Kesän raikkain proteiinismoothie!



Kaupasta piti ostaa minttua mojito-smoothieta varten, mutta koska sitä ei ollut, mukaan tarttui sitruunamelissaa. Tämä olikin herkullinen uusi maku smoothien joukkoon, suosittelen kokeilemaan. Minttu + melissacombo tietenkin seuraavaksi, varmaan paras kaikista.

Raikas smoothie


Runsas kourallinen sitruunamelissaa
Puolikas avocado
20g vaniljaproteiinijauhetta
2dl mantelimaitoa
1tl sitruunan kuorta
2tl siitepölyä päälle
Jäitä

Blendaa ja nauti!
0

Mansikoita ja taateleita suklaassa




Eilen perheeni tuli toivottamaan minulle hyvää syntymäpäivää. Tarjoilut pidin vaatimattomana mutta kesäisenä. Sain ihania ja hyvin hyödyllisiä synttärilahjoja, juuri minun mieleeni!

Suolaisena tarjosin simppelisti patonkia ja leivtettä sekä uunissa paahdettuja pähkinöitä. Makeana oli raikas hedelmäsalaatti, äidin tuomia ihania kirsikoita ja mansikoita ja taateleita. Nämä mansikat ja taatelit onnistuivat enemmän kuin hyvin ja aijon pitää ohjeen mielessä muita kesäjuhlia ajatellen. Makeita ja herkullisia ja samalla helppoja ja sormin syötäviä.

Mansikoita ja taateleia suklaassa


400g tuoreita taateleita
400g Mansikoita
1.5dl Kookoshiutaleita
3cm verran Marsipaania
130g Suklaata + rkl margariinia

Paahda kookoshiutaleet pannulla ruskeiksi. Tämä tapahtuu hyvin nopeasti joten älä jätä niitä yksin vaan pysy vierellä sekoitellen. Kaada kulhoon.

Sulata suklaa vesihauteessa margariinin kanssa ja nosta pois levyltä. Pilko marsipaani sopiviin paloihin. Sopiva pala on taatelin kiven kokoinen.

Ota taateleista kivet pois upottamalla sakset avoinaiseen päähän ja nostamalla kiven pois. Työnnä tilalle marsipaani. Kasta pää suklaaseen ja pyörittele heti kookoshiutaleissa. Nosta leivinpaperille. Toista tämä kaikkien kanssa, sekä myös mansikoiden. Mansikoihin ei tietenkään marsipaania tullut. Anna jähmettyä jääkaapissa kunnes suklaa on kovaa.

Nyt vain odottelemaan että pääsen testaamaan tätä uutta ihanuutta...

0

Ruusukakku vadelmamoussella


Tein tämän kakun äidilleni syntymäpäiväjuhliin, jotka pidettiin päivää virallisten synttäreiden jälkeen. Kaikki kunnia tästä menee kyllä Kamomillan Konditorian täytekakkuoppaalle. Vaikka olen ennenkin tehnyt täytekakkuja, niin huomaa että näin hyvillä ohjeilla ei vain voi epäonnistua! Kakku katosi silmissä ja kehuja sateli, jes! Täytyy kyllä sanoa että olin itsekkin hyvin mieltynyt tähän, kakku ei ollut liian makea vaan tasapainoili ihansti raikkaan ja kermaisen välillä. Oli kostea ja mehukas hyvän kostukkeen ansioista.

Pohja

Kaksinkertaisena ja käytin 4 puolikkaasta 3 kpl

alla yksinkertainen ohje

3dl sokeria
1.5dl öljyä, käytin juoksevaa margariinia
0.25tl suolaa
2dl omenasosetta
0.5tl vanilja-aromia
1rkl leivinjauhetta
6dl vehnäjauhoja
3dl kuivaa omenasiideriä, alkuperäisessä vissyä

Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka, ja laita uuni 175 asteeseen.

