7-siemenen bagelsit



Juhannusaamupalaksi tein ensimmäistä kertaa elämässäni bagelsseja. Bageleita?? En tiedä miten koko sana taipuu mutta voin aina vedota ulkomaalaisuuteeni kielipoliisin hyökätessä... Yllätyin miten kevyitä nämä voivat olla, sämpylöihin tulee laitettua ainakin muutama rkl öljyä, näihin sitä ei tullut ollenkaan! Aika kehittämisenarvoinen resepti siis jos saisi ainakin osan vehnäjauhosta korvattua jollain vähän ravintoarvorikkammalla. Tätä pelastin hiukan fitnessfirstiltä tilaamallani 7-siemenen sekoituksella, johon vaannon jääneeni koukkuun! Paras siemenmix tähän mennessä ja hintakaan ei ole niin paha, etteikö sitä raaskisi ostaa. Hinta juuri on ongelmana useissa hyvissä peruskaupan siemensekoituksissa.

Käytin tätä youtube reseptiä ja noudatin ohjeita melko kirjaimmellisesti. Koin kuitenkin että itse pidän hiukan pehmeämmästä rakenteesta, ja 1min keittoaika on täysin riittävä. Ohjeessa neuvotaan keittämään 1-2min. Ensi kerralla kokeilen laittaa reilusti mausteita itse taikinaan ja oliivi-bagelsit houkuttelevat ainakin ideana kovasti! Reseptissä sanotaan että ohjeesta saa 8 isoa tai 12 pientä bagelsia. Minulle tuli 16 keskikokoista, joten oma taikinani saattoi kohota reilusti enemmän. Ohjeessa luki että 2 pakettia kuivahiivaa ja näin tein. En ruvennut miettimään että meillä on käytössä eri yksiköt ja yhteensä 0.5 ounce = 14g. Suomessa 1 kuivahiivapaketti painaa noin 11g ja kaksi tekee siis 22g. Joten jos haluat olla hyvin tarkka niin 1.5 kuivahiivapakettia riittänee mutta ei kaksikaan pahaa tehnyt :)

10dl vehnäjauhoja
2pkt kuivahiivaa
3.5dl lämmintä vettä
3rkl sokeria+1rkl keittämiseen
1rkl suolaa

Sekoita veteen sokeri ja suola. Sekoita keskenään 3.5dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Lisää neste ja sekoita noin 3min ajan. Lisää joukkoon loput jauhot pienissä osissa kunnes taikina ei ole enää tahmeaa. Vaivaa jauhotetulla alustalla noin 10min ajan ja lisää vielä jauhoja tarvittaessa. Taikinan tulisi olla lopussa sileä ja kimmoisa, eikä se saisi tarttua sormiin. Anna taikinan levätä noin 15min vedottomassa paikassa.

Alkuperäinen ohje tekee tämän hiukan eri tavalla mutta itse muotoilin taikinasta pötkön ja lähdin puolittamaan sitä saadakseni mahdollisimman samankokoisia paloja. Pyöritä paloista kevyesti palloja ja paina reikä keskelle. Aseta leivinpaperille ja kohota vielä 30-40min.

Täytä suuri kattila vedellä ja lisää siihen 1-2rkl sokeria. Käytin itse vain yhden. Kun vesi kiehuu, nostele siihen varovaisesti bageleita. Noin 4 kerrallaan oli minulla toimiva systeemi. Keitä molemmin puolin 1-2min ajan. Itse koin että 1min on riittävä aika ja ensi kerralla pysyttelen siinä. Kun olet keittänyt bagelisi, nosta se hetkeksi talouspapreille ja kasta siitä mieleiseesi päällyseen. Nosta leivinpaperille ja lopuksi paista 190 asteessa 20-30min tai kunnes reunat ja pohja ovat kauniin ruskeita.

