Paistetut marianne donitsit



Ostin ikioman dontisipannun citymarketista ja sitä piti tietenkin päästä heti testailemaan. Koska oli poikkeuksellisen hermoja raastava päivä, olin jo sekoittanut taikinan ennen kuin huomasinkaan. Taas leivoin ''vahingossa'' vaikka ei alunperin ollut edes tarkoitus.

Lisäksi menin kissojen kanssa viettämään iltaa Natalialle muutaman muun luokkakaverin kanssa. Oikestaan piti mennä turvaan mieheni jalkapallojoukkueen pojilta jotka pitivät jonkinäköistä kokousta olohuoneessamme.

Näihin tuli ihana donitsimainen koostumus, mehevä ja kostea. Koska kaikki pähkinät olivat loppu ja kaapissa oli vain mariannerouhetta, päätin käyttää sitä. Kuorrutteeksi tein suklaakuorrutteen josta tuli hyivn kaakaomainen. Oikeastaan aika kiva makena mariannerouheen kaverina. Tumman suklaakuorrutteen kaveriksi käyttäisin ehdottomasti kookoshiutaleita! Kuorrutteen  sekoitin oikeastaan vapalla kädellä enkä juuri mittaillut. Loppuksi koostumuksen voi kuitenkin säädellä tomusokerilla ja maidolla. Ohje ei ole omani mutta koska en jälleen muista mistä sen nappasin, en voi alkuperäistä lähdettä linkata. Ohje ei kuitenkaan ollut vegaaninen vaan sisälsi yhden munan. Korvasin tämän no-egg jauheella jota kaapista löytyi. Tilalla voi kuitenkin käyttää jotain muutakin.

Tähän käytin elintarvikevaakaani sillä ohjeessa mitat olivat grammoissa. Netistä kuitenkin löytyy taulukoita jonka avulla voi muuttaa mitat vaikka desilitroiksi.

Tällä ohjeella voisin ehdottomasti tehdä uudestaankin donitseja, korvaten mariannerouheen vaikka kookoshiutaleita tai hasselpähkinällä! Taikina on hyvin jämäkkää joten jos et omista donitsivuokaa, voit tehdä ne myös pursottamalla rinkuloita leivinpaperille, niin kuin tein tässä. Jos syöjiä on useampi ja varsinkin jos pursotat taikinan, ohje kannattaa tuplata. Tästä tulee pieni satsi, mutta pursottaessa taikinaa kuluu herkästi enemmän. Toisaalta näin myös donitseista tulee isompia, mutta ketä se haittaa!

Paistetut marianne donitsit


130g jauhoja
60g sokeria
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
0.5dl mariannerouhetta

10g margariinia
1tl no-egg
110g kaurakermaa
2tl vanilja aromia

Kuorrute


n.50g margariinia
pieni loraus kaurakermaa
muutama rivi tummaa suklaata
tomusokria
soijamaitoa

donitsien kasteluun n.50g rasvaa

mariannerouhetta koristeeksi

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja loput keskenään. Yhdistä seos, suosittelen käyttämään vatkainta sillä koostumus on aika paksua ja ainakin oma käsi väsyy herkästi.

Voitele donitsivuoka ja nosta lusikalla taikinaa reikiin, pyri tasaiseen lopputulokseen. Älä laita yhteen koloon liikaa taikinaa sillä muuten ne kohoavat reunan yli eivätkä jää pyöreiksi pinnalta. Minulla osa kohosi hiukan mutta toisaalta, se ei lopputulosta haitannut.

Paista n 8-10min 190 asteessa. Nämä jäävät melko vaaleiksi joten tarkista välillä koetikulla. 

Kuorrutetta varten laita kattila miedolle lämmölle ja lisää siihen kerma ja rasva. Sekoittele kunnes rasva on sulanut. Ota pois levyltä ja pilko suklaa joukkoon. Kun suklaa on sulaa, sekoita joukkoon pieni lorasu maitoa ja ala lisäämään tomusokeria kunnes koostumus on tarpeeksi paksua. Liian juoskeva valuu donitsien päältä pois.

Kun donitsit ovat tarpeeksi jäähtyneita, sulata 50g rasvaa. Kastele donitsit siinä nopeasti ja valuta ylimääräinen pois. Kasta donitsin pinta kuorrutukseen ja sitten mariannerouheeseen. Laita jääkaappiin ja odota kunnes kuorrute on kovettunutta. Tarjoile!

Vinkki: jos et omista donitsivuokaa ja pursottaminen ei innosta, kokeile tehdä nämä pieneen muffinssivuokaan!





