Tempehin ja tofun marinointi

Aikaisemmin jo kerroin että olen ostanut tempehiä itämaisesta kaupasta. Se paljastui erinomaiseksi ja aion jatkossakin hakea tempehini sieltä jääkaappiin ja pakkaseen. Tosiaan, tempehiä voi pakastaa ja näin olenkin tehnyt. 400g pötköstä saa kaksi ateriaa kahdelle, joten laitan toisen puolikkaan pakkaseen odottamaan.

Luokkakaverini kysyi minulta vinkkejä tofun marinointiin ja siitä innostuinkin tekemään tämän postauksen. Marinadeja on niin monta kuin on tekijääkin, loppujen lopuksi ratkaisee kaksi asiaa:

1. Että marinadi maistuu mielestäsi hyvälle
2. Se on hiukan vahvempaa kuin mitä sellaisenaan söisit

Tempehiä ja tofua kannattaa marinoida pitkään, jotta siihen saa makua tarttumaan. 24h on hyvä, itse laiskuudessani marinoin useimmiten muutaman tunnin ja riittää sekin. Tempehiä voi myös murentaa tai raastaa pihveihin ja pyöryköihin. Jos voimakas maku häiritsee, kokeile keittää tempehiä hetki. Tämän pitäisi pehmentää makua, mutta en ole itse vielä päässyt testaamaan. Itse kuitenkin pidän juuri tästä voimakkaasta mausta, kuten olen varmaan maininnnut muutamaan otteeseen.

Tässä on perus marinadi, jota käytän usein niin tofun kuin tempehinkin marinointiin. Kaadan pannulle tai uuniin kaiken marinadin kera ja paistan.

Tofu kannattaa ennen marinointia valuttaa. Kääri tofu usean kerran talouspaperiin ja aseta lautaselle. Aseta toinen lautanen päälle ja vielä pieni kattila tai vuoka painoksi. Anna sen olla näin noin 30min. Kun tofusta on lähtenyt nesteet, se voi imeä uutta tilalle. Varo ettet riko tofua ja huomaa että silken tofulla tämä ei toimi. Tässä kohtaa kuitenkin on rehellisesti myönnettävä, että en kovinkaan usein jaksa tehdä tätä vaihetta. Hyvä tulee ilmankin, mutta jos viitsii niin se on kyllä vaivan arvoista.


Peruspohja:

3rkl soijakastiketta
3rkl öljyä
1rkl omenaviinietikkaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
1tl hunajaa tai agave nektaria
paprikajauhetta

Lisäksi satunnaisia kaapista jos löytyy:

Muutama rkl sweet chili kastiketta
Lime tai sitruunanmehua
Sitruunaruohotahnaa
Inkivääriä
Nestesavua
Punaviiniä
Yrttejä murskattuna
Maapähkinävoita
Mitä vaan....

Yhdistä kaikki ainekset ja laita ne kannelliseen rasiaan. Levitä tempeh tai tofu rasiaan ja pyörittele paloja niin että jokainen koskettaa marinadia hiukan. Aseta jääkaappiin. Käy välillä pyöräyttämässä rasialle muutama kierros niin että marinadi levittyy tasaisesti ja kaikki palat pääsevät kosketuksiin.

Marinadin tekeminen ei siis tosiaan ole kovin vaikeaa. Tärkeää on, että se on mielestäsi hyvän makuista. Soijakastikkeen määrää voi lisätä tai vähentää, riippuu kuinka voimakasta käyttämäsi kastike on. Marinadissa saa olla makua, sillä kaikki ei kuitenkaan tartu tempehiin tai tofuun. Lisää joukkoon mieleisiä mausteita ja kastikkeita rohkeasti. Hunajan tai agaven voi jättää kokonaan pois, mutta mielestäni pieni makeus sopii muihin voimakkaampiin mausteisiin ja taittaa myös tempehin makua miellyttäväksi.

Vaikka kokkaatkin kasvisruokaa, ruokalehdistä yms. kannattaa pitää silmät auki myös liharuokien kohdalla. Sieltä voi saada hyviä vinkkejä marinadeihin, sillä liharuokien marinadit ovat usein voimakkaan makuisia ja sopivat näin myös tofuun ja tempehiin.

Kun laiskuus iskee, nappaa kaupasta jokun hyvä valmiskastike ja marinoi tofusi siinä. Joskus en jaksa marinoida ja paistan sellaisenaan. Tällöin kaadan kastikkeen pannulle ja annan ruoan maustua siinä hetken. Toimii näinkin, vaikka oma marinadi on aina mielestäni parempaa.

Tempeh pinaatiss:

Kun tempeh on marinoitunut, paista sitä sipulin, pinaatin ja mieleistesi yrttien kanssa. Paista kunnes sipuli on pehmennyt ja tempehin pinta on saanut hiukan väriä. Tarjoile!

Tempeh ja porkkanaa:

Viipaloi porkkana ja sipuli. Paista temephiä, herneitä, porkkanaa ja sipulia kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoile!




2 kommenttia

  1. Tuo tempeh on kyllä arveluttavaa tavaraa... Aloitin kasvissyönnin parikymmentä vuotta sitten, enkä ole uskaltautunut tähän päivään mennessä edes maistamaan :D Tofua on kyllä tullut osteltua Kallion etnisistä kaupoista erinäisiäkin kiloja vuosien varrella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih tempeh on taivaallista! Nyt äkkiä hakemaan paketti kotiin, tästä voi tehdä vaikka mitä ja on super hyvää esim. eväsleivän välissä!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top