Ruisleipäset


Postaustahti on ollut taas teksti/päivä. En siis kuitenkaan istu päivittäin koneen ääressä pohtimassa mitä seruaavaksi kirjottaisin. Minulla on tapana ottaa kuvat ja resepti luonoksiin, joskus myös tämä johdanto. Postaushetkellä saatan höpötellä jotain mitä mieleen tulee, kuten nyt tässä selittelen. Toisinaan on sitten rauhallisempia kuukausia. jolloin en jaksa kirjoittaa tai kuvat eivät vain onnistu niin että ne voisi julkaista.

Kun näin K-kos blogissa näiden ihanien ruisleipäsen ohjeen, päätin heti että minunkin on tehtävä näitä! En ole koskaan tehnyt ruisleipää ennen ja ruisjauhokin on uusi juttu kuivakaapissa. En kuvitellut että onnistuisin heti ja en kuvitellut että nämä olisivat näin hyvä!! Tykkään ruisleivästä, mutta en ole koskaan nauttinut siitä ''perinteisestä'' mielikuvasta kotitekoisesta ruisleivästä. Siitä joka on aivan liian tiivistä ja aivan liian kovaa. Äitini on kuitenkin tehnyt hyviä ruisleipiä ja luotto Elman resepteihin on vahva. Uskalsin siis ryhtyä hommaan. En joutunut pettymään ja olen syönyt tänään enemmän leipää kuin vähän aikaan.

Tästä lähtien minä meinaan ruveta leipomaan useamminkin omat ruisleivät. Rajattomat mahdollisuudet vilisevät silmissä ja seuraavista tuleekin löytymään ainakin pähkinöitä tai siemeniä. Sen lisäksi että nämä ovat todella hyviä, on itsetehty pellillinen huomattavasti eduulisempaa ja puhtaampaa kuin moni valmistuote.

Näiden tekeminen oli todella helppoa ja nopeaakin, mitä nyt muutamat kohotukset jaksaa odottaa. Laitoin joukkoon agavea. Olen yrittänyt välttää sokeria, siirappia yms vastaavia tuotteita tämän kuukauden aikana, mutta en oikein osannut korvata siirappia tässä ruisleivässä millään. Ruokalusikallinen on kuitenkin suhteessa hyvin pieni määrä koko taikianan nähden joten eiköhän tästä selvitä.




ruisleipäset

Taikinajuuri:

5dl vettä
4dl luomu ruisjauhoja
30g tuorehiivaa

Lisäksi:

2tl suolaa
1rkl agave-siirappia
2dl spelttijauhoja
3dl ruisjauhoja

Tee juuri murentamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen lisää ruisjauho joukkoon. Sekoita ja aseta vedottomaan paikkaan 30min ajaksi.

Lisää kohonneeseen juureen suola ja siirappi. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vähitellen taikinaan.
Kaada hiukan ruisjauhoja lautaselle josta on helppo jauhottaa käsiä. Ota taikinasta palloja ja pyöritä jauhotetuilla käsillä palloiksi. Taputtele littanoiksi ja aseta pellille. Pistele haarukalla reikiä leipiin ja anna kohota liinalla peitettynä noin 20-30min. Paista 240 asteisessa uunissa 30min ajan. 

Alkuperäisessä ohjeessa leipäset voideltiin vedellä ennnen uuniin laittoa. Unohdin tämän vaiheen mutta olohuoneen puolella teetä juova äitini vinkkasi että leipästen pinta kannattaa sivellä paistamisen jälkeen vedellä ja asettaa liinan alle jäähtymään. Toimin näin, ja pinnan rakenteesta tuli ihanan rapsakka! Kiitos äiti.
2

Jouluinen Chiavanukas




Selailen lähes päivittäin Finding Vegan sivustoa josta silmään osuikin chiasiemenvanukas, koristeltuna granaattiomenansiemenillä. Oma granaattiomenani oli mennyt huonoksi ja päätin turvautua pakkasesta löytyvään pensasmustikkaan.

Chiaa löytyy lähes aina kaapista ja käytän sitä monenlaisiin ruokiin. Lempparit ovat erilaiset  vanukkaat mutta chiaa voi käyttää myös korvaamaan kananmunia leivonnaisissa jotka kaipaavat sitoa ja rakennetta.

