Amaretto-appelsiinikakku




Tämä postaus tulee hiukan myöhässä joulua ajatellen mutta en ollut aivan varma haluanko tätä tänne laittaa. Kakku oli hyvää, mutta olisi kaivannut hiukan enemmän kosteutta. Siksi lisäänkin ohjeeseen ylimääräisen kosteutuksen, vaikka en sitä itse käyttänyt. Tämä makuyhdistelmä olin sen sijaan aivan ihana ja amaretto onkin ainakin hetkellisesti ykkönen leivontaan käytettävistä alkoholiesta.

Amaretto-appelsiinikakku


5dl vehnäjauhoja
130g margariinia
1.5dl fariinisokeria
1.5dl hienosokeria
2tl leivinjauhetta
1rkl piparkakkumaustetta

1.5dl amarettoa
1.5dl soijamaitoa
1dl mantelirouhetta
0.5dl aprikoosipaloja pienittynä
0.5dl sokeroituja appelsiinikuoripaloja, myös koristeeksi näitä ja aprikoosia
1tl vanilja aromia
1tl manteliaromia

Appelsiinimarmeladia
Mantelilastuja koristeeksi

Kostukkeeksi 1-0,5dl vastapuristettua appelsiinimehua

Sekoita amaretto, aprikoosit ja appelsiinikuoret keskenään ja siirrä syrjään.
Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, mantelirouhe ja piparimauste. Vaahdota margariini ja sokerit vaahdoksi. Sekoita rasvaseos kuiviin aineksiin. Lisää soijamaitoon aromit ja sekoita joukkoon. Kääntele joukkoon vielä amaretto ja siinä olevat aprikoosit ja appelsiinikuoret.

Kaada voideltuun irtopohjavuokaan. Suosittelen laittamaan vuoan pohjan ympärille folion, jotta kakkua ei erikoisemmin tarvitse irrotella.

Paista 175 asteesa 35-40min.

Itse annoin kakun jäähtyä ja sen jälkeen katoin vuoan kelmulla. Annoin odottaa seuraavaan päivään jääkaapissa. Kelmu auttaa säilyttämään kosteutta joten sitä ei kannata jättää pois jos meinaa koristella myöhemmin.

Koristeluun käytin 1prk alpro soyan air & creamy soijavaahtoa ja sekoitin joukkoon 1prk vaniljavanukasta. Lisäsin vielä 0.5dl tomusokeria sekä 1/2pss vaniljakastikejauhetta paremman rakenteen saamiseksi.

Haklaise kakku keskeltä ja kostuta molemmat puolet huolellisesti. Leivtä pohjalle marmeladi ja tämän päälle sopiva kerros soijavaahtoa. Nosta toinen puolisko päälle ja koristele mieleisellä tavalla. Ladoin päälle vielä aprikoosia ja appelsiinikuoripaloja tuomaan väriä.

Koristelen kakkuja yleensä niin, että leivtän tasaisesti vaahtoa koko kakun ympärille, tämän jälkeen pursottelen sen mukaan kuinka paljon vaahtoa jäi. Pursotin aluksi alareunaan koristeet ja tämän jälkeen lähdin rakentamaan päällystä, ulkoreunasta sisäänpäin. Kun vaahto loppui, kasasin ylijääneeseen tilaan aprikooseja ja appelsiinikuoripaloja. Koska tein alareunaan ensiksi pursotukset, minun oli pakko asetella mantelit yksitellen käsin. Jos siis aijot laittaa mantelireunukset, tee tämä ensin.

Joulupukki toi minulle pestävät pursotuspussin ja adapterin jolla voi vaihtaa päätyjä kesken pursotuksen. Luvassa on siis hiukan mielikuvituksellisempia kakkuja!

En tiedä onko suomessa vastaavaa tapaa mutta meillä kakku pitää saamaan  pystyyn lautaselle, muuten ei pääse naimisiin!

1 kommentti

  1. Hauskaa uutta vuotta!Mulla on sulle blogihaaste: http://keidas.blogspot.fi/2013/01/blogihaaste-suoraan-paketista.html.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top