Pehmeä siemenleipä

Teki kovasti mieli leipoa tuoretta leipää ja päädyinkin sitten tällaiseen vuokaleipään. Meinasin innostua ja tehdä kerralla kaksi annosta mutta päätin ensin kokeilla reseptiä ja sitten vasta tehdä suuremmat erät.

Ideana oli löytää yksinkertainen ohje jolla voisi tehdä leipää jatkossakin, mutta joka olisi kuohkea ja mielellään edullinenkin. Tämä taitaa olla se. Kookosöljy on vähän hintavampaa toki, mutta tilalla voi käyttää mitä tahansa muuta öljyä. Makua saa vaihdeltua mausteilla, siemenillä ja pähkinöillä.

Sisältö on pehmeä ja ilmava, mutta kuori kovettui rapeaksi ja maukkaaksi. Älä siis anna kovan kuoren hämätä!

Siemenleipä:


2dl sämpyläjauoja
5dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1pss kuivahiivaa
1dl auringonkukansiemeniä
1dl hampunsiemeniä
1tl suolaa

1tl persiljaa
1tl oreganoa
1tl rosmariinia

0.5dl kookosöljyä
1dl soijamaitoa
3dl lämmintä vettä

Koristeeksi siemeniä ja kaurahiutaleita

Sekoita kuivat ainekset ja mausteet keskenään. Sekoita soijamaitoon lämmintä vettä niin että tulos on kättä lämpimämpi. Sekoita kuivien ainesten joukkoon ja vaivaa heti. Lisää öljy ja vaivaa taikinasta tasainen. Käytin vatkaimen taikinapäitä. Lisää vettä joukkoon jos tuntuu liian kuivalta. Taikina saa ennemmin olla hiukan löysempi kuin liian jämäkkä.

Anna kohota 45min lämpimässä paikassa.

Kostuta kädet ja vaivaa vielä hetki, muotoile taikina pötköksi ja aseta öljyttyyn leipävuokaan. Ripottele päälle kaurahiutaleita ja siemeniä. Paista 150 asteessa 20min ja nosta lämpötila 200 asteeseen. Paista kunnes pinnan väri on kultainen.

Nauti kuumana mieleisesi levitteen kanssa!





0

Kuohkeat banaanimuffinssit


Muffinssien teko on aina pientä jännitystä, sillä en halua koostumuksen olevan liian kakkumainen. Näissä onnistuin kyllä kieltämättä ihanasti. Maku oli herkullinen ja koostumus ilmava ja kostea! Täytteeksi laitoin palan wiener nougatia.

Samana päivänä leivoin leipää, ja kuten näissä muffinsseisakin, käytin rasvana kookosöljyä. Lieneekö tämä herkkujen salaisuuas, vai oliko vain hyvä tuuri. Molemmat meinasivat nimittäin loppua kesken ihan meidän kahden syömänä. Pinnasta tuli ihanan rapsakka ja sisälmys oli mehevä ja makea.

Ohjeesta sain 9 muffinssia, 6 pientä ja 3 isoa. Käytin tätä ohjetta hieman muunnellen. Yleensä en käytä leivonnaisissa no-egg jauhetta noin paljon ellen pidä sitä aivan välttämättömänä. Tähän kuitenkin laitoin koska alkuperäinen ohje niin nevoi. Mutta kuten alla mainitsenkin, sen voi mainiosti korvata tai jättää poiskin. Tietenkin koostumus muuttuu hiukan, vielä en tiedä miten mutta tulen senkin testaamaan jossain vaiheessa.

Banaanimuffinssit, wiener nougat täytteellä:


2c vehnäjauhoja
3/4c sokeria
1tl ruokasoodaa
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa

1/2c kookosöljyä
2 tummunutta banaania
3tl no-egg jauhetta
2tl vanilja-aromia
8rkl soijamaitoa

ripottele pääälle kaurahiutaleita ja fariinisokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään huolellisesti. Soseuta banaani ja sekoita muut ainekset tähän joukkoon. Yhdistä seokset mahdollisimman vähän sekoittamalla. Lusikoi muffinssivuokiin taikinaa ja laita keskelle wiener nougat, lusikoi taikinaa päälle niin että vuoka on melkein täynnä.
Paisa 15-20min 150 asteessa, kunnes pinta on kullanruskea.

No-egg jauheen voi jättää pois mutta lisäisin muutaman tl perunajauhoja ja muutaman rkl nestettä. Voi tietenkin korvata myös nokareella silken tofua, banaanilla yms.

Pistin itse puolet äkkiä pakkaseen että jäi myöhemmäksikin. Muuten olisimme syöneet kaiken kyllä aivan hetkessä.