Tällainen aamupala on takuuvarma hyvän aamun aloitus, varsinkin niille aamuille kun aikaa ei juuri ole tai ruoka on napattava mukaan. Ei vaan voi mennä pieleen.

Chiat ovat pikkuruisia supersiemeniä ja listasinkin 10 syytä miksi minä syön chia siemeniä:

1. Ne sisältävät runsaasti hyviä rasvoja joita saatan herkästi muuten unohtaa ruokavaliostani
2. 100g sisältää noin 20g proteiinia, eli huimasti!
3. Ne sisältävät runsaasti ravintokuituja
4. Ne muodostavat geelin joka hellii ja täyttää vatsaa
5. Chiat sisältävät esimerkiksi kalsiumia ja rautaa
6.Sanotaan että chian geeli voi hidastaa äkillisiä verensokeripiikkejä koska se voi hidastaa hiilihydraattien imeytymistä.
7. Chiasta tehty geeli säilyy jääkaapissa 2 viikkoa, ei ruokaa roskiin siis.
8. Chiaa ei tarvitse murskata jotta elimistö saa sen edut käyttöönsä
9. Saat kätevän välipalan töihin suoraan purkkiin tehtynä. Lisää vain neste, marjat ja chia.
10. Ne ovat todella herkullisia!


Jouluinen chiavanukas

2.5dl mantelimaitoa
3rkl chia siemeniä
1/2tl piparkakkumaustetta
Vaniljaa
1dl mustikoita tai muita marjoja

Sekoita chia, mausteet ja mantelimaito huolella sekaisin ja jätä yöksi tekeytymään jääkaappiin. Aamulla lisää joukkoon mustikat ja nauti!



3

Arvonta!

Lupailin  arvontaa ja nyt on sen aika käsillä!

 Jos olet rekisteröitynyt lukijani ja haluat osallistua arvontaan, jätä tähän postaukseen kommentti millaisia postauksia ja reseptejä luet mieluiten. Kakkuja, suolaista? Terveellisiä väliapaloja vai kelpaako kaikki? Liitä mukaan myös s-posti osoitteesi tai muu keino tavoittaa, jotta osaan ottaa yhteyttä oikeaan henkilöön. 

Arvonta aikaa on tasan viikko, eli ensi keskiviikkoon 4.12 asti. Pistän paketin tulemaan tuona samana viikkona, toiveena että paketti ehtii ennen joulua, joko sinulle itsellesi tai eteenpäin lahjoitettavaksi. 

Arvottavana on Fiskarsin FunctionalForm Serving set ja Salad set jotka molemmat lähtevät siis yhdelle onnekkaalle. Molemmat ovat ruostumatonta terästä ja kestävät konepesun.

Koska pimeässä kuvaaminen ei oikein onnistu, nappasin kuvat fiskarsin sivuilta. Seuraavista linkeistä pääset alkuperäiselle sivulle. Serving set ja Salad set.

Toivottavasti edes joku mahdollisimman moni osallistuu, jotta tämä ensimmäinen arvontani päättyy iloisesti :)

16

Peanut Butter Fudge Protein Bars



Nämä ovat tähän mennessä parhaat proteiinipatukat mitä olen saanut aikaiseksi! Rakenne on ihanan fugdy eikä yhtään cakey! Nämä ovat jopa enemmän proteiini browniet kuin vain patukat, ihanan tahmaisia ja meheviä. Ohje ei juurikaan poikkea aikaisemmista mutta ovatpahan silti parhaita ikinä.

Ravintoarvoja en laskenut, mutta pyrin että näissä on myös hiukan hiilareita sekä hyviä rasvoja. Banaanin, pähkinävoin ja rusinoiden lisääminen hoiti homman mukavasti ja energiamääriä kuitenkaan taivaisiin nostamatta. Terveellinen jälkkäri tai välipala joka tyydyttää makeanhimon? Yes please.


