Rouheiset sämpylät


Löysin kivan sämpyläohjeen Looking for Clementines blogista. Ihan googlailun tuloksena, mutta kiva blogi tuntuu muutenkin olevan. Tuloksena oli pehmeät ja rouheiset sämpylät. Nämä ovat myös hurjan paljon terveellisimpiä kuin vain vehnäjauhoon tehdyt.

Jouduin muuntelemaan ohjetta sen mukaan mitä kaapsita löytyi. Sämpyliä tuli kaksi pellillistä, sen tarkemmin en laskenut.


Rouheiset sämpylät


0.5l vettä
1 pss kuivahiivaa
7.5dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
1dl mantelijauhoja
0.5dl tattarijauhoja
1.5dl ruishiutaleita
2tl merisuolaa
2rkl siirappia
0.5dl öljyä
1 raastettu porkkana
1dl pellavasiemenrouhetta.

Alkuperäinen ohje ohjeistaa sekoittamaan nämä tietyssä järjestyksessä. Itse olin jo sulkenut tietokoneen, joten sekoitin kuivat aineet kesekenään ja lämmitin veden kädenlämpöiseksi. Sekoitin veden kuiviin aineisiin. Lisäsin porkkanaraasteen ja öljyn.

Kohotin 45min ja paistoin 200 asteessa kunnes sämpylöiden pohjat ovat valmiin näköiset, noin 15-20min.

Puoli peltiä meni pakkaseen, loput hekutellaan tänään ja huomenna!

1

Vaniljainen granaattiomena jälkiruoka


Vanilja granaattiomena jälkiruoka

kahdelle

1/2pkt silken tofua
1tl vanilja-aromia
1dl cashew pähkinöitä
1/2dl soijamaitoa
1rkl chiasiemeniä
1tl psyllium jauhetta
1/2dl vaniljaproteiinijauhetta
1rkl tomusokeria
muutama tippa steviaa

päälle puolikkaan granaattiomenan siemeniä

Sekoita kaikki tehosekoittimessa sileäksi. Anna olla jääkaapissa noin tunnin, ripottele päälle runsaasti granaattiomenan siemeniä ja tarjoile!

Puoli annosta vanukasta sisältää (ei granaattiomenaa mukana)

255kcal
proteiinia 15g
hiilihydraatteja 16g
rasvaa 13g
kuitua 4.3g

1

Kookos-Banaanipirtelö


Kookoskauteni on taas alkanut. Rakastan kookosta päivästä ja vuodesta riippumatta, mutta toisinaan voin elää paremmin ilman sitä. Nyt taas tuntuu että sitä on aivan pakko saada jatkuvasti, niin suolaisessa kuin makeassa ruoassa.

Salitreenin jälkeen kipaisin kotiin kookoshimo silmissä ja pyöräytin proteiinipirtelön, johon sain mukavan kermaisen kookoksen maun lisäämällä kookosmaitoa joukkoon. Sitä ei edes tarvita kovin paljon, vaan maut muodostavat keskenään mukavan tasapainon. Herkkua!

Käytin kookosmaitona pirkan tölkkiä. Jääkaapissa säilytettäessä kerma kertyy pinnalle ja alle jää kookosvesi. Säilytin itse tölkkiä huoneenlämmössä jolloin koostumus on pehmeää ja pienen ravistuksen jälkeen saa lusikoitua kerman ja veden sekoitusta.

Kookos-Banaanipirtelö


1 banaani
21g vaniljaproteiinia
2rkl kookosmaitoa
1tl psyllium kuitua, annos on noin 6g
0.5dl alpro soya vaniljajogurttia
pieni nippu minttua
kylmää vettä mielen mukaan

Sekoita tehosekoittimessa ja nauti!

Vinkki: anna banaanin olla hetki pakkasessa ennen pirtelön tekoa.

Ravintoainesisältö

Kcal 240kcal
Proteiini 20g
Hiilihydraatti 27g
Rasva 7.7g
Kuitu 7.6g





0

Pumpkin bread

Oli pakko ostaa yksi myskikurpitsa tarjouksesta, vaikka pakkasesta löytyy vielä viimevuoden kurpitsaakin. Aamulla heitin kurpitsat uuniin, koversin pehmentyneen lihan pois ja soseutin. Kurpitsasose päätyi leivän muotoon, ylijääneestä valmistuu varmaankin kurpitsahumusta.