2

Barffaajille huomio!

Vauva-Atlaksen kanan sydän.

Yllätyin positiivisesti kun asioin Kampin kauppakeskukseen avatussa Mustissa & Mirrissä. Siltä pakastealtaasta nimittäin löytyi kiitettävän monipuolinen pakasteliha-allas. Joukossa oli myös paljon koirille käyviä sekoituksia mutta myös kissamme saivat sieltä useamman pötkön testiin. Eilen pilkottu kanan sisäelinseos meni kaupaksi jo jäisinä kimpaleina ja aamulla kanan siipi oli syöty ennen kuin ehdin edes näkemään sitä! Varmasti on ollut jo jonkin aikaa mutta tämä huomio onkin muille hitaille jotka eivät ole tätä älynneet.

Mikä parasta, löysin esitteen missä on listattu kaikki nämä mystiset ainekset joita en finelistä löydä! Nyt ei tarvitse enää pohtia fosforeita tai calsiumeita. Tässä linkki. Pelkästään tuon oppaan perusteella en lähtisi ruokkimaan, varsinkin kun kissojen osalta se on aika lailla unohdettu ja puutteellinen. Lisäksi luisen lihan saanti on selitetty hyvin epämääräisesti ja annettu ymmärtää, että se ei ole niin justiinsa. Ei varmasti olekkaan mutta erityisesti jos ryhdyt barffailemaan pennun kanssa, tarkistathan että pikkuinen saa tarpeeksi calsiumia kasvaakseen. Muuten seurauksena voi olla ikävä osteoporoosia muistuttava tauti.


Myös lähieläinkauppamme on ottanut valikoimaan raakaruokaa, mikä tarkoittaa näköjään sitä että suosio on kasvanut ja kysyntä lisääntynyt! Ja jopa citymarketeista saa nykyään raakapakasteita! JEI!

Suomeksi tämä uutinen tarkoittaa sitä että vaikka murren murkinasta saakin kaiken tarvittavan hyvin edullisesti, jos jokin yksittäinen on loppu, minun ei tarvtise olla ilman vaan voin yksinkertaisesti käydä työmatkalla nappaamassa kyseisen tuotteen. Kun murren murkinan kanan jauhettu siipi ei ole näille jostain syystä maistunut, ja värikin on ollut välillä epäilyttävän harmahtava, odotan innolla että tämä uusi löytö muuttaa tilanteen niin maistuvuuden kuin ulkonäön suhteen.

Sydän on meillä suurinta herkkua, mutta niin jauhettu sydän, kanan sydämmet ja kokonaiset sydämmet myydään kimpaleissa. Nämä saa vasaralla ja veitsellä kyll rikki mutta ei siististi eikä äänettömästi. Tämän vuoksi harrastamme kerran kuussa lihan pilko-pussita toimintaa äitini tai isovanhempieni takapihalla. Naapurit kun eivät täällä kerrostalossa niin välitä paukuttamisesta. Lihapötköissä on kuitenkin se etu että ne saa kätevästi viipaloitua vain minimaalisella paukutuksella. Tietty meteliä syntyy hieman, kun hakataan veistä vasaralla, mutta tätä kestää vain vähän aikaa. Näin siis ei aina tarvitse odotaa vapaapäivää kun esimerkiksi luinen liha on lopussa.


2

Linssisalaatti paahdetuilla punajuurilla

Kaupoista saa nyt ihania tuoreita aprikooseja todella hyvän hintaan! Kampista löytyi jopa hyvännäköisiä viikunoita, vaikka kilohinta lähentelikin kahtakymmentä viittä euroa. Kohta nekin ovat edullisia ja niitä raaskii ostaan ihan jokapäiväiseen naposteluun!

Iltapalaksi teki mieli ruokaisampaa salaattia joten päädyin tällaiseen versioon. Olen monta päviää nakertanut aprikooseja jo töissä mutta kertaakaan ei jäänyt tarpeeksi kotiin tuomiseksi. Nyt oikein varta vasten säästin jotta pääsen tekemään salaattia iltapalaksi! Salaatin idea oli, että se on ruokaisa sisältämättä pastaa, couscousia, perunaa yms tämäntyyppistä. Hyvin toimi idea ja nälkä ei kyllä jäänyt. Ellei sitten tietenkin ole iltaisin tapana syödä hyvinkni raskaasti :)

Tein molemmat salaatit lautasille valmiiksi, kannattaa ensimmäisenä laittaa uuni päälle ja punajuuret valmistumaan jotta niitä ei tarvitse erikseen odotella. Salaatin kaveriksi tuhosimme perunarieskoja. Näitäkin pitäisi opetella tekemään itse.