Peanut butter fudge protein bars

3dl suklaaproteiinijauhetta, käytin 50/50 soijaa ja riisiä
1dl kookosjauhoja
1dl maapähkinävoia
1 banaani
4dl mantelimaitoa
Muutama tippa english toffee steviaa
(tai muutama taateli)
Kourallinen rusinoita
0.5dl kaakaonibisrouhetta

Sekoita kuivat ainekset keskenään huolellisesti. Laita blenderiin banaai, maapähkinävoi ja 3dl mantelimaitoa, sekä steviaa tai taatelit halutessasi. Blendaa tasaiseksi. Sekoita kuiviin aineksiin ja lisää maitoa pikkuhiljaa kunnes koostumus on sopivan, muotoiltava mutta fudgemainen. Painele massa brownie vuokaan tai muotoile suoraan patukoiksi. Kuorruta ja nauti. Säilytä jääkaapissa.

Kuorrutus:

Tee tämä valintasi mukaan joko:

1) yhdistämällä maustamatonta soijajogurttia + kaakaojauhetta + suklaaproteiinia (+tarvittaessa tomu-erytriolia) ja levittämällä patukoiden päälle.

2) Tai sulattamalla suklaata + tilkka kermaa vesihauteessa. Tätä suosittelen jos meinaat kuljettaa patukoita mukaasi. Itse käytin tätä vaihtoehtoa. Voit myös tehdä kuorrutteen kaakaovoista + raakakaakaojauheesta ja kookosöljystä.
2

Tomaattiset kasvispihvit


Sen jälkeen kun ostin omakseni kasvishampparipihvi-kirjan myöhemmin lisää tästä, olen onnistunut tekemään myös parhaita kasvispihvejä. Olen luopunut kokonaan ideasta että paistaisin ne pannulla, vaan luotan suosiolla uuniin. Onnistuminen on taattua.

Nämä pihvit ovat muutaman kokeilun tuloksena jalostuneet alla olevaan muotoonsa. Tulos on murea mutta tietyllä tavalla sitkeä gluteiinijauhojen ansiosta. Ei siis lötköä pihviä joka rikkoutuu heti kun sitä yrittää siirää, vaan kunno paksuja hampparin väliin sopivia pihvejä joista ei protskuja puutu.

Tomaattiset kasvispihvit

2 isoa herkkusientä
1 suuri tomaatti
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi

2dl vaaleaa soijarouhetta
1dl gramjauhoja
1.5-2dl gluteiinijauhoja
1dl ravintohiivahiutaleita

2rkl soijakastiketta
3rkl tomaattipyrettä tai bbq kastiketta
2rkl oliiviöljyä
1-2rkl mieleistä pähkinä tai siemenvoita
(Muutama tippa savuaromia)
2tl paprikajauhetta
2tl juustokuminaa
chiliä mielen mukaan

Hienonna herkkusieni, tomaatti, sipuli ja valkosipuli joko käsin tai koneella. Käytin itse vitamixia tähän tarkoitukseen. Jos käytät jotain yleiskonetta tai blenderiä, lisää joukkoon myös öljy, tomaattipyre ja soijakastike ja pähkinä/siemenvoi. Itse käytin tahinia. Jos hienonnat kaiken käsin, sekoita lopuksi maustekastikkeet joukkoon.

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Eli jauhot, hiutaleet ja mausteet. Käytä ensin vain 1.5dl gluteiinijauhoja ja lisää myöhemmin tarvittaessa. Tarvittava määrä riippuu kuinka paljon nestettä irtoaa sienistä, tomaatista sipulista. Itse käytin koko 2dl mutta aikaisemmilla kokeilukerroilla on riittänyt 1.5.

Yhdistä ainekset ja vaivaa taikinaa käsin muutaman minuutin ajan. Massa saa olla melko kiinteää, mutta silti tahmaista. Oma taikinani oli valmista kun märin käsin pystyin muotoilemaan siitä helposti palloja jotka litistin pihveiksi. Taikinasta tuli noin 9 suurehkoa pihviä.

Taikinan voi myös tehdä valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa paistoa odotellessa. Oma taikinani vietti jääkaapissa muutaman tunnin ennen kuin ryhdyin paistamaan sitä.

Paista 200 asteessa n.20-30min kunnes huomaat pinnan ja pohjan tummuvan.




