Avocadopasta



Avocadopastasta tuntui olevan hetki sitten joka paikassa puhe ja kohu. Uteliaana mietin että mistä tässä oikein on kyse kunnes tajusin että puhe on siis ihan normaalista pastasta, jossa on avocadoa, llimeä ja jotain muuta vihreää mausteena. Hyvältähän tämä kuulostaa, mutta ravintoarvoiltaan aika köyhää. Olen aika nirso ruoan suhteen jossa ei ole yhtään proteiinia.Miehen toiveesta pastaa kuitenkin valmistettiin. Tähän olisi esimerkiksi vihreät linssit sopinut, mutta koska niitä ei juuri sillä hetkellä ollut kaapissa, sai pasta valmistua ilman.

Lopputulos oli herkkullinen, mutta kaipasin edelleen joukkoon kunnon tofukimpaletta tai papuja. En mitään ohjetta seurannut joten tässä oma versioni siitä mitä olen kuullut ja mitä kaapissa oli.

Avocadopasta


Nippu täysjyväspagettia tai -tagliatellea.
1 kypsä avocado
1/2 lime
kourallinen pinaatinlehtiä ja rucolaa
1/2 kesäkurpitsa
2rkl vegaanista pestoa, käytin punaista
1 valkosipulin kynsi

Keitä pasta kypsäksi. Sillä aikaa kun pasta kiehuu, viipaloi kuorimaveitsellä kesäkurpitsasta suikaleita ja paista niitä pannulla öliiviöljyssä. Sekoita murskattu valkosipuli peston joukkoon ja sekoita pestoseos valmiiseen pastaan. Lisää joukkoon kesäkurpitsa ja pinaatti sekä rucola. Purista päälle limen mehu ja sekoita vielä.

Mausta valkopippuilla ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa.

Viipaloi avocado pastan päälle tai pilko pienemmäksi ja sekoita joukkoon. Tarjoile!

1

Blinit



Joulusta jäi yli Ikeasta ostettua vegaanista kaviaaria, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä blinien leivontaan. Ostin tattarijauhoa ja mietin mielessäni mies tulee kotiin kuudelta, kyllä mä puolessa tunnissa yhdet letut pyöräytän. Sitten tajusin... kun niihin kerran tule hiivaa, niiden pitää myös kohota. Mutta kuinka kauan? Ohjeita löytyi muutamasta tunnista muutamaan päivään!? Päätin että meillä ei kohoteta paria päivää kun meillä halutaan blinejä juuri tänään! Joten omani kohosivat hiukan yli 2h. Se riitti hyvin, mutta lopputulos ei ollut kovin paksu. Ensi kerralla annan kohota rauhassa vaikka sen 4h, onhan toinen vegemätipurkki vielä käyttämättä.

Maku ei missään nimessä kärsinyt ja tulos oli omasta mielestäni herkullinen! Tattarijauhojen maku oli mieleen ja tätä tulen käyttämään jatkossa myös muussa ruoanlaitossa. Jonkinlainen rieska voisi olla seuraavaksi vuorossa.

En ole koskaan maistanu oikeaa kaviaaria joten en tiedä kuinka lähellä tämä ikean versio on sitä. Se ei maistu levälle, mistä se on valmistettu. Harmi sillä levä on hyvää! Se maistuu oikeastaan vain suolaiselle.

Käytin Kasviskeittiössä ja Chocochilin ohjetta pohjana. Toisin sanoen lisäsin hetken mielijohteesta vielä soijajogurttia kuten Chocochilin ohejeessa.

Blinit


2dl tattarijauhoja
0.5pss kuivahiivaa
1tl sokeria
2.5dl soijamaitoa
1dl soijajogurttia
1rkl oliiviöljyä

1dl olutta
0.5tl suolaa
öljyä paistamiseen

Sekoita jauho, kuivahiiva ja sokeri keskenään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen oliiviöljy. Sekoita lämmin maito jauhoseokseen huolellisesti, lisää vielä soijajogurtti ja anna kohota vedottomassa paikassa 2-4h.

Sekoita kohonneeseen taikinaan olut ja suola. 

Paista keskilämmöllä ja tarjoile.

