Soija-tacokastike


Ruokainspiraatio oli sekä minulta ja mieheltä hiukan hukassa, kun vaelsimme citymarketin mammuttimarkkinoilla, tujoitellen tarjousta siellä ja toista täällä. Satuimme olemaan texmex hyllyllä joten nappasimme mukaan pitaleipäpaketin ja tacokastikkeen. Täytteeksi päätimme tehdä jotain yksinkertaista ja nopeaa niistä aineksista mitä kotoa löytyy.

Syntyi nopea ja simppeli, mutta sitäkin herkullisempi kastike. Joskus paras syntyy simppelisti. Ahkera tekee oman tacokastikkeen itse, laiska ostaa valmiina! Hyvin toimi. Lisäksi täytimme pitaleipiä täällä ''juustokastikkeella'' jota voisin kyllä syödä ihan sellaisenaankin! 


Kahdelle soijapalloja
1 paprika
1 sipuli
1 prk tacokastiketta
kasvisliemikuutio

Laita soijapallot kiehuvaan veteen kasvisliemikuution kanssa. Kun ne ovat kiehuneet paketin ohjeen mukaan riittävästi valuta liika vesi pois ja paista pannulla tilkassa öljyä. Lisää pilkottu sipuli ja paprika ja anna paistua kunnes soijapallot saavat pintaan hieman väriä. Kaada salsa joukkoon ja hauduta hetki. Lusikoi pitaleivän väliin ja nauti!
0

Yosa Sport


Löysin vihdoinkin kaupasta kauan etsityn Yosa Sportin. Olen silmät tarkkana käynyt kaikki jogurttihyllyt läpi jo pidempään mutta ei ole onnistanut. Jumbon citymarket kuitenkin oli koluamatta ja sieltä löytyikin tämä uutuus, niinkuin muutkin uutuudet yleensä.

Yosa sport on kaurasta tehty välipala joka sisältää runsaammin proteiinia. Yksi annos sisältää noin 10g herneproteiinia. Tämä on mielestäni juuri sopiva määrä valipalaksi. Herneproteiini kyllä maistuu läpi, mutta itseäni sen maku ei juurikaan häiritse.

Itse tykkään kovasti, että paketti sisältää pienen lusikan. Tällainen välipala tulee itselläni useimmiten käyttöön, kun on lennosta siirryttävä koulun-työpaikan-työharjoittelun-kuntosalin yms. välimatkoja. Olenkin siis usein junassa välipalaansa nauttivaa tyyppiä :) Olen lukenut kommentteja että ''kumpa tulisi ilman lusikkaa'', mutta juuri tämä on mielestäni ehdoton plussa. En kovinkaan usein kanna lusikka mukana ja tämä on mielestäni juuri sopiva mukaan napattava eväs.  Kotonahan voi sekoittaa omat smoothiet ja välipalat itse.

Maku oli kivan raikas ja koostumus yosamainen, eli hiukan hyytelömäinen ja jämäkämpi kuin jogurtti. Olen kuullut että tätä verrattaisiin rahkaan, mutta sitä se ei mielestäni muistuta kyllä yhtään. Toivottavasti tämä saa hyvän vastaanoton ja makuvalikoima laajenee vielä. Soijaa tulee syötyä niin paljon että herneprotsku-kauravälipala on enemmän kuin tervetullut!




4

Kurpitsaproteiinipatukka




Taas proteiinipatukoita!! Kurpitsa + piparkakkumauste ei todellakaan ikinä petä.  Ohjeen nappasin protein pow blogista, mutta muokkasin sitä hiukan, kuten yleensäkkin. Käytin proteiinina sun warriorin ja self proteiinin sekoitusta. Ohje ei juurikaan poikkea edellisistä, mutta oli tämä silti niin hyvää että pakko se on täälläkin jakaa. Ehkäpä vain muistutuksena että kurpitsaa kannattaa ehdottomasti upottaa myös tällaisiin herkkuihin. Olen pidempään tehnyt patukoita proteiinijauhe + kookosjauho yhdistelmästä. Tekeekin mieli kokeilla jotain uutta, joten kaikki vinkit otetaan vastaan. Pari punajuurta ainakin odottaa jääkaapissa, voisi toimia suklaapatukoissa!