1

Proteiinismoothie

Pitkän tauon jälkeen kävin ostamassa salikortin. Kävin kesällä ahkerasiti, mutta sen katkaisivat flunssakierteet ja työharjoittelun tuoma uupumus. Nyt olisi tarkoitus käydä muutaman kerran viikossa ylläpitämässä kuntoa ja tuomaan tyytyväisyyttä peilikuvaan. Tavoitteeni on kuitenkin melko helppo, että tuntuu hyvälle ja tekee jotain. Kaikessa laajudessaan ja yksinkertaisuudessaan.

Salilla käydessäni kiinnitän luonnollisesti enenmmän huomiota ruokavaliooni. En syö eri tavalla kuin muuten, mutta korvaan mielelläni pienet välipalat smoothieilla joihin on helppo ujuttaa lisäproteiinit. Pyrin kokkaamaan ruokaa jossa proteiinia on muutenkin aina mukana joten se puoli toteutuu hyvin. Lisäksi joudun oikeasti miettimään enemmän että mitä syön ja milloin. Mikä pidää nälän poissa? Kesällä varsinkin huomasin että energiankulutukseni kasvoi huimasti! Toisaalta silloin salikertojakin oli 3-5 kertaa viikossa. Nyt en ole ihan niin kunnianhimoinen mutta edellen teidän että tyhjällä vatsalla en jaksa ja on ihan turha yrittääkkin. Nauran ehdotuksille jossa suositellaan aamutreeni tyhjään mahaan ja en edes kuuntele vinkkejä ostaa miljoonaa eri jauhoja ja vedellä niitä optimaalisen tuloksen takaamiseksi. Minulta kuitenkin löytyy perus proteiinijauhe kaapista jota lisäilen milloin mihinkin. Muuhun en ole kokenut tarvetta, mutta tosiaan tavoitteenani ei olekkaan suuri ja hyvin erottuva lihas.

Proteiinipitoisen smoothien tykkään juoda joko aamupalaksi tai salin jälkeen. Tällainen valmistuu aina siitä mitä kaapissa on joten makuyhdistelmiä on monia. Joukossa on siis proteiinin lisäksi vähintään yhtä tärkeitä hiilihydraatteja ja rasvoja. Näitä ei kannata pelätä ja unohtaa. Lisäki, maku on tärkeää. En juo yhtään proteiinijuomaa jos se maistuu pahalle! Kannattaa siis lisäillä omia lemppariaineksia joukkoon jotta juomasta voi oikeasti nauttia.


Käyitn itse kaupan mantelimaitoa koska manteli ovat loppu. Jos kaipaat makeampaa lopputulosta niin taateleita lisäämällä saat kivasti makeutta. Tuloksen väri on kevyesti punertava, kermainen juoma.

2

Lemon Poppy Seed Scones

Tänään oli jälleen erittäin tuottoisat Anatomia & Fysiologia -treffit kahden luokkatoverini kanssa. Opiskeluhan sujuu näin hyvinkin mukavasti! Kahvia, teetä ja sitruunan makuisisia unikonsiemen sconsseja. Opiskelutehot olivat huipussaan kofeiinin ja sokeri voimin!

Nämä ovat rakenteeltaan hiukan murumaisempia kuin aikasemmin tekemäni sconssit ja sopivatkin vaikka teehen dipattavaksi. Sitruuna raikastaa ihanasti! Resepti löytyi täältä, ja pienin muutoksin kaikki ainekset löytyivätkin jääkaapista. Sitruuna piti kyllä marssia hakemaan kaupasta. Kuorrutteeksi tein tämän kuorrutteen joka on ehkä suosikkini kaikista tämäntyyppisistä vaihtoehdoista.

Sain työpaikaltani ihanat iittalan mini tarjoiluastiat, johon kuuluu kolme eri muotoista vuokaa! Kuvassa näkyy kaksi. Heti tietenkin otin käyttöön, tällaisia olen aina tarvinnut!

Lemon Poppy Seed Scones, 18kpl

3 cup jauhoja
1 cup sokeria
3 rkl unikon siemeniä
1rkl leivinjauhetta
1rkl sitruunan kuorta
1/2tl suolaa

1/2rkl + 2rkl margariinia
1/4 cup sitruunamehua
1/3 cup kookoskermaa

1rkl chia siemeniä + 2rkl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuutioitu kylmä margariini ja nypi taikinan joukkoon. Vatkaa joukkoon sitruunamehu ja siihen sekoitetut siemenet ja vesi. Lopuksi vatkaa vielä kookoskerma. Taikinan pitäisi olla murumaista mutta kuitenkin muotoiltavaa.

Painele taikina leivinpaperille neliöksi ja leikkaa ensin ruuduiksi ja sitten kolmioiksi. Levittele kolmiot pellille ja paista 190 asteessa noin 20min. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista. Ripottelin kuorrutetta vain pienen noron jokaisen päälle.

