Pähkinäjuusto




Maapähkinöistä tuli tehtyä juustoa jälleen.  Mitä useammin olen juustoja tehnyt, sitä vähemmän mittaan aineksiä ja heittelen lähinnä maun mukaan. Nyt harmittaa, että unohdin kuminansiement kokonaan. Seuraavaksi onkin vissiin tehtävä pehmeää kuminajuustoa. Tein tämän jälleen maapähkinöitä, sillä halusin pihistellä ja tartuin halvempaan. Rasvasimmista pähkinöistä kuten cashew pähkinöistä ja macademioista tulee juhlavampi lopputulos, mutta tämä käy arkileivänpäälliseksi oikein mainiosti. Jos pähkinöille on allerginen tai ei niitä syystä tai toisesta halua syödä niin myös pinjansiemenistä tulee mitä parasta feikkijuustoa. Hinnasta emme tietenkään edes keskustele. 

Juustoa tuli kaksi kuvassa näkyvää puolipalleroa. Toinen halkaistiin ja pakastettiin, toinen päätyi jääkaappiin ja vatsaan. Mausteeksi heitin silmämääräisesti äidiltä saamiani yrttejä. Persiljaa, timjamia, oreganoa... Resepti pysyi muuten hyvin yksinkertaisena ja on siis helppo toteuttaa. Yleensä laitan vegaanista majoneesia joukkoon, mutta tästä se jäi kokonaan pois. Sen sijaan käytin mantelivoita. Tilalla voit käyttää edelleen majoneesia, tahinia tai mitä tahansa muuta pähkinävoita. Tämä lisä tuo lähinnä hiukan rakennetta ja makua mutta ei ole vaarallista jos sen jättää kokonaan poiskin. Jos sinulla ei ole mitään edellämainittuja kaapissa, kokeila vaikka sweet chili kastiketta tehdäksesi chilijuustoa.


3dl maapähkinöitä, paahdettuna jos haluat Peanut butter tyyppistä makua
2dl mantelimaitoa
4dl vettä
0.25-0.5dl agar jauhetta*
1.5dl ravintohiivahiutaleita
2rkl mantelivoita
Valkopippuria
Yrttejä
1 valkosipulin kynsi
Kurkumaa 

Öljyä valmiiksi astia johon haluat juustosi jähmettymään. 

Liota maapähkinöitä muutama tunti vedessä, tai vaihtoehtoisesti paahda ne jos haluat maapähkinävoin tyyppistä makua juuustoosi. Valuta vesi pois ja blendaa ne tehokkaalla blenderillä mantelimaidon (tai muun kasvimaidon) kanssa tasaiseksi. Lisää joukkoon mantelivoi, ravintohiivahiutaleet ja muut mausteet. Kurkumaa laitoin lähinnä värin vuoksi. 

Keitä vettä ja agaria jatkuvasti sekoittaen kunnes agar on kokonaan liuennut. Agaria tulee melko paljon ja se voi alussa jämähtää möykyksi. Tätä ei kannata säikähtää ja jatkaa vain ahkeraa vispaamista muutaman minuutin ajan. Lopputulos muistuttaa lähinnä paksua liisteriä. Norota agar-liisteri blenderiin muun seoksen joukkoon ja anna massan pyöriä samalla tasaiseksi. 

Kaada heti valmiiksi öljyttyihin vuokiin ja nosta jääkaappiin. Anna jähmettyä useamman tunnin verran tai mielellään seuraavaan päivään. 

*Huomaa käyttää tässä ohjeessa agar jauhetta, ei hiutaleita. Jos sinulla on vain hiutaleita, niitä tulisi laittaa kolminkertainen määrä ja ne myös liukenevat veteen huomattavasti hitaammin. Laita agaria sen mukaan kuinka kiinteää lopputulosta tavoittelet. Jo 0.25dl riittää saamaan höylättävää juustoa aikaiseksi. Itse laitan enemmän agaria jos tiedän että haluan mm. raastaa juustoa.  Voit vastaavasti vähentää hiukan agarin määrää jos tiedät haluavasi moussemaista ja ''juustolevite'' tyyppistä juustoa. Tämäkin versio pysyy yleensä hyvin kasassa ja voidaan leikata paloina, ja sitten levittää.





4 kommenttia

  1. Tää on juuri tätä vegaanien ja muiden hihhuleiden hifistelyä. Mikä sun mielestä tässä on yksinkertaista tai perus ainesta?! Hyvä jos on varaa mutta ei meidän taloudessa vaan. Eikä kaapista löydy kyllä muuta kuin pippuria tähän ohjeeseen.että se siitä helposta toteutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perus aineksilla tarkoitin lähinnä aineksia joita minun kaapissani on usein. Nähin vaikoihin kuuluu ravintohiivahiutaleet, agar ja jonkinlainen pähkinävoi tai muu vastaava. Taitaa olla niin että nämä tuotteet löytyvät monen muunkin vegaanin kaapista, sillä näitä käytetään usein sentyyppisiin ruokiin.

      Kyllähän tuo agar on aika hintavaa joten ymmärrän toki jos sitä ei raaski ostaa. Vaikka opiskelijabudjetilla mennään niin agaria silti tulee hankittua. Sitä käytetään melko vähän kerrallaan ja iso purkki riittää pitkäksi aikaa :)

      Poista
  2. Monet aineet ovat vieraita (en siis ole kokeillut, nimet toki tuttuja), mutta pakko kyllä kokeilla tätäkin! Pitäisi ehkä alkaa valmistamaan näitä "uusia" ruokia vanhojen sijaan, ennen kuin listasta tulee liian pitkä.

    P.S En muuten ymmärrä, miksi monia vegaanien/vegetaristien aineksia haukutaan kalliiksi. Kun kasvikset, juurekset, pavut yms ei kauheasti maksa, voi hyvin laittaa normaaleissa talouksissa lihaan (tai maitotuotteisiin) kuluvan rahan vähän hintavampiin aineksiin, varsinkin jos ei niitä aineita ei käytä joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Kaikilla on se oma perusvarasto kaapissa josta kokata. Se voi vaihdella hyvinkin paljon vaikka söisikin loppujen lopuksi samantyyppistä ruokaa: ) minullakin on pitkä "food bucket list" joka kasvaa päivä päivältä! :D ja mitä tulee kasvisruoan hintaan niin kyllä halvalla pääsee. Onhan näitä kalliimpiakin tuotteita kuten erikoistofut ja feikkijuustot jne. Myös pähkinät ja siemenet voivat toisinaan olla hyvinkin kalliita. Täytyy kuitenkin muistaa että meillä ei mene rahaa taas lihaan maitotuotteisiin muniin jne.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top