Leivän ohjeen matkin täältä, tietenkin omin pienin muutoksin. Kokeilin myös ensi kertaa steviaa ruoanlaitossa. Oli vaikea uskoa että käyttämäni stevian tilavuus oli sama sokerin kanssa. Eli kuppi sokeria korvattiin kupilla steviaa. Hiukkasen laitoinkin vähemmän mutta ei ainakaan lopputulosta pilannut. Päin vastoin, en edes maistanut steviaa joukosta joten toimi oikein kivasti.

 Pumpkin bread


2 cup jauhoja
1 cup kurpitsasosetta
0.75 cup steviaa jonka tilavuus on sama kuin sokerin. Muuten oman pakettisi ohjeen mukaan.
1tl piparkakkumaustetta
1tl vanilja-aromia
1/2 cup kookosöljyä
1/4 cup kookosmaitoa
2tl no-egg jauhetta + 4rkl kylmää vettä
1tl ruokasoodaa
kurpitsasiemeniä

Kaada kulhoon no-egg ja norota kylmä vesi joukkoon samalla kun vatkaat. Vatkaa minuutin verran ja lisää stevia. Jakta vatkaamista. Lisää loput märät ainekset ja piparimauste. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja kaada märkien ainesten joukkoon. Sekoita ja kaada leipävuokaan. Ripottele siemenet päälle ja paista noin 60min 175 asteisessa uunissa.

Nauti kuumana mantelivoin kanssa!


1

Vegaani maapähkinäjuusto




Juuston valmistusta on tullut kokeiltua, ja tulos on aina ollut herkullinen, mutta ei niinkään edullinen. Agar on kallista ja sitä ei saa läheskään kaikkialta. Tähän mennessä paras juusto tulee cashew- tai macademiapähkinöistä. Molemmat ovat melkoisen hintavia runsaasti käytettynä. Kaiken lisäksi haluan tekemäni juustojäljitelmän olevan terveellistä. Runsas majoneesin läträys ja öljyn lisääminen ei siis kuulu arkijuustoon.

Ongelmiin on löytynyt ratkaisu. Löysin työpaikaltani suurehkon purkin agar jauhetta, joka on siis kolminkertaisesti tujumpaa kuin agar hiutaleet joita olen tähän mennessä käyttänyt. Eikä ollut kovinkaan kallis purkki, mutta tarkistan hinnan kun pääsen seuraavan kerran töihin. Tätä löytyi siis ''apua arkeen'' hyllystä Yliopiston apteekista.

Cashewpähkinöitä katsellessani hinta kiristi ihan liikaa, ja tartuin maapähkinäpakettiin, joka oli puolet halvempaa. Jos maapähinöistä saa hyvää voita, miksei saisi myös juustoa! Olin oikeassa ja täytyy myöntää etten huomannut edes kovin suurta eroa, kun pähkinät on joka tapauksessa löyty sileiksi tehosekoittimessa.

Maapähkinäjuusto


1c vettä
1 1/2tl agar jauhetta
1/2c soijamaitoa
2rkl munatonta majoneesia
2rkl tahinia
1 c maapähkinöitä liotettuna
1/3c ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi
suolaa, ja valitsemiasi mausteita
käytin chiliä, tuoretta persiljaa ja kurkumaa.

Keitä agaria vedessä jatkuvasti sekoittaen noin 5-7min ajan kunnes se on täysin liuennut. Sekoita muita aineksia tehosekoittimessa. Lisää vesi-agar seos ja sekoita kunnes massa on tasaista. Kaada öljyttyyn muottiin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Suosittelen odottamaan ainakin 6h, tai yön ylitse.

Tulos on kermainen, pehmeä ja jäykkä moussemainen. Jos haluat pelkästään höylättävää tai raastettavaa, agaria voi lisätä hiukkasen. Tätä voi leikata ja höylätäkkin, mutta levittyy silti mukavasti leivälle.
4

Mausteinen Soijasuikalekeitto


Koulun ruokailusta muutama viikko takaperin inspiroituneena päätin kokeilla soijasuikaleita keitossa. Hyvin toimii ja on kaiken lisäksi nopeaa. Kouluruokailusta tulee muutenkin napattua yhdistelmä- ja maustevinkkejä talteen. Kehut palmialle kekseliäisyydestä!

