Macadamia juustopallot




Macadamiapähkinät ovat harvinaista herkkua kahdesta syystä. Niitä ei juuri löydy suolaamattomana ja paahtamattomana kaupoista. Silloin kun löytyy, ne ovat niin kalliita ettei raaski ostaa. Kilohinta lähentelee kevyesti neljääkymmentä euroa, mikä tarkoittaa simppelisti sitä että näitä syödään opiskelijataloudessa melkoisen harvoin. Menin ja repäsin kuitenkin, kyllä kerta vuodessa raaskii! Nämä ovat niin ihanan rasvaisia että paperipussi on aivan kostea kotiin päästessä. Juuri tämän ominaisuuden takia näistä tulee mitä ihanimmat juustot, puhumattakaan juustokakusta mutta niissä määrissä en todellakaan raaski näitä ihanuuksia ostaa!

Ohjeessa voit korvata osan macadamioista cashewpähkinöillä tai pinjansiemenillä.

Tässä on kaksi vaihtoehtoa, joko teet niin paksua massaa että voit muotoilla siitä juuston tai pallot, tai teet kuten minä, jatkoin säästeliäästi juustomassaa hiukan enemmän ja ujutin joukkoon agaria jotta koostumus säilyy. Enemmän lopputulosta ja selvää säästöä! Täysin raaka tämä ei siis ole mutta sellainen vaihtoehto onnistuu helposti.


Macadamia-juusto


5dl macadamiapähkinöitä
2.5dl vettä
2tl ravintohiivahiutaleita
1rkl sitruunamehua
1tl öljyä
hiukan sahramia
1/2-2tl agar jauhetta

Mausteita
Käytin yrttejä, chiliä, paprikaa, pippuria

Kuumenna agar tilkassa vettä kunnes se on liuennut. Kaada kaikki ainekset blenderiin ja sekoita kunnes massa on aivan tasaista. Kaada öljyttyyn muottiin ja aseta pakkaseen. Noin 2h päästä kumoa lautaselle ja leikkaa pieniä paloja. Pyöritä nopeasti palloiksi, kierittele pippurissa, yrteissä, ruohosipulissa, vain mielikuvitus on rajana. Aseta takaisin jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Aluksi luulin että pippurijuusto on makuuni turhan voimakas mutta se osoittautuikin suosikiksi! Tällaisia variaatioita voi tehdä vaikka kuinka kun ensi kerralla joku ehdottaa juusto ja viini iltaa. Kuka väittää ettei vegaani voi osallistua!


4

Mulperitoffeepirtelö

Olen hiukan uudistamassa reseptien tunnisteita ja tagea. Tämän vuoksi varsinkin vanhempien reseptien kohdalla saattaa olla hiukan epäjohdonmukaisuuksia. Blogin ylälaitaan ilmestyi äskettäin uudet tunnistesivut, joiden olisi tarkoitus hiukan selventää tunnisteita ja kategorioita. Pahoittelen siis sekavuutta. Blogin oikealla puolella olevat tunnisteet säilyvät niin kauan kunnes olen saanut uudet linkit parempaan jamaan. Jos joku tietää miten ne saisi vielä nätisti keskelle niin vinkit ovat tervetulleita! :)

Sillävälin... löysin ihanan mulperitoffeepirtelön ohjeen hyvällä tiellä... pitkällä mielellä blogista! En aamulla jaksanut katsoa tarkkaa ohjetta mutta muistin suurin piirtein mitä siihen kuuluu! Tämä oli aivan ihanaa!! Alkuperäinen on nyt katsottuna hiukan erilaiainen

Mulperitoffeepirtelö


1 banaani
kourallinen mulperimarjoja
2rkl kookoskermaa
1tl hunajaa
1rkl lucumaa
2 taatelia
3dl mantelimaitoa
vettä
päälle kanelia

Blendaa ja nauti!
 
0

Naoksella on asiaa





Naos on äänekäs kissa. Tämä kertoo kaiken. Hän juttelee itsekseen, meille, leluilleen... höpöttää siis jatkuvasti jotain, jopa suupalojen välillä syödessä. Nukkuessaan hän on hiljaa. Tänään Naos istui tornin päässä ja jutteli..Vaikka kuvissa ilme näyttää toisinaan vihaiseltakin, kyseessä oli edeleen sama hyväntahtoinen maukuminen ja jutustelu. Tätä jatkui melko pitkään. Naoksella on asiaa aina ja jatkuvasti.
1

Siemenleipä

Aina välillä kun hirveä leipomishimo iskee, päädyn simppelisti leipään. Sitä on mukava tehdä, sitä kuluu ja ylimääräisen voi laittaa pakkaseen odottamaan. En ole leivän suurkuluttaja mutta kyllä kotitekoinen aina voittaa kauppaleivät.

Tämä leipä on rapeakuorinen, rouheinen ja maukas. Sopii ihan arkileiväksi, vaikka keiton kaverina. Raakaviikon jälkeen tuntui jopa hassulta syödä leipää, mutta kun haukkasin ensimmäisen palan kuumasta leivästä ja puolen sentin tahinikerroksesta kaikki hassut tunteet katosivat sikseen! Oli hyvää :)

Siemenleipä


2dl vehnäjauhoja + 1-2dl myöhemmin
4dl monen viljan sämpyläjauhoja
3.5dl lämmintä vettä
2rkl kuivahiivaa
1rkl sokeria
2rkl avocadoölyjä + 2rkl päälle, myös muut öljyt käyvät
2dl siemeniä +3rkl päälle
mausteita, käytin oreganoa ja rosmariinia

Sekoita kuivat ainekset keskenään, vehnäjauhoista siis 2dl ja loput lisätään myöhemmässä vaiheessa. Lisää kättä hiukan lämpimämpi vesi joukkoon ja sekoita. Lisää öljy ja jatka sekoittamista. Taikina saa tässä vaiheessa olla hyvinkin löysä joten lisää tilkka vettä tarvittaessa.

