Uusi kahvinkeitin


Kissataloudessa josksu esineet putoavat ja menevät rikki. Näin kävi kahvinkeittimelle viime viikonloppuna, kun kissat juoksivat leikin hurmassa pitkin keittiön tasoja. Lähdimmekin siis Jubmboon, minulla mielessä uusi punainen mochamaster! Toisin kävi kun päätimme repäistä ja hankkia hieman suuremman laitteen. Kahvinjuojataloudessa tämä on todellinen helmi ja alkuinnostuksessa espressoakin on keitetty päivittäin. Miinus ajastimen puuttumisesta mutta aamuisin ei ole kovin suuri vaiva napsauttaa laite päälle, jos purut ja vesi on valmiiksi laitettuna.

Nyt meillä siis tosiaan on Krups XP2240 yhdistelmäkeitin. Tätä ihmettelimme ensimmäiseksi stokkalla. Citymarketissa löytyi yllättäen sama ja on varmaankin selvää että hintakin oli pikkuisen mielyttävämpi. Kahvi on hyvää ja ulkoasu miellyttää kovasti silmää, voitto!

Tietenkin fiilistellään myös maidonvaahdotinta ja mukeja lämmittävää tasoa kahvinkeittimen päällä. Nyt voikin juoda vähän fiinimpää kahvia. Tässä kohtaa on varmaan rehellistä kuitenkin myöntää että olen antanut kanssaeläjän keittää kahvit. Opin kyllä käyttämään tällaisia kojeita, mutta siinä menee ehkä hetkinen kun muistan että mikä vipu ja missä järjestyksessä.


0

Brownies

Kaverillani oli eilen syntymäpäivät. Sain siis hyvän tilaisuuden leipoa mukaan hieman herkkuja. Tiedän että itse sankari ei ole kovinkaan paljon makean perään, mutta jos hyvin menee niin joku muu on. Oikeastaan on ihan sama kuka herkkuja syö, kunhan saan leipoa!

Nämä browniet ovat tahmaisia, mehukkaita ja suklaisia! Browniet kannattaa ottaa uunista pois ajoissa, ja antaa taikinan jäädä hiukan kosteaksi. Muuten koostumus on herkästi liian kakkumainen. Kaveriksi suosittelen yksinkertaisesti lasin manteli- tai muuta kasvismaitoa. Tietenkin vanilijajäätelö on aina varma vaihtoehto myös!

Ohjeesta tulee keskikokoiseen brownie vuokaan sopiva annos. Jos teet pellille, tee puolitoista kertainen annos. C on lyhenne cup mitasta joka on pyöreästi 2.4dl

Vegaaniset browniet


2 c vehnäjauhoja
1/4 c kookosjauhoja
2tl soodaa
1tl suolaa
1c maukeuttamatonta kaakaojauhetta
1/2c rouhittua tummaa suklaata

1 1/2c fariinisokeria
1/2 c kookosöljyä

1 banaani
3tl omenaviinietikkaa
1 1/2 c kylmää kahvia

2tl vanilja-aromia
2tl rommiaromia

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Laita banaani tehosekoittimeen, lisää joukkoon kahvi ja omenaviinietikka. Anna pyöriä kunnes banaani on soseena. Sekoita käsin joukkoon öljy ja sokeri sekä aromit. Yhdistä ainekset ja kaada vuokaan. Paista 20 min 175 asteessa.

Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa vasta sitten haluamasi kokoisiksi. Koristeekis sulatin tummaa suklaata ja  pursotin silikonisella suklaapursottimella palojen päälle.

Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, ota ajoissa huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Näiden kohdalla piti nähdä oikein vaivaa ettei syö ensiksi taikinaa ja sen jälkeen valmiita leivoksia...kaikkia ainakaan.