Linssisalaatti paahdetuilla punajuurilla:

Kahdelle pääruoaksi

1 nippu valitsemaasi salaattia
1 paprika
n 15cm pätkä kurkkua
3 suurempaa etikkapunajuurta
3 aprikoosia
1tlk punaisia linssejä
2 rkl pähkinöitä tai siemeniä

Mausteeksi, suolaa, rosmariinia, persiljaa

Viipaloi punajuuret pieneen uunivuokaan ja ripottele päälle mausteet. Erityisesti rosmariini ja punajuuri toimivat mielestäni hyvin yhdesssä ja sitä saakin olla reilummin. Paista n. 200 asteessa, 15-20min. Nostin viimeisen 5min ajaksi punajuuret aivan uunin ylätasolle käristääkseni pintaa hiukan.

Revi salaatti lautasille ja pilko kurkku ja paprika päälle. Halkaise aprikoosit ja poista kivi. Jäin aprikoosin puolikkaan leikkelemättä mutta ne voi myös pilkkoa pienemmäksi jos niin tykkää. Kypsä aprikoosi halkeaa nätiski keskeltä sen koommin veistä käyttämättä.

Lusikoi linssit kasaksi pääle ja lisää punajuuret kun ne ovat valmiita. Asettelusta tuli ihan hauska kun kasasin kaiken keoksi ja annoin linssien valua päällimmäisenä. Ripottele vielä pähkinät ja tarjoile.

Kastiketta tämä ei oikeastaan kaipaa, jos maustoit punajuuret kunnolla. Omiini tuli suolaa vähän enemmänkin joten yleensä käyttämä balsamico jäi kaappiin voimakkaam makunsa vuoksi. Omani päälle lorautin kyllä ruokalusikallisen kookosöljyä, niin kuin joka ruokaan viimeaikoina...
0

Suklaaleivokset


Pääsin kokkaamaan serkkuni nimiäisjuhliin leivoksia! Olinkin jo vikissyt leivonnanpuutteesta joten tartuin tilaisuuteen suurella innolla! Olin löytänyt mitä parhaimman kakkupohjaohjeen josta teinkin viimeksi Lamingtoneja. Olen aina halunnut tehdä pikkuleivoksia kakun tapaan joten nyt oli tilaisuuteni. Ensi kerralla teen kuitenkin vielä pienempiä kakkusia. Täytekakusta voi leikata sopivan palan, mutta kun ottaa yhden pikkuleivoksen, se on oletettavasti syötävä yksin tai jaettava jonkun tutun kanssa. Koska tulos oli kermainen, makea ja suussasulava, ongelmia ei syntynyt. Mutta koska kaikilla ei ole makeansietokyky niin kehittynyt kuin esimerkiksi minulla, pienemmät leivonnaiset voisivat olla ns. kaupallisempia!

Tein pohjasta sekä alkuperäisen vaniljaisen kakkupohjan, sekä suklaisen version. Täytteeksi taas tein vaniljatäytettä ja suklaatäytettä. Vaaleisiin pohjiin tuli suklaatäyte ja tummiin pohjiin tuli vaalea täyte. Jokaiseen voitelin lisäksi  vadelmamarmeladia. Lamingtonien kohdalla kerroin että en ole ennen tehnyt niin sotkuista ruokaa, noh tässä on toinen. Koko keittiöni oli pähkinänmuruissa ja kakkuhiupuissa. Asiaa ei yhtään helpottanut, että Naos kyttäsi jalkojeni juurella ja söi kirjaimmellisesti kaiken mikä maahan tippui. Hätistelin minkä voin mutta ahne ja nopea kissa vei voiton... Yöllä pikkuinen voikin hieman pahoin mutta mitään sen kummempaa myrkytysä hän ei saanut. Jatkoa ajatellen varovaisuus kyllä lisääntyy keittiössä.

Leivoksia tuli todella paljon ja jos teet vain pienelle porukalle, yksi pellillinen pohjaa riittää. Onneksi kaikki ylijämät katosivat nopeasti, suurin osa jopa samana iltana, sukulaisteni jatkaessa iltaa.
Yhteensä näitä tulee siis, 2 pohjaa, 2 eri täytettä, hilloa, ja kuorrutetta. Mutta yhdellä pohjalla ja täytteellä pääsee jo pitkälle!