Suosittelen todellakin erityisesti raikkaiden makujen ystävälle. Sitruunan voi korvata myös esimerkiksi greipillä tai appelssiinilla.

Nämä ovat parhaita samana päivänä syötyinä! 

Kuvasta näkyykin että Naoskin iski maistamaan. Vein sen ilon häneltä tavan mukaan hyvin nopeasti ja söin aivan varmuuden vuoksi hänen maistaman sconesin itse. Etten vain tarjoile sitä kenellekkään vahingossa.



1

How to Combine Peanut Butter and Coffee?


Rakastan maapähkinävoita mutta rakastan myös kahvia. 
Kaksi päivää, kaksi ihmistä, yksi maapähinävoipurkki... lusikallinen riitti kuitenkin vielä tähän herkkuun mutta muuten taitaa olla maapähkinävoiannos tältä kuulta kuitattu.

Annoksesta riittää kahdelle, mutta join kaiken itse. Syysiltoja lämmittämään tämän voi tehdä ilman jäätä ja lämmittää myös käytettävän maidon. Päädyin tällä kertaa kuitenkin kylmään juomaan.

Peanut Butter Iced Coffee


1  täysi mukillinen kasvismaitoa
2 annosta espressoa tai vahvaa kahvia
1 rkl maapähkinävoita
1/3prk vatkattua soijavaahtoa
+ 2rkl tomusokeria
1/2tl vaniljasokeria
Ripaus kanelia
Jäitä

Mittaa ainekset blenderiin soijavaahtoa ja tomusokeria lukuunottamatta. Anna pyöriä hetki kunnes kaikki on tasaista. Tomusokeri on siis tarkoitettu soijavaahdon makeuttamiseen sekä antamaan rakennetta. 



Kaada lasiin ja nostele soijavaahto päälle. Mausta kanelilla ja nauti. 


0

Pumpkin cookies



Taas kurpitsaa! Ja kyllä muuten kannatti! Nämä keksit ovat pehmeitä, mehukkaita ja suussa sulavia! Lisäksi ne maistuvat joululle, syksylle ja pimeille illoille. Joulu on kohta tulossa ja kaupoissa alkaakin olla joululehtiä, koristeita ja lahjavinkkejä. Olen monien kokeilujen jälkeen vakuuttunut että kurpitsa sopii joulupöytään!

En pidä väkipakolla ostetuista lahjoista, joulukoristeista enkä kuusen neulasista. Minua ärsyttää useimmat joululaulut ja meteli joka joulun alla valtaa kauppakeskukset. En tykkää makeista laatikoista enkä syö kinkkua. En mene joulukirkkoon enkä laula joululauluja. Pienestä pitäen olen pelännyt joulupukkia ja kierrän moiset vieläkin mielummin kaukaa.  

En sentään ole kokonaan negatiivinen. 

Pidän perheestäni, takkatulesta ja rauhallisuudesta. Jouluna tuoksuu kanelille ja saa leipoa minkä jaksaa. Pidän lahjojen paketoimisesta ja askartelusta. Tykkään villasukista, glögistä ja riisipuurosta. Parasta joulussa on kuitenkin perheeni jonka kanssa saan sen viettää. 

Tykkään myös kovasti jouluteemaisista ruokalehdistä ja jouluteemaisesta ruoanlaitosta!

Näitä keksejä voi leipoa vaikka lahjaksi tai työpaikalle vietäväksi. Lupaan että ne katoavat hetkessä! Jälleen käytän suosimaani cup mittaa mutta muistutuksena että 1 cup on noin 2.4dl. Ohje ei ole omani mutta täytyy tunnustaa etten millään löydä alkuperäistä ohjetta...

Kurpitsakeksit


1cup pehmeää margariinia
1cup fariinisokeria
1 appelsiinin kuori
230g kurpitsasosetta

1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1/2tl suolaa
2tl vanlijasokeria
1rkl piparkakkumaustetta
1/2 cup mantelirouhetta
 2 cup vehnäjauhoja

1rkl pellavansiemenrouhetta + 3rkl appelsiinimehua
1rkl perunajauhoja

Vaahdota sokeri ja margariini keskenään. Lisää joukkoon appelsiinin raastettu kuori ja kurpitsasose. Yhdistä pellavansiemenrouhe ja appelsiinimehu ja sekoita ne margariiniseokseen. 

Sekoita kaikki loput ainekset keskenään ja yhdistä seokset. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Nosta nokare taikinaa pellille, jätä leviämisvarat. Paista noin 10min. Tarkista kypsyys pohjasta, pinta jää melko vaaleaksi. Anna jäähtyä kunnolla ja siirä vasta sitten tarjoiluastiaan.