2

Koiravieras


Kävin äitini kanssa lauantaikävelyllä, ja mukaan tuli Tico koira. Naos on nähnyt Ticon muutaman kerran aikaisemmin pentuna. Hän meni tuolloin röyhkeästi viemään metrin mittaisen luun Ticon nenän edestä, nyt rohkeus ei ole ainakaan kadonnut. Olen melko varma että Naoksen päällimmäinen suunnitelma oli tuhota koira. Hän seurasi Ticoa karvat pystyssä, ei kovinkaan ujosti. Lähietäisyyteen päästyään sylki ja sihisi minkä ehti. Pidimme elukat erillään niin että vahinkoa ei pääse sattumaan mutta kisun eleistä päätellen, hän ei varoituksia olisi antanut. Vega istui kissaimaiseen tapaan pöydällä, karvat pystyssä ja seurasi Ticon jokaista elettä. Niin kuin kunnon kissan kuuluu, Vegalla ei ollut aikomustakaan laskeutua pöydältä kunnes vaara oli ohi.

Tico on tottunut kissoihin ja tulee äitini kissan kanssa oikein hyvin toimeen. Rakas Neti kisumme nukkui hiljattain pois ja Minni onkin siis jäänyt yksin. Minni pärjää kuitenkin hienosti pientä ikävää lukuunottamatta. Yritämme muistaa että kissa elää päivässä ja häntä ei pidä sääliä, vaikka menettikin serkkutyttönsä. 16 vuotta on pitkä aika asua rakkaan lemmikin kanssa ja ikävä on tietenkin kova. Neti eli kuitenkin hienon elämän ja oli kaikille kovin rakas. Minni näyttää kuitenkin jopa pitävän Ticon vierailuista silloin tällöin ja on iloisella ja seurallisella päällä.

Naos oli turkki pörheänä kuitenkin niin huvittavan näköinen, että se oli pakko taltioida kameraan. Vegan olemus oli samanlainn mutta koska taustalla on hieman turhan sotkuinen keittiö, kuvat eivät ole julkaisukelpoisia.
2

Itämainen tempeh



Toinen tempeh paketti pakkasessa kutkutti sen verran että siitä oli äkkiä päästävä eroon. Suunnitellut tempeh leivät jäävät myöhemmäksi, tänään valmistui tempehiä, porkkanaa ja parsaa sitruunaruohokastikkeessa. Nopeaa ja helppoa, niin hyvää että tulee syötyä taas enemmän kuin jaksaa...

Tempeh on siitäkin oikein positiivinen yllätys, kun sen ominaismaku miellyttää niin paljon. Maustamaton tofu on meillä yhtä kuin syömäkelvotonta. Sitä on marinoitava koko päivän, mielellään yön yli jotta siihen saa tarttumaan makua. Pelkkä maustekastike ei ruoanlaitossa riitä. Tempehin pähkinäien ja papumainen maku taas saa tulla esille ruoasta ja se on oikeastaan aika kiva lisä.

Tempeh sitruunaruohokastikkeessa


2 porkkanaa
1 pkt pakasteparsakaalia
kourallinen cashwe päkinöitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
200g tempehiä

Maustekastike

0.5dl sweet chili kastiketta
1dl tomaattimurskaa
2rkl soijakastiketta
1tl chilitahnaa
1.5tl sitruunaruohotahnaa
puolikkaan limen mehu

juustokuminaa, chiliä ja inkivääriä mausteeksi

2 nuudelipakettia

Pilko porkkanat ja sipuli ohuiksi viipaleiksi. Paista runsaassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kuutioitu tempeh, parsakaali ja pähkinät. Murskaa joukkoon valkosipuli ja sekoittele kunnes pähkinät ja tempeh ovat saaneet väriä.

Sekoita kastikeainekset keskenään, lorauta haluttaessa joukkoon öljyä tai tomaattipyrettä lisää. Mausta mausteilla oman maun mukaan, itse pidän hiukan voimakkaammasta lopputuloksesta mutta esim inkiväärin kanssa kannattaa olla varovainen.

Keitä nuudelit valmiiksi ja tarjoile. Syö puikoilla ahmimisen välttämiseksi!
1

Flapjacks


Sanotaan että flapjackit ovat eräs halvin ja nopein brittiläinen herkku. Molemmat pitävät kyllä mielestäni paikkaansa. Uuden työpaikkani vieressä on punnitse & säästä myymälä, josta olen napannut falpjackeja evääksi. Ovat huomattavasti suurempia kuin myslipatukat ja näin ollen täyttävämpiäkin. Mikään terveellisin välipala ei ole kyseessä, mutta kun koko päivä juostaan luennoilla, työharjoittelussa ja töissä, jollain sitä energiaa on saatava ja nopeasti. Joukkoon voi lisäillä ainesosia jotka lisäävät hiukan terveellisyyttä ja monipuolisuutta. Itse en jaksanut tekohetkellä pilkkoa tai murskata yhtikäs mitään, joten käytin goji marjoja. Ensi kerralla kokeilen käyttää kookosta ja vaikka kuivattuja karpaloita!

