Inspiroivan blogin äänestys ja palkinto!



Joku teistä pirulaisista kävi ilmoittamassa minut Blog awarsds blogiäänestykseen! Itse en itseäni alunperin ehdolle laittanut, sillä noh.. olen aika pieni tekijä vielä tässä. Katsoinkin mukana olevia ruokablogeja ja tulee ihan vaikeuksia päättää, kenelle ääneni annan. Niin monta idearikasta ja monipuolista ruokablogia on kyllä mukana! Olen tietenkin imarreltu siitä että olen mukana tässä, vaikka en suuren yleisön blogi ole. Kiitos siis kaikille lukijoille ja niille jotka pitävät kokkailujani inspiroivana :)!

16.11 Järjestetään Inspiration blog awards -juhla. Osallistumalla äänestykseen, voit voittaa liput ja päästä mukaan! Itse odotan tätä innolla ja olenkin tulossa kurkkaamaan menoa! Hiukan jännittää sillä enhän tunne ketään henkilökohtaisesti, vaikka tiettyjen ''blogituttujen'' kanssa tuleekin vaihdettua kommenttia melko usein.

Indiedays palkitsee Suomen blogitaivaan tähdet lauantaina 16.11. Klaus K Living Roomissa järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa. Voittajat valitaan viidessä sarjassa: Muoti, Kauneus, Lifestyle, Sisustus ja Ruoka.

Äänestykseen 10.11 mennessä osallistuneiden kesken arvotaan kahden hengen lippupaketti vuoden tyylikkäimpään blogijuhlaan. Arvonnassa on 5 kahden hengen lippupakettia. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Tilaisuudessa on 18 vuoden ikäraja.





0

Tempehin ja tofun marinointi

Aikaisemmin jo kerroin että olen ostanut tempehiä itämaisesta kaupasta. Se paljastui erinomaiseksi ja aion jatkossakin hakea tempehini sieltä jääkaappiin ja pakkaseen. Tosiaan, tempehiä voi pakastaa ja näin olenkin tehnyt. 400g pötköstä saa kaksi ateriaa kahdelle, joten laitan toisen puolikkaan pakkaseen odottamaan.

Luokkakaverini kysyi minulta vinkkejä tofun marinointiin ja siitä innostuinkin tekemään tämän postauksen. Marinadeja on niin monta kuin on tekijääkin, loppujen lopuksi ratkaisee kaksi asiaa:

1. Että marinadi maistuu mielestäsi hyvälle
2. Se on hiukan vahvempaa kuin mitä sellaisenaan söisit

Tempehiä ja tofua kannattaa marinoida pitkään, jotta siihen saa makua tarttumaan. 24h on hyvä, itse laiskuudessani marinoin useimmiten muutaman tunnin ja riittää sekin. Tempehiä voi myös murentaa tai raastaa pihveihin ja pyöryköihin. Jos voimakas maku häiritsee, kokeile keittää tempehiä hetki. Tämän pitäisi pehmentää makua, mutta en ole itse vielä päässyt testaamaan. Itse kuitenkin pidän juuri tästä voimakkaasta mausta, kuten olen varmaan maininnnut muutamaan otteeseen.

Tässä on perus marinadi, jota käytän usein niin tofun kuin tempehinkin marinointiin. Kaadan pannulle tai uuniin kaiken marinadin kera ja paistan.

Tofu kannattaa ennen marinointia valuttaa. Kääri tofu usean kerran talouspaperiin ja aseta lautaselle. Aseta toinen lautanen päälle ja vielä pieni kattila tai vuoka painoksi. Anna sen olla näin noin 30min. Kun tofusta on lähtenyt nesteet, se voi imeä uutta tilalle. Varo ettet riko tofua ja huomaa että silken tofulla tämä ei toimi. Tässä kohtaa kuitenkin on rehellisesti myönnettävä, että en kovinkaan usein jaksa tehdä tätä vaihetta. Hyvä tulee ilmankin, mutta jos viitsii niin se on kyllä vaivan arvoista.


Peruspohja:

3rkl soijakastiketta
3rkl öljyä
1rkl omenaviinietikkaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
1tl hunajaa tai agave nektaria
paprikajauhetta

Lisäksi satunnaisia kaapista jos löytyy:

Muutama rkl sweet chili kastiketta
Lime tai sitruunanmehua
Sitruunaruohotahnaa
Inkivääriä
Nestesavua
Punaviiniä
Yrttejä murskattuna
Maapähkinävoita
Mitä vaan....

Yhdistä kaikki ainekset ja laita ne kannelliseen rasiaan. Levitä tempeh tai tofu rasiaan ja pyörittele paloja niin että jokainen koskettaa marinadia hiukan. Aseta jääkaappiin. Käy välillä pyöräyttämässä rasialle muutama kierros niin että marinadi levittyy tasaisesti ja kaikki palat pääsevät kosketuksiin.

Marinadin tekeminen ei siis tosiaan ole kovin vaikeaa. Tärkeää on, että se on mielestäsi hyvän makuista. Soijakastikkeen määrää voi lisätä tai vähentää, riippuu kuinka voimakasta käyttämäsi kastike on. Marinadissa saa olla makua, sillä kaikki ei kuitenkaan tartu tempehiin tai tofuun. Lisää joukkoon mieleisiä mausteita ja kastikkeita rohkeasti. Hunajan tai agaven voi jättää kokonaan pois, mutta mielestäni pieni makeus sopii muihin voimakkaampiin mausteisiin ja taittaa myös tempehin makua miellyttäväksi.

Vaikka kokkaatkin kasvisruokaa, ruokalehdistä yms. kannattaa pitää silmät auki myös liharuokien kohdalla. Sieltä voi saada hyviä vinkkejä marinadeihin, sillä liharuokien marinadit ovat usein voimakkaan makuisia ja sopivat näin myös tofuun ja tempehiin.

Kun laiskuus iskee, nappaa kaupasta jokun hyvä valmiskastike ja marinoi tofusi siinä. Joskus en jaksa marinoida ja paistan sellaisenaan. Tällöin kaadan kastikkeen pannulle ja annan ruoan maustua siinä hetken. Toimii näinkin, vaikka oma marinadi on aina mielestäni parempaa.