Vinkki! Keksit eivät olev kovin juhlavan näköisiä mutta kuorrutus voisi tehdä ihmeitä. Näistä voisin myös tehdä ensi kerralla pienempiä ja kasata whoopie pie muotoon!
2

Makea chai latte soijavaahdolla!

Chai latte on hyvää, mutta en voi sietää kahviloiden versiota tästä. Kokonaan maitoon tehty makusiirappilatte joka ei ole teetä nähnytkään. Clipperiltä löytyy ihana chai latte, vihreä tee, josta on tullut ykkössuosikkin! Ei liian voimakas, ei liian makea ja vielä vihreää! Koko päivä on aherrettu, siivottu, opiskeltu ja puuhailtu. Ilta ansaitsee kyllä hiukan tuhdimman teen...

Ennakoin aikeeni ja nappasin kaupasta Air & Creamy soijavaahtoa mukaan. Mukaan ujutin jälleen sitä rakastamaani piparkakkumaustetta ja tummaa suklaata. Tulos oli ihana ja lämmittävä!

Chai Latte soijavaahdolla kahdelle


1 teekupillinen kasvismaitoa
1/3 prk air & creamy soijavaahtoa
2rkl tomusokeria
2 palaa tummaa suklaata
2 pussia clipperin green chai lattea
ripaus piparkakkumaustetta
ripaus kanelia

Vatkaa soijavaahto ja lisää tomusokeri joukkoon. Laita pakkaseen hetkeksi odottamaan käyttöä. Näin vaahdosta tulee mukavan jämäkkää.

Lämmitä mukillinen lempi kasvisjuomaasi. Vaniljan makuinen soijamaito toimisi varmasti parhaiten. Koska sitä ei ollut ja koska makeutta on muutenkin tarpeeksi, aivan tavallinen soijamaito sai kelvata. Kaada molemmat mukit puolilleen kuumaa soijamaitoa ja lisää toinen puolikas kiehuvaa vettä. Laita teepussit hautumaan ja odottele muutama minuutti. Kun vahvuus on sopiva, poista teepussit.

Mausta teet piparimausteella ja kanelilla. Raasta tumma suklaa valmiiksi, voit pudottaa muutaman ripauksen teen joukkoon antamaan makua. Lusikoi soijavaahto päälle ja ripottele suklaa koristeeksi.

Ihanan romanttinen juoma.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla
1

Pinterest

Kun johonkin hurahdan niin hurahdan pahasti ja heti.. Näin kävi kun kaverini esitteli minulle Pinterest sivuston. Ideana on siis koota kuvia joista itse pitää omiin kansioihinsa. Sitten seurailla muiden kuvia, saada ideoita ja inspiraatiota. Minutkin löytää siis täältä. Ideana oli alunperin napata kivat kampaukset talteen, jotta niitä ei unohda. Noh, asia vähän levisi ja kansioita syntyi useampia. Mukana on myös ''food!'' kansio johon on tarkoitus napata talteen kivoja ideotia, kauniita ruokakuvia ja vinkkejä tulevaan. Näin ne eivät ainakaan unohdu!
2

Paistetut kurpitsadonitsit


Eilen vietin luokkakaverini kanssa anatomia & fysiologia - treffejä johno sisältyi paljon opiskelua, hyvää ruokaa ja kissoja. Seurasta puhumattakaan, työskentely oli niin tulosrikasta että tämä toistetaan vielä kaksi kertaa ennen tenttiä! Kylään ei tietenkään voi mennä tyhjin käsin joten oi mikä ihana tekosyy leipoa syksyn makuisia pehmeitä ja meheviä kurpitsadonitseja!

Donitsit ovat aina hyviä mutta öljyssä paistaminen ei houkuta useammastakaan syystä. Ensinäkin, se ei ole kovin terveellistä, toiseksi, en osaa hoitaa hommaa kotiin polttamatta itseäni. Kolmanneksi vielä, jos onnistun olemaan polttamatta itseäni tai ketään muuta, sotken vähintään koko keittiöni öljyyn. Nämä ovat ensimmäiset paistetut donitsini ja kyllä kannatti!

Olen innostunut katsomaan youtubesta ruokaohjeita, sillä kun teen jotain uutta jossa haluan onnistua ensimmäisellä kertaa, on kiva nähdä miltä taikinan kuuluu näyttää missäkin vaiheessa. Tämän ohjeen löysin täätlä. Koska olen ahne ja pelkäsin että taikinaa ei tule tarpeeksi, tein tupla annoksen. Näin sain otettua neljä mukaan opiskelutreffeille, pakata neljä mukaan äidilleni ja jättää kotiinkin muutaman. Postaan tähän yksinkertaisen ohjeen omilla muutoksillani.

Paistetut kurpitsadonitsit


60g margariinia
1/2cup fariinisokeria

2 cup vehnäjauhoja
1/2tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1rkl piparkakkumaustetta
2tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
1tl no-egg jauhetta, tai muu korvataksesi kananmunan.

