Vaivaamaton leipä


Tämä ohje tuntuu pyörivän nyt joka toisessa blogissa. Enhän minä voi yhtään huonompi olla joten tässä vaivaamaton leipä myös minun puolestani.

En ole enää aivan varma mistä tämä ohje on peräisin, mutta salapoliisityö päätyi Kädenvääntöä blogiin. Salapoliisityön jatkuttua, päätin että ensi kerran kun teen tätä, nostatan leivän kylmässä ja saa nähdä mitä tapahtuu. Vaivaamaan en silti ala, tässähän se on sallittua.

Etsin jatkuvasti helppoa ja idioottivarmaa leipäohjetta, jota voisi vaivatta pyöräyttää useammankin, ja vaikka pakastaa osan. Tämä pääsi näiden listalle. Vaikka pullat onnistuvat lähes poikkeuksetta, minulla ja leipätaikinalla kemiat eivät aina vain kohtaa. Tämän kanssa ongelmaa ei ollut ja koko leipä popsittiin aamupalaksi hetkessä!

Vaivaamaton leipä


7dl vehnäjauhoja, käytin puolet vehnää ja puolet 3 viljan jauhoja
2tl suolaa
0.5tl kuivahiivaa
3.5dl kädenlämpöistä vettä
2rkl kuminansiemeniä, tätä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kaada vesi joukkoon ja sekoita taikina sekaisin. Peitä kelmulla tiukasti ja anna kohota 12-18h. Kohotus tapahtui siis huoneenlämmössä, koska tarkemmin ei tästä mainittu.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoja takinan päälle ja pyöräytä se palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna elvätä puoli tuntia. Nosta taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista 30min. Ota kansi pois ja paista vielä 15min. Syö kaikki heti.

Suosittelen tämän sekoittamista illalla valmiiksi, näin leipä valmistuu yön aikana ja aamulla saat tuoretta ja lämmintä leipää.

3 kommenttia

  1. Kuulemma alkuperäinen ohje on leipuri Jim Laheyn. New York Times kirjoitti tuosta no knead -leivästä, jolloin ohjeesta tuli ihan maailmanmenestys.;) Todella näppärä leipäohje se onkin, joten ei ihme, että siitä on tullut niin suosittu.:) Jostain myös luin, että leivästä tulisi vieläkin parempaa nostattamalla kylmässä. Kokeilin, ja leipä epäonnistui täysin. Huoneenlämmössä kohotettuna taas onnistuu niinkuin pitääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, ehkä reseptissä syystä ei mainita että pitäisi kohottaa jääkaapissa. Voiko tästä muutenkaan tulla enää parempaa :)

      Poista
  2. Kiitos salapoliisityöstä! Ja kiitos ilmeisesti Jimille mahtavasta älynväläyksestä. Ite oon aina kohottanut hyvällä menestyksellä huoneenlämmössä myös, jääkaappia en oo koskaan kokeillut! Hyvältä näyttää toi sun leipä :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top