Vaahdota keskenään sokeri, margariini, suola ja omenasose. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Kääntele seokset ja siideri keskenään sekaisin, mutta älä sekoita liikaa. Kaada vuokaan ja paista uunisasa 50-60min. Minulla meni tunti että pohja oli täysin kypsä, mutta jäi kuitenki sopivan mehukkaaksi. Anna kakun jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

Tein molempia pohjia varten taikinan uudestaan juuri ennen paistamista. Käytin siideriä siksi että olen tottunut sitä käyttämään näissä kakkupohjissa ja pidän mausta jonka se antaa. Vissyllä onnistuu tietenkin myös ja voisin kuvitella kokeilevani vaikka sitruunamaustettua vissyä.

Kostutus 


1 sitruunan mehu
0.5dl vettä
0.5dl sokeria

Kiehauta vesi ja nosta pois levyltä. Sekoita sokeri ja sitruunamehu joukkoon ja odota kunnes sokeri on liuennut.


Täyte

Kamomillan vadelmamousse + 5dl pakastevadelmia lisää 

3dl pakastevadelmia
2.5dl Alpro Airy & Cramy vispiä
0.5dl sokeria
0.5tl agar jauhetta
0.5tl vanilja-aromia

1/2prk kookoshilloa pohjan päälle ennen moussea

Kaada ainekset kattilaan ja kuumenna sekoitaen. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja anna kiehahtaa sekoittaen muuaman minuutin. Anna massan jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Ohjeessa sanottiin että vähintään kaksi tuntia, mutta suosittelen itse pitämään jääkaapissa vähintään 4h tai mielellään yön yli. Ainakin oma moussemassani muistutti lopullista itseää vasta noin 4h jälkeen.

Vatkaa vaahdoksi. Tämän jälkeen sekoitin joukkoon loput 5dl valutettuja ja tomuskerissa hiukan pyöriteltyjä vadelmia. Käytä heti.

Kuorrute


2 prk Airy & Creamy soijavispiä
0.5tl agar jauhetta
2rkl sokeira
0.5tl vanilja-aromia

Elintarvikevärejä

Kaada ainekset kattilaan ja kuumenna sekoittaen kunnes kiehuu. Anna kiehahtaa muutaman minuutin ajan jatkuvasti vispaten. Anna jähmettyä muutaman tunnin ajan tai mieluiten yön yli seuraavaan päivään. Vatkaa kylmä hyytelö jämäkäksi vaahdoksi ja käytä heti!

Jaoin tämän seoksen kolmeen kippoon joista yhdessä oli hiukan enemmän. Vähemmät annokset värjäsin keltaiseksi ja punaiseksi, suurempi määrä sai jäädä valkoiseksi. Väreinä käyin apteekista saatuja karamellivärejä. Punaiseen vatkasin joukkon hiukan vadelmista irronnutta nestettä joka antoi helposti halutun hennon roosan.

Kokoaminen:

Halkaise pohjat ja liutua päälimmäinen osa pahvilevyn avulla pois. Nosta pohja suoraan kakkulautaselle ja kostuta. Voitele kevyesti kookoshillolla, tämä antaa mukavan kevyen makuvivahteen.

Kasaa keskelle puolet vadelmamoussesta ja pursota ympärille pieni kierros valkoista kuorrutetta. Näin punaista moussea ei sekoitu kun kuorrutat kakkua. Tämä onnistuu ihan lusikalla nostelemalla.

Nosta toinen levy päälle ja toista kostutus ja täyttäminen. Nosta viimeinen levy päälle ja kostuta jälleen. 

Levitä kevyt kerros valkoista kuorrutetta kaikkialle kakun päälle, jotta kermaruusut tarttuvat paremmin ja pienet raot eivät näy. Tämän ensimmäisen valkoisen kerroksen ei tarvitse olla mitenkään kovin tasaisesti tai hienosti levitetty, kunhan sitä on kaikkialla edes vähän.