Keitto on hiukan mausteinen ja itämaisvivahteinen. Terveellistä ja hyvää.

Soijasuikalekeitto


2 porkkanaa
1 sipuli
2 kourallista soijasuikaleita
3 herkkusientä
1tlk tomaattimurskaa
loraus kookosmaitoa
pieni nippu persiljaa
kasvisliemikuutio
2tl punaista curry tahnaa
2 laakerin lehteä
1/2 tl chiliä
1tl paprikajauhetta
1rkl soijakastiketta

Pilko porkkana, sipuli ja sienet valmiiksi. Heitä porkkanat ja sipuli kiehuvaan veteen ja anna kiehua kasvisliemikuution kera muutaman minuutin. Lisää soijasuikaleet, tomaattimurska, kookosmaito ja mausteet. Keitä viitisen minuuttia, lisää sienet ja keitä kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Tarjoile!

Suurempaan nälkään pistä joukkoon yksi nuudelipaketti!
0

Hernekeitto

Teki kovasti mieli hernekeittoa, ja sitähän piti päästä tekemään. Sitten tajusin muutaman vihjeen ansiosta että sillä saattaa olla jotain yhteyttä tähän päivään. Jep.

Hernekeittoa tein ensimmäistä kertaa ja tulokseen olen tyytyväinen. Paljon parempaa kuin koulun hernekeitot jotka olivat tähän asti ainut kokemukseni. Ohjeen tempaisin päästäni sillä minulla ei oikeastaan ole mitään hajua miten hernekeittoa tehdään.

Hernekeitto


Pieni pala kaalia
1 sipuli
3 porkkanaa
1tlk herneitä
1dl hernerouhetta
nippu persiljaa
1.5dl tomaattimurskaa
puoli purkkia sipulin makuista kasvikermaa
2 valkosipulin kynttä

mausta mustapippurilla, ripauksella suolaa ja tilliä.

Pilko porkkanat, kaali ja sipuli. Kuullota sipulia pannulla ja laita kaali ja porkkanat kiehumaan erikseen. Kaada joukkoon herneet, hernerouhe ja sipuli, kun se on saanut hiukan väriä.

Keitä kunnes porkkana on kypsä. Kaada liika vesi pois. Murskaa valkosipuli joukkoon ja silppua persilja. Kaada joukkoon tomaattimurska ja kerma, ja anna kiehahtaa.

Tarjoile.


2

Vanilla Cupcakes




Lainasin kirjastosta Raisa Kettusen kirjan, puputyttö ja vohvelisankari. Kirja on täynnä toinen toistaan ihanempia ohjeita. Päätin kokeilla vaniljapikkukakkusten ohjetta ja kyllä kannatti. Tällainen herkullinen perusohje menee kyllä talteen. Tulos oli mehevä ja kostea ja juuri niin hienorakenteinen kuin haluat cupcakesin olevan. Laitoin hiukan vähemmän sokeria, ja eri maitoa kuin ohjeessa. Alla siis käyttämäni ainesosat ja määrät.

Kokeilin erilaisia kuorrutteita ja pääsin testailemaan pursotuspäätyjäni. Lemppari oli ehdottomasti kookoksella päällystetty!

Vanilla cupcakes

24kpl

4.5dl soijamaitoa
2tl omenaviinietikkaa
5.5dl vehnäjauhoja
3rkl perunajauhoja
1.5tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
0.5tl suolaa
220g margariinia
3dl sokeria
4tl vanilja-aromia

Kuorrutteet

Kuorrute 1. 
air & creamy soijavaahtoa
vaniljakastikejauhetta
tomusokeria

Kuorrute 2. 

Soijavaahdosta tehty kuorrute on jälleen voittaja. Yritän edelleen ymmärtää mitä on se täydellinen buttercream frosting? 

Tein jokaiseen kuppikakkuun kuorrutteesta täytteen. Lisäksi kokeilin kostuttaa osan espresson, soijamaidon ja rommiaromin makuisella nesteellä. Täkin toimi ihanasti!