Laita vedottomaan paikkaan kohoamaan ja unohda sinne noin 2h ajaksi.

Ota taikina esiin ja lisäile vehnäjauhoja hiukan tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa taikinasta on hyvä saada muotoiltava mutta pehmeä. Lisäsin itse jauhoja noin 1dl verran.

Kohota vielä tunnin verran. Vaivaa taikinaa pari min ja jaa se kahteen osaan. Muotoile molemmat osat pötköiksi ja kieritä ne toistensa ympäri köynnökseksi. Tee punoksesta yhtenäinen ympyrä ja nosta se öljyttyyn uunivuokaan. Käytin itse suurta haudutuskattilaa. Öljyä pinta ja ripottele siemeniä päälle. Jos et jaksa tehdä punosta, voit myös pudottaa taikinan pallona kattilaan. Näin siihen ei vain synny hauskaa kuviota pinnalle.


Paista 200 asteessa 30-40min, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leipä kuullostaa ontolta kun sitä kopauttaa. Kumoa valmis leipä vuoasta ja nauti.



4

Munakoisoa ja jättipapuja



Raakaviikko loppui keskiviikkona. Koin sen hyvin opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi, mutta edeleenkään en voisi kuvitella että olen täysin raakaravinnolla. Erityisesti kaupasta saatavia soijatuotteita ja suuria papuja oli ikävä. Olen kuitenkin täysin vakuuttunut siitä että kesäkurpitsapasta voittaa normipastan mennen tullen, ja että sienet voi syödä raakana.

Huomasin että minulla on opeteltavaa raakaruoan määrien kanssa, sillä paino kääntyi useammalla kilolla laskuun sen viikon aikana. Huomasin tämän vasta viikon ollessa loppusuoralla. Viikossa on vaikea seurata tämäntyyppisiä vaikutuksia, sillä kenen tahansa paino varmasti tipahtaa jos leipä, pasta, riisi, bulgur, couscous yms kaikki tällaiset ovat yhtäkkiä kiellossa, vaikka niitä ei mitekään kovin paljon söisikään. Päähäni oli iskostunut että siemeniä ja pähkinöitä syödään kourallisen verran ja tajusin vasta hetkenpäästä että raakaviikolla saan kyllä vedellä niitä hiukan enemmän.

Olin kuitenkin yllättynyt kuinka hyvin raakaruoka sopi minulle. Vatsa oli muutamana päivänä kipeä, mutta ei mitenkään erityisesti vaivannut. Kunhan muisti pureskella ja syödä rauhassa. Olo oli kevyt ja ruokaähkyistä ei sen suuremmin tarvinnut kärsiä. Ostoslistalle menee ehdottomasti ainakin yksi raakaruoka kirja, joita olen kantanut kirjastosta inspiraatiota tuomaan.

Eilen kuitenkin tuli jälleen syötyä uunissa lämmitettyä ruokaa. Olisin varmaan tehnyt muuten raakana, mutta kesäkurpitsan valmistaminen on edelleen mysteeri. Toisaalta en ole raw versiona vielä edes kokeillut joten...

Ruoka oli hyvin yksinkertainen ja nopea. Hulluilla päivillä oli tarjouksessa jättipapuja tomaattikastikkeessa. Nämä ovat ehdoton lempparini tarjolla olevista jättipavuista. Erityisesti tuo kastike jossa ne ovat, kaavin aina viimeisenkin tipan talteen sillä sen koommin ruokaa ei tarvitsekaan maustaa. Kyseessä on siis Palirria merkkinen säilyke, joita saa ihan citymarketeistakin. Saman merkin viininlehtikääryleet ovat myös kaapissa odottamassa.


Munakoisoa ja jättipapuja


1 pieni munakoiso
3 herkkusientä
2 pientä porkkanaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
1tkl jättipapuja tomaattikastikkeessa

1/2 kesäkurpitsa
2rkl sitruunaoliiviöljyä
1tl balsamicoa

Pilko munakoiso viipaleiksi, ripottele päälle suolaa ja itketä noin 30min. Pyyhi neste talouspaperilla ja pilko pieneksi. Pilko herkkusienet saman kokoisiksi ja viipaloi porkkana ohueksi. Käytin itse tähän mandoliinia saadakseni aivan ohuet suikaleet.

Kaada uunipellille ja paista noin 30min, 200 asteessa. Kaada kulhoon ja sekoita jättipavut ja kastike huolella joukkoon. Lisää kirsikkatomaatit viimeisenä.

Suikaloi kesäkurpitsa kuorimaveitsellä pitkiksi suikaleiksi tai käytä vihannesleikkurin spiraaliterää, kuten minä tein. Sekoita öljy ja balsamico keskenään ja ripottele kesäkurpitsapastan päälle. Myös öljy ja sitruunamehu ajaa saman asian jos käytössä ei ole maustettua öljyä.

Tarjoile!