Pääsin myös ensimmäistä kertaa kokeilemaan suklaakuorrutteen tekoa käyttämällä margariinia ja soijakermaa. Olen aina jotenkin tehnyt asiasta vaikeaa ja ollut yhden yrityksen perusteella sitä mieltä että kuorrute klimppiintyy ja tämä on suorastaan rakettitiedettä. Voi kuinka väärässä olin! Muutaman niksin kun muistaa niin ei takuulla epäonnistu!

Ohje on monivaiheinen ja pahoittelen mahdollista epäselvyyttä. Olen lisäksi kirjoittanut tämän aika vauhdilla ja muistinvaraisesti, mahdolliset sähläykset saa osoittaa niin pyrin korjaamaan ne.

VANILJAINEN KAKKUPOHJA, 1 PELLILLINEN


1c vaniljasoijajuomaa
1c metsämansikkavissyä, tai muuta kuplivaa
140g vegaanista margariinia
30g oliiviöljyä
2rkl valkoviinietikkaa
4tl vaniljajauhetta
3.5c jauhoja
2c sokeria
1tl suolaa
2tl soodaa
1tl leivinjauhetta

Sekoittelin ainekset myös hieman eri järjestyksessä kun alkuperäisessä ohjeessa, jonka luin vasta myöhemmin. Tässä nyt kuitenkin minun tavallani tehty kakku.

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää öljy ja vaniljasokeri ja jatka hetken aikaa vaahdottamista. Sekoita kuivat ainekset keskenään sekä soijajuoma, etikka ja vissy keskenään.

Yhdistä sokeri-rasvaseos kuiviin aineksiin ja lopuksi kääntele nesteet joukkoon. Anna seistä 5min, ja kaada korkeareunaiselle pellille. Voit käyttää myös pienempää brownies vuokaa, mutta pidennä hiukan paistoaikaa.

Paista 175 asteessa noin 35min.

Suklaiseen versioon lisäsin 3rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta ja sulatin 2 riviä taloussuklaata. Kaakaojauhetta voi lisätä enemmänkin jos haluaa tummemman värin.

Jos siis teet molemmat pohjat, varaa pohja-aineksia kaksinverroin.

Kermainen täyte:

Tarvitset: 

Vaahtoutuvaa kasviskermaa
Soijavanukasta 2prk
Taloussuklaata 1rivi
Kaakaojauhetta
Tomusokeria

Lisäksi myöhempää kokoamista varten purkillinen vadelmamarmeladia!

Soijavaahtoa, käytin Air & Creamy vaahtoa. Vatkaa joukkoon tomusokeria kunnes maku on sopiva.
Tee annos vegaanista vaniljakreemiä tai käytä  2prk vaniljavanukasta. Vatkaa kerman joukkoon ja aseta jääkaappiin.

Ota puolet kreemistä erikseen ja vatkaa joukkoon kaakaojauhetta ja 1 rivi sulatettua suklaata. Lisää kaakaojauhetta kunnes saat mieleisesi sävyn. Säilytä jääkaapissa jotta koostumus säilyy jähmeänä. Suklaaversioon lisäsin muutaman rkl soijamaitoa, kun koostumus alkoi olla liiankin kovaa.

Jos teet vain yhteen pohjaan, lisää joukkoon 1 vanukas ja vatkaa vajaa purkillinen vaahtoutuvaa kermaa. Toisaalta, voiko täytettä olla koskaan liikaa?? Itselläni on se asenne että mielummin jää hiukan yli kuin että minulla on jämänä 3 rkl soijakermaa joka ei yksinään riitä mihinkään. Ylijämiä voi aina syödä vaikka marjojen tai puuron kanssa!

Kuorrute:

Tarvitset:

Margariinia
Taloussuklaata, kannattaa varata kaksi levyä. Sulkaaleivonnaisissa ostan aina hiukan ylimääräistä sillä koskaan ei tiedä menenkö mokaamaan jonkun osan.
Soijakermaa 1prk, varmista että kestää kuumennusta
Vaihtoehtoisesti oliiviöljyä

Koristeluun 2pss pähkinärouhetta tai valitsemaasi koristetta.

Kuumenna kerma ja margariini samaan aikaan, jos lisäät myöhemmin joukkoon kylmän kerman, kuorrute menee pilalle.

Älä maista välillä ja pidä vesiastiat kaukana. Kuorrutteen joukkoon ei siis saa päästä vettä tai mitään muutakaan.

Älä kuumenna suklaata suoraan levyllä, sillä suklaa palaa herkästi!

Nyt rehellisyyden nimissä täytyy sanoa etten muista kuinka paljon tein tätä yhteensä. Mutta useamman kerran jouduin valmistamaan, sillä kuorrutin osan illalla ja toisen osan vielä juhla-aamuna.