Lisukkeena oli vegaanista mätiä, tofutin soijapohjaista sour cremeä, suolakurkkuja, sipulia ja Taifun merkkistä savutofua. 

Ensi kerralla tavoitteena paksumpi ja mehevämpi koostumus!
1

Kissoille pureskeltavaa

Olen näköjään saanut pari uutta lukijaa jälleen. Tervetuloa teille ja toivottavasti viihdytte. En ole koskaan kirjoittanut ns muita varten mutta on todella mukava huomata että joku saa resepteistäni jotain irti. Toisaalta, kyllähän itsekin lainailen ideoita ja vinkkejä muilta hyvinki paljon.

Joulu meni hyvin ja paketeistä paljastui vaikka mitä ihanaa keittiön puolelle! Niitä esittelen hiukan tarkemmin myöhemmin. Lisäksi sain äidiltä ylimääräisenä lahjana ruoanlaittoon lämpötilamittarin. Nyt alkaa toffeen keittelyt ja suklaan temperointi!

Tänään kävimme heti aamusta Murren Murkinassa santsaamassa hiukan kissanruokaa. Melkein 6kg lihaa lähti mukaan. Ostimme myös kissoille kaluttavaksi hiukan ''luita''. 2 jäniksenkorvaa ja yksi sian ruokatorvi. Naos lähti heti juoksemaan koko pussin kanssa kovasti muristen ja metelöiden. Ruokatorvi osoittautui napakympiksi. Tarpeeksi iso että sitä ei voi hotkaista ja kanniskella ympäriinsä. Toisaalta, Naos meinasi syödä koko metrijärkäleen kerralla joten rajoitamme hiukan tätä antamalla sen kaluttavaksi vain vähäksi aikaa kerrallaan. En tiedä olisiko siitä mitään haittaa tuolle teräsvatsalle mutta en usko että on kovin terveellistä vetäistä kokonaan suurta kuivattua pötkylää?


Vega on aikaisemmin ollut suuri jäniksenkorvien ystävä ja varsinkin öisin pureskellut touhukkaana näitä. Naos kuitenkin syö koko korvan yhteen putkeen, joten Vega pääsee pureskelemaan näitä Naoksen keskittyessä ruokatorveensa. Vegakin maisteli tätä torvea hiukan mutta tyttö ei tykkää oikeastaan purra mitään... korviakin hän enemmänkin jyrsii ja nuolee. Lopputulos on lähes aina  se että Naos syö kaiken ja Vega ihmettelee sivusta...


7

Brownie bites



Olen leiponut useamman päivän ahkerasti. Olen yltäpäältä suklaassa ja taikinassa lähes jatkuvasti. 
Huomenna on joulu ja halusin kokeilla jotain uutta. Kakkuja ja makeaa on vaikka mitä ja päädyinkin yhden suupalan kokoisiin brownie paloihin. Näin ei tarvitse syödä koko suurta palaa, vaan voi nautiskella pienen palan kerrallaan. 

Näistä tuli herkullisia! Ihanan tumman suklaan makuisia, kosteita ja tiiviitä. Marsipaania olisi voinut olla paksumpikin kerros!

Sain idean Love and Olive oil blogista. Idean toteutin käytännössä samalla tavalla, leikkasin vain pienempiä paloja. Kananmunan korvasin silken tofulla.

Brownie bites

Brownie pohja

2/3 cup jauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1/2tl suolaa
150g tummaa suklaata
115g margariinia
1/2 cup fariinisokeria
1/2 cup norm. sokeria
1/2 cup silken tofua
1/2tl vanilja-aromia
1/2tl manteliaromia
1/4cup cashew pähkinöitä

Marsipaanikerros

1dl maapähkinävoita
120g mantelimassaa
1/3cup tomusokeria
2rkl amarettoa

Kuorrute

2rkl margariinia
100g tummaa suklaata

Brownie pohjaa varten sulata margariini, siirrä pois levyltä ja pilko suklaa joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sula ja lisää sokerit. Sekoittele kunnes seos on jäähtynyt. Sekoita jauhoihin kaakaojauhe ja suola. Vatkaa tofua kunnes se on täysin tasaista. Lisää aromit joukkoon ja sekoita vielä hetken. Pilko cashew pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä neliön malliseen brownie vuokaan, noin 20 x 20cm. Jos sinulla ei ole brownie vuokaa, myös pyöreä irtopohjavuoka toimii. Paista 175 asteessa noin 20min.