Koristelu:

Nostele kuorrutteet pursotuspusseihin. Pursota ruusuja aloittaen alhaalta. Aloita keskeltä ja tee ruusu tehden spiraali keskeltä ulospäin. Tee ruusut melko tiiviisti. Siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Minulla oli vain yksi pursotuspääty joten tein vaikeimman kautta ja joka värin jälkeen pesin pursotusvälineeni, kuivasin ne huolellisesti ja kokosin uudestaan. Jos sinulla on useampi pääty niin suuremmista minigrip pusseista saa teipin kera hyviä pursotuspusseja jotk voi käytön jälkeen vain heittää pois. Teippaan yleensä päädyn vielä varmuuden vuoksi pussiin kiinni jossa vahinkoja ei satu.


3

DIY: Vihresmoothiepalat




Babypinaatin lehtiä on edullisinta ostaa jättisäkissä. Aina niitä kaikkia ei ehdi käyttämään, mutta niistä saa loistavat pirtelökuutiot pahan päivän varalle. Sekaan voi heittää myös kaikkea muuta lempparia, tai sitä mikä sattuu olemaan tarjouksessa.

DIY: vihersmoothiepalat


1. Laita tehosekoittimeen lempivihreitäsi
2. Lisää tilkka vettä
3. Anna pyöriä kunnes kaikki on tasaista ja hienoa
4. Pakasta jääpalamuotissa

Nauti!
0

Whoopie Pies




Olen tehnyt aiemmin täytettyjä keksejä, mutta varsinaisia whoopieita ei ole tullut tehtyä! Kyllä kannatti! Nämä olivat juuri sellaisia kuin olin niiden halunnutkin olevan. Keksi sai olla pehmeää, ei murenevaa eikä sikeää vaan ilmavaa. Niin että palan voi haukata ilman että koko whoopie hajoaa käsiin. Halusin myös kevyesti browniemaista tahmaisuutta, ei liian kakkupohjamaista. Selailin reseptejä ja päädyin tähän. Oikeastaan siksi että ohje oli simppeli ja kuvassa keksit näyttivät siltä miltä halusin niiden näyttävän. Tämä osoittautui menestykseksi ja koostumus maku ja rakenne olivat juuri mitä pitikin. Täytteeksi tein yksinkertaisesti soijavaahtoa johon laitoin hiukan vaniljakreemijauhetta ja tomusokeria.

Näitä herkkuja nautimme äitini syntymäpäivänä kahvin ja kuohuviinin kera!

Yhteensä tuli noin 25 täytekeksiä. Itselläni on cup mitta jota käytin jälleen tässä. Yksi cup on kuitenkin noin 2.4dl.

Whoopie pie keksit


1 2/3 cup vehnäjauhoja
2/3cup kaakaojauhetta
1 1/2tl ruokasoodaa
1/2tl suolaa
1/2 cup huoneenlämpöistä margariinia
1 cup tummaa sokeria
1tl no-egg jauhetta + 2rkl vettä
1tl vanilja-aromia
1 cup soijamaitoa

Laita uuni 190 asteeseen ja vuoraa pelti valmiiksi leivinpaperilla.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, ruokasooda ja suola. Vatkaa vatkaimella pehmeä rasva ja sokeri erillisessä astiassa. Lisää vanilja-aromi ja no-egg + vesi seos ja vatkaa vielä muutaman minuutin verran. Kääntele kuivat ainekset ja soijamaito muutamassa osassa rasvasokeriseokseen niin että massa on tasaista. Älä kuitenkaan yli sekoita.

Kekseistä tuli parhaimman muotoisia, kun laitoin ne pursotuspussiin ja pursotin palloja pellille. Keksit leivsivät palloista itse juuri sopivan verran ja jäivät kuitenkin tarpeeksi ilmaviksi. Näin myös keksien kokoa on helpoin säädellä. Paista 10min ja siirrä jäähtymään. Täytä jäähtyneinä ja säilytä jääkaapissa kunnes tarjoilet!

