Siemenleipä

Aina välillä kun hirveä leipomishimo iskee, päädyn simppelisti leipään. Sitä on mukava tehdä, sitä kuluu ja ylimääräisen voi laittaa pakkaseen odottamaan. En ole leivän suurkuluttaja mutta kyllä kotitekoinen aina voittaa kauppaleivät.

Tämä leipä on rapeakuorinen, rouheinen ja maukas. Sopii ihan arkileiväksi, vaikka keiton kaverina. Raakaviikon jälkeen tuntui jopa hassulta syödä leipää, mutta kun haukkasin ensimmäisen palan kuumasta leivästä ja puolen sentin tahinikerroksesta kaikki hassut tunteet katosivat sikseen! Oli hyvää :)

Siemenleipä


2dl vehnäjauhoja + 1-2dl myöhemmin
4dl monen viljan sämpyläjauhoja
3.5dl lämmintä vettä
2rkl kuivahiivaa
1rkl sokeria
2rkl avocadoölyjä + 2rkl päälle, myös muut öljyt käyvät
2dl siemeniä +3rkl päälle
mausteita, käytin oreganoa ja rosmariinia

Sekoita kuivat ainekset keskenään, vehnäjauhoista siis 2dl ja loput lisätään myöhemmässä vaiheessa. Lisää kättä hiukan lämpimämpi vesi joukkoon ja sekoita. Lisää öljy ja jatka sekoittamista. Taikina saa tässä vaiheessa olla hyvinkin löysä joten lisää tilkka vettä tarvittaessa.

Laita vedottomaan paikkaan kohoamaan ja unohda sinne noin 2h ajaksi.

Ota taikina esiin ja lisäile vehnäjauhoja hiukan tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa taikinasta on hyvä saada muotoiltava mutta pehmeä. Lisäsin itse jauhoja noin 1dl verran.

Kohota vielä tunnin verran. Vaivaa taikinaa pari min ja jaa se kahteen osaan. Muotoile molemmat osat pötköiksi ja kieritä ne toistensa ympäri köynnökseksi. Tee punoksesta yhtenäinen ympyrä ja nosta se öljyttyyn uunivuokaan. Käytin itse suurta haudutuskattilaa. Öljyä pinta ja ripottele siemeniä päälle. Jos et jaksa tehdä punosta, voit myös pudottaa taikinan pallona kattilaan. Näin siihen ei vain synny hauskaa kuviota pinnalle.


Paista 200 asteessa 30-40min, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leipä kuullostaa ontolta kun sitä kopauttaa. Kumoa valmis leipä vuoasta ja nauti.



4 kommenttia

  1. "..kun haukkasin ensimmäisen palan kuumasta leivästä ja puolen sentin tahinikerroksesta.."

    Sepä se! Ei ole tuoreen, kotitekoisen leivän voittanutta. Itsekin innostuin leipomaan tänään leipää, kyllä se vaan on jotenkin terapeuttista, kun sen lopputuloksen saa uunista ulos. Ja se tuoksu <3

    Mitä nuo bannerisi keskellä olevat bagelin näköiset muuten ovat? Onkohan blogissasi ohjetta niille, en ainakaan löytänyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://liisalla.blogspot.fi/2012/10/paistetut-marianne-donitsit.html Takaisin oikealla koneella ja copypastaaminen ei enää ole mysteeri :)

      Poista
  2. Ne ovat nimellä "paistetut marianne donitsit" ja löytyy ainakin leivonnainen ja suklaa tagin alta. Muuten linkkaisin mutta olen tabletillani ja en yksinkertaisesti osaa: D

    VastaaPoista
  3. Sellaista se elämä on välillä teknologian kanssa, ei sitä kaikkea voi osata! :D Kiitos, hyvän näköisiä donitseja :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top