Nauti aamupalaksi!
3

Smores Cookies





Rehellisyyden nimisä tunnustan, että minulla ei ole harmainta aavistustakaan miltä smores keksien tai minkään smoresin kuuluu maistua. Olen saanut ideani lähinnä valokuvista ja toteuttanut sen asiaan enepää perehtymättä. Maistui oikea smores miltä tahansa niin nämä olivat ainakin pirun herkullisia!! Pitää oikein varoa ettei popsi kaikkia menemään hetkessä, ja vahtia ettei mies tee samaa :)

Nämä siis koostuivat simppelisti keksistä, vaahtokarkista ja suklaakuorrutteesta. Jokainen keksi sai päällensä myös yhden mantelilastun koristeeksi. Tämä ohje toimii varmasti millä tahansa lempparikeksillä. Parhaat vegaaniset vaahtokarki ovat Dandies vaahtokarkit, joita saa tilattua esim vegetukusta. Vegaanisia vaahtokarkkeja ei ihan lähikaupasta saa, mutta muuten ohje on hyvin helposti toteutettavissa.

Keksit


3.5dl vehnäjauhoja
1.5dl kookosjauhoja
1/2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1tl no-egg jauhetta

100g margariinia
0.5dl fariinisokeria
0.25dl norm sokeria
3rkl agave siirappia
1tl vanilja-aromia
0.5dl soijamaitoa

Vaahtokarkkeja

Laita uuni 200 asteeseen ja ota margariini hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Sekoita kuivat ainekset keskenään sokeria lukuunottamatta. Vatkaa loput ainekset kuohkeaksi vaahdoksi ja yhdistä seokset. Taikina on melko murenevaa, mutta sen pitäisi olla niin jämäkkää että sen voi muotoilla kasassa pysyväksi pötköksi. Jos taikina on liian kuivaa, lisää hiukan soijamaitoa.

Anna taikinan olla jääkaapissa noin tunnin ajan kelmuun käärittynä.

Ota taikina jääkaapista ja muotoile pötköiksi. Leikkaa veitsellä viipaleita ja aseta leivinpaperille. Paista kunnes pinta on kullanruskea, mutta kuitenkin vaalea. Aseta jokaisen keksin päälle vaahtokarrkki ja laita takaisin uuniin. Vahdi keksejä tässä vaiheessa tarkasti. Vaahtokarkki saa turvota ja pehmentyä hiukan mutta se ei saisi tummua eikä sulaa liikaa. Omasta mielestäni noin 30sek - 1min oli riittävän pitkä aika. Ota uunista ja levitä heti lämmennyt vaahtokarkki koko keksin alueelle. Aseta jäähtymään.

Vinkki: Jos leikkaat vaahtokarkkeja, aseta sen leikkauspinta alaspäin keksin päälle, sillä sitä on vaikeampi levittää kuumana kuin ulkopintaa, joka ei tartu sormeen niin herkästi.

Suklaakuorrute


0.5dl kaurakermaa
1rkl margariinia
200g suklaata

Pilko suklaa pieneksi laakeaan kulhoon. Kiehauta kaurakerma ja margariini ja kaada suklaan päälle. Odota muutama minuutti ja sekoita tasaiseksi. Sekoittele kunnes suklaa on sulanu. Itse jouduin käyttämään vielä 30sek mikrossa sillä otin liian pienen kulhon ja kaikki suklaa ei päässyt kosketuksiin kuuman kerman kanssa.

Norota suklaata jokaisen vaahtokarkin päälle ja aseta jäähtymään.

Hyvää juhannusta!
3

Barbecued Seitan Ribz




Etsin hyvää grilli-seitan ohjetta ja löysin yhdestä lempiblogistani Fatfree vegan kitchenistä, Barbecued Seitan Ribz ohjeen. En värise innosta kun kuulen sanan ribs ja en oikeastaan tiedä edes miltä niiden kuuluisi maistua tai näyttää. Mutta kun raaka-aineena on seitan, niin yksi grilliohje lisää kelpaa aina, oli niiden tarkoitus olla ribsejä tai ei. Alkupalaksi teimme jälleen riisipaperirullia, äitini osoittautui huomattavasti kärivällisemmäksi rullaajaksi kuin minä.