Tempeh pinaatiss:

Kun tempeh on marinoitunut, paista sitä sipulin, pinaatin ja mieleistesi yrttien kanssa. Paista kunnes sipuli on pehmennyt ja tempehin pinta on saanut hiukan väriä. Tarjoile!

Tempeh ja porkkanaa:

Viipaloi porkkana ja sipuli. Paista temephiä, herneitä, porkkanaa ja sipulia kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoile!




2

Raaka appelsiini-suklaakakku



Meillä oli eilen illalla mitä ihanin tyttöjen ilta. Hyvää ruokaa, hyvää seuraa ja kaverin häistä jääneiden viinien tuhoamista. Mukaan leivoin kolmen kerroksen raakakakun, mikä oli myöskin menestys. Pehmeää, täyteläistä, syntisen hyvää ja terveellistä!
Nappasin vinkkejä sieltä täältä. Keskimmäiseen kerrokseen sain vaikutteeni ja neuvoni Maijan Makia blogista. Pohjan ja päällysen kehittelin päästäni ja tunteen varassa. Raakakakut ovat sittenkin enemmän mun juttu kuin luulin! Päivällä äiti pistäytyi nopeasti ja pakkasin hänelle osan kakusta matkaan. Pienen palan testasimme mansikkasoseen kera. Yhden osan jätin miehelle kotiin ja puolikkaan otin mukaan.

Tein kakun pyöreään irtopohjavuokaan. Suosittelen maistelemaan seoksia ja säätämään oman maun mukaiseksi. Taatelit antavat itsessään jo makeutta, mutta voit halutessasi lisätä tai vähentää agaven ja hunajan määrää. Samoin kaakaojauhetta lisäämällä ja vähentämällä saat kakusta vähemmän tai enemmän täyteläisen ja tumman suklaan makuisen. Lisämausteena voi käyttää esim. kanelia, chiliä, vaniljaa, kardemummaa...

Tein kakkun kolme kerrosta, joten tämä oli hiukan työläs. Myös pohjasta + keskikerroksesta tulee jo hyvä kakku sellaisenaan! Samoin saat mukavan moussekakun kun teet pelkästään pohjan ja päällimmäisen kerroksen. Suosittelen kuitenkin kaikkea kolmea, se on vaivan arvoista!


Pohja:

5 taatelia
3dl pähkinöitä, käytin parapähkinöitä ja saksanpähkinöitä
2rkl raakakaakaojauhetta
3rkl kaakaovoita
2rkl kookosöljyä
Piparkakkumausteseosta

Raasta kaakaovoi ja laita se kattilaan vesihauteeseen kookosöljyn kanssa. Hienonna pähkinät hienoksi ja lisää kivettömät taatelit. Anna massan pyöriä hiukan ja lisää sula kaakaovoi ja kookosöljy sekä kaakaojauhe ja sekoita vielä hetki. Kopauta massa pois blenderistä ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjan päälle.

Helpotusvinkki: Pohja onnistuu pelkästään taateleista ja pähkinöistä aivan hyvin. Jos käytössä ei ole tehokasta tehosekoitinta tai monitoimikonetta, pähkinät voi myös hienontaa käsin ja muussata taatelit vaikka haarukalla joukkoon. Hiukan vähemmän tehokkaaseen koneeseen riittää, kun liotat pähkinöitä muutaman tunnin, jotta ne pehmenevät. Jos käytät kuivattuja taateleita, liuota myös niitä hetki ennen käyttöä. 

Appelsiini-suklaakerros:

10 taatelia
4 pienen appelsiinin mehu ja kuori
2dl raakakaakaojauhoa
2tl vaniljaa
1 rkl agave siirappia tai hunajaa
1dl kookosöljyä
1rkl maapähkinävoita
5rkl kaakaovoita
kanelia
(kookosmaitoa)

Raasta appelsiineista kuoret ja purista mehut. Jos käytät isompia appelsiineja, 3 voi riittää. Laita kookosöljy, agave ja raastettu kaakaovoi vesihauteeseen ja sulata ne. Kaada kaikki tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi massaksi. Jos massa on liian paksua, lisää kookosmaitoa muutama rkl kerrallaan. 
Kaada pohjan pääälle ja levitä lusikalla tasaisesti kaikkialle. Odota noin 30min ennen kuin teet seuraavan kerroksen. Näin keskikerros ehtii hyytyä jääkapissa kovemmaksi ja kerrokset eivät sekoitu. Laitoin itse kakun pakkaseen jotta odottaminen väheni hiukan. 

Avocado-suklaamousse:

1 kypsä avocado
0.5dl cashew pähkinöitä
5 taatelia
2rkl kookosöljyä
1-2rkl hunajaa tai agavea
3rkl kaakaovoita
2dl kookosmaitoa
1rkl maapähkinävoita tai enemmän maun mukaan
raakakaakaojauhetta maun mukaan

Laita avocado, cashewit, taatelit, kookosmaito ja maapähkinävoi blenderiin. Pyöritä tasaiseksi. Sulatakaakaovoi, kookosöljy ja agave vesihauteessa ja lisää ne blenderiin. Pyöritä tasaiseksi. Nyt ala lisäilemään kaakaojauhetta kunnes lopputulos miellyttää ja massa on mielestäsi sopivan suklaista. Jätin tarkoituksella pintakerroksen hiukan vähemmän suklaiseksi kuin keskikerroksen.  Levitä kakun päälle ja koristele halutessasi vaikka kookoslastuilla.

Helpotusvinkki: Jos käytössä on vähemmän tehokas blenderi, liota cashew pähkinöitä ennen blendaamista jotta vältyt sattumilta. Ne voi myös jättää kokonaan pois. Jos et halua käyttää kaakaovoita ja kookosöljyä (jähmettävät rakenteen) voit blendata joukkoon myös muutama rkl chia siemeniä ja psylliumia. Näin rakenteesta tulee moussemaisempi, mutta tarpeeksi jähmeä pysyäkseen kauniisti kakun päällä. Maapähkinävoin tilalla voi käyttää myös muita pähkinävoita, kuten mantelivoita tai cashewvoita. 

Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 2h. Mahdollisuuksien mukaan seuraavaan päivään. Nauti!