Kyseessä on siis simppelisti kaurahiutaleista paistettu patukka. Ohjeesta tuli silikonisen leipämuotin pohjalle sopiva kerros, ja näin ollen sain leikatuksi 6 tai 7 patukkaa. Paiston jälkeen kannattaa odottaa useampi tunti ja antaa taikinan jähmettyä jääkaapissa. Itselläni mureni muutama kappale leikatessa, kun olin liian hätäinen ja yritin jo lämpimänä pilkkoa. Jäähtyneinä koostumus on rapsakka ja jähmeä, leikkaaminen on lasten leikkiä!

Flapjack patukat


100g margariinia
2rkl kookosöljyä
100g sokeria
1rkl siirappia
150g kaurahiutaleita
2rkl vehnäjauhoja
1dl goji marjoja

Sulata kattilassa margariini, öljy ja sokeri. Lisää siirappi ja sekoittele hetki. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja gojimarjat sekä nosta pois levyltä. Sekoita vielä vehnäjauhot joukkoon ja  painele tasaisesti vuokaan. Paista 175 asteessa noin 20min tai kunnes pinta on saanut väriä. Tarkkaile ettei pinta pala, jos uhkaa tummua liikaa, siirrä vuokaa alemmas.

Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa paloiksi. Pakkaa valmiiksi folioon tai paperipusseihin ja nappaa evääksi tai aamupalaksi!
0

Raakasuklaa



Olen pitkään suunnitellut tekeväni raakasuklaata mutta jotenkin en vain ole saanut aikaiseksi. Lisäksi menen aivan sekasin resepteistä ja suhteista. Käytänkö kaakaovoita vai kaakaomassaa? Laitanko kookosöljyä vai kookosvoita? Joissain ohjeissa on kaikkeea, toisissa vain yhtä näistä?? Joissain ohjeissa luki raaka-aine listassa kookosvoi, mutta teko ohjeissa sitten kookosöljy? Nyt olen tullut siihen tulokseen että kaakaovoi + kaakaojauhe = kaakaomassa? Olenko oikeassa? Ja tätä massaa vois siis käyttää suklaan joukkoon tai tehdä itse?


Kuitenkin, raakasuklaa.com sivustolta löytyy hyvät ja selkeät ohjeet, sekä vähän enemmänkin. Päätin että teen ensimmäisen kokeiluni sen kummemmin asiaan perehtymättä, ja jos satun onnistumaan ja pitämään lopputuloksesta, siirryn korkeammalle tasolle ja luen suklaaeksperttien vinkkejä hiukan enemmän. Samalta sivulta löytyvä suklaa alkemistin käsikirja kattaa kyllä kaiken. Noh, ainakin omasta mielestäni onnistuin ja lopputulos on aivan ihana!

Käytin perustana aika perus ohjetta johon sitten lisäilin oman maun mukaan maut ja lisukkeet. Muottina käytin Anttilasta hankittua silikonista konvehtimuottia. Jääpalamuotti käy myös vallan mainiosti, omamme ovat vain niin jäykkiä että jäänkin napsauttaminen ulos on rankkaa. Ylijääneen massan kaadoin lautaselle, josta käymme murtamassa paloja aina ohimennen. Suklaata on syöty jo enemmän kuin ''suositeltu päivittäinen annos''. Kotoa löytyi lähes kaikki ainekset suklaan tekoon. Ainoastaan kaakaovoi piti käydä ruohonjuuresta hakemassa. Hintaa kyllä oli mutta tulos on sata kertaa parempaa kuin normaali suklaa, ainakin minun makunystyröilleni. Lisäksi terveellisyys vielä päälle.