1/2 cup kurpitsasosetta
1/3  cup ja 1rkl kasvismaitoa

Kuorrutukseen

50g margariinia
kanelisokeria

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi kurpitsasose ja maito. Ylimääräinen ruokalusikallinen maitoa tulee no-egg jauheen takia. Voit varmastikkin jättää sen kokonaan pois tai korvata esim tofulla, pellavansiemenillä tai muulla valitsemallasi tavalla.

Taikina saa olla melko tahmaista, sillä sen on pysyttävä koossa pursotettaessa. Lusikoi taikina siis noin litran vetoiseen minigrip pussiin ja leikkaa pääty pois. Pursota renkaita leivinpaperille. Videossa renkaista tulee aika täydellisiä, mutta oma käteni ei ollut yhtä harjaantunut. Pursotin renkaan mutta vedessä kostutetuin sormin suurensin keskellä olevaa reikää hiukan. Näin se ei paistuessa kohonnut umpeen. Donitsit kohoavat mukavasti ja epätasaisuudet ja liitoskohta jäävät piiloon, ei siis huolta jos taikina ei ole heti täydellisen pyörä ja virheetön.

Paista huikan alle 200 asteessa noin 12min. Tarkista kypsyys donitsin pohjan väristä, sillä pinta jää aika vaaleaksi.

Anna hiukan jäähtyä. Sulata margariini kulhossa ja kaada toiseen kanelisokeri seos. Itse käytin valmista mutta voit myös tehdä tämän itse. Kastele donitsi sulassa margariinissa huolellisesti reunoja myöten ja valuta ylimääräinen pois. Pyörittele kanelisokerissa ja anna levätä ennnen tarjoilua.

Meillä nämä katosivat kyllä hetkessä joten säilyttämisestä minulla ei ole hajuakaan!

Vinkki! Saat muunneltua makua ja väriä jos korvaat osan kurpitsasta vaikka porkkana tai bataattisoseella! Molemmat toimivat makeutensa ansioista hyvin kurpitsan kaverina ja tuovat oranssia väriä joukkoon.





0

Kastike suppiloista ja ruusukaaleista


Miellän perunamuussiruoat lohturuoaksi. Jännä juttu sillä siihen ei ainakaan mitään tunnesidosta liity. Kotona ei lapsuudessa tehty sen useammin perunamuussia kuin muutakaan ruokaa, enkä ole perunan suurin fani muutenkaan. Perunamuussia taas tekee mieli, kun elämä potkii päähän, ulkona sataa vettä, on kylmä ja väsyttää aivan pirusti. Koska sieniä on pakkaset täynnä ja perheeni on vähän liiankin ahkera sienestämään, ei tarvinnut kahta kertaa miettiä mistä kastike tehdään. Ruusukaalit, suosikkini, sopivat joukkoon mukavasti ja toivat vihreää väriä piristämään.

Kastike suppiloista ja ruusukaaleista


1pkt ruusukaaleja
4 kourallista tuoreita suppiloita
1 suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/4 nippu basilikaa
1prk kaurakermaa

mausteeksi yksinkertaisuudessaan mustapippuria ja hiukan yrttiseosta

Viipaloi ruusukaalit ja sipuli ja sekoittele pannulla runsaan öljyn kera. Toisella pannulla päästä suppiloista ylimääräinen neste pois ja valuta suppilot vielä siivilän läpi. Yhdistä ruusukaali-sipuli seokseen, paista kunnes sipuli ja ruusukaalit ovat kypsiä. Silppua joukkoon basilika ja murskaa valkosipuli. Kaada joukkoon kaurakerma ja sekoittele vielä muutaman minuutin ajan. Mausta ja tarjoile.

Lisukkeeksi suosittelen juuri perunamuussia mutta tässä on myös hyvän pastakastikkeen aineksia.
0

Kurpitsa-mango smoothie

 Kurpitsan maku alkoi viehättämään ja houkutteli kokeilemaan tällaista syksyisen makuista pirtelöä. Itselläni on ainakin aika paljon koulustressiä, paljon tehtävää, luettavaa ja pino vain kasvaa. Hermoratojen opettelu sujuukin paremmin pirteän keltaisen smoothien äärellä. Lisäksi tämä on välipalana juuri stressivatsalle sopiva, ei turvota ei täytä liikaa mutta nälkä lähtee ja verensokeri pysyy kouluhommissa perässä.

Käytin tähän kurpitsaa joka jäi kurpitsapiirakan valmistuksesta. Eli siis uunissa kypsäksi valmistettua.

