Easy Lentil Soup


Ei tarvitse sanoa, tiedän sen itsekin. Tuo keitto ei välttämättä värinsä puolesta näytä mitenkää kaikista houttelevimmalta. Sahapuruakin päällä... siellä keittössä varmaan säästetään.

Vaikka olenkin tullut tässä kuussa toimeen huiman pienellä rahamäärällä, eivät nuo purut sentään sahapurua ole. Tämän keiton otsikoinnissa kävin mielessäni vaihtoehtoja läviste. Tosirumakeitto ja Tosihelppokeitto olivat ykkössijalla. Päätin kuitenkin kansainvälisesti paljastaa jo otsikossa mistä on kyse. Siis superhelposta linssikeitosta ja on vielä kaiken lisäksi ihan mielettömän hyvän makuista. Älä anna epämääräisen värin hämätä.

Tämän keiton teema pyörii kahden asian ympärillä. Siinä, miten on helppoa saada hyvä ruoka kaapissa olevista aineksista ja siinä, miten paljon rakastan ravintohiivahiutaleita. Aloitetaan ensimmäisestä.

Tietenkin jokaisen ruokakaappi on omansa näköinen ja mikä on minulle perus, ei välttämättä ole toiselle. Teidän että esimerkiksi ravintohiivahiutaleita ei välttämättä ole jokaien ei-kasvissyöjän kaapissa, tuskin jokaisen kasvissyöjänkään. Minulle ne ovat kuitenkin kuivakaapin must have, siinä missä kuivatut linssit tai mausteet. Porkkanaa löytyy myös lähes aina. Se on halpaa ja sitä voi laittaa eri ruokiin makeasta suolaiseen. Lisäksi porkkanasmoothie ei ole yhtään hullumpaa vaikkapa appelsiinin ja mangon kaverina.

Perunaa saan isovanhemmiltani aina suuren säkin ja ongelmana on enemmän miten tuhota kaikki. Olen armottoman huono syömään perunaa ja siksi en myöskään tee sitä kovin usein. Sosekeitoissa se menee kuitenkin huomaamatta ja makunystyrät sanoo kiitosta. En tiedä lehmäkermojen säilymisestä mutta kaurakermat säilyy ainakin kiitettävän kauan avaamattomana. Ruokakaapista löytyy usein ainakin yksi kaurakerma hätävaralle. Näistä perusjuttuista saa aina taijottua herkullisen sosekeiton!

Sitten niihin ravintohiivahiutaleisiin tai oluthiivahiutaleisiin. En voi sanoin kuvata kuinka paljon rakastan näiden makua. Ripottelen niitä leivän päälle, salaattiin, keittoon, pataruokaan ja pihveihin. Kaikkialle mihin keksii. Nyt ei puhuta ruokalusikallisella ripottelulla, vaaa desimitalla.

Paketin kyljessä lukee että päivittäinen annos on 1rkl mutta vielä ei ole yliannostusoireita tullut. Ne sisältävät runsaasti b-vitamiineja ja niitä suositellaankin erityisesti kasvisruokavalioon. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja joten niitä ei kerry elimistöön samalla tavalla kuin rasvaliukoisia. Kun saa ne ylimääräiset vitskunsa ravinnosta, ei siis ole aihetta stressiin. Vitamiinipillerien suositusta en kuitenkaan lähtisi moninkertaistamaan.

Täytyy muistaa että vaikka hiivahiutaleet kuumissa ruoissa antavat herkullista, paahteista makua, ravintoaineet voivat tuhoutua kuumennettaessa. Ravintohiivahiutaleet ovat mielestäni erityisen edukseen pähkinäjuustoja tehtäessä, suosittelen kokeilemaan.

Tämän keiton herkullisuuden salaisuus on runsas määrä ravintohiivahiutaleita ja nordicin sipulinmakuinen kaurakerma, johon olen myös aivan hullaantunut. Se sopii keittoon kun keittoon ja antaa ihanan pehemän maun.

Jotkut varmaan huomaavat että otsikointi kuvassa ja ennen reseptiä ovat saaneet uutta ilmettä. Tämä siksi että vähän vielä haen ja kokeilen mikä näyttää mielestäni parhaalta. Sitäpaitsi, vaihtelu virkistää eikö!

EASY LENTIL SOUP

3 pientä perunaa
2 suurta porkkanaa
1 sipuli
1.5dl vihreitä linssejä
1tlk nordicin sipulinamkuista kaurakermaa
1dl ravintohiivahiutaleita + muutama rkl päälle
2rkl soijakastiketta
1rkl juustokuminaa
2tl paprikaa
2tl persiljaa
1tl valkosipulia
Hiukan valkopippuria

Laita vesi kiehumaan ja kaada linssit ensimmäiseksi joukkoon. Kun ne ovat kiehuneet noin 5min, lisää pilkottu peruna, porkkana ja sipuli. Anna kiehua kunnes porkkana on kypsää. 

Kaada vettä niin paljon pois että kasvikset juuri ja juuri peittyvät veteen. Jos pidät paksummista keitoista, kaada vielä hiukan enemmän pois. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä. Itse kaadoin kaikki blenderiin ja surautin sieläksi. 

Kaada takaisin kattilaan ja lisää kerma ja mausteet. Sekoittele kunnes keitto pulpahtaa muutaman kerran ja nosta pois levyltä. Sekoita joukkoon ravintohiivahiutaleet ja tarjoile!

PS! Olen järjestämässä arvontaa lukijoilleni joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Arvottavana tulee olemaan keittiöön liittyviä juttuja yllätys.  Stay tuned.

Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top