Anna pohjan jäähtyä kokonaan. Muotoile mantelimassaan tomusokeri. Kaulitse pohjan muotoiseksi ja kokoiseksi. Levitä pohjan päälle maapähkinävoi ja nosta marsipaanilevy päälle.  Painele kevyesti pohjaan kiinni .Sivele amaretto tasaisesti marsipaanin päälle. Sulata margariini ja nosta pois levyltä. Pilko tumma suklaa joukkoon ja sekoittele kunnes massa on sulaa. Kaada marsipaanikerroksen päälle ja levitä kevyesti. Anna jäähtyä noin tunnin jääkaapissa ja leikkaa mielisiksi paloiksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Nam!

0

Pähkinäpihvit

Nappasimme Punnitse & Säästä kaupasta mukaan vegetarian peanut roll paketin. Teki mieli kokeilla jotain uutta. Kuvittelin että kyseessä on joku vedessä lilluva tofun tai seitanin kaltainen kimpale joka maistuu hitusen pähkinälle. Olen ennakkoluuloinen sillä jopa hyvää tempehiä on vaikea löytää hiukan isommassa paketissa. Hinta on kova ja nesteessä killuu vain muutama onneton siivu. Itäkeskuksen ruohonjuuren lopuunmyynnistä nappasin pakastetempehin jossa mielestäni oli tavaraa hiukan enemmän. Vastaavaa pakettia en ole tämän jälkeen onnistunut löytämään.

Kuitenkin, tämä kyseessä oleva tuote on siis GranoVita merkkinen. Tämä massa on tehty kokonaan pähkinöistä eikä sisällä mitään muuta kuin suolaa ja vettä tämän lisäksi. Kyseessä on tölkki josta on avattava molemmat päät. Tämän jälkeen pähkinämassa on työnnettävä tölkistä ulos. Tämä taisikin olla haastavin osa kokkauksessa mutta kun irrottelin reunat veitsellä, rulla liukui ulos ihan mukavasti. Koostumus oli melko tofumainen. Kiinteä ja sileä, helppo viipaloida kiekkoihin. Tein ohuita tällä kertaa, ensi kerralla haen varmaankin pihvimäisempää eli hiukan paksumaa rakennetta.

Viipaleet voisi seuraavalla kerralla marinoida sillä ne olivat itsessään todella miedon makuisia. Sivelin pinnalle soijakastike-oliiviöljy-maapähkinävoi seosta ennen pannulla ruskistamista.

 Tykkäsin kovasti ja on oikein monikäyttöinen tuote. Maku oli mieto mutta kiva että saa itse muokkailla lisukkeiden mukaan. Tätä ostan toisenkin purkin ja varmasti kokeilen innokkaammin myös valmistajan muita tuotteita.

Naos on edelleen oma sekopäinen itsensä.
Vega on huomannut että jaksaa hypätä hattuhyllylle ja on hyvin mielissään tästä.
1

Porkkanasiemenleipä

Kirjoitin jokunen aika sitten että sain ruohonjuurelta raakasuklaapaketin. Samassa pussukassa oli myös auringonkukansiemeniä. Ehdin vasta nyt paneutua tarkemmin asiaan vaikka kyllähän sitä siemeniä on ripoteltu vaikka mihin ruokaan, syöty jopa sellaisenaan.

Mielestäni auringonkukansiemenet ovat herkullisen makuisia! Voisin syödä niitä aivan sellaisenaan. Ripottelenkin niitä jogurtin, aamupuuron, smoothien ja vaikkapa myslin sekaan. Kokeile sekoittaa siemeniin tilkka öljyä, soijakastiketta ja lempi mausteitasi ja paahtaa uunissa kunnes väri on kauniin kultainen. Näin ne ovat parhaita esimerkiksi salaattiin tuomaan makua, tai sellaisenaan naposteltaviksi.

Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti hyvää rasvaa. Lisäksi niissä on kaliumia, sinkkiä, seleeniä ja muita mineraaleja, proteiinia sekä B- ja E-vitamiineja (lähde)

 Tyypillisin käyttö siemenille on niiden lisääminen leipiin ja sämpylöihin, minun kohdallani siis.

Löysinkin hyvä terveys lehdestä porkkanasämpyläohjeen, jota päätin hiukan soveltaa. Syntyi kolme keskikokoista leipää joista yksi syötiin heti ja kaksi meni pakkaseen odottelemaan. 

Porkkanasiemenleipä

3kpl

400g porkkanaa
1pss kuivahiivaa
1.5tl suolaa
2rkl siirappia
12dl sämpyläjauhoja
1dl oliiviöljyä
5dl vettä
1dl auringonkukansiemeniä
1rkl kuminan siemeniä
1tl kurkumaa väriksi

Keitä porkkanat ja soseuta soseeksi. Säästä ketinvesi ja lisää tarvittaessa vettä niin että sitä on yhteensä 5dl.
Sekoita jauhoihin hiiva, siemenet ja suola sekä kurkuma. Odota kunnes vesi on kädenlämpöistä, lisää siirappi ja sekoita jauhoihin.  Vaivaa taikinaa muutaman minuutin  Jauhoja kannattaa lisätä vähitellen sillä taikina saa jäädä löysähköksi. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki. Anna kohota liinan alla noin tunnin.

Muotoile taikinasta kolme pitkänomaista leipää. Itse nostin leivän silikoniseen leipävuokaan jotta muoto pysyi  nättinä. Paista 200 asteessa 40-45min.
0

Elävien kirjoissa


Kyllä kirjoitan edelleen blogiani ja innostus ei ole hiipunut. Sain kyselyä että missä viivyn, joten marssin tänne selittelemään. Olen edelleen työharjoittelussani, kaksi päivää jäljellä. Vaikka kokemus on ollut todella antoisa, en malta odottaa sitä pientä lomaa joka minulla alkaa. Tietenkin olen töissä sinä aikana mutta en joka päivä! ei ole töissä joka päivä = loma? Sairastuin heti viimeisellä harkkaviikollani ja yritän rämpiä tämän kunniakkaasti loppuun. Olen melko voimissani mutta hallitsevana oireena on lähinnä kipeä iho! Niin kipeä että välttelen itseni koskettamista tai vaikkapa vahingossa jalkojen ristimistä...

Huomenna alkaa kuitenkin kakkujen sarjatuotanto joulua varten joten postauksia on tulossa. Ikävä juttu on se että koska kakut eivät tule itselleni, päätin kunnioittaa hyväksi todettuja ohjeita viimevuodelta ja pysytellä niissä pienin muutoksin. Lisäksi on valmistumassa ainakin uusi kokeilu, seitania eri muodoissa ja jouluruokia näin muuten vaan. Koska laatikot ovat pahoja, syön tänäkin jouluna seitania, ruusukaalia, salaatteja ja sokeria kaikissa muodoissa.  Onneksi kaikki joululahjat on ostettu jo marraskuussa, joten niistä ei tarvitse stressailla.

Kissat saavat edeleen liian vähän huomiota ja koen huonoa omatuntoa tästä kovasti! Nyt otankin tavaksi uudelleen leikkiä kattien kanssa joka ilta ennen nukkumaanmenoa vähintään 15-30min. Toisinsanoen juostaan ja riehutaan niin että vähän väsähtää. Kissat ovat iloisia ja väsyneitä. Toisinsanoen eivät riehu heti alkuyöstä niin paljon ja saavat samalla laatuaikaa. Julmaa tällainen väsyttämistekniikka mutta kaikki voittavat.

0

Gingerbread cupcakes

Tein nämä Chocohilin ohjeen mukaan jo toiseen kertaan. Ensimmäinen kokeilu oli viime joulun puolella. Omenahilloa minulla ei ollut joten laitoin hiukan vaniljajogurttia joukkoon. Lisäksi mantelijauhe oli loppu. Tilalle laitoin kookosjauhoja, tosin hiukan vähemmän kuin mantelijauhetta olisi tullut. Soijamaidosta puolet korvasin kookosmaidolla sillä avattu purkki piti tuhota.