Kurpitsa-Mango smoothie

 1/2 kypsä mango
1dl pehmeäksi kypsytettyä kurpitsaa
1/2 banaani
10 mantelia
1rkl ruisleseitä
soijamaitoa tai vettä kunnes koostumus on sopiva. Itse pidän oikein paksusta!

Mausteeksi ripaus piparkakkumaustetta. Tätä voi laittaa ihan kaikkialle!

Soseuta  kaikki blenderissä ja tarjoile! Omat annokseni ovat aina reiluhkoja sillä juon mielummin vähän enenmmän kuin tuon yhden lasillisen. Maku oli aivan ihana, jos et ole varma kurpitsasta, kokeile aloittaa puolella desillä.

Kissatkin lähettävät syysterveisensä. Tällä hetkellä kovasti pyydystetään kärpästä katosta, mutta ehditään myös köllötellä, huutaa ja tapella niin kuin kissanelämään kuuluu.



2

Pumpkin pie

Kurpitsat ovat jälleen jaossa ja päätin tänävuonna panostaa makeisiin leivonnaisiin! Ensimmäisenä vuorossa onkin vegaaninen kurpitsapiiras. En ole koskaan tehnyt saatika maistanut tällaista mutta nyt ennakkoluuloni ovat tiessään. Tässä on ainesta jopa joulupöytään. Me tuhosimme tämän käpertyneenä sohvalle ja katsomalla teho-osastoa. Syysflunssat unohtuivat pidemmäksikin aikaa. Parasta on mausteiden yhdistelmä ja terveellisyys. Tämä ei todellakaan ole se lihottavin jälkiruoka vaan voi mussuttaa hyvällä omatunnolla. Jos tuntuu liian terveelliseltä, suosittelen nauttimaan tämän kanssa isot kasat soijakermavaahtoa ja kaakaota!


Kuvakin paljastaa etten malttanut odottaa jäähtymistä kunnolla ennen kuin leikkasin palan. Siksi kärki on vähän lässähtänyt. Koostumus on siis hyvin pehmeä, mutta vetäytyy jäähtyessään. Odottaminen siis kannattaa. Itselleni epäselvä asia selvisi myös leivonnan yhteydessä. Tämä on siis makea piirakka ja jälkiruoka! Tästä tehdään varmasi variaatioita, mutta minun versioni on makea. Kauppojen jenkkihyllyssä on myynnissä valmiiksi soseutettua kurpitsaa, mutta tämäpä tyttö valmisti soseensa itse tuoreesta kurpitsasta. En tiedä miltä valmis sose maistuu mutta jos ei muussa niin hinnassa tuli voitto.

Kurpitsapiirakka


1 annos valitsemaasi pohjaa, käytin valmista sillä olin unohtanut sen sulamaan kauppareissulta
Tuoretta kurpitsaa, suuria lohkoja tai valmista sosetta 400ml
2 porkkanaa
3/4 pkt silken tofua
2rkl oliiviöljyä
1rkl perunajauhoja
2dl fariinisokeria

1.5tl kanelia
1/4tl inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
2tl vaniljasokeria
1tl piparkakkumaustetta hetken mielijohteesta

tomusokeria tarjoiluun

Lohko kurpitsa  ja aseta se kuorineen kannelliseen uunivuokaan. Pilko myös porkkana joukkoon. Anna olla 175 asteessa noin 60min. Itse saatoin pitää vielä hiukan pidempään sillä palani olivat todella isoja. En punninnut palojani mutta ladoin haudutuskattilan täyteen. Kurpitsaa jäi hiukan yli, sen voi soseuttaa ja pakastaa.

Tällä aikaa voit tehdä vaikka pohjan valmiiksi jos päätät käyttää itsetehtyä. Myös tofun voisi laittaa valumaan joko tiheään siivilään tai suodatinpussiin.

Kun kurpitsa on valmis, kuori haarukan avulla kuoret pois. Valmistuksen idea on muuten hyvin yksinkertainen. Soseuta ensin porkkanat ja lisää kurpitsaa kunnes sinulla on noin 400-500ml valmista sosetta. Lisää kaikki muut ainekset ja anna pyöriä tehosekoittimessa kunnes massa on tasaista.

Painele pohja vuokaan ja kaada täyte päälle. Paista 175 asteessa noin tunnin verran. Laitoin pohjaa niin paksun kerroksen että paistamista olisi voinut jatkaa vielä 10min. Tämä riippuu paljon uunista ja sinä tunnetkin omasi parhaiten.


Anna jäähtyä ja tarjoile tomusokerin kera!
3

What inspires me?