Täytteeksi air & creamy vaahtoa. Koristelin keksit vielä sulattamalla hiukan suklaata ja kastamalla keksejä ensin siihen ja sitten kookoshiutaleisiin. Tämän tein vain puolelle kekseistä jotta vain päällimmäisissä olisi koristeita. Täytteeksi voi tehdä mitä tahansa kuorrutetta, vaahtoa tai moussea. Myös hillo, maapähkinävoi tai hasselpähkinätahna käy loistavasti. Nämä ovat siis loistavia nopeita herkkuja kun esimerkiksi vieraita on tulossa ja pitäisi tehdä jotain upealta näyttävää pikaisesti.

Seuraavaksi pitää tehdä red velvet whoopieita!

3

Ihana Vega

Vega ja soijakerma...


3

Mustaherukkavanukas


Alan jo itsekkin ihmettelemään miten en kyllästy vanukkaisiin. Kaiken minkä voi lusikoida vähänkään vanukasmaisena koostumuksena on herkkua! Olen vaihtanut naisten salini ihan sekasaliin ja tänään tuli taas miehen kanssa käytyä treenaamassa. Jalat vapisten taapersin kotiin vitamixin kimppuun!

Mustaherukan tilalla voi tietenkin käyttää mitä tahansa muuta marjaa, mutta omaan makuuni ainakin sopii raikas herukka, varsinkin rankan treenin jälkeen. Jos haluat vielä sorbet-maisemman koostumuksen niin laita sekä marjat että banaani pakkaseen ennen treeniin lähtöä. Tässä ohjeessa käytin vain pakastettuja marjoja.

Mustaherukkavanukas

ohjeesta riitti minulle, eli yhdelle

21g vaniljaproteiinijauhetta
1 banaani
100g mustaherukoita, jäisinä
0.5dl soijamaitoa
1tl lesitiiniä
1tl psylliumia
muutasma tippa steviaa
vettä 1dl ja lisää mieluisan koostumuksen saavuttamiseksi

Blendaa kaikki ja nauti!

kookosta pinnalle, ei mukana ravintoainesisällössä

Ravintoainesisältö:


Kcal 285
Proteiini 20.8g
Hiilihydraatti 30.9g
Rasva 6.6g
Kuitu 13.7g

2

Parhaat uunikermaperunat


Harvoin tulee tehtyä perunoita. Isovanhempani pakkasivat kuitenkin mukaan maalta tuotuja perunoita sen verran että piti ryhtyä tosi toimiin niiden syömisessä. Nämä olivat kyllä aivan ihania uunikermaperunoita, vaikka ei sellaisia yleensä osaa kaivatakkaan. Esikeittäminen ei kai ole pakollista, mutta selailin perinteisiä Virolaisia ohjeita ja siellä joku täti ohjeisti esikeittämään. Minä kiltisti noudatin ohjeita sillä teen perunoita niin harvoin etten luota omaan sooloiluuni.

Parhaat uunikermaperunat


Perunoita, noin 6kpl
1prk sipulinmakuista kasviskermaa
Runsas loraus öljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Persiljaa, tilliä, rosmariinia, mustapippuria
merisuolaa lopuksi perunoitten päälle


Sekoita öljy, valkosipuli ja mausteet keskenään.

Kuori ja puolita perunat. Keitä niitä noin 5min runsaassa vedessä. Pyörittele öljyssä niin että kaikki ovat tasaisesti katettuja ja laita uunivuokaan. Kaadoin itse öljyn perunoiden sekaan vuokaan ja ravistin. Toimi näinkin. Silppua sipuli joukkoon ja laita uuniin 200 asteeseen. Anna olla noin 30min tai kunnes perunoiden pinta on kauniin ruskea ja peruna on kypsä haarukalla kokeiltaessa. Kaada joukkoon kerma ja anna olla vielä muutama minuutti. Silppua päälle ruohosipulia ja ripottele suolaa. Tarjoile!
2

Leaderin vegaaniset superfood smoothiet!