Oli ihan älyttömän hyvää mutta kuitenkin ihanan kevyttä!
0

Aamun herätys

En kestä kuinka tasaista jälkeä tuo vitamix tekee! Tässä ei ole mitään järkeä! Aikaisemmin smoothiesta pystyi päättelemään pienistä vihreistä hipuista, kun olin ujuttanut sinne joukkoon pinaattia ja salaatteja, nyt todisteet on hävitetty!

Seuraava projeti on kerätä uusia nokkosia kun niitä joskus alkaa kasvamaan. Nokkoskeitto... nokkoskääryleet...nokkossmoothie...nokkosmuussi?

Tämä smoothie on kirpakka vadelmien takia. Lisää useampi taateli tai makeuta mielesi mukaan jos olet makeamman ystävä.

Aamun herätys smoothie

Yksi annos eli noin litra...tai kaksi annosta jos olet pieniruokaisempi kuin minä.

2dl vadelmia
1/2 mango
1 omena
1tl lesitiinijauhetta
2 taatelia
kourallinen salaattia tai pinaattia

Vettä kunnes koostumus on mieleinen
Jos lounaaseen on vielä pitkä aika tai olet tulossa treenaamasta, lisää joukkoon hiukan vaniljaproteiinijauhetta pitämään nälkää toden teolla.

Huomenta!
3

Arvatkaas mitä..!



3

Salaattiveneet ja avocadokastike

Tällaisia on pitänyt tehdä, mutta oikeanlaisen salaatin löytäminen ei ole ollut ihan niin helppoa. Haussa on myös salaatti josta voisi tehdä kääryleitä?

Täyte ja kastike oli aivan ihana combo ja suosittelen, että erityisesti aurinkokuivattua tomaattia ja mangoa ei tästä unohdeta. Tai jos unohdetaan niin korvataan jollain muulla vastaavalla, marinoitu paprika ja ananas voisi ajaa asian samoin?

Nämä syödään käsin ja mallina pääsikin toimimaan mieheni koura.

Salaattiveneet ja avocadokastike


1 pkt cosmopolitan salaattia, söimme yhteensä noin 6 venettä

Salaattitäyte

1/2 pkt kirsikkatomaatteja
1 suuri marinoitu portobello
5 aurinkokuivattua tomaattia
1/2 mango
1/2 paprika
kourallienn sokeriherneitä

Pilko ja sekoita
Minulta oli jäänyt muutama ylimääräinen sieni marinoituna kaappiin, ja ne uppoavan loistavasti tällaiseen ruokaan hiukan tuomaan rakennetta ja täytettä. 

Avocadokastike

kourallinen liotettuja cashewpähkinöitä
1/2 avocado
2rkl sitruunamehua
pieni pala chiliä
1rkl ravintohiivahiualeita
ripaus valkosipulijauhetta

Kaada kaikki blenderiin ja lisää vettä kunnes koostumus on mieleinen.

Kasaa lehdelle ja nauti
4

Raw viikko, päivä 6 ja 7



Aika menee ihan todella nopeasti. Valehtelisin jos väittäisin että oloni on jatkuvasti energinen ja ihana. Tai no oikeastaan suurimmilta osin on, mutta eilen ja tänään olen kärsinyt kyllä jatkuvasta nälästä! Otin eilen hiukan liian kevyen lounaan töihin mukaan, ja vaikka koulussa joinkin yhden smoothien päälle, ei nälkä lähtenyt millään. Porkkanamehu piti verensokerin onneksi mukavasti korekalla, ja jaksoin olla päivän loppuun asti. Opettelua on ainakin siinä että syön tarpeeksi ja että annokset ovat sen verran ravitsevia että täytyn niistä ilman että joudun syömään mielettömiä määriä. Lisäksi tänään teki ihan mielettömästi mieli leipää! Jännä juttu, sillä en ole normaalisti kovin suuri leivänsyöjä muutenkaan. Toisaalta, tämä himo lähti kunhan sain lisää ruokaa, joten eiköhän johtunut ihan vaan nälästä.

Kotona tein ihanant täytetyt portobellot! Jaksoin syödä vain yhden, joten toinen sujahtaaki töihin eväsrasiaan.

Olen aina tykännyt puurosta, mutta nyt minusta on kuoriutunut todellinen puurohullu. Aamupala on päivän paras ruoka, mutta huomaan odottavani aamukahvia töissä, jolloin saan kaivaa eväspurkkini esille ja nautiskella puuroni. Ilonsa kullakin..

Huomenna on viimeinen raakapäivä, ja sitten alan lisäilemään normiversioita ruokavaliooni. Kyllä ehdottomasti jatkan ainakin raakapuurojen, kräkkereiden, raakajälkkäreiden ja muiden herkkujen valmistamista! Myös raakakeitot ovat nousseet suosikiksi, niin helppoa ettei voi edes tajuta! En oikeastaan kaipaa mitään sen kummempaa kuin tofua ja suurempia papuja, joita ei voi syödä keittämättä. Idättäminen tulee jatkumaan ja toivelistalla onkin ekolon tuplaidätysetti!


