Pumpkin Mac and Cheese






Jos olen koskaan sanonut etten oikein välitä makaronista, niin perun sanani. Unohtakaa koko juttu, nimittäin tästä lähtien minä rakastan makaronia! Ainakin tässä muodossa! En osannut odottaa mitään, miltä tämän kuuluisi maistua. Noudatin ohjetta kirjaimmellisen kiltisti ja jo ''juustokastiketta'' keitellessäni vesi oli kielellä! Ymmärrän vihdoinkin mistä niissä jenkkiblogeissa oikein vaahdotaan, nimittäin nyt vaahtoan minäkin!! Ruoanlaiton jäleen söin tätä mega-annoksen ja putsasin jokaisen kattilan, jotta ihanaa soossia ei mene hukkaan!

Olen pitkään himoinnut jotain tällaista, mutta ongelmana on ollut että mac and cheese ei ole se kaikista terveellisin ruoka. Yritän kuitenkin miettiä, että se arkiruoka olisi ravitsevaa ja terveellisä. Vaikka pidän markkinoilla olevista vegaanisista juustoista, nautin niistä eniten hyvin pienissä määrin. Juustokastike valmiista juustosta ei siis oikeastaan houkuttanut makunsakkaan puolesta. Kun löysin tämän ohjeen, olin aivan hullaantunut. Rakastan ravintohiivahiutaleitten makua ja voisin syödä niitä sellaisenaan suoraan purkista, lisäksi tämä on huomattavasti terveellisempi kuin oikeasta tai vegaanisestakaan juustosta tehty mac and cheese. Voitto!

Noudatin ohjetta siis kiltisti, mutta pieniä muutoksia silti tein. Käytin hiukan enemmän maitoa kuin alkuperäisessä. Lisäksi minulla ei ollut sinappia, joten laitoin hiukan majoneesia tuomaan makua. Nyt nolo kohta... luin väärin kuinka paljon sitä kurpitsaa pitää laittaa, ja 1 cupin sijaan laitoin koko tölkin, 400g! Hyvää se näinkin oli ja jatkossa en meinaa ainakaan vähentää kurpitsan määrää!

Minulla lojui kaapissa yksi säilykekurpitsatölkki, mutta tuore kurpitsa on varmasti vielä parempaa. Se kannattaa pehmentää ensin uunissa ja sen jälkeen soseuttaa. Ruoka on valmista kun kastikkeen sekoittaa kypsiin makaroneihin. Laitoin tämän vielä hetkeksi uuniin mutta tykkäsin oikeastaan enemmän siitä juuri sekoittamisen jälkeen, jolloin se oli paljon mehevämpää ja tahmeampaa. Jatkossa siis saatan skipata uunivaiheen, ellei päälle raasta vielä vegaanista juustoa vielä juustoisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi.



Ohjeen löysin tästä blogista!

1 pkt makaronia, käytin tummia täysjyvämakaroneja

Kastike:

1rkl margariinia
1 cup soijamaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1/4tl valkosipulijauhetta
6rkl ravintohiivahiutaleita
1rkl vegaanista majoneesia
400g kurpitsasosetta
Suolaa ja mustapippuria
Juustokuminaa ja paprikajauhetta

Kuumenna margariini kattilassa kunnes se on sulaa. Sekoita pienessä kulhossa maito, jauhot ja valkosipuli. Sekoittele kunnes paakkuja ei enää ole. Kaada kattilaan ja jatka sekoittamista. Lisää ravintohiivahiutaleet, majoneesi ja loput mausteet. Anna kuumeta miedolla lämmöllä kunnes koostumus on paksuntunut. Lopuksi lisää kurpitsasose ja sekoita kunnolla.

Alkuperäinen ohje sanoo että kastike säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa viikon verran.

Sekoita kastike kypsiin makaroneihin ja ahmi!

Tätä samaa soossia meinaan tehdä kyllä vaikka nachojenkin kanssa, jos nyt näihin ei-niin terveellisiin ryhdytään.



3

Tofu pumpkin pie




Kurpitsapiirakkaa tulee säännöllisesti tehtyä, kun hyviä kurpitsoja on tarjolla. Koko piirakka katoaa päivässä minun ja mieheni suuhun ja joskus onkin hankaluuksia odottaa että se olisi kunnolla jäähtynyt ja rakenne saanut lopullisen muotonsa. Olen kokeillut useampaa versiota aikaisemmin kuten tämä, tämä ja tämä... mutta nyt onnistuin tekemään kyllä parhaan version ikinä! Rakenne on jäähtymisen jälkeen ihanan tiivis, maku sopiva ja ihanan kurpitsainen. Lisäksi tämä on se terveellisin versio näistä kaikista. Käytin makeuttamiseen tomu-erytriolia. Tämän voi halutessa korvata normaalilla tomusokerilla, mikäli ei syystä tai toisesta erytriolista välitä.

Kurpitsana käytin myskikurpitsaa ja käytin siitä puolet. Toinen puolisko jääkööt jonkin ihanan sosekeiton valmistamista varten.


