Vappudonitsit


Munkit ovat kyllä hyviä mutta se öljyn määrä hirvittää.. Ei pelkästään syömisen kannalta, vaan en oikeasti vain raaski käyttää niin suurta määrää. Koska ei ole takeita että tekisin munkkeja myös seuraavana vuonna, ei öljyä kannata säästääkkään. Kuulin myös huhuja että äitini tekee munkkeja, joten eihän meidän molempien kannata.

Eilen katsoimme elokuvaa avomieheni veljen luona ja tänään on tarkoitus nähdä molempien vanhempia. Näin meillä vietetään vappu, ja minua ei saa kirveelläkään vappuruuhkaan tai vappuopiskelijarientoihin, ei kiitos! Sen sijaan, leipominen kuulostaa aina hyvälle! Piti tehdä jotain mihin saa strösseleitä, sen lähemmäksi vappuriehaa en ole päässsyt. Strösselidonitsit eivät kuvassa kovin hyvin näy mutta tajuatte pointin :)

Samasta taikinasta valmistui kahdenlaisia donitseja. Perinteisiä pyöreitä ja muffinssipellillä tehtyjä, joihin saa helpost  mielensä mukaisen täytteen. Nämä ovat todelliset pelastajat ja ohje kannattaa muistaa yllärivieraiden varalle. Valmistuvat nimittäin alle puolessa tunnissa ja hyvin vähällä vaivalla! Kaikkia aineksia lyötyy varmasti myös jääkaapista. Koristeluun käy kanelisokeri, kookoshiutaleet, sulkaaraidat? Reseptin nappasin täältä, josta olen sitä aikaisemminkin tehnyt. Tulos on aina onnistunut, mehevä ja herkullinen!



Vappudonitsit


2.5dl vehnäjauhoja
1.25dl sokeria
1 1/2tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa
kanelia

1.25dl  soijamaitoa
1/2tl omenaviinietikkaa
1/2tl vanilja-aromia
1tl no-egg jauhetta
50g margariinia

Koristeeksi strösseleitä ja tomusokeria
täytteeksi mieleistä hilloa, käytin vadelmaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja öljyä donitsi- tai muffinssipelti valmiiksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kaada muut aineet pieneen kattilaan ja kuumenna kunnes margariini on sula mutta seos ei ole kuuma. Sekoita ainekset keskenään.

Nostele vuokiin joko lusikalla tai pursota suuresta minigrip pussista tai pursotuspussista. Pursottamalla saat tehtyä reikädonitseja vaikka et omistaisikaan donitsipannua. Pursota pellille rinkuloita ja suurenna reikää hiukan vedellä kostutetulla sormella. Nämä donitsit olen tehnyt ilman donitsipeltiä. 

Paista renkaita noin 12min, muffinsseja muutama min pidempään. Pinta ei ruskistu mutta on kiinteä sormella koskettaessa.

Anna hiukan jäähtyä ja kumoa donitsit pellistä. Jos haluat vielä ekstramehevyyttä, voitele ne tässä vaiheessa margariinisulalla. 

Koristele mieleiselläsi tavalla. Strösselit sain pysymään kun tein tomusokerista ja maidosta löyhän kuorrutteen ja kastoin donitsin ensin siihen ja sitten strösseleihin. Donitsien täyttöön käytin silikonista suklaapursotinta ja pursotin täytteen sivulta tai päältä. Myös muut pursottimet käyvät mutta suosittelen käyttämään ohutta täyttöpäätä, sillä rakenne on hyvin ilmava ja kaikista suurin pääty ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin esim suurten muffinssien täyttämisessä, jolloin reikä saa jäädä isommaksi.

Hyvää vappua!

3 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta! Itseäni ei huvita pienessä kämpässä alkaa munkkeja paistelemaan, voi sitä rasvan käryä ei lähde haju sitten millään! Plus näissä on sekin etuna ettei tule sitä rasvaa niin paljoa. Pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro ihmeessä miten onnistui jos päädyt kokeilemaan :) Nämä ovat tosiaan vähän kevyempiä kuin munkit ja ohjeesta tulee juuri sopiva satsi muutamalle ihmiselle, ei tarvitse tuijotella ylimääräisiä tiskipöydällä :D!

      Poista
    2. Mieheke lupas syödä kaikki jotka teen, joten joo niistä ylimääräisistä ei hätää :D Kokeilen tätä mahdollisimman pian, hyvästi kesäkunto ;) (niin ja jos mies kääntää selkänsä niin kyllä kissat aika nopeasti kaiken syötävän hävittää meiltä :D )

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top