0

Gluteenittomat aamiaisruudut

Saanko ylpeänä esitellä luomuskeni. Terveellistä, sokeritonta, gluteiinitonta, herkullista!
Nykyään näkee joka toisessa blogissa papuja myös leivonnaisissa. Mustapapubrowniet taitavat olla yksi tunnetuin. Ne ovat kyllä herkkuja, mutta harvoin omasta kaapista mustapapuja löytyy. Kikherneitä ja isoja valkoisia papuja on taas huomattavasti useammin. Tähän taikinaan piilotinkin purkillisen kikherneitä mutta mausta ei voi kyllä päätellä! Otan tietenkin reseptin koko kunnian itselleni sillä ohje syntyi keittiössä ilman keittokirjoja tai blogitukea. Idea kikherneistä tosin ei ole omani mutta en muista mistä sen ensimmäisen kerran varastin.

Tällaisia ruutuja tykkään valmistaa nimenomaan aamuapalaksi, kun nälkä iskee vasta koulussa tai junamatkalla. Kotona haluan kahvini mutta ruoasta en halua kuulla mitään klo 6-7 aikoihin. Ainut hetki päivästä kun minustakin löytyy tällainen puoli.

Koska menossa on hiukan terveellisempi kuukausi, ovat nämä ruudut tietenkin sen mukaisia. Nautinnollista ilman turvonnutta oloa, höttöhiilareita tai sokerimorkkista. Maku on kuitenkin enemmän kuin kohdallaan.

Gluteenittomat aamiaisruudut

1tlk kikherneitä
1 kypsä banaani
6 taatelia, kivet poistettu
3dl mantelimaitoa, itse tehtyä tai alpron makeuttamatonta
3rkl oliiviöljyä
1rkl mantelivoita

3dl gluteenittomia kaurahiutaleita*
2dl gluteenitonta jauhoseosta
0.5dl chia-siemeniä
0.5dl hampunsiemeniä
1dl kaakaonibsirouhetta
0.5dl kuivahedelmiä, käytin rusinoita
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
0.5tl suolaa
ripaus raakaa vaniljaa

Kaada valutetut kikherneet, banaani, taatelit, mantelimaito¨, mantelivoi ja öljy blenderiin ja blendaa melko tasaiseksi. Lisää steviatippoja jos kaipaat makeampaa lopputulosta. Myös muut steviatipat käyvät mutta mielestäni tähän sopii parhaiten toffeen makuiset.

 Sekoita kuivat ainekset keskenään ja yhdistä seokset. Levitä brownie vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20-30min. Anna hiukan jäähtyä ja leikkaa ruuduiksi. Nauti lennossa.

*Minulla oli täysin gluteenittomia kaurahiutaleita sattumoisin. Jos kuitenkin et ole keliaakikko, mutta haluat toisinaan syödä myös gluteenitonta, voit käyttää normihyllystä saatuja kaurahiutaleita. Näitä ei ole käsitelty yhtä turvallisesti kuin gluteeniton hyllystä saatuja ja saattavat siis sisältää jämiä esim. vehnästä. Ovat kuitenkin lompaakkon hyvin paljon paremmin istuvia.
6

Easy Lentil Soup


Ei tarvitse sanoa, tiedän sen itsekin. Tuo keitto ei välttämättä värinsä puolesta näytä mitenkää kaikista houttelevimmalta. Sahapuruakin päällä... siellä keittössä varmaan säästetään.

Vaikka olenkin tullut tässä kuussa toimeen huiman pienellä rahamäärällä, eivät nuo purut sentään sahapurua ole. Tämän keiton otsikoinnissa kävin mielessäni vaihtoehtoja läviste. Tosirumakeitto ja Tosihelppokeitto olivat ykkössijalla. Päätin kuitenkin kansainvälisesti paljastaa jo otsikossa mistä on kyse. Siis superhelposta linssikeitosta ja on vielä kaiken lisäksi ihan mielettömän hyvän makuista. Älä anna epämääräisen värin hämätä.

Tämän keiton teema pyörii kahden asian ympärillä. Siinä, miten on helppoa saada hyvä ruoka kaapissa olevista aineksista ja siinä, miten paljon rakastan ravintohiivahiutaleita. Aloitetaan ensimmäisestä.