1 annos piirakkapohjataikinaa
425g myskikurpitsaa
1pkt silken tofua
1.5dl alpro soya maustamatonta jogurttia
3rkl perunajauhoja
1.5dl tomu-erytriolia tai 1dl tomusokeria
1rkl piparkakkumaustetta

Kurpitsan käsittely:

Halkaise myskikurpitsa ja pistele molempiin puoliskoihin reikiä haarukalla. Aseta uuniin noin 200 asteeseen ja anna olla tunnin  verran ala-tasolla tai kannellisessa uunivuoassa. Nosta uunista pois ja kääri folioon. Kun kurpitsa on jäähtynyt voit kaapia ''lihan'' lusikalla. Tämä kannattaa tehdä vaikka edellisenä iltana niin jäähtymistä ei tarvitse odotella. Olen kyllä kuumaakin kurpitsaa kaapinut, onnistuu kärsimättömällä näinkin, mutta huomattavasti helpompaa odotella hiukan ja välttyä näin palovammoilta.

Painele piirakkapohja vuokaan tasaisesti.

Kaada kaikki täytteen ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mielesi mukaan makeutusta tai piparimaustetta. Kaada pohjan päälle ja tasoita pinta heiluttamalla vuokaa hiukan. Laita uuniin 175 asteeseen ja anna paistua kunnes reunat ovat täysin kypsät. Pidin itse uunissa tätä noin 40min. Anna jäähtyä ja tarjoile!

Ei voi sunnuntai aamu paremmin alkaa kun aamupalaksi on tarjolla kurpitsapiirakkaa ja kuumaa kahvia!
3

Zucchini cornbread





Jokaiseen ruokaan on upotettava hiukan kesäkurpitsaa, hyvää ei pois heitetä. Olen himoinnut maissileipää hetkisen aikaa ja kuinkas ollakkaan törmäsin tähän ohjeeseen. Muuntelin tietenkin sitä hiukan jotta tulos olisi vegaaninen. Tätä kirjoittaessani, leipä on jo mennyt mutta kesäkurpitsaa vielä kummittelee kaapissa. Tämä päivä on omistettu kivun opiskelulle ja nosiseptoreiden pohdiskelulle, mutta eiköhän sitä ehdi jonkun maukkaan kesäkurpitsaruoan vielä tekemään ennen iltaa.

Tämä leipä on hiukan hankala luokitella, se menee kyllä jälkiruoaksi, mutta toimii samalla tulisen chilin kaverina. Me söimme sen sellaisenaan, joten väliäkö tuolla!


1/2 cup oliiviöljyä
2tl no-egg jauhetta + 4rkl vettä
1/2 cup soijajogurttia
iso kimpale kesäkurpitsaa, n. 350g
1 cup vehnäjauhoja
1/2 cup monen viljan jauhoseosta
1/2 cup sokeria, käytin erytriolia
1tl leivinjauhetta
1/2tl soodaa
3/4cup maissijauhoja

Sekoita kuivat ainekset no-eggiä lukuunottamatta keskenään. Raasta kesäkurpitsa hienoksi ja valuta siivilässä jotta ylimääräinen neste lähtee. Vatkaa öljy ja soijajogurtti keskenään. Sekoita no-egg ja vesi haarukalla mukissa tasaiseksi ja vatkaa öljy-jogurtti seokseen. Sekoita kesäkurpitsa nesteisiin ja yhdistä kaikki ainekset keskenään tasaiseksi.

Kaada leipävuokaan ja asettele muutama kesäkurpitsaviipale koristeeeksi päälle. Sivele viipaleet halutessasi siirapilla. Paista 175 asteessa 55-65min. Kokeile hammastikulla kypsyys ja anna jäähtyä hetki ennen vuoasta kumoamista. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.
1

Aamiaismysli






Kaupan mysleistä löytyy kyllä herkullisia vaihtoehtoja, mutta monet ovat aivan liian sokeroituja hinnasta puhumattakaan. Omatekemässä myslissä parasta on, että se voi olla juuri sellainen kuin itse haluaa. En mitannut kovin tarkkaan kaikkia aineksia mutta ''sinnepäin'' on aivan riitävä käsite myslin sekoittelussa.

Laitoin luomhunajaa 0.5dl verran. Tätä voi kuitenkin vähentää jos käyttää vaikkapa makeutettuja banaanilastuja, tai yksinkertaisesti ei halua näinkään paljon makeutta. Mielestäni tämä ei ollut liikaa, sillä mysliä kyllä tuli melkoinen annos. Hunajahan ei ole vegaanista, joten sen voi aivan hyvin korvata siirapilla tai muulla mieleisellä. Ohjeeni ovat muuten edelleen siis vegaanisia, hunajan käyttöä lukuunottamatta. Vaikka haluaisit täysin ei-makeaa mysliä, muutama rkl siirappia tai hunajaa antaa kivan säväyksen, mutta ei juurikaan maistu joukossa.

Erityisesti hampunsiemenet ovat lemppariani tässä, seuraava mysli tulee kuitenkin ehdottomasti olemaan kookosmysli!

