenä kaurahiutaleet.

Pöyrittele taikinasta palloja ja litistele niitä hiukan. Taikina leviää mutta se kannattaa litistää valmiiksi keksimuotoon. Paista 10-15min tai kunnes reunat alkavat muuttua kullanruskeiksi.  Jäähdytä kunnolla ennen täyttämistä tai koristelua.

Vaahdota täyteaineksia keskenään kunnes siinä ei ole enää paakkuja. Lisää haluttaessa vaniljajauhetta tai aromia. Kun keksit ovat jäähtyneet, nosta nokare täytettä keksille, aseta toinen päälle ja litistä hiukan. Toista kunnes täyte loppuu. Tein tarkoituksella täytettä hiukan vähemmän ja koristelin loput keksit vain suklaalla.

Sulata margariini ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoittele kunnes sula on suklaa, mutta varo polttamasta sitä. Kaada suklaapursottimeen tai norota lusikan avulla keksien päälle. Säilytä jääkaapissa.



5

Tortillalasagne

Löysin tämän kivan ohjeen 1/2012 Maku lehdestä. Muuntelin sitä hiukan oman jääkaapin sisällön mukaan, ja tulos olis aivan ihana! Sinänsä hiukan hintavampi kuin normaali lasagne, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Käytin iittalan uuninkestävää suurta pyöreää vuokaa. Jos teet nelionmuotoiseen, joudut hiukan leikkaamaan tortilloja mutta se ei onneksi makuun vaikuta.

Tortillalasagne


1pkt isoja maissitortilloja, 6kpl

2dl tummaa soijarouhetta
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tlk tomaattimurskaa
1prk tacokastiketta, hot
1/2 puska basilikaa

1/2 kesäkurpitsa
1/2 munakoiso
3 pihvitomaattia

1/3 cheezly juustoa
Kaurakermaa

Mausteeksi, juustokuminaa, oreganoa ja paprikaa

Laita soijarouhe veteen turpoamaan.
Viipaloi munakoiso ohueksi ja itketä n.20min. Pyyhi neste talouspaperilla pois ja paista kevyesti pannulla.

Pilko sipuli ja kuullota ölyjssä kattilan pohjalla. Lisää tacokastike ja tomaattimurska, siivilässä valutettu soijarouhe, silputtu basilika ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta ja anna hautua hiukan välillä sekoitellen.

Kaada hiukan vuoan pohjalle kastiketta ja ala kasaamaan tortillaa. Laita joka väliin munakoisoja, kesäkurpitsaa juustohöylällä viipaloituna, sekä tomaattiviipaleita. Kaada päälle hiukan kastiketta ja laita seruaava tortilla. Jatka kasaamista kunnes täytteet loppuvat. Itse kasasin viimeisen kerroksen pelkästään tomaateista, sillä muu täyte loppui.

Lopuksi laita päälle tortillalevy ja kaada hiukan kaurakermaa. Raasta juustoa ja ripottele päälle korppujauhoja.

Paista 200 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea ja juusto on sulanut.
5

Mansikkainen suklaakakku

Tässä omille syntymäpäivilleni tekemä juhlava kakku joka sopii oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa. Kesä on kuitenkin paras aika sitä mitä mehukkaampia mansikoita löytyy sitä parempaa kakku on. Tietenkin eri marjaa tai hedelmää käyttäen saa aina sesongin mukaisen jälkiruoan!

Kuvaaminen jäi viimetinkaan joten siksi vain yksi epämääräinen kuva.

Kakku koostui kolmesta kerroksesta, joista alin ja ylin oli tummaa ja keskikerros vaalea. Näin leikatessa sisältä paljastui kiva raita. Täytteenä oli suklaakreemiä ja mansikoita.

Pahoittelen epäselvästä ohjeesta mutta kuva kertoo aika paljon eikö vain :)

Mansikkainen suklaakakku

Pohja:


Käytetään yhteensä 3 puolikasta tai vaihtoehtoisesti kakki sikarien korkeuden mukaan tai sen mukaan kumman halkaiseminen onnistuu. Minulla on taipumusta sählätä tässä ja riski pohjan rikkoutumiseen on aina olemassa.

Kostuta vasta kokoamisvaiheessa etteivät pohjat murene jatkuvasta siirtelystä. Tein pohjat valmiiski edellisenä päivänä, halkaisin ja kostutin vasta juuri ennen kokoamista. Kostutukseen käytin maitokahvia.


Täyte:


Suklaakreemi

1pkt maustamatonta tuorejuustoa, tofutti
100g tummaa suklaata
1/2prk air&creamy vaahtoa, vatkaa koko purkki sillä tarvitset toisen puolikkaan koristeluun.
Tomusokeria
2 rkl soijamaitoa

Vatkaa soijakerma ajoissa valmiiksi makeuttaen tomusokerilla. Tämän voit tehdä hyvin ajoissa valmiiksi sillä kerma jähmettyy hiukan jääkaapissa ja saa näin paremman koostumuksen. Itse vatkasin jo edellisenä iltana valmiiksi.

Vatkaa tuorejuusto ja soijakerma keskenään, lisää sulatettu suklaa ja soijamaito. Vatkaa ja lisää tomusokeria maun ja koostumuksen mukaan. Voit säädellä paksuutta lisäilemällä soijamaitoa tarpeen mukaan. Tuloksen pitäisi olla pehmeä kreemimäinen, mutta ei liian valuvaa.

Tästä riittää sekä täytteeksi että koristeeksi päälle. Päälle tuleva kreemi saa olla hiukan jähmeämpää joten ota osa sivuun ja lisää tarvittaessa tomusokeria joukkoon.