Tietenkin jokaisen ruokakaappi on omansa näköinen ja mikä on minulle perus, ei välttämättä ole toiselle. Teidän että esimerkiksi ravintohiivahiutaleita ei välttämättä ole jokaien ei-kasvissyöjän kaapissa, tuskin jokaisen kasvissyöjänkään. Minulle ne ovat kuitenkin kuivakaapin must have, siinä missä kuivatut linssit tai mausteet. Porkkanaa löytyy myös lähes aina. Se on halpaa ja sitä voi laittaa eri ruokiin makeasta suolaiseen. Lisäksi porkkanasmoothie ei ole yhtään hullumpaa vaikkapa appelsiinin ja mangon kaverina.

Perunaa saan isovanhemmiltani aina suuren säkin ja ongelmana on enemmän miten tuhota kaikki. Olen armottoman huono syömään perunaa ja siksi en myöskään tee sitä kovin usein. Sosekeitoissa se menee kuitenkin huomaamatta ja makunystyrät sanoo kiitosta. En tiedä lehmäkermojen säilymisestä mutta kaurakermat säilyy ainakin kiitettävän kauan avaamattomana. Ruokakaapista löytyy usein ainakin yksi kaurakerma hätävaralle. Näistä perusjuttuista saa aina taijottua herkullisen sosekeiton!

Sitten niihin ravintohiivahiutaleisiin tai oluthiivahiutaleisiin. En voi sanoin kuvata kuinka paljon rakastan näiden makua. Ripottelen niitä leivän päälle, salaattiin, keittoon, pataruokaan ja pihveihin. Kaikkialle mihin keksii. Nyt ei puhuta ruokalusikallisella ripottelulla, vaaa desimitalla.

Paketin kyljessä lukee että päivittäinen annos on 1rkl mutta vielä ei ole yliannostusoireita tullut. Ne sisältävät runsaasti b-vitamiineja ja niitä suositellaankin erityisesti kasvisruokavalioon. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja joten niitä ei kerry elimistöön samalla tavalla kuin rasvaliukoisia. Kun saa ne ylimääräiset vitskunsa ravinnosta, ei siis ole aihetta stressiin. Vitamiinipillerien suositusta en kuitenkaan lähtisi moninkertaistamaan.

Täytyy muistaa että vaikka hiivahiutaleet kuumissa ruoissa antavat herkullista, paahteista makua, ravintoaineet voivat tuhoutua kuumennettaessa. Ravintohiivahiutaleet ovat mielestäni erityisen edukseen pähkinäjuustoja tehtäessä, suosittelen kokeilemaan.

Tämän keiton herkullisuuden salaisuus on runsas määrä ravintohiivahiutaleita ja nordicin sipulinmakuinen kaurakerma, johon olen myös aivan hullaantunut. Se sopii keittoon kun keittoon ja antaa ihanan pehemän maun.

Jotkut varmaan huomaavat että otsikointi kuvassa ja ennen reseptiä ovat saaneet uutta ilmettä. Tämä siksi että vähän vielä haen ja kokeilen mikä näyttää mielestäni parhaalta. Sitäpaitsi, vaihtelu virkistää eikö!

EASY LENTIL SOUP

3 pientä perunaa
2 suurta porkkanaa
1 sipuli
1.5dl vihreitä linssejä
1tlk nordicin sipulinamkuista kaurakermaa
1dl ravintohiivahiutaleita + muutama rkl päälle
2rkl soijakastiketta
1rkl juustokuminaa
2tl paprikaa
2tl persiljaa
1tl valkosipulia
Hiukan valkopippuria

Laita vesi kiehumaan ja kaada linssit ensimmäiseksi joukkoon. Kun ne ovat kiehuneet noin 5min, lisää pilkottu peruna, porkkana ja sipuli. Anna kiehua kunnes porkkana on kypsää. 

Kaada vettä niin paljon pois että kasvikset juuri ja juuri peittyvät veteen. Jos pidät paksummista keitoista, kaada vielä hiukan enemmän pois. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä. Itse kaadoin kaikki blenderiin ja surautin sieläksi. 

Kaada takaisin kattilaan ja lisää kerma ja mausteet. Sekoittele kunnes keitto pulpahtaa muutaman kerran ja nosta pois levyltä. Sekoita joukkoon ravintohiivahiutaleet ja tarjoile!

PS! Olen järjestämässä arvontaa lukijoilleni joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Arvottavana tulee olemaan keittiöön liittyviä juttuja yllätys.  Stay tuned.
0

Luonnollista proteiinia Leaderilta!