Raakasuklaa


125g kaakaovoita
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä
4tl siirappia
1.5dl raakaa kaakaojauhetta
5tl toco jauhetta
1tl lucumaa
1tl soijalesitiinijauhetta
0.5dl cashew pähkinöitä
0.5dl goji marjoja

Jauheet voi jättää pois tai vaihtaa mieluisiin, samoin pähkinät ja marjat. Itse menin sillä mitä kaapissa oli. Soijalesitiinin pitäisi toimia emulgaattorina ja massasta tulla tasainen, öljyjen ja siirappien sekoittuessa toisiinsa. Näin kävi, mutta koska en ole ilman kokeillut, en tiedä kuinka näkyvä ero oli? Tocoa laitoin taas sen ihanan maun vuoksi. Se kuulemma tuo maitosuklaamaisuutta raakasuklaisiin, en yhtään tiedä kuinka paljon tätä on tapana laittaa.

Raasta tai paloittele kaakaovoi pieneksi. Sulata vesihauteessa kaakaovoi ja kookosöljy nestemäiseksi. Lisää siirappi ja sekoittele. Kun kaakaovoi on sulaa, ota pois vesihauteesta.

Sekoita joukkoon jauheet ja varmista ettei jää paakkuja. Minulle ei kyllä yhtään tullut ja massasta tuli oikein tasainen aika helposti.

Surauta marjat ja pähkinät sauvasekoittimella pieneksi ja lisää joukkoon. Kaada muotteihin ja anna olla jääkaapissa muutaman tunnin verran.

Nauti :)

6

Paisettu tempeh


Viimeaikoina elämääni ei ole mahtunut lähes mitään muuta kuin työ. Olen ensimmäisessä työharjottelussani ja vaihtamassa varsinaista työpaikkaani. Aikani kuluu siis uuden opetteluun nukkumiseen. Ruokaa tehdään mutta se on yksinkertaisempaa kuin koskaan. Evääksi olen ottanut joka päivä tuorepuuroa, sillä se on helpoin pistää illalla likoon, väsyneenä ja inspiraation puutteessa. Se on kuitenkin lempparievääni, joten siitäkin on tulossa postaus. 

Tänään käväisin itäkeskuksen Ruohonjuuressa, sillä 35% alennusta poistomyynnin takia ei vaan voinut ohittaa. Pakasteet olivatkin vielä puoleen hintaan ja siellä oli monta pakettia luomu Tempehiä. Olen ihaillut tempeh reseptejä netistä, mutta en ole kertaakaan itse kokeillut. Tofun ja seitanin ystävänä, tempeh oli myös positiivinen kokemus. Maku ei ollut yhtään niin voimakas kuin olen kuullut vaan huomattavasti pähkinäisempi ja papumaisempi. Tämä sopisi loistavasti myös leivän väliin evääksi, mutta kaikki katosi yhdellä syömäkerralla. Evääksi pitänee tehdä taas tuorepuuroa...

Paistettu tempeh, ruusukaali-linssipedillä


1pkt tempehiä
+ 2rkl sweet chili kastiketta 

1 pkt ruusukaaleja
1 tlk punaisia linssejä
1 valkosipulin kynsi

3rkl sweet chili kastiketta
1rkl tomaattipyrettä
2tl soijakastiketta

1tl paprikajauhetta
1tl oreganoa
1tl basilikaa

Viipaloi ruusukaali ja kuullota hetki pannulla. Lisää vettä ja keitä noin 3min. Valuta vesi pois, lisää linssit, valkosipuli ja mausteet. Anna hautua noin 10min.

Söimme kahteen pekkaan 200g tempehiä. Viipaloi tempeh noin 0.5cm viipaleiksi, paista kuumassa öljyssä. Kun pinta on paistunut, levitä päälle chilikastike ja anna paistua vielä hetki. Tarjoile riisipedillä. 

Toinen tempeh on pakkasessa odottamssa, siitä valmistuu luultavasti herkulliset leivät lähipäivinä. Sainpa uuden inspiraation etsiä etnokaupoista hiukan edullisempaa tofua ja tempehiä. Maku on herkullinen mutta hinta on kallis. Vinkit edullisista vaihtoehdoista otetaan vastaan.