5

Vanukas purkissa




Kaikki eväs minkä voi ottaa lasipurkissa mukaan, on hyvä juttu. Tällä ideologialla kuljetan raakapuuroni, chiavanukkaani, salaattini, keittoni, kaiken... eväänä lasipurkeissa. Se on vain jotenkin niin kätevää kun ruoan voi laittaa jo edellisenä iltana tekeytymään purkkiin. Lisäksi luotan lasipurkkien kierrekansiin huomattavasti enemmän kuin muovirasioihin. Myös puhdistaminen sujuu kivasti. Vettä ja tiskiainetta purkkiin ja ravistus. Kotona voi sitten laittaa vielä tiskikoneeseen, käsin on tietenkin aivan liian rankkaa pestä.

Tänään on muuten vapaapäivä mutta klo 16-22 on työvuoro.  Tämä tarkoittaa sitä että tänään aamulla on salipäivä. Ja salipäivä tarkoittaa sitä että töihin pitää keksiä joku kiva proteiinivälipala, sillä se kiljuva nälkä iskee jossain vaiheessa myös töissä. Se ''pakko saada ruokaa nyt'' iskee vaikka kuinka söisi täyttävän lounaan päivällisen, välipalat.. ja se iskee yleensä siinä vaiheessa kun olen saanut rahat laskettua ja valmistaudun viimeiselle tunnille töissä. Mutta minäpä varaudun ja ylimääräisenä eväänä kuljetan mukaan siis tällaisen herkun ja sijoitan kahvitaukoni sopivasti ja ennakoiden työpäivän loppuun.


100g mustaherukoita, tai muita marjoja
20g proteiinijauhetta, käytin herneproteiinia
1rkl kookoshiutaleita
1rkl chia siemeniä
1.5dl soijamaitoa/mantelimaitoa
1/2tl agar agar jauhetta + 2dl vettä*
Makeuta halutessasi vaikka taateleilla

Laita kaikki ainekset agaria + vettä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Lisää soijamaitoa tai vettä tarvittaessa. Keitä agaria vedessä kunnes jauhe on kokonaan liuennut. Agar jauhe liukenee melko nopeasti, hiutaleiden kanssa kestää kauemmin ja niitä on myös käytettävä jauhetta enemmän saman tuloksen aikaansaamiseksi. Kun agar on liuennut, norota se blenderiin ja anna pyöriä vielä hetken. Edelleen voit lisätä nestettä jos koet että seos ei pyöri kunnolla. Kaada lasipurkkiin ja siirrä jääkaappiin.

* Käytin agaria sillä keittelin sitä samalla myös toiseen ruokaan. Tämän voi jättää kokonaan pois, sillä chia siemenet itsessään jo tekevät rakenteesta vanukasmaista. Jos agarin tilalla haluaa käyttää jotain niin 1/2-1rkl psyllium jauhetta tai lisää chia siemeniä ajaa asian samalla tavalla.


2

Tempeh salaatti

Minusta alkaa kuoriutua aikamoinen tempehfriikki! Hiljattain kävin itämaisten elintarvikkeiden kaupassa ja raahasin kotiin edullista tofua ja tempehiä, joka laatua! Vaikka tofut kaikki olivat maustamattomia, niin kun 500g saa alle 2e hintaan, mausteet ei juuri kiinnosta. Päätinkin että tästä edespäin meinaan opetella käyttämään muitakin itämaisia kauppoja ja niiden antimia. Tähän mennessä olen hakenut vain aloe vera juomaa näistä. Ei, en niitä aleo vera kutsujen terveysjuomia vaan siis yksinkertaisesti mehua jossa on aloe klimppejä. Miunlla ei ole harmainta aavistusta onko tällä jotain terveysvaikutuksia, pidän yksinkertaisesti tämän juoman limaisesta suuntuntumasta. Kuullostaapa herkulle eikö?

Itämaisista kaupoista kannattaa siis etsiä myös tempehiä jos siitä tykkää tai meinaa opetella tykkäämään. Tempeh on siis kaikessa houkuttelevaisuudessaan  soijapapuja, joihin on laitettu sieniviljelmää kasvamaan. Papujen väliin muodostuu rihmastoa ja näin syntyy ikään kuin homehdettu soijapapukakku. Tempehissä soijaproteiinin imeytyvyyden sanotaan olevan parempaa kuin pelkästään papujen. Maku on voimakas ja luonneikas. Toiset kuvailevat pähkinäiseksi ja sienimäiseksi. Suuntuntuma on mielestäni tofua paljon kivempi. Itse rakastan tätä, toiset inhoavat. Tempehiä tehdään myös herneestä ja käsittääkseni lupiinista?

Löysin 400g temephiä noin 2e hintaan. Reseptissä käytetty tempeh on vielä tätä, jota ostan palkkapäivinä Punnitse & Säästästä tai ruohonjuuresta.  Jos tuo itämiasen kaupan tempeh on yhtään yhtä herkkua niin enää ei tempeh ole vain palkkapäivän ruokaa!

Sen koommin ainesosia en ala luettelemaan, jokainen tehkööt salaattinsa mielensä mukaan. Tarvitset salaatin lisäksi siis

Tempehiä
Satay maustekastiketta

Valuta tempeh pois nesteestä ja huuhtele hetki siivilässä. Paista pannulla kunnes pinta saa väriä ja lisää lempi kastikettasi. Käytän tempehin kanssa mielellään jotain satay kastiketta. Kumoa salaattipohjan päälle ja nauti kevyt ja terveellinen lounas. Annoksen koristelin paprikajauheella maustetuilla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.
2

Melkein vispipuuro


 Life tastes good blogin Nanne julkaisi tämän melkein vispipuuron ohjeen ja minun oli aivan pakko kokeilla tätä. Miksen itse keksi näin hyviä ideoita? Toisaalta, eikö se vähän ole ruokablogien ideakin, että voi napata toisen paremman idean myös omaan käyttöön. Annos on todella iso mutta onneksi aamupalanälkä oli suuri ja kaikki meni. Käyttämäni puolukat olivat jäisiä, joten oma annokseni muistutti melko paljon myös jotain sorbetin tyylistä. Lisäksi lisäsin hiukan kookosjauhoja joukkoon, ihan maun takia vain.



