Ruisleipäset


Postaustahti on ollut taas teksti/päivä. En siis kuitenkaan istu päivittäin koneen ääressä pohtimassa mitä seruaavaksi kirjottaisin. Minulla on tapana ottaa kuvat ja resepti luonoksiin, joskus myös tämä johdanto. Postaushetkellä saatan höpötellä jotain mitä mieleen tulee, kuten nyt tässä selittelen. Toisinaan on sitten rauhallisempia kuukausia. jolloin en jaksa kirjoittaa tai kuvat eivät vain onnistu niin että ne voisi julkaista.

Kun näin K-kos blogissa näiden ihanien ruisleipäsen ohjeen, päätin heti että minunkin on tehtävä näitä! En ole koskaan tehnyt ruisleipää ennen ja ruisjauhokin on uusi juttu kuivakaapissa. En kuvitellut että onnistuisin heti ja en kuvitellut että nämä olisivat näin hyvä!! Tykkään ruisleivästä, mutta en ole koskaan nauttinut siitä ''perinteisestä'' mielikuvasta kotitekoisesta ruisleivästä. Siitä joka on aivan liian tiivistä ja aivan liian kovaa. Äitini on kuitenkin tehnyt hyviä ruisleipiä ja luotto Elman resepteihin on vahva. Uskalsin siis ryhtyä hommaan. En joutunut pettymään ja olen syönyt tänään enemmän leipää kuin vähän aikaan.

Tästä lähtien minä meinaan ruveta leipomaan useamminkin omat ruisleivät. Rajattomat mahdollisuudet vilisevät silmissä ja seuraavista tuleekin löytymään ainakin pähkinöitä tai siemeniä. Sen lisäksi että nämä ovat todella hyviä, on itsetehty pellillinen huomattavasti eduulisempaa ja puhtaampaa kuin moni valmistuote.

Näiden tekeminen oli todella helppoa ja nopeaakin, mitä nyt muutamat kohotukset jaksaa odottaa. Laitoin joukkoon agavea. Olen yrittänyt välttää sokeria, siirappia yms vastaavia tuotteita tämän kuukauden aikana, mutta en oikein osannut korvata siirappia tässä ruisleivässä millään. Ruokalusikallinen on kuitenkin suhteessa hyvin pieni määrä koko taikianan nähden joten eiköhän tästä selvitä.




ruisleipäset

Taikinajuuri:

5dl vettä
4dl luomu ruisjauhoja
30g tuorehiivaa

Lisäksi:

2tl suolaa
1rkl agave-siirappia
2dl spelttijauhoja
3dl ruisjauhoja

Tee juuri murentamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen lisää ruisjauho joukkoon. Sekoita ja aseta vedottomaan paikkaan 30min ajaksi.

Lisää kohonneeseen juureen suola ja siirappi. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vähitellen taikinaan.
Kaada hiukan ruisjauhoja lautaselle josta on helppo jauhottaa käsiä. Ota taikinasta palloja ja pyöritä jauhotetuilla käsillä palloiksi. Taputtele littanoiksi ja aseta pellille. Pistele haarukalla reikiä leipiin ja anna kohota liinalla peitettynä noin 20-30min. Paista 240 asteisessa uunissa 30min ajan. 

Alkuperäisessä ohjeessa leipäset voideltiin vedellä ennnen uuniin laittoa. Unohdin tämän vaiheen mutta olohuoneen puolella teetä juova äitini vinkkasi että leipästen pinta kannattaa sivellä paistamisen jälkeen vedellä ja asettaa liinan alle jäähtymään. Toimin näin, ja pinnan rakenteesta tuli ihanan rapsakka! Kiitos äiti.

2 kommenttia

  1. Saitpa aikaan todella muhkeannäköisiä leipäsiä :)

    VastaaPoista
  2. Ihana resepti! Piti heti kokeilla ja hyviä tuli. Minä olen tehnyt usein ruisleipää, johon lisään paljon siemeniä. Se on myös todella hyvää, mutta leivän tekeminen vie paljon aikaa. Resepti löytyy blogistani: http://uneliasseattlessa.blogspot.com/2012/03/leipaa.html

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top