3.5dl kaurahiutaleita
3.5dl ruishiutaleita
0.5dl kookosöljyä, myös muu öljy käy
0.5dl hunajaa tai siirappia

Rusinoita
Kuorittuja hampunsiemeniä
Mantelilastuja
Kuivattua banaania

ylläolevia yhteensä noin 10dl

Sekoita hunaja ja kookosöljy lasissa ja käytä nopeasti mikrossa jotta molemmat ovat täysin juoksevia. Sekoita kaura- ja ruishiutaleet huolellisesti hunajaöljyseokseen. Levitä pellille ja anna olla 225 asteessa kunnes pinta on saanut väriä, sekoittele ja anna olla vielä minuutin verran. Lisää muut ainekset tähän päälle ja anna olla uunissa kunnes mantelilastut ovat kultaisia. Ne yleensä paistuvat ensimmäisenä. Voit sekoitella tai tehdä tämän pienemmissä erissä, jos haluat että kaikki ruskistuvat tasaisesti. Minulle tämä ei ollut kovin tärkeää.

Anna jäähtyä kunnolla ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Kuvassa mysli nautitaan virosta tuliaiseksi saamani bonsoya jogurtin kanssa! Merkillä on vaikka mitä ihania vegaanituotteita joita kannattaa matkalla metsästää. Suomesta ei kaikkia vastaavia edes löydy saatika samaan hintaan! Eestissä  kannattaa myös testata alpron muita makuja kuten banaani ja marjajuoma!
1

Baked ''apple pie'' oatmeal

Olen aamuihimisiä ja sitä varmaan hoenkin jatkuvasti. Kouluaamuina tulee usein syötyä aamupalaksi chiapuuroa tai proteiinipirtelö. Hitaina aamuina tykkään nauttia puurosta ja vapaa-aamuina tämän puuron valmistukseen voi jopa käyttää hiukan aikaa. Paras uunipuuro jäljittelee omppupiirakkaa ja tähän aikaan vuodesta sen saa tehtyä parhaista ompuista!

Annos on tehty yhteen vuokaan mutta siihen upposi kaksi lusikkaa ja riittää kyllä kunnon aamiaisnälkään. Yhdelle kannattaa siis puolittaa resepti.

Seuraavaksi omenat uppoaa kyllä tähän Maijan ihanaan omenapiirakkaan, joka siis on vegaaninen versio omenapiirakasta joka löytyy ihanasta the good morning blogista.



2 pientä tai 1 iso omena
2dl kaurahiutaleita 
3dl mantelimaitoa
kanelia
ripaus suolaa

Päälle:

0.5dl kaurahiutaleita
2rkl mantelijauhetta
1rkl fariinisokeria
2rkl öljyä
kanelia

Pilko omenat pieneksi. Kaada kulhoon omenat, kaurahiutaleet, suola ja kaneli. Sekoita tasaiseksi ja kaada neste päälle. Laita noin 200 asteeseen ja anna olla noin 20min, tai kunnes neste näyttää imeytyneen. Sekoita päällyksen ainekset keskenään murumaiseksi ja ripottele puuron päälle. Anna olla uunissa vielä kunnes pinta on saanut kauniin kultaisen värin. Hifistelypäivänä kaada päälle vaniljalla maustettua cashew-kermaa!




1

Ihana linssimuhennos



Olen pitänyt kaiken kiireen ja sählingin keskellä hiljaiseloa. Tässä välissä on käyty Ateenassa, oltu kahdissa häissä, aloitettu jälleen koulu, tehty töitä ja syöty herkkuruokia. Nyt tekee mieli perus-arkiruokaa, helppoja hyväksihavaittuja ohjeita! Tämä linssimuhennos onkin helppo valmistaa ja maistui keitetyn kukkakaalin kera. Jos kaipaa vielä täyttävämpää niin lisäksi voi keittää riisä tai paistaa linssikastikkeen sekaan perunapaloja.


1dl punaisia kuivia linssejä
400g tomaattimurskaa + vettä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
10cm pätkä suuresta kesäkurpitsasta
1/2prk kaurakermaa
3rkl sweet chili kastiketta
2tl soijakastiketta
tandoori mausteseosta, chiliä ja juustokuminaa mausteeksi
Päälle runsaasti persiljaa

Paista kesäkurpitsaa ja sipulia runsaassa oliiviöljyssä. Toisessa kattilassa sekoittele tomaattimurskaa ja linssejä keskenään. Lisäile vettä ja anna hautua noin 10min. Lisää joukkoon sipuli ja kurpitsa, sekä jatka hauduttamista kunnes linssit ovat aivan pehmeitä. Murskaa joukkoo valkosipuli ja lisää muut mausteet. Kaada kerma ja sekoita, anna muutaman kuplan nousta pintaan ja siirrä pois levyltä. Tarjoile keitetyn kukkakaalin kera!

Vinnki: suosittelen käyttämään mausteita runsaalla kädellä mutta joukkoon voi sekoittaa myös jotain valmista intialaista maustekastiketta! Jos muhennosta jää yli, surauta loput sosekeiton joukkoon seuraavana päivänä, tai käytä leivän täytteenä.


0
Back to Top