Tämä on vähän tällainen tynkä postaus, sillä en ole itse kokeillut vielä kyseistä tuotetta. Haluan vain jakaa innostumiseni, kun markkinoille tulee protskulisiä jotka eivät sisällä eläinperäisiä aineita, punainen väri on ihka oikeasti punajuurta, proteiinin lähteet ovat jotain muuta kuin aina sitä soijaa, eivät ole maustamattomia, gluteiiniton... mitä?! 

Kurkkaa alta leaderin sivuilla näkyvät uudet Natural Sport protein mixit. En siis tee millään tavalla yhteistyötä heidän kanssaan, vaan olen aidosti innostunut näistä vaihtoehdoista. Nyt vaan pitää toivoa että makukin olisi kohdallaan! 


Kaupoista löytyy vaikkas ja mitä vaihtoehtoja vegaanin treeninjälkeiseen pirtelöön, mutta niitäkään ei ole rajattomasti. Suklaan mausta en välitä kuin patukoita tai vanukasta tehdessäni. Maustamaton on ihan hyvää peruskamaa mutta pidän enemmän vaniljan mausta. Mansikkaan en koska pitkällä tikullakaan. Hyvän vegaanisen vaniljaproden löytäminen on taas eri juttu. Sun warrior on tietenkin lähellä sydäntä, mutta myös lompakolle tiukka. Markkinoilla olevat vaniljat on usein taas makeutettu aspartaamilla ja soijatonta vaniljaa lomppakkoystävällisellä hinnalla vielä etsitään. Käytössä on yksi vakkari soijaproteiini, stevialla makeutuettu vanilja josta en meinaa hevin luopua.

Leaderin uudet maut houkuttavat kovasti ja sisältävät riisi- ja herneproteiinia. Molemmat maistuvat ainakin omaan suuhuni ihan maustamattomanakin. Lisäksi niissä on kiitettävä määrä proteiinia. Meinaan ehdottomasti testata. Vaikka en juokkaan päivittäin proteiinijuomia, tykkään ripotella ruokalusikallisen sinne tänne antamaan makua ja buustia. Marjan makuinen buusti aamupuuroon ei ole yhtään pöllömpi ajatus. 

Oletteko jo kokeilleet? 
Aijotteko kokeilla? 

Minä ainakin, ja nämähän ovat oiva herkku myös marraskuun terveyshaasteeseen, jonka aikana en halua suuhuni laittaa myöskään aspartaamilla makeutettuja proteiinijuomia. 
8

Terveellisempi peltileipä

Kerrankin sain aikaiseksi ja kokeilin tehdä peltileipää hiukan muistakin aineksista kuin siitä perus vehnäjauhosta. Tässäkin on kyllä venhää mukana mutta sallittakoon se minulle, sillä leipä tuli tehtyä sunnuntaina ja päätös marraskuun terveyshaasteesta syntyi maanantaina. Leivästä piti tulla täysin gluteiiniton mutta koska jauhoja oli aivan liian vähän, muuttui tämäkin. Lisäksi tässä on sokeria mutta seuraavissa leivissä ei takuulla ole. Seliseliseli...

Tämä pääsee nyt kuitenkin terveyshaasteluokkaan sillä käytin kiitettävästi kaikkia muita jauhoja kuin pelkkää vehnää. Tämä on jo pieni voitto.

Leivästä tuli herkullinen ja se katosikin jopa nolon nopeasti myös asianomaisen suuhun. Mies tuli töistä kotiin, vilkaisi leipää ja toteis että tuota ei nyt voi yksinkertaisesti pakastaa, koska se on hänen iltapalansa. Leipää-pakkaseen haaveet jäävät siis toiseen kertaan.

5dl vettä

2dl kaurahiutaleita
4dl gluteiinitonta jauhoseosta 
2dl ruisjauhoja
2dl kolmen viljan sämpyläjauhoja (ruis, kaura, vehnä)
Huom, voit käyttää mielesi mukaan eri jauhoja ja hiutaleita, kunhan niitä on yhteensä 10dl.

