Terveellisempi peltileipä

Kerrankin sain aikaiseksi ja kokeilin tehdä peltileipää hiukan muistakin aineksista kuin siitä perus vehnäjauhosta. Tässäkin on kyllä venhää mukana mutta sallittakoon se minulle, sillä leipä tuli tehtyä sunnuntaina ja päätös marraskuun terveyshaasteesta syntyi maanantaina. Leivästä piti tulla täysin gluteiiniton mutta koska jauhoja oli aivan liian vähän, muuttui tämäkin. Lisäksi tässä on sokeria mutta seuraavissa leivissä ei takuulla ole. Seliseliseli...

Tämä pääsee nyt kuitenkin terveyshaasteluokkaan sillä käytin kiitettävästi kaikkia muita jauhoja kuin pelkkää vehnää. Tämä on jo pieni voitto.

Leivästä tuli herkullinen ja se katosikin jopa nolon nopeasti myös asianomaisen suuhun. Mies tuli töistä kotiin, vilkaisi leipää ja toteis että tuota ei nyt voi yksinkertaisesti pakastaa, koska se on hänen iltapalansa. Leipää-pakkaseen haaveet jäävät siis toiseen kertaan.

5dl vettä

2dl kaurahiutaleita
4dl gluteiinitonta jauhoseosta 
2dl ruisjauhoja
2dl kolmen viljan sämpyläjauhoja (ruis, kaura, vehnä)
Huom, voit käyttää mielesi mukaan eri jauhoja ja hiutaleita, kunhan niitä on yhteensä 10dl.

1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl seesaminsiemeniä
2rkl hampunsiemeniä
1rkl kuminansiemeniä*

2tl hunajaa
2tl sokeria

0.5dl oliiviöljyä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Liota hunaja lämpimään veteen. Sekoita vesi kuiviin aineksiin. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa olla löysähköä. Jos siis pystyt muotoilemaan taikinastasi pallon, lisää tilkka vettä vielä joukkoon. Hyvän taikinan voi kasata leivinpaperille kasaksi josta se sitten valahtaa levälleen itsekseen. Itse auttelin vähän lastalla jotta taikina levähti tasaisesti ja hiukan isommalle alueelle kuin mihin se olisi yksin pystynyt.

Lusikoi siis taikina uunipellille, levittele hiukan ja aseta liinalla peitettynä kohoamaan noin 30-45min ajaksi. Tee urat valmiiksi leipään pizzaleikkurilla tai veitsellä. Paista uunissa 20-25min, 200 asteessa. Tarjoile!

Nämä peltileivät menevät siihen luokkaan että näissä on todella vaikea epäonnistua. Jos siis koet leivän vaivaamisen ja tekemisen vaikeaksi, kokeile peltileipää. Työvaiheita on niin vähän että on todella vaikea mokata kovin monessa kohtaa.

*Siemeniä voi laittaa valintansa mukaan noin 5rkl verran. Suosittelen kuitenkin että ei käytä näitä geeliytyviä, esim chiaa tai pellavaa kovin paljon. Ne toimivat ns. korvaamaan kananmunaa ja voivat muuttaa leivän rakennetta hiukan. Pieni määrä ei toisaalta kovin suurta muutosta tee :)

Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top