0

Raw viikko, päivä 5


Päivä on mennyt oikein vauhdilla ohitse, ja huomenna taas työharjoitteluun. Raakaruoka alkaa tuntua jo tutummalta ja omalta. Aamulla pyöräytin aikaisemmin postaamani ihanan puuron ja sillä nälkä pysyikin poissa todella pitkään. Piti minunkin hullun käydä stokkan hulluilla päivillä, onneksi löysin ihanan irtopohjaisen piirakkavuoan ja casan tarjottimen. Herkusta tarttui mukaan jättipapuja tomaattikastikkeessa ja viininlehtikääryleitä, nams! Ne saavat kuitenkin odottaa ainakin ensi viikon keskiviikkoon, jolloin alan pikkuhiljaa lisäilemään epäraakaa ruokavaliooni. Viikunat ja jättiportobellot sen sijaan eivät saa odottaa, vaan meinaan tuhota molemmat parin lähipäivän sisällä.

Tämä leivättömyys tuntuu oikeastaan aika hyvälle, ja mietinkin että olisiko tämä kevyt olo sitä, kun ruokavalioon ei ole kuulunut leipä, pasta, riisi yms? Vai onko se sitä että olen ollut huomattavasti enemmän läsnä syödessäni. En ole hotkinut, vaan pureksinut rauhassa ja tunnustellut makuja. Jokatapauksessa, yritän pitää samaa yllä jatkossakin.

Välipalaksi nappasin banaanin ja kotona valmistui vihdon ja viimein raw lasagne! Oli muuten hyvää. Onneksi kastikkeita jäi reilusti yli ja niitä pääsen käyttämään vielä huomennakin. Ensimmäistä kertaa tuli syötyä vähän liikaa ja nyt kärsin pienestä ähky olosta. Uskon sen kuitenkin menevän ohi melko nopeasti.

Huomenna olisi tarkoitus myös kokeilla valmistaa kräkkereitä, jos sitä laittaisi taikinan yöksi uuniin ja jättäisi kuivumaan.

Kävin katselemassa vähän sillä silmällä kuivureita, ja noin 60e hintaan löytyykin muutamaa merkkiä, severiä ja obhta. Kummastakaan en ole sen suurempia kehuja kuullut mutta tiedän jo etukäteen että kuivurissa minulle riittää se hyvä keskitaso. Olisi ihanaa jos siinä olisi ajastin, jotta voisi vaikka yöksi jättää päälle, ja napsahtaisi sitten itsestään pois. Onko vinkkejä? Abc:tä olen ainakin kuullut kehuttavan kun puhutaan hiukan halvemmista vaihtoehdoista :)







5

Raw tattaripuuro pähkinämaidolla




Step 1. Ymärrä tattarin päälle
Step 2. Opettele idättämään
Step 3. Idätä tattaria
Step 4. Tee aamupalaksi raw tattaripuuro
Step 5. Syö aamupalasi ja nauti ihanasta olosta.

Tähän mennessä tehtävälistä suoritettu... nyt vain aamiaisen kimppuun!

Puuro koostuu tattari-pähkinäpuurosta ja ympärille kaadettavasta pähkinämadosta. Päälle hedelmiä ja maroja! Vaatii hiukan puuhastelua mutta on joka vaiheen arvoinen!

Jos mantelimaitoa on tehnyt aikaisemmin, käytä siitä jäänyttä kuitua. Itse tein samalla myös tätä ja suosittelen järjestystä cashewmaito - mantelimaito - puuro. Näin tehosekoitinta ei tarvitse pestä välissä. Kuvassa oleva pähkinämaito on mantelimaitoa, mutta tänään aamulla tein saman cashew maidolla ja se oli ihan todella hyvää, paljon parempaa kuin ensimmäinen vaihtoehto.

Laita illalla likoon runsas kourallinen cashew pähkinoitä ja 1.5dl manteleita, erillisiin kippoihin.
Aamulla blendaa cashewpähkinät haluamallasi määrällä vettä, ja kaada erilliseen kippoon. Jos pidät enemmän kermaisesta rakenteesta, laita vettä vähemmän ja lusikoi paksu kerma lopuksi puuron päälle. Cashewmaidossa en erottele pähkinöitä nesteestä. Tee sama mantelelille. Valutin mantelit ensin siivilän läpi ja sitten vielä puristelin harson läpi massan kuivaksi. Mantelimaidon tekemiseen tarkemmat ohjeet täällä.

Tattari-pähkinäpuuro

yhdelle

1dl idätettyjä tattarinjyviä
2 rkl mantelimaidosta jäänyttä mantelikuitua
1rkl chia siemeniä
1tl psylliumia
2 taatelia
1 kuivattu aprikoosi
mantelimaitoa tai vettä tarpeen mukaan

hunajaa, steviaa tai lisää taateleita maun mukaan makeuttamiseen. 

Laita blenderiin kaikki muut paitsi mantelikuitu. Sekoita sykäyksittäin kunnes koostumus on rakeinen mutta kaikki on sekaisin. Sekoita joukkoon mantelikuitu ja laita hetkeksi jääkaappiin. Koostumus saa olla hiukan märempi kuin haluaisit sen olevan. Psylliumin ja chia siementen ansiosta massasta tulee jämäkämpi hetken odottelun jälkeen.

Nostele lautaselle ja kaada cashew maitoa ympärille. Pilko päälle valitsemaasi hedelmää ja marjoja. Minä ihastuin mango - mulperi - karpalo yhdistelmään niin kovasti että sitä myös toisen kerran. Toinen syy tähän oli että kotona ei hetkellisesti ollutkaan muuta hedelmää...

Tätä tänään aamupalaksi ja eilen päivälliseksi. Ihanan täyttävä ja herkullinen. Paras puuro ikinä!