Leaderilta on tullut markkinoille kolme smoothiejauhepussia, jotka kaikki ovat vegaanisia. Löytyy Detox, Balance ja Energy smoothiet. Nimien kohdalta linkki leaderin omille nettisivuille. Bongasin nämä Yliopiston Apteekin hyllystä. Hintaa on melko paljon, yksi pussi maksaa 3.90e. Raaskin kuitenkin ostaa nämä testattavaksi työpaikkaetujen hiukan auttaessa asiaa.

Ainesosaluetteloissa näkyy tuttuja juttuja! Pinaatti, banaani, spirulina, maca, riisiproteiini jne.. näitähän mä syön muutenkin! Hintansa vuoksi en vakikäyttöön tällaista ehkä harkitsisi. Smoothieriippuvaisena voisin kuitenkin kuvitella ostavani vaikka reissuun mukaan pari pussia, jotta ei tarvitse kuljetella mukana minigrip pusseja, joissa lukee ''vehnäoras, spirulina'' ja selitellä sisältöä... Näinkin olen mm. Ateenaan reissannut, onnkeksi eivät matkatavaroissa sen koommin ihmetelleet.

Ensimmäisenä testasin vihreää Detox, puhdistavaa smoothieta. Liukeni mukavasti veteen ja makukin miellytti. Hyvin hedelmäinen, ei yhtään niin vihreän makuinen kuin omat vihreät smoothieni yleensä ovat.  Voisin myös kuvitella nauttivani tällaisen lisäämällä proteiinijauhetta vielä joukkoon. Varmaankin tulee töissä toisinaan myös kahvitauon evääksi napattua moisia.

Vihreä detox smoothie sisältää energiaa 150kcal/annos, proteiinia 4.1g ja hiilihydraatteja 31g.
Ei sisällä ainesosia soijasta, maidosta, vehnästä, rukiista eikä kaurasta ja on täysin makeuttamaton ja lisäaineeton. Jes!


2

Tempehiä ja herneitä salaattitacossa




Ihastuin ideaan syödä tortillojen ja tacojen asemasta salaattiveneitä.

Tämänkertaiset täytteet olivat simppelisti kaksi eri kastiketta. Tempehiä satay kastikkeessa ja tomaattikastikkeessa haudutettuja herneitä. Molemmat olivat todella hyviä ja helppoja, tuo hernekastike varsinkin on ollut yllättävä herkku, jota teen nyt varmaankin kolmatta kertaa. Kastikkeet myös sopivat hyvin yhteen, pehmeämpi hernekastike kompensoi mauasteisempaa ja voimakkaampaa tempehiä. Salaattina käytin jälleen cosmopolitan salaattia.

Tempeh satay kastikkeessa


1 prk tempehiä
1pss satay kastiktta, tai tee itse
1 sipuli

Kaada tempehin vesi pois ja annan sen liota vedessä puolisen tuntia. Näin maku pehmenee. Kuullota hienonnettua sipulia hetki pannulla ja lisää tempeh kuutiot. Paista kunnes tempeh on saanut väriä ja kaada joukkoon satay kastike. Sekoittele hetki ja tarjoile.

Herneitä tomaattikastikkeessa


1 tlk herneitä
400g tomaattikastiketta
1 valkosipulin kynsi
1 sipuli
mausteeksi tilliä, oreganoa, persiljaa ja tuoretta korianteria

Hienonna sipuli ja kuullosta sitä hetki kasarissa. Lisää tomaattimurska ja murskaa joukkoon valkosipuli. Lisää herneet ja mausteet ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Tarjoile! Toisille säilykeherneet ovat ehdoton ei, joten silloin kannattaa käyttää pakasteherneitä. Jos herneet eivät uppoa millään, niin ne voi hyvin korvata vaikka pavuilla, linsseillä tai maissilla.