Aseta noin 50g margariinia ja runsas loraus soijakermaa kattilaan. Kuumenna levyllä sekoittaen, älä anna kiehua. Kun margariini on lähes sulaa, nosta pois levyltä ja sekoita kunnes loppukin on sulanut. Paloittele joukkoon 100g tummaa suklaata ja sekoita kunnes suklaa on sulaa. Älä laita takaisin levylle, sillä suklaa palaa herkästi. Tarvittaessa voit avustaa sulamista nostamalla kattilan toisen kattilan, kiehuvan veden ylle.  Toisen kerran kun tein kuorrutetta lorautin kokeilumielessä oliiviöljyä seokseen. Mitään ei tapahtunut ja tulos oli mukavan juokseva ja kiiltävä. Koska margariini jäi vähäiseksi, tämäkin näytti toimivan hyvin!

Kokoaminen:

Sinulla on tässä vaiheessa, pohja tai pohjat, valitsemasi hillo ja kermaiset täytteet. Lisäksi ota viereen kulho jossa on soijamaitoa ja vanilja-aromia sekoitettu keskenään. Tällä voit tarvittaessa kostuttaa.

Kokoamisenkin voit tehdä reilusti aikaisemmin ja kuorruttaa vasta myöhemmin. Kuorrutetta ei siis kannata tehdä etukäteen valmiiksi.

Suosittelen että valmistat pohjat päivää ennen valmiiksi sillä käsittely on helpointa kun ne ovat täysin jäähtyneitä. Leikkaa sivut pois jotta tulos on täysin tasainen ruutu tai suorakulmio. 

Leikkaa haluamasi kokoinen pala ja halkaise se keskeltä. Käytä sileää veistä sillä sahalaitaisella sahaaminen murentaa kakun. Täytä hillolla ja pudota ruokalusikallinen kermatäytteestä keskelle. Aseta toinen pala päälle ja paine kevyesti niin että täyte tasoittuu. Aseta odottamaan jääkaappiin.

Kuorrutus:


Tässä tulee se sotkuinen kohta.
Ota lähelle kulho pähkinärouhetta, kookoshiutaleita tai mitä ikinä millä ajattelin koristella. Voit tietenkin levittää kuorrutetta kakun päälle ja ripotella koristelut jälkikäteen. Itse koin parhaaksi tekemällä näin: 
Ota leivos käteesi ja leivitä kuorrutetta päälle ja sivuille. Tärkeää on että päällinen on tasainen, sivut peittyvät kuitenkin. Ota toiseen käteen kourallinen pähkinärouhetta ja lepää leivoksen reuna kerrallaan niihin. Joudut välillä santsaamaan. Näin reunojen koristelu on tasainen ja rouhetta on tarpeeksi. 

Älä huoli jos päällyspinta ei ole täydellinen, voit tasoittaa sitä jälkikäteenkin veitsellä, joka on kuumennettu kuuman veden alla.

Varaaa kaikenkaikkiaan reilusti aikaa jos aijot tällaisia väkertää. Minulle tämä oli monen tunnin terepiatuokio ja nautin joka hetkestä.
0

Mehevät kookosletut


Olen himoinnut pari viikkoa kookosta ihan missä muodossa tahansa. Kookosvesi, kookoslastut, kookosöljy! Olen jopa meinannut syödä kookoskermaa lusikalla suoraan tölkistä.

Koska olen pitkään himoinnut suurta palaa kookosbanaanikakkua, aamupalaa ei tarvinnut miettiä kovin pitkään. Kakkua pitää tehdä vielä myöhemmin mutta tämä tyydytti pahimman himon.

Kookosletut:


2dl vehnäjauhoja
0.5dl ruokosokeria
0.5dl kaurahiutaleita
2dl kookosmaitoa
1dl soijamaitoa
3tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1rkl kookosöljyä
1 banaani

Tarjoiluun banaani ja 1dl kookoshiutaleita sekä siirappia

Muussaa banaani ja vatkaa kaikki ainekset sekaisin tasaiseksi. Jos koostumusta voi säädellä lisäämällä jauhoja tai soijamaitoa.  Paista kookosöljyssä, keskilämmöllä kunnes väri kauniin ruskea. Itse pidän eniten vaaleista letuista!