Kuten moni muukin ihana bloggaaja, minä innostuin mukaan indiedays inspiration palveluun. Olen siis tästä lähtien Kissoja & Kasvisruokaa, mutta myös Inspiration bloggaaja. Kuinka jännittävältä tuo kuullostaa! Olen äärimmäisen iloinen että minut kutsuttiin mukaan ja että tekstini arvioitiin inspiroiviksi ja hyväksi luettavaksi. Lisäksi olen super innostunut että pääsen itsekin tutustumaan uusiin blogeihin ja saamaan ideoita nimenomaan muilta suomalaisilta bloginpitäjiltä. Mukana on noin 300 blogia eri kategorioissa. Minä kuulun tietenkin ruoka ja lifestyle porukkaan! Ruon lisäksi kissoille kun ei järjestetty omaa kategoriaa...

Lokakuun aikana indidays on uudistunut ja syntyi portaali josta voi helposti napata itseään kiinnostavat jutut ja uusimmat päivitykset. Itse olen lukenut mukana olevien ruokabloggaajien päivityksiä lähes päivittäin.

Mukana olevat bloggaajat on valittu sisällön ja kuvien perustella, joten luvassa on mielenkiintoista luettavaa ja kaunista katseltavaa kaikissa kategorioissa.

Sivusto julkaistetaan pian ja tässä onkin mahdollisuus päästä VIP lukijana tutustumaan siihen!
TÄSTÄ pääset sivustolle jonka kautta voit ilmoittautua mukaan lukemaan insipiration sivustoa ensimmäisten joukossa!
 
0

Banaanikakku

Käsiala t. Liisa 5v
Hiljattain oli viimeinen päiväni ihka ensimmäisessä työharjoittelupaikassani! Kuukausi meni vilahtaen ohi ja pääsin tekemään kaikenlaista sekä oppimaan vaikka mitä! Kyllä käytäntö voittaa koulun laboraatiotunneilla käydyt harjoitukset. Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä että koulukaveria on kivempi piikitellä!

Kiitokseksi päätin leipoa kakun ja koska kauppaan en jaksanut mennä, kakku piti synytyä kaapissa olevista aineksista. Mikäs sen parempi kuin mehukas banaanikakku! Kakusta tuli kostea ja pehmeä. Pyritn tarkoituksella tekemään jotain sellaista jota kaikki harjoittelupaikkani asukkaat voisivat syödä nielemisvaikeuksista huolimatta. Tässä onnistuin ja sainkin kovasti kehuja kakun maukkaudesta!

Koska kauppaan en lähtenyt jouduin hiukan pelaamaan aineksilla. Kookosöljyllä korvasin puuttuvan margariinin, kookosjauhoilla vehnäjauhot ja fariinisokerilla normaalin sokerin. Onni onnettomuudessa sillä maku tuntui vain paranevan aikaisempiin kokkailuihin verrattuna! Tämä kakku kannattaa pisää korvan taakse joulupöytää ajatellen.

Töihin en tietenkaan kameraa raahannut joten kännykkäkuvani saavat kelvata.

Banaanikakku


3dl vehnäjauhoja
1.5dl kookosjauhoja koska vehnäjauhot loppuivat
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

0.25dl mantelijauhetta
1dl kookoshiutaleita


1dl sokeria
1dl fariinisokeria

1 suuri kypsä banaani
1dl soijajogurttia
2.5dl mantelimaitoa
1 dl margariinisulaa
0.25dl kookosöljyä

1/4tl inkivääriä
1tl kardemummaa
1.5tl kanelia
ripaus muskottipähkinää

Sekoita kuivat ainekset sokereita lukuunottamatta keskenään. Sekoita myös kookos ja manteli, sekä mausteet. Sulata margariini ja vatkaa sokerit ja rasvan keskenään. Soseuta banaani tasaiseksi ja vatkaa soijajogurtin kanssa margariiniseokseen. Sekoita joukkoon mantelimaito ja yhdistä seos kuiviin aineksiin käännellen. Lisää tarvittaessa mantelimaitoa. Taikina saa olla paksuhkoa.


Voitele öljyllä kakkuvuoka ja kaada taikina tasaisesti. Tasoita pintaa hiukan ja paista 40-45min 175 asteessa. Odota kunnes kakku on kokonaan jäähtynyt ja kumoa tarjoiluastialle. Ripottele päälle tomusokeria ja tarjoile. Suosittelen leipomaan kakun päivää aikaisemmin ja kumoamaan vasta seuraavana päivänä vuoasta.

Ihanaa kun voi käyttää syksyn mausteita! Nyt onkin taas kanelikahvien aika!

0

Paprika-Cashew kastike


Teimme pitkästä aikaa hirssiä lisukkeeksi, ja pitääkin jälleen muistaa käyttää sitä useammin. Erityisen ihana koostumus esimerkiksi vihannesten täyttämistä varten. Kaupassa oli paprikoita alle euron kilohintaan ja niitä tulikin santsattua hiukan enemmän. Paahdetuista paprikoista tuli ihanan kermainen kastike lisukkeeksi, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Cashew pähkinäthän ovat ihanan rasvaisia ja niistä saakin tehtyä vaikka kermaa. Tilalle voi tietenkin käyttää muitakin pähkinöitä. Macademiat tai pinjansiemenet sopivat varmasti heti toiseksi parhaiten.