Nyt laukkuja pakkaamaan ja suunta kohti Tallinnaa! Tai noh... noin 4 tunnin päästä, mutta silti!
1

Äidin munkit



Äiti pyöräytti ihanat munkit Kamomillan Konditorian ohjeilla! Voin siis ohjeen tuloksen itse testanneena suositella tätä kaikille ensi vappua ajatellen, tai miksei ihan muuten vain!
2

Vappudonitsit


Munkit ovat kyllä hyviä mutta se öljyn määrä hirvittää.. Ei pelkästään syömisen kannalta, vaan en oikeasti vain raaski käyttää niin suurta määrää. Koska ei ole takeita että tekisin munkkeja myös seuraavana vuonna, ei öljyä kannata säästääkkään. Kuulin myös huhuja että äitini tekee munkkeja, joten eihän meidän molempien kannata.

Eilen katsoimme elokuvaa avomieheni veljen luona ja tänään on tarkoitus nähdä molempien vanhempia. Näin meillä vietetään vappu, ja minua ei saa kirveelläkään vappuruuhkaan tai vappuopiskelijarientoihin, ei kiitos! Sen sijaan, leipominen kuulostaa aina hyvälle! Piti tehdä jotain mihin saa strösseleitä, sen lähemmäksi vappuriehaa en ole päässsyt. Strösselidonitsit eivät kuvassa kovin hyvin näy mutta tajuatte pointin :)

Samasta taikinasta valmistui kahdenlaisia donitseja. Perinteisiä pyöreitä ja muffinssipellillä tehtyjä, joihin saa helpost  mielensä mukaisen täytteen. Nämä ovat todelliset pelastajat ja ohje kannattaa muistaa yllärivieraiden varalle. Valmistuvat nimittäin alle puolessa tunnissa ja hyvin vähällä vaivalla! Kaikkia aineksia lyötyy varmasti myös jääkaapista. Koristeluun käy kanelisokeri, kookoshiutaleet, sulkaaraidat? Reseptin nappasin täältä, josta olen sitä aikaisemminkin tehnyt. Tulos on aina onnistunut, mehevä ja herkullinen!



Vappudonitsit


2.5dl vehnäjauhoja
1.25dl sokeria
1 1/2tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa
kanelia

1.25dl  soijamaitoa
1/2tl omenaviinietikkaa
1/2tl vanilja-aromia
1tl no-egg jauhetta
50g margariinia

Koristeeksi strösseleitä ja tomusokeria
täytteeksi mieleistä hilloa, käytin vadelmaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja öljyä donitsi- tai muffinssipelti valmiiksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kaada muut aineet pieneen kattilaan ja kuumenna kunnes margariini on sula mutta seos ei ole kuuma. Sekoita ainekset keskenään.

Nostele vuokiin joko lusikalla tai pursota suuresta minigrip pussista tai pursotuspussista. Pursottamalla saat tehtyä reikädonitseja vaikka et omistaisikaan donitsipannua. Pursota pellille rinkuloita ja suurenna reikää hiukan vedellä kostutetulla sormella. Nämä donitsit olen tehnyt ilman donitsipeltiä. 

Paista renkaita noin 12min, muffinsseja muutama min pidempään. Pinta ei ruskistu mutta on kiinteä sormella koskettaessa.

Anna hiukan jäähtyä ja kumoa donitsit pellistä. Jos haluat vielä ekstramehevyyttä, voitele ne tässä vaiheessa margariinisulalla. 

Koristele mieleiselläsi tavalla. Strösselit sain pysymään kun tein tomusokerista ja maidosta löyhän kuorrutteen ja kastoin donitsin ensin siihen ja sitten strösseleihin. Donitsien täyttöön käytin silikonista suklaapursotinta ja pursotin täytteen sivulta tai päältä. Myös muut pursottimet käyvät mutta suosittelen käyttämään ohutta täyttöpäätä, sillä rakenne on hyvin ilmava ja kaikista suurin pääty ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin esim suurten muffinssien täyttämisessä, jolloin reikä saa jäädä isommaksi.

Hyvää vappua!

3
Back to Top