0

Raw viikko, päivä 4



Tänään olen ollut hyvin epäesimerkillinen ainakin aamulla.. Aamupala jäi syömättä ja join aivan liikaa kahvia. Sateessa marssin sitten Peijaksen sairaalaan, jossa söin myöhemmin lounaani. Salaattipuoli oli onneksi sen verran monipuolinen, että sain mahani täyteen. Tuli syötyä myös muutama pala lämmintä punajuurta. Proteiinia ainakaan suuremmissa määrin en tosin nähnytkään ennen iltapäivää valikoimasta johtuen.

Lähdin töistä suoraan salille ja 30min jälkeen heikotti niin kovasti että piti lopettaa. Itsekin tajusin että ongelmana oli aamupäivän ravinto, joka oli kyllä aivan liian niukkaa. Vaikka maha tuli täyteen niin pelkät rehut eivät todellakaan riittäneet. Ensi viikolla fiksumpana ja varaudun ainakin muutamalla pähkinä ja taateliannoksella eväänä!

Äitini luona söin maailman parhaan tuorepuuron, josta on tulossa postaus huomenna. Oli niin tajuttoman hyvää että en osaa edes sanoin kuvailla ja huomenna aamuksi samaa kiitos tulossa.

Iltapalaksi tein Elman minulle omistamaa vanukasta, kun en huomiseen malttanut odottaa. Oli ihanaa ja aivan loistava idea piilottaaa kesäkurpitsa joukkoon. Noudatin kiltisti ohjetta, suhteita ehkä hiukan muunnellen. Kesäkurpitsaa ei löytynyt ihan kokonaista, mutta avocadoa oli vastaavasti enemmän. Näin siis mentiin. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Koristelin mulpereilla ja kookoksella.

Illalla olo on hyvä ja täynnä, kiitos suuren vanukas annoksen. Raw viikko on tähän mennessä tuntunut vain hyvältä idealta ja vielä en ole kaipaillutkaan muuta. Huomenna jos kokeilisi tehdä raw lasagnea?

1

Raw viikko, päivä 3

Tänään on ollut jälleen hyvä päivä ainakin mitä tulee ruoan suhteen! Aamupalaksi tein onnistuneen tattaripuuron, jonka soseutin muutaman mantelin ja taatelin kanssa. Nautin herkun punaviinimarjojen ja kookoshiutaleiden kera.

Lounas ei maistunut, sillä olin aamupalasta vielä aivan täynnä klo 12 aikaan. Seuraava ruokailu tapahtuikin silvoplee ravintolassa.. taas! Maistoin ensimmäistä kertaa elämässäni pakurikääpäjuomaa ja oli muuten hyvää. Kyseessä oli jokin sekoitus joka sisälsi myös minttua ja steivaa. Meinasin ostaa purkin mukaan mutta melkein 30e hinnan tähden käännyin kannoillani ja totesin että tämä jääköön harvinaiseksi herkuksi. Kävin siis ystäväni kanssa helsingissä hiukan pyörimässä ja oivalsin ensimmäistä kertaa myös ekolon! Vink vink jos joku haluaa minua syntymäpäivänäni muistaa niin tällainen olisi kovin kiva, sellainen mikä olisi kiva omistaa mutta ei välttämättä nyt ihan välttämätön juttu... Myös matcha teestä innostuisin kovasti!

Tänään huomasin että en ole kokenut sitä inhottavaa ähkyn tunnetta ties kuinka pitkään. Vaikka tulee syötyä edelleen hyvinkin suuria annoksia, ja vatsa on täysi tämän jälkeen niin tunteja kestävä turvotus on poissa! Ties mistä johtuu mutta hyvältä se tuntuu.

Huomenna olen menossa päiväksi suljetulle osastolle harjoittelemaan, ja tämän jälkeen on tarkoitus käydä salilla. Viimeistään sunnuntaina on kuitenkin testattava Elman vanukasta jonka hän ihanasti minulle omisti!

Iltapala oli vähemmän monipuolinen mutta herkullinen, kuten kuvasta näkyy!
2

Täytettyjä herkkusieniä ja raw spagettia



Eilen päivälliseksi oli siis tarjolla tällaista. Yllätyksenä huomasin että pidän herkkusienien rakenteesta huomattavasti enemmän tällaisena kuin kypsennettynä, jolloin niistä tulee narskuvia ja vetisiä. Tuo kastike oli niiin taivaallisen hyvää että sitä teen ehdottomasti uudestaankin! Vaikkapa sellaisenaan tai lasagnetäytteeksi.

Mieheni on tietenkin avuton raakaruoan uhri, kun joutuu tässä sivussa tyytymään siihen mitä eteen laitetaan. Tietenkin voisi hän itsekin tehdä oman ruokansa erikseen, mutta meillä ei ole tätä juuri harrastettu. Jompi kumpi tekee ruokaa ja sitä sitten syödään. Näin eilenkin, mutta kun ruoantäyteisestä suusta kuului epäselvä mumina ''hyväää'' niin huoleni hävisivät. Tämähän tosiaan on hyvää, satun vaan tosinaan unohtamaan sen että mieheni ei kuulu niihin ennakkoluuloisiin tyyppeihin ja unohdan että hän ei oikeastaan ole koskaan nirsoillut, miksi siis nytkään?

Kun perhe on mukana tässä, on hyvä jatkaa :)

Raw spagettia ja täytettyjä herkkusieniä


Raw spagetti

1/2 suuri kesäkurpitsa

kahdelle riitti reiilun kokokoisesta kesäkurpitsasta puolet. Leikkaa joko kuorimaveitsellä tai muulla leikkurilla ''spagetiksi''. Ensi kerralla meinaan kuivata tai marinoida tai edes maustaa tätä... nyt nautimme koostumuksesta ja uudesta ideasta ihan sellaisenaan.