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa muffinssipellit paperivuoilla. Täytä taikina aina jäähtyneeseen vuokaan. Sekoita maito ja etikka keskenään. Maito juoksettui hiukan, tätä ei kannata säikähtää. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, suola ja ruokasooda. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen margariini vaahdoksi (noin 2min). Lisää aromi ja vatkaa vielä hetken. Sekoita margariiniseos, kuivat aineet ja maito keskenään. Älä ylisekoita, jotta tulos säilyy kuohkeana. 

Täytä vuoat 2/3 täyteen ja paista noin 20min. 

Jäähdytä ennen kuorrutusta.

Nauti! Todellakin!
3

Jännälaatikko kissoille



Kissat pyörivät hermostuneena ja maukuvat. Jotta saan pidettyä pahanteot kurissa on aina toisinaan keksittävä jotain puuhaa joka pitää nuo kiireisinä. Pahanteolla meillä siis tarkoitetaan tiskipöydälle hyppäämistä ja lavuaarissa astioiden nuolemista. Öljypurkkia on myös kiva nuolla kun kukaan ei huomaa ja tiskit on tiskattu...

Jännälaatikko kissoille


1 iso pahvilaatikko
hesaria
lempparinaksuja

vähintään yhden kissan

Taittele laatikko niin että se on suljettu kaikkialta. Leikka siihen reikiä, muutama kissanmentävä ainakin.
Rypistä sisään muutama aukeama hesaria ja heitä joukkoon kourallinen naksuja. Päästä kissa irti.

Toimii vain rapinaa pelkäämättömille ja ahneille. Vega katseli kiinnostuneena kun Naos määrätietoisesti etsi naksuja laatikossa. Vega sai ainakin 3 naksua, Naos taisi löytää loput.
1

Shepherd's pie



Surffailin netissä etsien houkuttelevia ohjeita. Vastaan tuli Veggie shepherd's pie with sweet potato mash. Olin myyty. Kaikkia aineksia ei kuitenkaan ollut ja kauppaan en jaksanut lähteä. Tässä siis hiukan oma versio tästä, mutta alkuperäistäkin on ehdottomasti kokeiltava joskus.


Shepherd's pie


1 bataatti
1 porkkana
1.5dl kuivia linssejä
2dl soijarouhetta
1 pkt kirsikkatomaatteja
tölkki tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
nippu persiljaa
1tlk kaurakermaa, käytin sipulimaustettua
2rkl vegaanista margariinia
kasvisliemikuutio
suolaa

mausteeksi paprikaa, tilliä, oreganoa ja rosmariinia. Mausta reilulla kädellä.

Kuori bataatti ja porkkana, pilko ne pienemmäksi. Laita kiehumaan kasvisliemikuution kanssa ja keitä kunnes porkkana on kypsä. Lisäsin porkkanan hiukan aikaisemmin kuin bataatin.

Keitä toisessa kattilassa linssejä kunnes ne ovat kypsiä. Helpommalla pääset jos käytät valmiiksi pehmeitä linssejä tölkistä. Sekoita soijarouhe tomaattimurskaan, murskaa joukkoon valkosipuli ja hienonna persilja. Pilko kirsikkatomaatit puoliksi ja sekoita joukkoon. Lisää vettä 1-2dl jotta koostumus ei ole liian jämäkkä ja soijarouhe turpoaa. Lisää joukkoon myös kypsät linssit. Tämä seos saa rauhassa turvota ja kunnes valmistat bataattimuussin.

Kun bataatti ja porkkana on kypsää, kaada ylimääräinen neste pois ja muussaa se survimella. Lisää margaiini ja puoli tölkkiä kaurakermaa.

Lisää loput kaurakermasta tomaattiseokseen ja mausta. Kasaa uunivuokaan alle tomaattiseos ja päälle bataattimuussi. Tasoita haarukalla ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista 200 asteessa noin tunnin. Käytin kannellista uunivuokaa ja otin viimeisen 15 min ajaksi kannen pois jota pinta saa hiukan väriä.

Anna vetäytyä hetki ja tarjoile.

Vinkki: Viiniä minulla ei ollut, mutta alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty 200ml viinä. Voit siis lorauttaa tomaattikastikkeen joukkoon viiniä veden sijaan. Täyteläinen punaviini toimii loistavasti tämäntyyppisissä vuokaruoissa.


4
Back to Top