1 cup  vaniljaproteiinijauhetta
1/2 cup kookosjauhoja
1/4 cup kurpitsasosetta
1/2 cup soijamaitoa
1rkl mantelijauhoja
70g tummaa suklaata

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita maito ja kurpitsasose toisiinsa ja yhdistä kuiviin seoksiin. Lisää maitoa ja kookosjauhoja säädelläksesi koostumusta. Painele levyksi val valuta suklaa tasaisesti päälle. Leikkaa yhdeksään palaan ja säilytä ilmatiiviisti.

Ravintoainesisältö

1/9 patukka

kcal 105
proteiini 9g
hiilihydraatti 6.8g
rasvaa 4,5g
kuituja 3.4g


1

Mustikka-vanilja proteiinipatukat





Itsetehdyt prodepatukat ovat kyllä huippu juttu! Niistä tulee juuri sellaisia kuin itse haluaa, isompi erä kerrallaan ja hintakaan ei raapaise yhtä pahasti. Aikaisemmin olen käyttänyt suklaaproteiinia (tässä ja tässä), mutta nyt testaisn myös vaniljaa. Jauhe maistui läpi enemmän kuin aikaisemmissa, mutta valmiissa patukoissa mustikka kyllä peittää kaiken sivumaun. Koostumuksesta tein pehmeämpää ja tahmaisempaa kuin aiemmin, sitä on kuitenkin helppo säätää nesteen määrällä. Proteiinina käytin Self Soy proteiinia.

Tein näitä, jotta minulla olisi jotain suuhunpantavaa työharjoittelussa ja töissä toisen tauon aikana. Kahvitauolla ei ehdi syömään paljon mutta verensokeri on alhaalla ja jatkuva skarppina oleminen ja tiedon imeminen väsyttää. Yksi patukka ja hedelmä on juuri sopiva välipala jotta jaksaa loppupäivänkin. Patukat on kätevä säilyttää folioon käärittynä, jotta ne on helppo napata kiireessä mukaan.

Laskin ravintoainesisältöön 2dl soijamaitoa, jotta tulokset eivät ole alakanttiin. Olisin halunnut lisätä maapähkinävoita mutta sitä ei ollut. Muutama rkl maapähkinävoita tekee kyllä hyvän lisän mihin tahansa ohjeeseen, mutta samalla nostaa myös energiamäärää (ja proteiini). Kaloreita tuli niin vähän että pieni lisä ei olisi yhtään pahitteeksi. Ensi kerralla testaan siis maapähkinävoi tai vaikka mantelivoilla maustettuja mustikkapatukoita.

80g vaniljaproteiinia
50g kookosjauhoja
20g mantelijauhoa
100g omenasosetta
1-2dl soijamaitoa
100g jäisiä mustikoita

50g tummaa suklaata

Sekoita kaikki ainekset keskenään soijamaitoa lukuunottamatta. Ala norottaa vähän kerrallaan joukkoon kunnes taikina on muotoiltava ja mieluisesi. Painele muutaman sentin levyksi brownie vuokaan tai muotoile käsissä patukoita. Sulata suklaa vesihauteessa ja sivele ohut kerros patukan päälle. Jäädytä, kääri folioon ja säilytä jääkaapissa.

Tein yhteensä 10 patukkaa joista yksi on n.60g


Ravintoainesisältö per 1 patukka

kcal 95
proteiini 9g
hiilihydraatti 6,4g
rasva 3,6g
kuitu 3,1g


6

Puolitiessä mutakakku





Tämä kakku ei ole oikeastaan minun tekemäni. Mutta koska äidilläni ei ole omaa blogia niin otan vapauden julkaista täällä myös häenen leipomia vegaaniherkkuja. Jos äidilläni olisi blogi, sieltä löytyisi mitä ihanimpia villasukkia, joita hän on ahkerasti neulonut jo pidemmän aikaa. Tällä hetkellä tilauksesta valmistuvat valkoiset palmikkosäärystimet... tai oikeastaan ovat varmaankin jo valmiina.

Jotkut varmaankin tunnistaa kakun nimessä jotain tuttua. Pitihän ohje nimetä lähteen mukaan ja kyseessä onkin siis mutakakku Puolitiessä blogista ja Anni Minervan versio. Blogimaailmassa yksi ottaa vaikutteita yhdeltä ja toinen toiselta. Kun puhuin äidin kanssa puhelimessa, hän sanoikin että tekee vegaanisen mutakakun ja löysi ohjeen makia.. joku.. blogista. ''Ai Maijan Makia??'' ''Joo juuri se!''