1dl soijajogurttia
1dl mantelimaitoa
175g puolukoita
1rkl psylliumia
2tl kookosjauhoja
Makeutukseen muutama tippa vanilja-steviaa

Blendaa kaikki ainekset sekaisin ja nauti.
1

Helppo tacotäyte


Olimme äidilläni syömässä ja siellä olleista aineksista syntyi tämä nopea ja herkullinen täyte tortillojen ja tacojen väliin. Onneksi äidin ruokakaappi taipuu aina myös vegaaninkin suuhun! Tätä voi soveltaa ihan vain kastikkeeksi tai vaikka lasagnetäytteeksikin. Linssit antoivat kivasti lisämakua ja taco kastikkeen tulisuudella saa valittua helposti omaan makuun sopivan mausteisuuden. Tämä on tällainen ruoka jota itse voisin syödä ihan sellaisenaankin, vähän kurkkua ja tomaattia pilkottuna lautasen reunalle muodon vuoksi.

Suosittelen käyttämään soijarouhetta jossa on hiukan enemmän rakennetta, eikä sitä kaikista hienojakoisinta. Tässä käytin Virosta tuotua bonsoya merkkistä soijarohetta mutta useimmitän käytän  vegesun merkkistä vaaleaa soijarouhetta. Olen muutenkin ihastunut kyseisen merkin tuotteisiin. Näistä on vaikeampi saada aikaiseksi sellaista mössöä ja ne ovat kaiken lisäksi hyvän makuisia. Kyseinen soijarouhe on kaiken lisäksi täysin gluteiiniton ja luomua, joten ei sekään pahitteeksi.

Virossa käytäessä kannattaa tosiaan metsästää tuota bonsoyaa. Kyseisen merkin valmistuotteet ovat usein vegaanisia ja valkikoima on huomattavasti laajempi kuin mitä suomessa saa ihan normi kaupoista. Tuotteista löytyy nimittäin juotavia jogurtteja, makeaa carob leivtettä, erilaisia nakkeja, leikkeleitä ja pihvejä useassa maussa.  Eestissä näiden tuotteiden hankkiminen on toisaalta hiukan huvittavaakin. Kun myyjältä kysyy että mahtaako löytyä, niin useasti vastaus on jotain tyyliä ''ei meidän kaupassa ole ikinä ollutkaan'' tai  ''ai mitä sä etsit??'' Vaikka kovasti ovat väittäneet että ei ole, niin silti olen jostain fetajuustojen seasta onnistunut tofun metsästämään. Kauppojen valikoima vaihtelee suuresti ja en ole ikinä käynyt kaupassa joka myisi näitä tuotteita niin että tulisi valintaongelmia. Yleensä otetaan sitä mitä on! Tietenkin myyjien joukossa on myös näitä joka tietävät mistä puhun, mutta omalle kohdalleni ei ole yhtään sellaista valitettavasti sattunut. Tuttujen kertoman mukaan kasvissyönti ja vegaanius alkaa olla virossa sellainen ''trendi'' että tuotteiden kysyntä ja tuntemus on varmasti lisääntymään päin. Hyvä juttu!


Virosta kannattaa pyytää tuliaisiksi myös alpron banaanijuomaa!

Omasta cittarista löytyy näitä kasvispyöryköitä ja pihvejä mutta valitettavasti useat hyvät soijatuotteet sisältävät kananmunavalkuaista. Hälsanskökin kasvismureke on onneksi vegaaninen. On tietenkin muitakin pienempiä merkkejä joita löytyy mutta myös hinta on usein hyvin hyvin suolainen. En käyttäisi tällaisia tuotteita arkikäytössä päivittäin, mutta tykkään että pakkasessa on toisinaan jemmassa suolaisia herkkuja kiireisen tai laiskan päivän varalle.



1dl soijarouhetta
2tl soijakastiketta
1tl balsamicoa
1rkl sitruunaoliiviöljyä
1tlk punaisia linssejä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2prk taco kastiketta

Mausteeksi mustapippuria ja halutessasi tuoreita yrttejä.

Laita soijarouhe kulhoon ja peitä runsaalla vedellä. Kaada joukkoon soijakastike, balsamico ja öljy ja sekoita hyvin. Anna soijarouheen turvota 5-10min ja valuta ylimääräinen vesi siivilässä pois. Kuullota pannulla sipuli kauniin väriseksi ja lisää joukkoon soijarouhe. Paista noin 5min ajan jatkuvasti sekoitellen ja lisää muut ainekset. Sekoita, mausta ja tarjoile!
0

Pumpkin muffins

Löysin Love & Zest blogista kivan näköisen kurpitsamuffinssiohjeen. Oikeastaan minun oli vähän pakko käyttää tätä ohjetta, sillä vehnäjauhot olivat loppu ja lähes kaikkiin omiin suosikkiohjeisiin niitä tulee yli 2c. Kaurajauhojakaan ei ollut mutta omasta kombinaatiosta  tuli oikein hyvä tulos. Omenasoseen korvasin ylimääräisellä kurpitsasoseella, koska sitä oli tehosekoittimen pohjalla ja en jaksanut kaapia pois... voi kyllä, meillä leivotaan näillä säännöillä. Käytin aineksia sen mukaan mitä kotona oli, kuten aina. Erytriolin voi korvata samalla määrällä mitä tahansa sokeria.

Näistä tuli pieniä mutta kosteita, ilmavia ja syksyisiä.

1 cup = 2.4dl

1 1/4 c kurpitsasosetta
2tl no-egg jauhetta
1/4c oliiviöljyä
1/3c soijamaitoa
1tl vanilja-aromia
1/2 cup erytriolia
1/2 cup fariinisokeria
1 cup vehnäjauhoja
1/2cup kookosjauhoja
3/4 tl suolaa
1tl soodaa
1rkl piparkakkumaustetta

Sekoita kurpitsasose, öljy, soijamaito ja vanilja-aromi keskenään tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä ainekset ja sekoita niitä juuri niin kauan että ne ovat sekoittuneen. Muutama möykky ei haittaa, kunhan massaa ei ylisekoita. Nostele muffinssivuokiin ja paista 190 asteessa noin 15-20min, tai kunnes hammastikkuun ei enää tartu taikinaa.

