Vegaani maapähkinäjuusto
Juuston valmistusta on tullut kokeiltua, ja tulos on aina ollut herkullinen, mutta ei niinkään edullinen. Agar on kallista ja sitä ei saa läheskään kaikkialta. Tähän mennessä paras juusto tulee cashew- tai macademiapähkinöistä. Molemmat ovat melkoisen hintavia runsaasti käytettynä. Kaiken lisäksi haluan tekemäni juustojäljitelmän olevan terveellistä. Runsas majoneesin läträys ja öljyn lisääminen ei siis kuulu arkijuustoon.

Ongelmiin on löytynyt ratkaisu. Löysin työpaikaltani suurehkon purkin agar jauhetta, joka on siis kolminkertaisesti tujumpaa kuin agar hiutaleet joita olen tähän mennessä käyttänyt. Eikä ollut kovinkaan kallis purkki, mutta tarkistan hinnan kun pääsen seuraavan kerran töihin. Tätä löytyi siis ''apua arkeen'' hyllystä Yliopiston apteekista.

Cashewpähkinöitä katsellessani hinta kiristi ihan liikaa, ja tartuin maapähkinäpakettiin, joka oli puolet halvempaa. Jos maapähinöistä saa hyvää voita, miksei saisi myös juustoa! Olin oikeassa ja täytyy myöntää etten huomannut edes kovin suurta eroa, kun pähkinät on joka tapauksessa löyty sileiksi tehosekoittimessa.

Maapähkinäjuusto


1c vettä
1 1/2tl agar jauhetta
1/2c soijamaitoa
2rkl munatonta majoneesia
2rkl tahinia
1 c maapähkinöitä liotettuna
1/3c ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi
suolaa, ja valitsemiasi mausteita
käytin chiliä, tuoretta persiljaa ja kurkumaa.

Keitä agaria vedessä jatkuvasti sekoittaen noin 5-7min ajan kunnes se on täysin liuennut. Sekoita muita aineksia tehosekoittimessa. Lisää vesi-agar seos ja sekoita kunnes massa on tasaista. Kaada öljyttyyn muottiin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Suosittelen odottamaan ainakin 6h, tai yön ylitse.

Tulos on kermainen, pehmeä ja jäykkä moussemainen. Jos haluat pelkästään höylättävää tai raastettavaa, agaria voi lisätä hiukkasen. Tätä voi leikata ja höylätäkkin, mutta levittyy silti mukavasti leivälle.

4 kommenttia

 1. Pitkään aikaan en olekaan tehnyt pähkinäjuustoa enkä maapähkinöistä sellaista olekaan koskaan tehnyt.Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 2. Hei!
  1c vettä
  1 1/2tl agar jauhetta
  1/2c soijamaitoa

  Mitä mittayksikköä tarkoittaa tuo c?

  Kiitos hyvästä blogista, jonka ohjeita aion kokeilla. :)

  VastaaPoista
 3. Heippa! C tarkoittaa cup mittaa. Tämä on deseissä noin 2.4dl.
  Pahoittelen epäselvyyttä :)!

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top