Viipaloi lettupinon väliin banaania ja ripottele päälle kookoshiutaleita ja siirappia. Nauti kuumana vahvan kahvin kera. Omnom!
7

Kesän juustokakku




Niin kuin edellisessä postauksessa kerroinkin, mieheni syntymäpäiväkahveille tehtiin juustokakkua. Tämä on edelleen Chocochilin ohjeella tehty, kuten edellinenkin. Limeä ei ollut käytössä, mutta juustokakusta tulikin tällä kertaa vaniljan makuinen. Koostumus on edelleen ihanan mehevä ja maukas. Pohjassa noudatin samaa kaavaa enkä voinut millään jättää kookosta ja kookosmaitoa pois! Päälle kasasin kunnon keon mansikoita, mangoa ja viinirypäleitä! Nyt ei pyrtiä olemaan minimalisteja vaan tehdään keosta niin suuri kuin osataan, tai kunnes mansikat loppuvat, niin kuin minun tapauksessani.

Kakun tein jo tarjoilua edeltävänä iltana valmiiksi ja näin aijon jatkossakin. Maku ehtii muhia mukavasti ja kakku on varmasti jäähtynyt ja jähmettynyt kunnollac koristeluja varten.

Sitten pientä turvautumista toisiin ruoanlaittajiin, kun omat taidot ja älli ei riitä. Pahoittelut etukäteen että tämä ei oikeastaan liity mitenkään tai läheskään aiheeseen, eli juustokakkuun. Tuntui vain tyhmältä tehdä kysymykselle täysin oma postaus :) Moni varmaan tietää upean vegaanibloggaajan Vegan Dad.  Hänellä on mitä ihnempia seitan yms ''fake meat'' reseptejä. Kovin monessa reseptissään hän kuitenkin höyryttää ruoan valmiiksi. Olen pitkään himoinnut esimerkiksi hänen lunchmeat väkerryksiään. Onko kenelläkään kokemusta miten tämä höyrytys käytännössä tapahtuu, höyrytyskattilassa? Tällaista en omista, mutta onko kyseessä kuitenkin sama juttu vai miten ongelma ratkeaisi? Onko kukaan testaillut hänen fake meat reseptejään?

Kesän juustokakku:


Pohja:
1/2 pkt digestive keksejä
1/2dl kookoshiutaleita
1dl kookosmaitoa
1/2dl sulatettua margariinia

Täyte:
1pkt maustamatonta soijatuorejuustoa
1tlk Alpro luomu soijajogurttia
3rkl perunajauhoja
2dl tomusokeria
2tl vanilja-aromia

Päälle:
1-2prk vaniljavanukasta tai vaniljakreemiä
1 mango
1 rasiallinen mansikoita
1/2 rasiallista viinirypäleitä

Agar agar hiutaleita tai vegesettiä

Pohjaa varten murskaa digestivet hienoksi muruksi, sekoita muut ainekset joukkoon ja painele irtopohjavuoan pohjalle.

Sekoita täytteen ainekset keskenään huolellisesti. Soijatuorejuuston kannattaa antaa olla huoneenlämmössä hetken jotta se on pehmeämpää ja helpommin sekoittuvaa. Itse vatkasin vatkaimella kunnes möykkyjä ei enää ole.

Kaada pohjan päälle ja paista ensin 20min 175 asteessa ja sitten jatka paistamista toiset 20min 150 asteessa.

Levitä vanukas tasaisesti kakunh päälle ja kasaa mango, mansikat ja marjat haluamallasi tavalla keoksi. Tee kiille käyttämäsi tuotteen paketin ohjeen mukaan ja levitä ohut kerros kakulle jotta koristeet pysyvät paikallaan.
2

Filokupit




Selailin reseptejä ja löysin Pullahiiren blogista ihanan idean, filotaikinasta tehdyt suolaiset kupit, joita voi sitten täyttää makunsa mukaan. Ihana idea varsinkin jos tekee suuremmalle joukolle syöjiä, filotaikinapaketista nimittäin riittää! Samalla voi tehdä useampia kuppeja ja täyttää puolet makealla, puolet suolaisella. 

Tarjosin näitä paremman puoliskoni syntymäpäiväkahveilla, juustokakun rinnalla. Oli oikein riittävä pikkusuolainen tarjoilu ja vieraille maistui! Lisäksi näitä oli oikeastaan todella kiva tehdä. Koristelu on ihana osa leivonnassa, pursottamiseen voisi jatkossa paneutua enemmänkin ja tehdä vaikka vihreän täytteen rinnalle punaista täytettä aurinkokuivatuista tomaateista ja punaisesta pestosta!

En ole ennen käsitellyt filotaikinaa mutta niin kauan kun pidin käsittelyjen välissä taikinan päällä kosteaa pyyhettä, kaikki sujui hyvin. Lisäksi taikinan kannattaa olla täysin sulaa ennen käsittelyä.