Runsaasti mansikoita! 

Koriselu:


2pkt vegaanisia sikareita, löysimme citymarketista jotain kreikkalaisia sikareita joissa oli käytetty tummaa suklaata normaalin maitosuklaan sijasta. Sikareiden sijaan voi käyttää mitä tahansa keksiä, karkkia tai vastaavaa.

Kiinnittämiseen käytin kaapin perukoilta löytämääni valkoista piparikoristemassaa, sido vielä nauha ympärille jotta sikarit eivät pääse putoilemaan.

Koristelukreemi:

Osa täytekreemistä

Vaaleaa kreemiä:

1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa, tofutti
1/2 prk air&creamy vaahtoa
Tomusokeria

Vatkaa nämä keskenään ja lisäile tomusokeria kunnes tulos on mieleinen.

Kaksiväristä pursotusta varten tarvitset kolme pursotuspussia. Täytä vaalea yhteen ja tumma toiseen. Leikkaa päihin reilut reijät. Aseta pursotinpääty kolmanteen pussiin ja teippaa ulkopuolelta vielä kiinni. Laita täytepussit kolmannen sisään rinnakkain ja tee muutama kokeilu pursotus. Koristele kakku rennosti!

Kasaa päälle ensin iso keko mansikoita ja koristele kreemillä vasta sitten. Mitä enemmän mansikoita sitä parempi!

Tässä siis vaihe vaiheelta,

  • Halkaise kakut, aseta tumma pohja suoraan tarjoiluastialle ja kostuta maitokahvilla. Lado päälle runsaasti mansikoita ja puolet täytteeksi varatusta suklaakreemistä (muista varata koristelua varten erikseen) Käytin apuna irtopohjavuokaa kokoamisvaiheessa.
  • Aseta vaalea pohja ja kostuta. Lisää mansikoita ja suklaakreemistä loput, jätä kuitenkin noin rkl verran.
  • Laita tumma pohja päälle ja kostuta jälleen. Levitä rkl verran kreemiä jotta päälle kasattavat mansikat pysyisivät paremmin. Jos kreemiä ei riittänyt kaiva jääkaapista vaikka mansikkahilloa tai muuta vastaavaa. Asettele mansikat haluamasi tavalla.
  • Asettele sikarit kakun ympärille sokerikuorrutetta apuna käyttäen. Voit vatkata moisen tomusokerista ja soijamaidosta, minulla oli valmista kaapissa. Sido lopuksi nauhalla.
  • Tee kaksoispursotus edellämainitulla ohjeella. Säilytä jääkaapissa ennen tarjoilua. 
Kakku maistui jopa paremmalle seuraavana päivänä. Jos tarjoilet seuraavana päivän, tee pursotus vasta silloin.

Toivottavasti tässä oli mitään järkeä!




6

Vegaani kakkupohja

Tämä on ensimmäinen kokeilemani vaalea kakkupohja. Kuva ei ole mitä parhain mutta selvää siitä saa. Lisäksi se ei ollut aivan noin littana mitä kuvasta voi päätellä.

Tähän mennessä olen tehnyt kakkuni suklaapohjaan ja käyttänyt Chocochilin sacherkakkupohjaa. Tässä yhdistyvät juuri ne seikat joita hyvältä kakkupohjan ohjeelta vaadin.

  • Kohoaa hyvin
  • Helppo halkaista!
  • Maistuu taivaalliselta
  • Helppo ja nopea valmistaa
  • Ainekset löytyvät lähes aina kaapista
Olen  muutamankin kerran leiponut kiireessä tämän tutun ja turvallisen pohjan mokattuani jonkun muun. Oikea pelastaja siis.

Kokeilemani vaalea kakkupohja oli myös aika onnistunut. Ohjeen löysin täältä ja lukuisten kehukommenttien jälkeen päädyin testaamaan. Kyseessä on siis niin munaton kuin maidoton pohja, joka kannattaa pistää korvan taakse kyläilevän vegaanin tai allergikon varalta. Yksi tuttuni kehu tätä pohjaa siksi että sen voi vääntää vaikka kaapissa ei ole mitään! Aina jostain repäisee jauhot, jotain nestettä ja mahdollisesti jonkun hedelmäsoseen. Minulla ainakin on usein omenasosetta kaapissa, jos ei sitä niin ainakin piltti tai vastaavasti banaani löytyy.

Itse tein kuivalla omenasiiderillä ja ainakin taikina oli niin hyvää että piti oikein varoa syömästä kaikkea. Pohja ei kohonnut ihan niin paljon kuin olisin toivonut mutta onnistuin silti halkaisemaan sen onnistuneesti kahtia. Maku oli myös hyvä joten voin ehdottomasti suositella tätä. Ensi kerralla kokeilen tehdä hieman pienempään vuokaan paksumman lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Koostumus oli hyvä ja pohja ei murustunut eikä rikkoutunut käsittelystä. 

Tässä vielä ohje,

Vegaani sokerikakkupohja

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
100g juoksevaa margariinia
1 dl omenasosetta
2dl kuivaa omenasiideriä

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele sekä korppujauhota vuoka valmiiksi. Käytin norm. kokoista pyöreää irtopohjavuokaa.

Sekoita kuivat ainekset keskenään sekä omenasose ja margariini keskenään. Vatkaa ainekset sekaisin huolellisesti. Lisää siideri ja sekoita niin vähän kuin mahdollista. Kaada vuokaan ja paista 40min. Itse pidin minuutin tai pari kauemmin.

Tämän ohjeen pidän mielessä mutta ihan mielenkiinnosta kokeilen seuraavaksi tätä


5
Back to Top