Vietin kahden kaverini kanssa pikkujouluja, herkkujen, viinin ja hyvän salaatin kera. Vaikka ruoka oli hyvää, seura oli sitäkin parempaa!

Nämä ovat alkuperäisesti nimellä jouluiset pikkukakkuset. Parasta on että ne maistuvat ihan pipareille! Nimeksi siis gingerbread cupcakes. Koostumus oli vielä parin päivän päästä mukavan kostea ja mehevä.

Pursotuksien kanssa oli jälleen tappelua, kun pursotuspussi joko on hukassa, menee rikki tai oikeaa päätyä ei löydy. Haaveissa onkin kunnon silikonisten tai muuten vaan pestävien pursotuspussien hankkiminen. Kunnon lukoilla ja päädyillä varustettuna tietenkin.

Gingerbread cupcakes

2.5dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
0.25dl kookosjauhoja
1rkl piparkakkumaustetta
ripaus kardemummaa
1.5tl leivnijauhetta
1tl vaniljasokeria
4rkl vaniljajogurttia
1dl soijamaitoa
1dl kookosmaitoa
0.25dl öljyä

Kuorrute

1/2 prk Alpro soyan air and creamy vaahtoa
2dl tomusokeria
1prk soijavaniljavanukasta
1dl vaniljakastikeaineksia

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja loput keskenään. Kääntele sekoset sekaisin ja nostele taikina vuokiin. Jätä hiukan kohoamisvaraa, liian suureksi kohonneita on vaikea koristella.
Paista 18-20min 175 asteessa.

Kuorrutetta varten vatkaa ensin soijavaahto kunnolla. Lisää tomusokeri ja vatkaa vielä puolen minuutin verran. Lisää vanijas ja vaniljakastikejauhe ja jatka vatkaamista. Tarpeen mukaan voit lisäillä vaniljakastikejauhetta kunnes koostumus on mieluinen.


Koristele ja tarjoile!
0

Nopea arkiruoka

Kuten edellisessä postauksessa sanoin, ajatukseni ja päiväni kuluvat erimuotoisissa töissä. Syön työharjoittelupaikassani ja otankin kaiken irti opiskelijahintaisesta ruoasta! Ihanan usein saan täysin vegaanista ruokaa. Tähän luksukseen olenkin jo tottunut kouluniu salaattibaarissa mistä kasaan itselleni lähes aina ruokaa suuret keot. Varsinkin kun tarjolla on esim. viinilehtikääryleitä, voipapuja tai tofua. Tääonkallistaotanpaljon!

Kotona ruokaa valmistuu nopeasti mielitekojen mukaan. Lemppariksi nousi tällainen nopea ruusukaali-porkkana paistos johon heitin paketillisen hampputofua mukaan. Toisinaan tofun sijaan laitan papuja, herneitä tai mitä ikinä sattuu olemaan. Porkkanoita on lähes aina ja ruusukaalejakin löytyy usein pakkasesta. Namnam.


Ruusukaali-Porkkana-Tofu.. ruoka? 

1pkt tofua
2 kourallista ruusukaaleja
3 porkkanaa

runsas loraus tacocastiketta

Tofu oli ennen paistamista marinadissa mutta koska tämän valmisti mieheni, en ole ihan varma mitä siinä oli. Yleisemmin käyttämäni marinadi sisältää öljyä, hiukan balsamicoa, soijakastiketta, sweet chili kastiketta, muutaman valkosipulinkynnen murskattuna ja hiukan hunajaa. Sekoitan keskenään ja annan tofun lojua joukossa useamman tunnin tai yön yli.


Kaada tofukuutiot pannulle ja paista niin että tofu saa väriä. Keitä samalla porkkanapaloja vedessä. Kun porkkanat ovat melkein kypsiä, lisää ruusukaalit ja keitä vielä noin 5min. Kaada vesi pois ja lisää tofun joukkoon. Ruskista heti ja lisää taco kastike. Sekoita ja tarjoile!

Teen usein pastan, riisin tai perunan tilalle vaikka porkkanaa tai parsakaalia. Tämänkään ruoan rinnalle en kaipaa mitään lisäksi. Isompaan nälkään nuudeli voisi toimia parhaiten.
3
Back to Top