Tein ohjeen mukaan ja voitelin sulaa margariinia taikinalevylle. Pullahiiri kokosi päälekkäin kaksi levyä, kun minä päädyin kolmeen kerrokseen. Toimii molemmin keinoin. Leikkaa levyt neliöiksi ja asettele muffinssivuokaan. Paista 175 asteessa kunnes  väri on kullanruskea, ei liian tumma. Leikkaamiseen soveltui parhaiten keittiösakset!

Alkuperäinen ohje teki täytteestä kreikkalaistyyppisen. Minä päädyin luomaan niistä aineksista joita hetkellä teki mieli. 

Täytteeseen tarvitset:


1 kurkku
1/2pkt kirsikkatomaatteja
1/2 pkt marinoitua tofua
3 runsasta kourallista pinaatinlehtiä
salaattia tai pinaatinlehtiä filokuppeihin
1 valkosipulinkynsi
2rkl soijajogurttia
2rkl yrttisoijatuorejuustoa

mustapippuria, yrttisuolaa

Pilko kurkku ja tomaatti pieneksi, aseta jokaiseen filokuppiin muutama pinaatinlehti tai muuta salaattia ja lisää päälle tomaatti-kurkku sekoitus. Soseuta muut ainekset sauva- tai tehosekoittimella ja aseta pursotuspussiin. Pursota kuppeihin haluamasi tavalla.

Kupit kannattaa täyttää ennen tarjoilua, itse täytin noin tuntia aikaisemmin, filokupit pysyivät hyvän rapeina. Ripottele päälle mustapippuria ja yrttisuolaa.

0

Lamingtons



Kyseessä on Australialainen herkku, jossa kakkupala kuorrutetaan suklaakastikkeella ja peitetään kookoshiutaleilla. Netistä löytyyä vaikka minkälaisia ohjeita, erilaisilla täytteillä, tai kokonaan ilman täytettä. En ole koskaan edes maistanut tällaista ennen, vaikka Australiassa olenkin käynyt. Jos ihan rehellisiä ollaan, en ole edes nähnyt näitä. Eivät liene kovin tavallisia täälläpäin. Törmäsin näihin kuitenkin kun selailin YouTubesta kakkuvideoita on mulla oikeasti elämä... ja siitä lähtien olen himoinnut näitä! Vaikka idea on yksinkertainen, en voinut kuvitellakaan että tulos on niiin herkullinen!!? Aivan mahtavia! Lisäksi löysin uuden vaalean vegaanisen kakkupohjaohjeen, joka on niin paljon onnistuneempi kuin edellinen ja ensimmäinen kokeiluni! Tästä tulee uusi kakkupohjani ellei toisin todisteta ja pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan paljon suositeltua valkoviinietikkaa leivonnassa.

Tervetuloa täytekakut ja kesä!

Näitä oli ihana tehdä sillä tykkään räpeltää, pyöritellä ja näprätä kun leivon. Loppua kohden oli kyllä pakko myöntää että tämä on hemmetin sotkuista puuhaa. Kannattaa siis varata hyvät hermot ja paljon tilaa sekä tasolle että valmiiksi jääkaappiin ja pakkaseen. Jos osaat käsitellä jauhoja ja kookoshiutaleita yhtä taitavasti kuin minä, varaa lähelle myös imuri.

Käytän jälleen cup mittoja, mutta edeleen 1cup = 2.37dl

Vaniljainen kakkupohja, 1 pellillinen


Muuntelin tapani mukaan alkuperäistä ohjetta hiukan.

1c vaniljasoijajuomaa
1c metsämansikkavissyä, tai muuta kuplivaa
140g vegaanista margariinia
30g oliiviöljyä
2rkl valkoviinietikkaa
4tl vaniljajauhetta
3.5c jauhoja
2c sokeria
1tl suolaa
2tl soodaa
1tl leivinjauhetta

Sekoittelin ainekset myös hieman eri järjestyksessä kun alkuperäisessä ohjeessa, jonka luin vasta myöhemmin. Tässä nyt kuitenkin minun tavallani tehty kakku.

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää öljy ja vaniljasokeri ja jatka hetken aikaa vaahdottamista. Sekoita kuivat ainekset keskenään sekä soijajuoma, etikka ja vissy keskenään.

Yhdistä sokeri-rasvaseos kuiviin aineksiin ja lopuksi kääntele nesteet joukkoon. Anna seistä 5min, ja kaada korkeareunaiselle pellille. Voit käyttää myös pienempää brownies vuokaa, mutta pidennä hiukan paistoaikaa.

Paista 175 asteessa noin 35min.

Lamingtonien väliin voit laittaa mitä tahansa hilloa, suklaalevitettä, kinuskia tai kreemiä. Oman maun mukaan. Itse halusin punaista hilloa jotta se näkyy kivana raitana.