Ripottele päälle tomusokeria ja nauti. Pakastin osan muffinsseista ja ne olivat mikrossa käytyään tämänkin jälkeen oikein hyviä.

0

Munaton munakas




Kamomillan konditoria julkaisi facebook sivullaan kanattoman munakkaan kuvan josta inspiroituneena kokkasin sitä äkkiä aamupalaksi! Soijajogurttia ei ollut mutta silken tofua löytyi ja koska olenkin tottunut tekemään munattoman munakkaat tästä, sujui se nytkin. Lisäsin hiukan vettä enemmän, sillä tofu jättää rakenteen kuivemmaksi kuin soijajogurtti.  Muuten noudatinkin ohjetta  ja hyvä aamupala siitä tuli! Lisäksi söin tomaattia, kurkkua ja äidin tekemää paholaisenhilloa.

Minulla on suuri säkki gramjauhoja kaapissa, eivätkä ne maksaneet edes kovin paljon. Tällainen aamupala on on proteiinirikas, edullinen ja herkullinen.
1/4 silken tofu paketista
0.5dl + 3rkl vettä
1rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
1dl kikhernejauhoja
mustapippuria, paprikajauhetta ja suolaa

paistamiseen öljyä

Kaadoin kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöritin tasaiseksi. Paista keskilämmöllä molemmin puolin muutaman minuutin ajan. Tarjoile! Tein ohjeen kaksinkertaisena, sillä syöjiä oli kaksi. Toimi silti oikein hyvin, munakkaat pitää vain muistaa paistaa osissa jotta taikina ehtii kypsyä rauhassa.

Vinkki: Paista pieniä pyöreitä kakkusia ja nappaa ruisleivän välissä ''munaleipä'' evääksi.



3

Kookospullat


Kookospullat kookostäytteellä! Viimeinen päivä työharjoittelussa ja päätin kiittää koko sakkia viemällä suuren keon aamulla leivottua tuoretta pullaa. Katosivat aika nopeasti ja piti itsekin oikein kotona varoa että ei popsi kaikkea poskeensa ennen osastolle pääsemistä. Pullat oli kätevä kuljettaa puhdistetussa ja huolella leivinpaperilla vuoratussa kenkälaatikossa.

Perusohje on edelleen se sama ja paras ohje Pidempi korsi blogista, jota olen käyttänyt ties kuinka pitkään. Täsä linkistä aiempiin pullaresepteihin. Tiesin että haluan laittaa täytteeksi kookoshiutaleita, mutta pelkästään väliin ripoteltuna ne tuntuivat hiukan tylsiltä. Yhteishyvä Ruoka (Lokakuu 2013) lehdessä oli herkullisen näköinen puolukkapullan ohje, jossa margariini ja tomusokeri oli vaahdotettu keskenään, ja sitten levitetty pullan väliin. Tässä se on, en enää koskaan asettele nokare kerrallaan margariinia pullan väliin, saatika voitele puolisulaa levitettä. Yhteishyvä ohjeen mukaan levittäminen oli helppoa, pulla oli vielä helpompi kääriä rullalle ja ne eivät valahtaneet leikkausvaiheessa tai uunissa, vaan säilyivät nättinä rullana! Näin minä meinaan tehdä kaikki pullatäytteeni tästä edespäin.

Täyte on tarkoitettu koko pullataikinalle, mutta minä olin ahne ja levitin koko määrän yhden taikinapuoliskon päälle. Toisen puolen tein siis kaneli + sokeri + margariini täytteellä, mutta kyllä tuo kookostäyte voitti mennen tullen! Jos on yhtä ahne täytteen kanssa kuin minä, ohje kannattaa tehdä puolitoista (tai kaksin) kertaisena, jotta sitä riittäisi koko taikinaan. Jos tyytyy hieman vähempään määrään niin koko täyte riittää kyllä kaikkiin pulliin.

1tlk kookosmaitoa 
1 1/2 pss kuivahiivaa
1dl sokeria (alkuperäisessä 1.5dl)
1rkl kardemummaa
1tl suolaa
150g margariinia
10-12dl jauhoja

voiteluun vahvaa kahvia 

Täyte

100g margariinia
2dl tomusokeria
2rkl vehnäjauhoja
1rkl vaniljasokeria
100g kookoshiutaleita
(1rkl piparkakkumaustetta)

 Pullat: Sekoita kuivat ainekset keskenään huolellisesti. Käytä alussa 10dl jauhoja ja jätä loput kaksi sivuun. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon. Vaivaa hetki ja lisää sula margariini. Käytän yleensä juoksevaa margariinia pullien leivontaan. Vaivaa kunnes koostumus on kiinteä ja ei tartu käsiin. Jätän tässä vaiheessa pullataikinan mielummin liian pehmeäksi kuin liian kiinteäksi ja sileäksi, 10dl jauhoja yleensä riittää. Anna kohota lämpimässä paikassa tai liinan alla 45-60min. Laitan yleensä koko kipon mikroon, näin se on vedottomassa paikassa ja kissat Naos ei pääse siihen käsiksi.

Kun pullat ovat kohonneet noin 30min tee täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini muiden ainesten kanssa pehmeäksi vaahdoksi.

Kun taikina on kohonut, puolita se ja vaivaa toista puolikasta + 1dl vehnäjauhoja vielä hetki. Anna toisen puolikkaan odottaa kulhossa. Kaulitse levyksi ja levitä täyte päälle. Rullaa ja jätä pötkö saumakohta alaspäin. Viipaloi ja aseta pellille, jätä runsas kohoamisvara. Voitele vahvalla kahvilla ja paista 225 asteessa 10-12min. Itse pidän vaaleista pullista joten otan ne pois uunista heti kun pohja on saanut hiukan väriä. Toista sama toiselle puolikkaalle.

Anna jäähtyä hetki ja nauti!