Nämä olivat oikeastaan aika herkullisia. Olen ollut pitkään kipeänä jo ja minulla epäillään keuhkokuumetta. Oli se sitä tai ei, niin makuaistini se on ainakin vienyt lähes täysin. Näissä oli kuitenkin sen verran makua että jopa minä maistoin jotain. Pinta oli mukavan rapea ja valkosipulin makuinen bbq kastike kruunasi kaiken. Omistani tuli melko paksuja ja olisin kaivannut hiukan sitkeämpää rakennetta. Asia korjaantuu varmasti sillä että ensi kerralla leivtän taikinan hiukan suurempaan vuokaan jotta se jää ohuemmaksi. Noin 1.5cm kerros voisi olla paras jos haluaa hiukan tiivimpää tavaraa, paksummasta taas tulee mehevämpi ja mureampi koostumus, kuten minun ribzini tällä kertaa. Vaikka olin aluksi epäilevä, mitä voi tulla seitanista jota ei keitetä ja paistetaan niin vähän, niin mieleni kyllä muuttui. Näitä tehdään juhannuksenakin!


2.5dl gluteiinijauhoja
2tl savupaprikajauhetta 
2rkl ravintohiivahiutaleita
2tl sipulijauhetta
1tl valkosipulijauhetta

1.7dl vettä
2rkl makeuttamatonta maapähkinävoita, tahinia tai mitä tahansa pähkinävoita
1tl nestesavua
1rkl soijakastiketta
2.5dl lempi bbq kastikettasi

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja öljyä valmiiksi noin 20 x 20cm astia. 
Sekoita kuivat ainekset keskenään ja märät keskenään bbq kastiketta lukuunottamatta. Sekoita kuivat ja märät ainekset kevyesti yhteen haarukalla, mutta älä vaivaa. Sekoita vain kunnes massa on suurin piirtein tasaista. Painele massa vuokaan tasaisesti ja tee veitsellä siihen urat valmiiksi niin että saat 16 palaa. 

Paista uunissa 25min.

Ota seitan uunista ja käy veitsellä urat uudestaan läpi. Käy myös reunat ja pohja lastalla lävitse niin että seitan irtoaa vuoasta. Sivele osa bbq kastikkeesta tasaisesti levyn päälle ja jätä odottamaan grilliin pääsyä. 

Laita grilliin koko levy niin että bbq kastikkeella valeltu puoli on alla. Valele myös pinta. Paista molemmin puolin ja lisää bbq kastiketta mielesi mukaan. Varo ettei pinta pala, mutta paista sen verran että saat rapean kuoren. Irrottele palat lastan avulla ja tarjoile!

Ravintoainesisältö

Alkuperäisessä reseptissä valmiiksi laskettuna, bbq kastike ei sisälly.
1 pala sisältää

Kcal 196
Rasvaa 4.7g
Hiilihydraatti 12,8g
Proteiini 27.7g
Kuitu 1.3g
2

Kookosmaito + minttu + banaani + vanilja



Kookosmaito + minttu + banaani + vanilja = herkullisin kesäaamiaisyhdistelmä ikinä! Toimii letuissa, puurossa, juomissa, leivässä, kekseissä? Olen kokeilujen tuloksena kokeillut että missä tahansa nämä yhdistän, lopputulos on aina ihana! Herätä auringonpaisteeseen, nauttia raikas aamupala ja kipaista aamukävelylle miehen kanssa. Hyvän vaapaapäivää minulle.

Täydellinen makusmoothie


100g kookosmaitoa
1kpl tunnin pakkasessa ollut banaani
10 cashew pähkinää
1rkl lesitiinirakeita
kourallinen tuoretta minttua
30g vaniljaproteiinijauhetta
tilkka vanilja-aromia
kylmää vettä

Blendaa ja nauti!

0
Back to Top