Leikkaaa jäähtynyt pohja noin 5cmx5cm kokoisiin paloihin ja halkaise keskeltä. Täytä hillolla ja aseta pakastimeen noin tunniksi. Tämä ei ole välttämätöntä mutta helpottaa kovasti kuorruttamista!

Pohja oli hyvin mehevä ja kostea joten kostuttamista ei tarvinnut vaikka näin alussa suunnittelin. Tätä samaa ohjetta voisi kokeilla myös cupcakes muodossa :)

Kuorrute

150g tummaa suklaata
50g margariinia
3/4c vaniljasoijajuomaa
2c tomusokeria
2rkl kaakaojauhetta
2rkl kiehuvaa vettä

200g kookoshiutaleita

Sulata suklaa ja margariini maidon seassa vesihauteessa jatkuvasti sekoittaen. Sihtaa tomusokeri ja kaakaojauhe siivilän lävitse seokseen ja sekoita vatkaimella tai käsin kunnes massa on tasaista. Lisää kiehuva vesi ja sekoita vielä.

Aseta tämä seos yhteen laakeaan kulhoon ja noin neljäsosa kookoshiutaleista toiseen. Asettele leivinpaperi pöydälle ja nosta kylmä uunin ritilä sen päälle.

Ota leivos, pyörittele se kuorrutteessa nopeasti ja valuta ylimääräinen pois. Tämän jälkeen pyörittele se kookoshiutaleissa kevyesti ja aseta ritilälle. Kookoshiutalevaihe kannattaa tehdä nopeasti jotta hiutaleet eivät ole kaikki aivan suklaassa. Ripottele lisää hiutaleita päälle tarvittaessa. Anna jäähtyä jääkaapissa kunnes kuorrute on jähmettynyt. Tarjoile!

Suosittelen asettamaan kakki tavarat valmiiksi ja lähelle, myös vesikulhosta käsille oli apua. Itse käytin vain vasenta kättä kuorrutteessa ja oikean pidin puhtaana hiutaleiden käsittelyä varten. Lisäile hiutaleita sitä mukaan kun ne loppuvat, minulle kaks 100g pkt riitti täsmälleen koko pellillisen koristeluun. 

Osan aijon myös pakastaa, tuli sen verran suuri satsi!

Ovat aivan ihania suosittelen ehdottomasti! 





6

Varhaiskaalilaatikko


Kaupoissa on edelleen superhalpoja varhaiskaaleja! Tällä hetkellä se sopiikin lomakkooni mitä loistavimmin. Onneksi ruoan mausta ei tarvitse tinkiä sillä tämä kaalilaatikko oli yksi onnistuneimpia kaalikokkailuja. Jätin tarkoituksella kermat ja voit pois, eikä haitannut makua ollenkaan! Tulos oli pehmeä ja tomaattinen, siihen mihin pyrinkin. Jatkossa tulen soveltamaan tätä reseptiä ja jätän kermat kaappiin.

Ohjeesta tulee suuri uunivuoka täyteen. Söimme annokset ja pistin loput pakkaseen niin kuin suuremmille annoksille tapaan tehdä.


Varhaiskaalilaatikko


1 varhaiskaali
1 sipuli
3dl keittämätöntä risottoriisiä
1dl soijarouhetta
1dl hernerouhetta
2tlk tomaattimurskaa
1/2dl soijajogurttia
1rkl siirappia
2 kasvisliemikuutiota
1rkl balsamicoa
1rkl soijakastiketta

2rkl korppujauhoja

Mausta runsaasti, paprikajauheella, chilillä, oreganolla, basilikalla ja rosmariinilla.

Pilko kaali ja sipuli. Kaada kaali kattilaan ja valuta vettä päälle kunnes kaali peittyy, lisää kasvisliemikuutio, 1rkl balsamicoa ja 1rkl soijakastiketta. Keitä n. 15-20min kunnes se on hieman pehmennyt. Keitä toisesssa kattilassa risottoriisi kasvisliemikuution kera.

Kuullota sipulia öljyssä. Kaada joukkoon tomaattimurska ja rouheet, sekä mausteet. Anna hauta kunnes kaali ja riisi ovat kiehuneet.

Sekoita riisi, kaali ja kastike yhteen. Kaikkea vettä ei tarvitse valuttaa pois, sillä ne vetäytyvät paistaessa. Lisää siirappi ja kaada suureen uunivuokaan.

Paista 1h 15min folion alla 180 asteessa, ripottele korppujauho päälle ja paista vielä 15min.
3
Back to Top