Kuten mainitsinkin, olen työharjoittelussa tällä hetkellä. 40h viikkotunnin lisäksi yritän joukkoon mahduttaa varsinaisen palkkatyöni, luentomateriaalien lukemisen, ruoanlaiton ja oman elämän... Viimeksi mainittu on jäänyt aika vähäiseksi ja kissatkin ovat levottomampia kuin vähään aikaan. Leikkiaikaa ei ole ollut yhtä paljon kuin ennen ja kiitos sen saan suuria huutoja kotona ollessani. Eilen kuulin Naoksen kahden ulko-oven lävitse tullessani kotiin. Ilmeistäkin päätellen, kissanomistajana olemisessa olisi parantamisen varaa.

Huomatkaa myös yläpalkissa oleva lukijatutkimus. Jos tänne eksyitte, toivon että löydätte aikaa vastata siihen. Vastanneilla on myös mahdollisuus voittaa lahjakortti.


4

Uusia kuulumisia!


Lokakuussa syntyy blogimaailmaan uusi jännittävä Inspiration-konsepti, johon blogini on kutsuttu mukaan!
Inspiration tarjoaa lukijoille ennennäkemättömän tavan seurata blogeja kuvavirran avulla, tietokoneelta ja mobiililaitteilta. Lukija saa sivuston kautta seurattavakseen 300 mukaan kutsuttua laadukasta blogia, jotka tarjoavat inspiraatiota ja ideoita muodin, kauneuden, ruoan, sisustuksen ja lifestylen maailmasta. Bloggaajalle Inspiration avaa tilaisuuden päästä esille Suomen johtavalla blogisivustolla ja löytää uusia lukijoita.
 Blogissani tulee tulee lähiaikoina näkymään TNS Gallupin toteuttama lukijatutkimus, jossa kartoitetaan blogin lukijoiden taustoja ja kiinnostuksen kohteita. Halutessasi voit osallistua tutkimuksen pop-up –kyselyyn, johon vastanneiden kesken arvotaan palkinnoksi 10 lahjakorttia.
Toivottavasti osallistutte!
0

Teeleipää ja humusta



Hiljaista on ollut vaikka reseptejä on jemmassa kuinka monia. On ollut sen verran muuta ajateltavaa, että en ole ehtinyt siirtää kuvia edes kamerasta tietokoneelle. Tänään aamupalaksi oli kuitenkin teeleipiä ja päälle tomaattihumusta. Helppo ja yksinkertainen ohje, mutta terveellinen ja täyttävä!

Teeleivät teen sillä samalla perusohjeella joka opetettiin ylä-asteen kotitaloustunnilla. Helppo muistaa ja toimii aina! Taikinaan voi heittää maun mukaan siemeniä, pähkinöitä ja raasteita.

Teeleivät, 3 kpl

2dl vehnäjauhoja
2dl kaurahiutaleita, käytin ruishiutaleita
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
2dl soijamaitoa
3rkl öljyä, käytin kookosöljyä

lisäksi joukkoon tuli kourallinen auringonkukansiemeniä, yksi raastettu porkkana ja mausteeksi rosmariinia, paprikaa ja grillimaustetta.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja painele kolmeksi noin 2cm paksuiseksi kiekoksi. Käytä apuan jauhoja tarvittaessa. Pistele haarukalla reikiä tasaisesti koko teeleipään ja paista 200 asteessa kunnes saavat hiukan väriä. Teeleivän pohjaa kurkkaamalla näkee nopeasti onko kypsää.


Tomaattihumus

1tkl kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
6 kirskikkatomattia
3rkl soijajogurttia, maustamatonta
2rkl oliiviöljyä
1tl paprikamaustetta
1tl chilimaustetta
1/3 sitruunan mehu

 Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella sekaisin. Tarkista maku ja lisää mausteita maun mukaan. Levitä teeleivän päälle paksu kerros ja tarjoile!

Naos on tietenkin edelleen mukana kaikessa mitä täällä tapahtuu. Vega sensijaan seuraa minua muuten vain ja erityisesti opiskeluhetkillä pitää päästä syliin, pöydälle kierimään, leikkimään yms. Kissat yleensä torkkuvatkin samassa huoneessa missä itse olemme, tai sitten huutavat tietenkin. Kovin puheliaita kun molemmat ovat. 
0
Back to Top