Täytetyt herkkusienet

7 herkkusientä

Marinadi

3rkl oliiviöljyä
2rkl soijakastiketta
1tl balsamicoa
1tl omenaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
1tl hunajaa

Poista herkkuseineistä kannat ja jätä sivuun. Sekoita ainekset keskenään ja pyörittele sienet kauttaaltaan tässä. Jos on aikaa, anna seistä marinadissa, tämä ruoka valmistui kiireellä ja pelkkä pyörittelykin riitti. Lusikoi hiukan murskattua valkosipulia sienien sisään. Aseta leivinpaperille ja nosta 45 asteiseen uuniin, jätä luukku raolleen. Anna olla siellä kunnes saat muut ruoat tehtyä. Nosta kannat jälkellä olevaan marinadiin ja pyörittele huolella, niitä käytetään seuraavassa vaiheessa.

Täyte

3 kypsää tomaattia
3 suurta oliivia
1 valkosipulin kynsi
4 aurinkokuivattuatomaattia
pieni kourallinen liotettuja cashew pähkinöitä
1rkl auringonkukansiemeniä
1rkl oliiviöljyä
1tl soijakastiketta
1rkl ravintohiivahiutaleita
pieni nippu herneenversoja ja persiljaa
4 herkkusienen kanta, säästä loput myöhempään käyttöön vaikka salaattiin

Nosta kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita pulssityylillä, kunnes koostumus on rakeinen ja rouheinen. 

Ota sienet uunista ja nostele täytettä runsaasti jokaiseen. Tarjoile!

Otin itse kolme sientä, mutta en jaksanut nälästä huolimatta syödä viimeistä loppuun. Hyvää siis oli! Vielä vaatii harjoittelua että söisi vieläkin rauhallisemmin ja pureskelisi vieläkin paremmin. Ruokailuni ovat kuitenkin jo nyt venyneet pidemmäksi ja syön huomattavasti rauhallisemmin kuin ennen.

0

Raw viikko, päivä 2




Eilinen silvoplee käynti oli ihana! Minä ja mieheni tyhjensimme molemmat hiukan yli 10e annokset. Nälkä ei kyllä jäänyt! Iltapalaksi nautiskelin simppelisti vesimelonia.

Tänään aamulla onnistuin mokaamaan raw hirssipuuroni ja tarjolla oli siis 1 omena ja 1 päärynä. Ihan kiva aloittaa hedelmillä, mutta itselleni sopii paremmin puuro tai smoothie. Omenasta sain vatsanipistyksiä ja hiukan turvonneen olon. Omput ovat ihania mutta heti tyhjään vatsaan ei sopinut. Nappasin varmuuden vuoksi maitohappobakteerin auttamaan pientä ruokamuutosta. Huomenna taas puuroaamupala nams!

Kävin myös ruohonjuuressa, ja ostin itselleni vihdoin ja viimein life factoryn juomapullon, punaisen ja isommassa koossa, jes. Tällä kulki keittoeväs töihin mukavasti. Tein Momentsin Katjan ohjeella mintunvihreää keittoa ja hyvää tuli, postaan oman versioni vielä tulevaisuudessa.

Seuraava ilon aihe on että idätykseni toimii ja minulla on suuri rasiallinen idätettyä linssiä ja mungopapuja! Ihan itse ihan ensimmäiset ituni, huomenna on idätettyä linssikeittoa töissä eväänä!

Lisäksi tuli syötyä marinoituja sieniä, tomaattikastikkeella. Tästäkin kuvatodisteet olemassa ja postausta tulossa huomenna toivon mukaan. Yritän pitää reseptit ja raw viikon päiväkuulumiset erillään, jotta tunnisteet ja otsikot eivät ole liian harhaan johtavia.

Kahvia ja teetä olen juonut, joka ei nyt oli ihan raw. Lisäksi maistoin tänään ystäväni tekemää suklaakeksiä muutaman palasen... rawrikos!

En tiedä olenko syönyt jotenkin normaalia enemmän, mutta nälkä ei ole ollut, päinvastoin. Olen yllättynyt kuinka tasapainoinen ja täysi olo minulla on. Toisaalta, pähkinöitä ja siemeniä on tullut syötyä hiukan enemmän kuin normaalisti. Kovasti kiinnostaa olo viikon päästä, ties vaikka jatkaisi vähän pidempäänkin tätä.




0

Raw viikko, päivä 1


Tänään lähtee! Ja olen super innoissani. Tunnollisena koululaisena olen kantanut kirjastosta raakaruokaa käsitteleviä kirjoja, käynyt mummon kaapilla hakemassa harsoa ja keittänyt lasipurkkeja. Minä meinaan nimittäin idättää ja heti! Ostin myös valmiita ituja sillä ei tiedä että milloin saan omat ituni vai saanko ollenkaan...

Olen lukenut raakaruokareseptejä ja jonossa on ainakin NÄIN paljon ruokia joita meinaan testata! Aamukahvista en valitettavasti pysty luopumaan, jos halutaan että en itse joudu osastolle jossa tällä hetkellä suoritan psykiatrista harjoittelujaksoa. Mutta aika harva on 100% raw kuitenkaan vai mitä?