Kakku pikkuisen muuttui tässäkin vaiheessa, kun spelttijauhot vaihtuivat normijauhoihin ja palmusokeri perinteiseen. 

Kakku oli mielestäni ihanan makuinen. Makea, mutta ei liian makea. Suklaisa ja herkullinen! Äidin oman pihan boysenmarjat sopivat makuun täydellisesti. Kakkua jäi pala ylitse mutta minäpä söin marjat päältä!

3dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
1dl kaakaojauhetta
1tl soodaa
1/2tl suolaa
1tl vaniljaa
tummaa suklaata rouhittuna
1.25dl öljyä
2.25dl kahvia
2rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet ja rouhittu suklaa keskenään. Sekoita erikseen öljy ja kahvi ja lopuksi yhdistä seokset. Lisää viinietikka ja sekoita hyvin. Taikinan kuuluu tässä vaiheessa kuplia. Kaada taikina öljyttyyn noin 20cm irtopohjavuokaan jonka pohjalle on pingotettu levinpaperi. Paista noin 20min, 190 asteessa.

Koristele ja tarjoile! 
2

Suklaamoussekakku


Ideoita tähän kakkuun nappasin kinuskikissalta ja vegaanikeittiöstä. En ole koskaan tehnyt tällaista suklaalla jähmetettyä kakkua, mutta hyvin toimi ja idea siirtyy korvan taakse myös tulevan varalle.

Tämä on maailman nopein ja helpoin kakku tehdä! Ei paistoaikaa, ei tikuilla tökkimistä ja kypsyyden ihmettelyä. Sekoita ja jähmetä, valmis. Ainoa sähläys jonka tein on se, että laitoin vitamixiini ennen taatelit ja sitten vasta pähkinät. Sekoittelu oli hiukan hankalaa ja siitä johtuen pohjani sisälsi suuria mantelisattumia. Vieraita se ei näköjään haitannut kun ei kukaan tiennyt kuinka sielää vitamix oikeasti pystyy tekemään. Hyvä kakku tuli, hyvin nopeasti, hyvin täyteläinen ja hyvin suklaisa!

Pohja onnistuu vaikka mistä pähkinöistä, ja olenkin tehnyt samantaipaista käyttäen maapähkinöitä. Niitä siksi koska aina ei raaski ostaa kalliimpia herkkuja. Myös pelkästään manteleista onnistuu. Muutama rkl maapähkinävoita joukkoon antaa myös mukavaa makua, silloin kannattaa vähentää taateleitten määrää. Pohja on siis täysin raaka ja samaa pohjaa käytän usein raakakakkuihin.

Huom! Ennen vitamixin hankkimista tein tällaiset pohjat käsin, joten niinkin onnistuu. Minulla ei siis ollut mitään yhtä näpsäkkää konetta joka olisi pystynyt jauhamaan niin paksua massaa. Nappaa hyvän leffan ääreen leikkuulauta ja pari kulhoa ja ala pilkkomaan. Hyvin toimii vaikka aikaa viekin.


Pohja:

5dl tuoreita taateleita
5dl parapähkinöitä
2dl manteleita

Jauha mantelit ja taatelit monitoimikoneessa tai blenderissä tasaiseksi. Pienempikin määrä riittää ohuempaan pohjaan. Oman kakkuuni tuli paksuhko pohja sekä reunat.

Kaada pähkinät monitoimikoneeseen ja jauha pieneksi. Lisää taateleita pikkuhiljaa kunnes massa on sopivan tahmea ja muotoiltava. Itse pidän kun taateleita on hiukan enemmän mutta pienempikin määrä riittää. Painele pohjaan ja aseta jääkaappiin odottamaan. Painelin oman pohjani irtopohjavuokaan jotta sain tarpeeksi korkeat reunat. 

Täyte:

200g tummaa suklaata
1 prk vegaanista vispiä
2rkl tomusokeria
2tl vanilja-aromia
0.5dl kookoskermaa

Vaahdota vispi jämäkäksi ja lisää joukkoon tomusokeri, vailja-aromi ja kookoskerma. Vatkaa kunnes kookoskerma on sekoittunut tasaisesti joukkoon. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa se vispiseokseen. Kaada pohjan päälle ja anna jähmettyä mielellään yön ylitse. 