2

I love me -messusaalis


Kävin tänään parhaan ystäväni kanssa messuilemassa I love me messuilla. Toisin kuin pelkäsin, porukkaa ei ollut ollenkaan liikaa ja sai rauhassa kierrellä ja katsoa. Tuli juotua pakurikahvit, syötyä kookosraakapatukat, maisteltua kaikkea raakasuklaasta mantelimaitoon ja tutustuttua uusiin merkkeihin. Leaderin pisteessä oli osta kolme maksa kaksi tarjous josta emme ystäväni kanssa voineet kumpikaan oikein astua ohi. Pohdin pitkään hamppuproteiinin ja macan välillä mutta koska proteiineja on ja macaa ei, valinta osui macaan. Olen syönyt macaa ennenkin joten tuote on kyllä tuttu. Se ei kuitenkaan ollut yhtään niin pahan makuinen kuin muistin! Onko se näin että pieni eroaika teki tehtävänsä vaikka maistuuko leaderin maca jotenkin pehmeämmälle kuin aiemmin kokeilemani? Vehnäoras on kotona loppu ja testiin pääsi Green mix joka sisältää vehnäorasta, ohranorasta, klorellaa ja spirulinaa. Vakkarikaapissa on usein myös kookosöljy jota menee sekä suuhun että ihon- ja hiustenhoitoon. Myös Naos pääsi laatutestaamaan kookosöljyn ja kelpuutti tuotteen.

Sekoitin kotona heti molempaa jauhetta ja msm annokseni vielä samaan vesilasiin. Ei yhtään hullumpaa, maca ainakin peittyy alle ja viherjauhe maistuu mukavan ruohoisalle. Kaverin kanssa naurettiinkin, että kai sitä on vähän viherpiiperö kun oikein himoitsee sitä ruohon makua, mitä monet suorastaan kammoksuvat! Tervetuloa uusi aamudrinkki!

Messut olivat kaiken kaikkiaan kivat, mutta täytyy sanoa että viihdyin ruokapuolella huomattavasti paremmin kuin sillä ''kauneus'' puolella. Meikkisiveltimiä olisi saanut edullisesti mutta kun niitä ei juuri osaa tai jaksa käyttää, kävelin ohitse. Myös muuta kosmetiikkaa oli runsaasti mutta en oikein ole perehtynyt meikkauksen saloihin saatika jaksa tehdä sitä kovin huolella. Myös vaatepuoli tuli kierrettyä läpi, mutta kuten kosmetiikan kanssa, ei minulla taida tyylitajuakaan sen koommin olla. Tämä ei kuitenkaan haittaa sillä sain maailman parasta kookosraakapatukkaa ja uudet aamiaisjuoma ainekset! Oikein onnistuneet messsut siis :)!

Tänään on lisäksi suuri päivä, sillä työharjoitteluni viimeinen päivä on ohi ja en enää ole kirurgisen osaston porukkaa! Osasto oli oikein kiva mutta viisi viikkoa täyttä työtä takana kyllä väsyttää. Palasin kotiin hymyssä suin ja aika loistava arviointipaperi kourassa. Jes.


3

Tomaatti-kurpitsa pastakastike



Nyt alkaa virallisesti kurpitsan tuhoaminen. Viimeinen pieni myskikurpitsa jääkaapista on käytetty, ja äitini varastossa odottaa ihka oikea halloween kurpitsa, 15kg sellainen. Ja tietenkin se loputon omenavuori josta meidän perhe saa iloita melko pitkälle vuoteen... ja seuraavaan vuoteen. Joka vuonna.

Koksa kurpitsan paljouden takia voin upottaa kurpitsaa kaikkialle, meinaan niin myös tehdä. Pahoittelen hulluuttani mutta tiedättehän niitä naisia jotka sanovat että eivät voi elää ilman suklaata? No minäpäs en tietäisi mitä tekisin ilman kurpitsaaa! Nyt ei onneksi tarvitsekkaan tietää!

Kuvassa täällä julkaistut vegemisiä blogista napatut pyörykät. Tehty samalla ohjeella kuin pihvit, jotka itseasiassa löytyvät myös viikon reseptinä kasvisruokaa.fi sivustosta. Jos joku ei vielä tiedä mistä on kyse niin nyt kipin kapin tutustumaan. Kasvisreseptien ohjeiden metsästys käy nimittäin päivä päivältä helpommaksi. 

Tämä tomaattipastakastike on helppo ja nopea, jos kurpitsa on jo käsitelty ja soseena. Kurpitsan ja tomaatin makuyhdistelmä toimii aina, mutta ei ole liian luonteikas. Näin ollen myös vähemmän kurpitsahullut varmasti pitävät tästä. Paras tulee tietenkin jos teet itse tomaattimurskasi paahtamalla tomaatteja ensin uunissa.


300g kurpitsasosetta
400g tomaattimurskaa 
1dl kookoskermaa
2rkl ravintohiivahiutaleita 
1/2tl sokeria
2tl soijakastiketta
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 laakerin lehteä
mausteeksi pippuria, tilliä, timjamia ja rosmariinia

Kuullota sipuli kultaisen väriseksi tilkassa öljyä. Lisää tomaattumurska ja anna sen pulpahtaa matalalla lämmöllä laakerilehtien kera. Lisää kurpitsa ja muut ainekset. Käytin kookosmaitopurkista päälle kertynyttä kermaa. Keittele muutaman minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä. Nouki laakerinlehdet pois, tarkista maku ja tarjoile!
0

Seitan leikkele


Jälleen uutta reseptiä. Tätä ei voi vain millään hylätä unohtuneiden reseptien taivaaseen! Välillä meneekin näin että olen viikko tolkulla hiljaa, ja sitten on näitä kausia kun tahti on postaus päivässä. Vaihtelu virkistää eikös!

Olen myös näköjään saanut uutta lukijaa lisää, joten tervetuloa teille! Toivottavasti viihdytte :)

Mutta nyt ohejeesen. Kävimme ikeasta hakemassa höyrystin osan kattilaan jo pidemmän aikaa sitten, joten nyt voimme höyryttää vihanneksia ja ennen kaikkea seitania! Tämän  ohjeen olen napannut täältä, ja se on siis seitan kimpale, josta voi leikata ohuitakin siivuja vaikka leivän päälle. Nyt söimme sitä kuitenkin kanttarelli-pinaatti-ruusukaali kastikkeen kera päivälliseksi. Tämä seitan on kylmänäkin erinoimaista ja sitä ei tarvitse millään tavalla marinoida tai käsitellä uunista tulon jälkeen.