Reseptejä tulen postailemaan pikkuhiljaa, varsinkin niitä kauneimpia ja herkullisimpia ohjeita!

Nyt vielä ainakin tuntuu super hyvältä, sillä koko homma on uutta ja jännittävää. Kaveri totesi eilen että ''mitä sä sitten muka syöt?'' Naurattaa... minä syön kuulkaas vaikka mitä!!

Aamupalaksi jo entuudestaan lemppari,

Pinaatti-päärynä pirtelö


1 kourallinen pinaatinlehtiä
nippu mintun lehtiä
1 päärynä
1tl chia siemeniä
1tl hampun siemeniä
2tl tocoa
0.5dl raakaproteiinijauhetta, sun warrior vaniljaa

vettä mieluisan koostumuksen saamiseksi.

Lisäksi, milläs muullakaan raakaviikko lähtee esimerkillisesti käyntiin kuin Silvopleessä käymällä! Töiden jälkeen mennään siis katsomaan miltä raakaruoan kuuluu näyttää.


1

Tattaripuuroa evääksi



Vielä ei raw kokeilu ole alkanut mutta tässäpä lemppari mukaan otettava aamupalani!
Tattaria en ole puuroksi soseuttanut, mutta tykkään kovasti siitä tällaisessa muodossa. Olen vielä useamman viikon työharjoittelussa, ja aamupala tulee usein otettua mukaan ja syötyä osastolla. Tällainen puuro on yleensä helpoin ja tarpeeksi täyttävä. Joskus vastaava tarttuu myös välipalaksi iltavuoroon. Päälle kasaan tietenkin niin paljon marjoja kuin vain mahtuu!

Tämä ohje on se kaikista vakioin perus ohje jolla teen puuron. Näitä aineksia on aina kaapissa ja aina maistuu yhtä hyvälle. Jos tattari on vähissä niin hirssiä ainakin löytyy! Purkki on ruohonjuuresta ostama kookosöljy purkki, jonkalaisia aina ostan ja säästän... ihan vain purkin takia. Öljy menee suuhun, iholle ja hiuksiin.

Raaka tattaripuuro yhdelle


0.75dl tattarisuurimoita
1rkl chia siemeniä
2rkl goji marjoja, rusinoita tai kuivattuja karpaloita yms.
2tl toco jauhetta
1tl psylliumia
3rkl ruisleseitä, eivät varmaankaan ole true raw...
makeutukseen 2 taatelia tai tilkka hunajaa

Huuhtele tattari huolellisesti kylmällä ja kuumalla vedellä. Laita likoamaan runsaaseen veteen. Laita toiseen astiaan likoamaan chia siemenet, ruisleseet ja taatelit.  Liota yön yli.

Aamulla huuhtele vielä tattarit kunnolla. Yhdistä kaikki ainekset valuttamisen jälkeen. Ei haittaa vaikka kaikki neste ei poistu, sillä marjat imevät itseensä nestettä, samoin psyllium.

Kuljeta mukana lasipurkissa, kasaa päälle vielä pakkasesta löytyviä tai tuoreita marjoja niin paljon kuin jaksat syödä. Vaikka tämä ei tosiraakaruoakailijan mielestä ehkä olisi raaka ruisleseiden takia niin tämä saa silti raakaruoka tagin! Jostain pitää aloittaa!

Syömiseen kannattaa käyttää aikaa ja tattarit pureskella kunnolla, niin vatsa kiittää!

Sitten kysymys raakaruoan asiantuntijoille!

Onko siis näin että jos pavun tai linssin voi idättää, niin silloin se on syöntikelpoinen jo ennen idättämistä liotuksen jälkeen? Kuitenkin, isommat pavut pitää idätyksen jälkeenkin keittää, jolloin ne eivät ole syöntikelpoisia myöskään pelkän liotuksen jälkeen...? Näin? Eli jos en jostain syystä saa aikaiseksi idättää esim. kokonaisia linssejä tai mungo papuja, voin kuitenkin syödä ne raw tyyliin pelkän liotuksen jälkeen? Ei tartte keittää niin kuin olen tähän asti luullut?

Kiitos ja kumarrus.
0

Going raw for a week

Olen pidempään halunnut tutustua paremmin raakaruokailuun. En täysipäiväisenä juttuna, mutta toisinaan on kiva tehdä raakana joku minkä muuten olisi kypsentänyt. Olen suunnitellut haastavani itseni ja ryhtyväni viikoksi raakaruokailijaksi. Ihan vain nähdäkseni miten kroppani reagoi, miltä maistuu ja tuntuu. Onneksi Katja Kokko on kirjoittanut tekstit jotka ovat kuin minulle suunnattuja, nimittäin Raw food for dummies. Tämän avulla pääsee pitkälle!

Täytyy heti tunnustaa että tulen pikkuisen huijaamaan tässä. En tiedä kovin paljon raakaruokailusta ja siksi olen täysin aloittelija tässä. Esimerkiksi raakapuuroa tehdessä, tulen käyttämään niitä hiutaleita joita kaapissa on, vaikka en tiedä onko ne käsitelty kuumentamalla. Aijon myös käyttää esim soijakastiketta, oluthiivahiutaleita jne. ruoka aineita joiden käsittelytavasta en oikeastaan tiedä, mutta jotka eivät suoranaisesti ole kypsennettyjä. Kun teen ruokaa, en kuumenna sitä yli 40 asteen. En kuitenkaan osaa sanoa ja löytää tietoa jokaisesta raaka aineesta mitä käytän. Kaikki huomautukset ja neuvot ovat tervetulleita.

