Gluteenittomat aamiaisruudut

Saanko ylpeänä esitellä luomuskeni. Terveellistä, sokeritonta, gluteiinitonta, herkullista!
Nykyään näkee joka toisessa blogissa papuja myös leivonnaisissa. Mustapapubrowniet taitavat olla yksi tunnetuin. Ne ovat kyllä herkkuja, mutta harvoin omasta kaapista mustapapuja löytyy. Kikherneitä ja isoja valkoisia papuja on taas huomattavasti useammin. Tähän taikinaan piilotinkin purkillisen kikherneitä mutta mausta ei voi kyllä päätellä! Otan tietenkin reseptin koko kunnian itselleni sillä ohje syntyi keittiössä ilman keittokirjoja tai blogitukea. Idea kikherneistä tosin ei ole omani mutta en muista mistä sen ensimmäisen kerran varastin.

Tällaisia ruutuja tykkään valmistaa nimenomaan aamuapalaksi, kun nälkä iskee vasta koulussa tai junamatkalla. Kotona haluan kahvini mutta ruoasta en halua kuulla mitään klo 6-7 aikoihin. Ainut hetki päivästä kun minustakin löytyy tällainen puoli.

Koska menossa on hiukan terveellisempi kuukausi, ovat nämä ruudut tietenkin sen mukaisia. Nautinnollista ilman turvonnutta oloa, höttöhiilareita tai sokerimorkkista. Maku on kuitenkin enemmän kuin kohdallaan.

Gluteenittomat aamiaisruudut

1tlk kikherneitä
1 kypsä banaani
6 taatelia, kivet poistettu
3dl mantelimaitoa, itse tehtyä tai alpron makeuttamatonta
3rkl oliiviöljyä
1rkl mantelivoita

3dl gluteenittomia kaurahiutaleita*
2dl gluteenitonta jauhoseosta
0.5dl chia-siemeniä
0.5dl hampunsiemeniä
1dl kaakaonibsirouhetta
0.5dl kuivahedelmiä, käytin rusinoita
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
0.5tl suolaa
ripaus raakaa vaniljaa

Kaada valutetut kikherneet, banaani, taatelit, mantelimaito¨, mantelivoi ja öljy blenderiin ja blendaa melko tasaiseksi. Lisää steviatippoja jos kaipaat makeampaa lopputulosta. Myös muut steviatipat käyvät mutta mielestäni tähän sopii parhaiten toffeen makuiset.

 Sekoita kuivat ainekset keskenään ja yhdistä seokset. Levitä brownie vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20-30min. Anna hiukan jäähtyä ja leikkaa ruuduiksi. Nauti lennossa.

*Minulla oli täysin gluteenittomia kaurahiutaleita sattumoisin. Jos kuitenkin et ole keliaakikko, mutta haluat toisinaan syödä myös gluteenitonta, voit käyttää normihyllystä saatuja kaurahiutaleita. Näitä ei ole käsitelty yhtä turvallisesti kuin gluteeniton hyllystä saatuja ja saattavat siis sisältää jämiä esim. vehnästä. Ovat kuitenkin lompaakkon hyvin paljon paremmin istuvia.

6 kommenttia

  1. Kiitos Liisa! Nyt odottelee massa uuniinpääsyä! Vaikutti niin hyvältä (ja gluteenittomalta!) että oli pakko pistää kokeiluun, vaikkei ihan kaikkia aineita kaapeista löytynytkään joten hieman soveltamisen puolelle meni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. uih, kerro sitten miten onnistui :)!

      Poista
    2. Tein omani tummiin gluteenittomiin jauhoihin, mantelimaito oli mennyt vanhaksi joten käytin tavallista, taatelit, kaakaonibsit ja hamppu uupui (jonka takia laitoin chiaa tuplat), eikä toffee steviasta tietoakaan. Taikina ei oikeastaan kohonnut(missäköhän vika) , joten ei todellakaan näyttänyt yhtä herkulta kun toi sun, mutta maku kyllä miellytti! Ei liian makeeta (pistin hieman siirappia) ja rouskui kivasti. Tuli eräänlainen peltileipä :D
      Tänään söin aamiaiseksi ja jummoijammi, jaksoin aamusalilla varmaan paremmin kuin koskaan! Tätä pakko tehdä uudestaan kunnes saan siitä yhtä muhkeaa kuin sinulla!

      Poista
    3. Okei, harmi että ei kohonnut. en osaa yhtään sanoa että miksi, kun tää gluteeniton puoli on mulle niin uusi juttu. Voisiko olla nuo chiat, kun nehän sitoo sitä massaaa? En tiedä. toiv ensi kerralla kuohkeutuu enemmän jos meinaat tehdä ja hyvä kun maistui näinkin. Onkohan noissa eri gluteenittomissa jauhoissa eroja jotka voisivat vaikuttaa rakenteeseen?

      Poista
    4. Voi hyvin olla. Veikkailin itse myös sitä, että jauhot olivat menneet vanhaksi(....) muttei härskeiksi ja koska ruokaahan ei heitetä pois, niin niitä käytettiin. Hyvä pointti chiasta, en edes tullut ajatelleeksi. Eilen tein uuden satsin, eikä sekään kohonnut, mutta mantelimaidolla maku kyllä pehmeni. :) Kolmas kerta toden sanoo?

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top