Kaada päälle 0.5l pensasmustikoita ja tarjoile!



0

Chai kaurajuoma


Huomasin kaupan hyllyllä tällaisen juoman, appelsiinimehjen ja mehukeittojen vieressä. Tiedä sitten milloin tullut markkinoille mutta täysin uusi homma minulle. Piti tietenkin heti ostaa!

Kyse on siis Oatlyn kaurajuomasta, chain makuisena. Mausteista löytyy ainakin kardemummaa, neilikkaa, kanelia ja inkivääriä. Hyvin jouluinen siis, mutta maistui kyllä hyvälle näin aurinkoisena syksynäkin.

Tämän voi siis nauttia joko kylmänä tai kuumana. Join lasillisen sellaisenaan ja hyvää oli. Ehkä kuitenkin lähempänä joulua kokeilen tätä vaikkapa vaniljateen kaveriksi tai jonkun muun mausteisen teen lisänä. Pitänee myös kokeilla miten tämä käyttäytyy kahvin seassa, nyt ainakin kovasti houkuttaa jääkahvi chaityyliin! Ideoita syntyy vaikka minkälaisia... minkäköhän lianen tämä olisi leivonnassa? Minkälaiset korvapuustit syntyy kun käyttää tätä??

Maku on siis mausteinen mutta samalla hyvin pehmeä, aika kiva oikeastaan! Kyseessä on siis vegaaninen tuote. Tämä on myös täysin soijaton joten sopii soija-allergikoillekin.
6

Tofutornit




Jotenkin olen luullut että olen jo julkaissut tämän ohjeen, mutta ei kai sitten! Idea on niin yksinkertainen ja herkullinen että sitä ei voi jättää tuntemattomien reseptien kansioon. Tämä sopii kevyeksi lounaaksi tai alkupalaksi. Oma vatsani täyttyy noin neljästä tornista.

Munakoiso
Kesäkurpitsa
Tomaatteja
Paketti tofua
Kolmasosa soijajuustosta
Basilikaa ja ruohosipulia
Valkosipulinkynsi
Sitruunaöljyä

Viipaloi munakoiso ja ripottele pinnalle suolaa. Anna olla noin 30min ja pyyhi pinnalle noussut neste pois talouspaperilla. Viipaloi myös tofu, tomaatti ja kesäkurpitsa. Murskaa valkosipulinkynsi pieneen määrään öljyä ja sivele sitä viipaleiden päälle. Kasaa viipaleet torneiksi ja raasta kevyesti soijajuustoa päälle. Aseta leivinpaperille pellillä, ja paista 200 asteessa kunnes juusto on sulanut ja tornit näyttävät valmiilta. Koristele ruohosipulilla ja basilikalla ja tarjoile!
2

Tempeh kevätrullat






Kevätrullista oli vielä riisipaperia ja vermisellejä jäljellä. Päätin täyttää ne tempehillä, jota ei ole pitkään aikaan tullut syötyä. Tämä yhdistelmä toimi mitä loistavimmin ja iltapala valmistui telkkarin äärellä Star Trekkiä katsellessa...

En laskenut rullia enkä vermisellien määrää. Kahdelle kuitenkin tuli sopivan täyttävä annos.
Tempehiä käytin koko lasipurkin, jota myydään Punnitse & Säästä kaupasta. Tomaatteja kului kaksi pienehköä.

Riisipapereita
Vermisellejä
Tempehiä
Tomaattisiivuja
Sitruunamelissaa
Puolet tästä satay kastikkeesta

Paista tempehiä hetki öljyssä ja lopussa sekoita satay kastike joukkoon. Viipaloi tomaatit ja liota vermisellit kuumassa vedessä kypsiksi.

Aseta yksi riisipaperi laakeaan vesiastiaan. Odota muutama sekuntti ja nosta se lautaselle. Täytä tempehsuikaleilla, tomaatilla, melissalla ja pienellä annoksella vermisellejä. Kääri rullalle ja aseta sivuun. Toista. Älä aseta rullia kiinni toisiinsa, sillä ne tarttuvat nopeasti kiinni. 

Dippaa soijakastikkeessa ja sweet chilissä ja nauti!
0
Back to Top