En lukenut valmistusohjeita sen tarkemmin, sillä mukamas kiireisenä aloitin puuhastelun omien vanhojen tapojen mukaisesti. Alla olevalla ohjeella tulee siis oma versioni tästä. Tämä ohje päätyy nopeasti lemppareiden listalle ja tästä tulen varmasti tekemään useampaa eri versiota.



3.75dl gluteiinijauhoja
100g suuria valkoisia papuja
1rkl oliiviöljyä
2.5dl vettä
2rkl soijakastiketta
1rkl tomaattipyrettä
muutama tippa nestesavua
3rkl ravintohiivahiutaleita
1tl sipulijauhetta
1tl valkosipulijauhetta
1rkl kuminan siemeniä
tuoretta persiljaa, oreganoa ja timjamia

Tein seitanin hyvin simppelisti. Laita kaikki ainekset paitsi gluteiinijauhot tehosekoittimeen. Pyöritä pulsseina jotta kaikki sekoittuvat, mutta eivät mene aivan tasaiseksi. Mielestäni pienet papurakeet sopivat joukkoon. Halutessasi voit tietenkin tehdä massasta aivan sileää.

Sekoita haarukalla gluteiinijauhot joukkoon. Kun haarukalla ei enää pysty sekoittamaan, ala leipoa massaa kädellä. Lisää gluteiinijauhoja lisää vähän kerrallaan tarvittaessa. Massa jää kuitenkin melko kostean tuntuiseksi ja tämän ansiosta lopputuloksesta tulee hyvin ilmava. Jos haluat tiivimmän koostumuksen, voit laittaa suoraan 4dl gluteiinijauhoja. Muotoile massasta pallo tai pitkulainen ja kääri se folioon. Kierrä päädyt tiukasti kiinni sillä seitan turpoaa kypsetessään.

Höyrytä 1h ajan. Kun 45min on kulunut, laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kun seitania on höyrytetty tunnin, nosta se suoraan uuniin ja anna kypsentyä keskitasolla 30min. Ota uunista ja tarjoile heti tai anna jäähtyä myöhemäpää käyttöä varten. Suoraan uunista syötynä rakenne on hyvin pehmeää ja mureaa, mutta se tiivistyy jäähtyessään.

0

Pähkinäjuusto




Maapähkinöistä tuli tehtyä juustoa jälleen.  Mitä useammin olen juustoja tehnyt, sitä vähemmän mittaan aineksiä ja heittelen lähinnä maun mukaan. Nyt harmittaa, että unohdin kuminansiement kokonaan. Seuraavaksi onkin vissiin tehtävä pehmeää kuminajuustoa. Tein tämän jälleen maapähkinöitä, sillä halusin pihistellä ja tartuin halvempaan. Rasvasimmista pähkinöistä kuten cashew pähkinöistä ja macademioista tulee juhlavampi lopputulos, mutta tämä käy arkileivänpäälliseksi oikein mainiosti. Jos pähkinöille on allerginen tai ei niitä syystä tai toisesta halua syödä niin myös pinjansiemenistä tulee mitä parasta feikkijuustoa. Hinnasta emme tietenkään edes keskustele. 

Juustoa tuli kaksi kuvassa näkyvää puolipalleroa. Toinen halkaistiin ja pakastettiin, toinen päätyi jääkaappiin ja vatsaan. Mausteeksi heitin silmämääräisesti äidiltä saamiani yrttejä. Persiljaa, timjamia, oreganoa... Resepti pysyi muuten hyvin yksinkertaisena ja on siis helppo toteuttaa. Yleensä laitan vegaanista majoneesia joukkoon, mutta tästä se jäi kokonaan pois. Sen sijaan käytin mantelivoita. Tilalla voit käyttää edelleen majoneesia, tahinia tai mitä tahansa muuta pähkinävoita. Tämä lisä tuo lähinnä hiukan rakennetta ja makua mutta ei ole vaarallista jos sen jättää kokonaan poiskin. Jos sinulla ei ole mitään edellämainittuja kaapissa, kokeila vaikka sweet chili kastiketta tehdäksesi chilijuustoa.


3dl maapähkinöitä, paahdettuna jos haluat Peanut butter tyyppistä makua
2dl mantelimaitoa
4dl vettä
0.25-0.5dl agar jauhetta*
1.5dl ravintohiivahiutaleita
2rkl mantelivoita
Valkopippuria
Yrttejä
1 valkosipulin kynsi
Kurkumaa 

Öljyä valmiiksi astia johon haluat juustosi jähmettymään. 

Liota maapähkinöitä muutama tunti vedessä, tai vaihtoehtoisesti paahda ne jos haluat maapähkinävoin tyyppistä makua juuustoosi. Valuta vesi pois ja blendaa ne tehokkaalla blenderillä mantelimaidon (tai muun kasvimaidon) kanssa tasaiseksi. Lisää joukkoon mantelivoi, ravintohiivahiutaleet ja muut mausteet. Kurkumaa laitoin lähinnä värin vuoksi. 

Keitä vettä ja agaria jatkuvasti sekoittaen kunnes agar on kokonaan liuennut. Agaria tulee melko paljon ja se voi alussa jämähtää möykyksi. Tätä ei kannata säikähtää ja jatkaa vain ahkeraa vispaamista muutaman minuutin ajan. Lopputulos muistuttaa lähinnä paksua liisteriä. Norota agar-liisteri blenderiin muun seoksen joukkoon ja anna massan pyöriä samalla tasaiseksi. 

Kaada heti valmiiksi öljyttyihin vuokiin ja nosta jääkaappiin. Anna jähmettyä useamman tunnin verran tai mielellään seuraavaan päivään. 

*Huomaa käyttää tässä ohjeessa agar jauhetta, ei hiutaleita. Jos sinulla on vain hiutaleita, niitä tulisi laittaa kolminkertainen määrä ja ne myös liukenevat veteen huomattavasti hitaammin. Laita agaria sen mukaan kuinka kiinteää lopputulosta tavoittelet. Jo 0.25dl riittää saamaan höylättävää juustoa aikaiseksi. Itse laitan enemmän agaria jos tiedän että haluan mm. raastaa juustoa.  Voit vastaavasti vähentää hiukan agarin määrää jos tiedät haluavasi moussemaista ja ''juustolevite'' tyyppistä juustoa. Tämäkin versio pysyy yleensä hyvin kasassa ja voidaan leikata paloina, ja sitten levittää.