Tällä hetkellä mietityttää että.,.

 Onko tomaattimurska, soijamaito tai säilykemaissi raw? Onko raw jos käytän pakastettua tuotetta? Entä onko kahvi ja tee raw?? Onko tofu raw? Entä miten valmistan kuivatut pavut joita pitäisi keittää montakin tuntia? Mitä ei saa syödä raakana?

Aloitan tämän kokeiluni lähiaikoina, muutaman viikon sisällä varmasti!
8

Pumpkin Cashew Pie





Tämän oli alunperin tarkoitus olla vain reuanton kurpitsapiiras, mutta idea jalostuikin hiukan pidemmälle.
Cashew pähkinöitä oli muutama desi kaapissa ja päätinkin toteuttaa vesion jossa päällä on pähkinöistä tehty kerma. Voisin syödä pelkästään tuota kermaakin kilotolkulla, mutta koska pähkinöitä oli vain vähän oli pakko pysyä kohtuudessa.

Piirakkaosuus koostuu lähes pelkästään kurpitsasta ja tofusta. Koostumus on siis hiuakn tahmea ja juustokakkumainen. En myöskään makeuttanut kovin rajulla kädellä sillä tiesin kerman tuovan makua. Tarkoitus oli kuitenkin pysytellä jotenkin terveellisyyden rajoissa mausta tinkimättä.

Passion luo ihanan loppusilauksen, nams!

Pumpkin Cashew Pie


Pohja

400g kurpitsasosetta, tein tämän myskikurpitsasta
3/4 pkt silken tofua
2rkl perunajauhoja
3rkl vehnäjauhoja
2rkl fariinisokeria
2tl oliiviöljyä
2rkl soijamaitoa
1tl vanilja aromia
1tl piparkakkumaustetta

Soseuta kaikki tehosekoittimessa ja kaada voideltuun pieneen vuokaan. Paista 200 asteessa noin 45-50min. Anna jäähtyä.

Cashew Cream

2dl liotettuja cashew pähkinoitä
2rkl kookosöljyä
0.5dl sitruunan mehua
1tl lesitiiniä
3rkl kookoskermaa
1rkl vaahterasiirappia
1tl vanilja-aromia

Soseuta kaikki tehosekoittimessa. Nostele pohjan päälle ja anna olla pakkasessa tunnin verran.

Kaavi päälle 1-2 passionia ja tarjoile!
4

Mango-Vanilja vanukas




Aurinko paistaa ja tekee mieli entistä enemmän kaikkea raikasta, värikästä ja herkullista!

Mango-vanilja vanukas

kahdelle


1/2pkt silken tofua
1rkl kookosöljyä
1dl vanilja soijajogurttia
1/2 mango
2rkl vaniljaproteiinijauhetta
pieni nippu mintunlehtiä
(1tl psyllium jauhetta)
vettä tarpeen mukaan

koristeeksi 1 passion

Soseuta ainekset passionia lukuunottamatta tehosekoittimessa. Itse lisäsin vettä melko vähän jotta koostumus jäisi vanukastyyppiseksi. Suuremmalla vesimäärällä tulos on smoothiemainen. Kaavi passion päälle ja nauti.
1

Raw juustokakku kahdelle



Olen pitkään suunnitellut tekeväni raakaa juustokakkua. Koska sopivaa tilaisuutta ei tullut tehdä koko kakua, tein aamupalaksi kaksi pientä annosta ihan vain kahdelle. Tulos oli parempi kuin osasin kuvitella! En tiennytkään kuinka ihana koostumus ja maku cashew juustokakussa voi olla! Ihanaa! Ehdottomasti ensi kerran kun kakkua on tehtävä, teen tätä raakaa juustokakkua suuremman satsin.

En ehtinyt hyydyttää tätä pakkasessa kuin pari tuntia joten keskusta oli vielä hiukan liian kermainen. Tämä ei tietenkaan haitannut ollenkaan makua, koostumus oli vain pehmeämpi kuin ympäriltä. Paras aamupala vähään aikaan!

Reunat jäivät röpelöiksi sillä päällystin mukin kelmulla, jotta sain kakut vedettyä muotista kätevästi ulos.

Raw juustokakut kahdelle


Pohja:

4 tuoretta taatelia
10 parapähkinää
2rkl kookoshiutaleita

Hienonna taatelit ja parapähkinät. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja muotoile massaksi. Hienonsin ihan vain veitsellä sillä minulla ei ole tarpeeksi järeitä koneita tätä varten. Hyvin toimi näinkin.

Päällystä kaksi mukia kaksinkertaisella kelmulla ja painele pohjalle taatelimassa tiiviiksi kerrokseksi.

Täyte:

2dl cashewpähkinöitä
0.5dl sitruunamehua
0.5dl kookoskermaa
2rkl  nestemäistä kookosöljyä
2rkl vaahterasiirappia
(2tl soijalesitiiniä)

Liota pähkinöitä yön yli. Valuta neste pois ja kaada tehosekoittimeen. Lisää muut ainekset ja anna pyöriä ainakin minuutin verran. Lesitiini ei ole pakollinen, mutta suosittelen käyttämään jos vain kaapista löytyy.

Lusikoi seos pohjan päälle ja anna olla pakkasessa ainakin kaksi tuntia, mielellään pidempää.

Nosta kelmusta kakku lautaselle ja tarjoa marjojen ja tomusokerin kera!


2
Back to Top