Paprika-Cashew kastike


2 paprikaa
1dl cashew pähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1tl valkoviinietikkaa
oliiviöljyä

Laita pähkinät likoamaan veteen niin että ehtivät olla 10-15min vedessä. Kaada vettä niin paljon että pähkinät juuri ja juuri peittyvät.

Pilko paprikat ja laita uuniin, ylimmälle tasolle kuoripinta ylöspäin. Paista 200 asteessa kunnes niihin alkaa ilmestyä mustia pisteitä. Laita paprikat hetkeksi kelmuun tai folioon odottamaan, näin kuori on helpompi poistaa. Tässä kohdassa täytyy tunnustaa että olen tosinaan hypännyt tämän kuorimisvaiheen ylitse ja surauttanut paprikat kuorineen. Ne kannattaa kuitenkn käyttää uunissa paremman maun takia.

Kaada paprikat ja muut ainekset tehosekoittimeen ja sekoita aivan tasaiseksi. Lisää vettä vähän kerrallaan kunnes saat haluamasi koostumuksen. Itse pidin hiukan paksummasta ja kermaisemmasta lopputuloksesta ja lisäsin vettä vain muutaman ruokalusikallisen. Kaadoin pähkinät veden kera sekoittimeen joka teki massasta hiukan juoksevampaa.

Vinkki! Makua saat muuntelemalla tuoreilla yrteillä. Esimerkiksi minttu voisi sopia kastikkeeseen. Veden sijaan voit kaataa joukkoon valkoviiniä niin tulos on hiukan fiinimpi.
1

Blondies!



Browniesit on tehny, nyt on blondien vuoro. Vaaleita, tiiviitä, kosteita ja runsaasti sattumia. Ripottelin joukkoon hiukan kardemummaa joka sopi joukkoon loistavasti. Näihin voisi sopi jokin hyvä kuorrute. Koska tein nämä mukaan metsään sieniretkelle, kuorrutteet jäivät tällä kertaa. Ennakkoluuloni luuli että blondiet ovat tylsiä kakkupohjamaisia, mutta olin todellakin väärässä. Nämä olivat jopa parempia kuin yhdetkään leipomani suklaaruudut! Maut eroittuivat aivan omalla tavallaan joukosta ja suklaasattumat maistuivat ihanalle. Rakenteesta tuli myös ehdottomasti yksi suosikkejani. Ei liian kakkumainen, vaan tiheä ja kostea juuri niinkuin tällaisen odotankin olevan.

Tässä käytin baileys likööriä joka ei siis ole vegaaninen. Vaikka en enää kyseistä tuotetta itse osta, olemassa olevat aijon kuitenkin käyttää pois. Tämän voi korvata suosikkijuomallasi!

Arvatkaa vaan kuinka hyvältä nämä maistuivat metsässä kuuman kahvin kanssa!

Jälleen tapani mukaan käytin cup mittaa, joka on pyöreästi 2.4dl. Ohjeesta tuli sopivasti taikinaa jonka paistoin lasagnevuossa. Brownie-vuoka olisikin ostoslistalla, tai ehkä jopa toivelistalla joulupukille!

Blondies


3 cup vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
200g margariinia
100g kookosöljyä
1 cup sokeria
1/2 cup palmusokeia
2rkl pellavasiemenrouhetta
2tl vanilja-aromia
4rkl baileys likööriä
1/2 cup soijamaitoa
1 1/2 cup sattumia

Käytin sattumina rouhittuja manteleita, rouhittua suklaata ja uunissa paahdettuja kookoshiutaleita, suurin piirtein saman verran kaikkia.

Sekoita kuivat ainekset keskenään pellavasiemenrouhetta lukuunottamatta. Sulata margariini ja sekoita joukkoon kookosölyj. Vatkaa sokeri, rasvat ja pellavasiemenrouhe sekaisin. Lisää maito ja likööri sekä vanilja-aromi. Yhdistä jauhot ja rasvaseos. Lisää maitoa vähän kerrallaan. Koostumus saa olla tahmea mutta jämäkkä. Jos koostumus on liian murumainen ja muotoiltava, lisää hiukan maitoa vielä.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina. Tasoita pinta nuolijalla ja paista keskitasolla 175 asteessa noin 30min. Ota uunista kun pinta on vaalean ruskea. Tarkista ettet ylipaista. Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.

Säilytä ilmatiiviissä rasiassa, jääkaapissa.
0
Back to Top