4

Yhteiskuvayrityksiä


Aina toisinaan yritän yhteiskuvaa kissojen kanssa. Tavoitehan on että kaikki katsovat kameraan, valoitus on hyvä ja kukaan ei raavi tai pure ketään. Kaksi kissaa kerralla osoittautu epätoivoiseksi yritykseksi jo tällä yrityskerralla. Naoksen kanssa kuva saattaa sujua jos hänet lahjoo herkuin. Mutta silloin hän keskittyy repimään herkkuja kädestäni täydellä tarmolla kuten kuvista huomaa. Ei söpösti ja hellästi kuten toivoin.  Minä en katso kameraan ja Naos.... noh, on oma itsensä. Ehkä olisi hyvä uskoa että tämä ei tule onnistumaan yrtiyksistä huolimatta ja pysyä siinä ruoanlaitossa...
4

Soijarouhepihvit



Olen pitkään etsinyt hyvää ohjetta soijarouhepihveille. Niissä käytetään usein paljon jauhoja ja paistetaan runsaassa öljyssä. Vaikka ne ovatkin näin hyviä, olen kaivannut ohjetta jota voisi soveltaa useamminkin arkikäyttöön. Terveellisemmän jäljillä siis jälleen. Nämä löysin vegemisiä blogista. Sovelsin ohjetta hiukan ja tein pyöryköiden sijaan pihvejä. Olen positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta ja vielä lähiaikoina meinaan tehdä pyöyköitäkin. Lisäsin lopputulokseen hiukan maustekastikkeita ja gluteiinijauhoja mukavemman rakenteen aikaan saamiseksi.

Puolitin ohjeen, jotta sain sopivan testiannoksen ja hampparitäytteet kahdelle. Puolikkaasta annoksesta sai 8 pientä pihviä. Kaikki katosivat! Juustona käytin cheezlyn cheddar tyylistä ''sulatejuustoa''. Sopi ihan kivasti purilaisten väliin, mutta pidän kuitenkin enemmän itsetehdyistä juustoista tai vaikka viipaleesta tofua.

Tästä olisi tarkoitus jalostaa vielä ohje jossa korppujauho ja gluteiinijauho korvataan vaikka kikhernejauholla.  Myös kookos- ja mantelijauho on toiminut hyvin pihveissä, joten niitäkin meinaan testata. Vaikka korppujauhoja vastaan minulla ei ole mitään, niin niitä on harvoin kaapissa. Kun taas kookosjauhoja löytyy aina. Monen mielestä varmaan hullun kurista että kuivakaapin sisältö on näin, mutta kaipa sitä löytyy mitä useammin tulee käytettyä. Gluteiinijauhot ovat suosikkejani sillä niistä saa tehtyä seitania, mutta gluteiinittomat pihvit ovat vähintään yhtä hyvä juttu :) Kaikki hyvät soijapihvi- ja pyörykkäreseptivinkit otetaan mielellään vastaan!

2dl soijarouhetta
0.75dl korppujauhoja
0.5dl gluteiinijauhoja
2.5dl vettä
1 sipuli
1rkl soijakatiketta
1rkl sweet chili kastiketta
1rkl tomaattipyrettä
0.5rkl paprikajauhetta
mustapippuria, valkosipulijauhetta

Silppua sipuli hyvin pieneksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja loput ainekset keskenään. Yhdistä ainekset ja anna turvota hetken. Lisää nestettä tai jauhoja jos rakennetta tarvtisee säädellä. Massa jäi melko kosteaksi, mutta tiivistyi uunissa hyvin. Muotoile pihveiksi ja paista uunissa 225 asteessa 20min.
7

Lihaton lokakuu

kuva

Lopeta lihansyönti tai vähennä sitä merkittävästi lokakuun ajan.

Lihaton lokakuu alkoi eilen. Täältä pääset facebook ryhmään. Minun osaltani lihattomuus ei tuo suuria muutoksia, mutta oli silti pakko osallistua ryhmään facebookissa. Ihan vain kannatuksen vuoksi, hyvä homma! Kenelle tahansa tekee hyvää opetella valmistamaan muutama herkullinen kasvisruoka lisää, jos ei itselle niin sitten sille vegetaristi kaverille jonka voi kutusa syömään! :) Ne jotka ovat jo lihatta, voisivat kokeilla olla hetkisen munatta ja kanatta? Tänäpäivänä kasvismaitoja, jogurtteja jne. on niin paljon enemmän, että valikoimasta ei kyllä pitäis tulla pulaa. Myös kananmunan korvaaminen on helpompaa kuin monet luulevat. Turha sitä täällä toistella että miten, kun paras teksti löytyy aiheesta Kamomillan konditorian sivuilla. 

Mitä itse voisin sitten tehdä? Ruoanlaitto on mennyt välillä aika tähtitieteeksi tässä keittiössä ja samaa reseptiä ei mukamas voisi tehdä toistamiseen. Uusien asioiden kokeilu innostaa, mutta joskus on hyvä rauhoittua ja palata perusteisiin. Vaikka haluan aina testailla kaikkea mitä en ole ennen tehnyt, voi pienillä muutoksilla saada perusruokaankin uutta särmää. Nyt pyrinkin opettelemaan uudestaan perus kotiruoan valmistamista. Mitä se sitten täällä tulee tarkoittamaankaan :)

Suosin kotimaista, luomua ja pyrin tekemään ruoan aina alusta lähtien itse. Tietenkin tarkoitus on valmistaa arkiruoasta edelleen terveellistä ja maistuvaa. Ehkä täältä löytyykin inspiraatiota jollekkin lihattoman lokakuun sekasyöjälle ja miksei kasvissyöjällekin! Monissa blogeissa on myös pyörinyt tekstejä arjen säästöistä ja rahan käytöstä. Esimerkiksi Chocochili-blogissa löytyy monia hyviä säästövinkkejä joilla meinaan muistutella itseäni keittiössä. Olkoot lokakuu siis pääsääntöisesti edullista ja terveellistä arjen ruokaa.
4
Back to Top