1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl seesaminsiemeniä
2rkl hampunsiemeniä
1rkl kuminansiemeniä*

2tl hunajaa
2tl sokeria

0.5dl oliiviöljyä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Liota hunaja lämpimään veteen. Sekoita vesi kuiviin aineksiin. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa olla löysähköä. Jos siis pystyt muotoilemaan taikinastasi pallon, lisää tilkka vettä vielä joukkoon. Hyvän taikinan voi kasata leivinpaperille kasaksi josta se sitten valahtaa levälleen itsekseen. Itse auttelin vähän lastalla jotta taikina levähti tasaisesti ja hiukan isommalle alueelle kuin mihin se olisi yksin pystynyt.

Lusikoi siis taikina uunipellille, levittele hiukan ja aseta liinalla peitettynä kohoamaan noin 30-45min ajaksi. Tee urat valmiiksi leipään pizzaleikkurilla tai veitsellä. Paista uunissa 20-25min, 200 asteessa. Tarjoile!

Nämä peltileivät menevät siihen luokkaan että näissä on todella vaikea epäonnistua. Jos siis koet leivän vaivaamisen ja tekemisen vaikeaksi, kokeile peltileipää. Työvaiheita on niin vähän että on todella vaikea mokata kovin monessa kohtaa.

*Siemeniä voi laittaa valintansa mukaan noin 5rkl verran. Suosittelen kuitenkin että ei käytä näitä geeliytyviä, esim chiaa tai pellavaa kovin paljon. Ne toimivat ns. korvaamaan kananmunaa ja voivat muuttaa leivän rakennetta hiukan. Pieni määrä ei toisaalta kovin suurta muutosta tee :)
0

Marraskuun terveyshaaste!


Mihin mä ryhdyin?! Ja heti on päästävä hehkuttamaan sitä täällä, etten vaan voi muuttaa mieltäni tai unohtaa asiaa.

Jep, menin tekemään herkkusuun painajaisen ja liityin mukaan Pipsan heittämään haasteeseen. Terveen Hyvää blogissa tästä hiukan lisää sen alkuperäisessä muodossa. Tämä haaste tulee julmasti juuri äksen postaamani taivaallisen porkkanakakun perään! Ehkäpä sitä voisi opetella tekemään myös terveellisemmän porkkanakakun tässä :)

Oma sokerittomuus tarkoittaa sitä että en yksinkertaisesti pistä sitä sokeria ruokiin ja opettelen käyttämään luontaisempia makeutuskeinoja. En myöskään meinaa syynätä kouluruokaa, mutta kotona ruoanlaitto joutuu todellisen suurennuslasin alle ja jälkkäreistä opetellaan tekemään terveellisempiä ja luonnollisempia.

Oma ei-listani näyttää siis melko samalta kuin haasteen antajan. Olen etukäteen päättäntyt että minulla on muutamia fuskupäivä jolloin en tätä noudata. Tämä siksi että on tulossa juhlia ja pikkujouluja joihin olen jo etukäteen suunnitellut leipovani. Näitä muutamia ennalta sovittuja päiviä lukuunottamatta, olen sokeriton ainakin joulukuuhun saakka ja ehkä jopa jouluun. Jouluna sitten voikin herkutella ja ehkäpä herkut maistuvat myös vähemmän makeina?

Sokerin lisäksi pannaan menee nyt se valkoinen vehnäjauho. Ne kulkevat käsikädessä ja mulla menee jo hermot miten sitä tulee mukamas kaikkialle. Tässä kohti poikkeus tapahtuu siinä että kotona olevat leivät saa käyttää loppuun, mutta uusia ei saa leipoa. Olen jo pitkään suunnitellut miten opettelen urakalla käyttämään enemmän muitakin jauhoja, mutta olen ollut aivan liian laiska tämän suhteen. Nyt puhun siis siitä vehnäjauhosta sellaisenaan ja erityisesti valkoisena ja puhdistettuna.  Meinaan opetella käyttämään esim. spelttiä, kauraa, tattaria ja ruista oikein runsaalla kädellä. Gluteiinittomasta ei ole kyse ja esimerkiksi seitania tulee varmaan tehtyä.

Olen aina innoissani tällaisista haasteista, sillä yksin ei ole läheskään yhtä kiva toteuttaa kuin porukalla, ja vertaistukijoiden blogeja lukemalla. En meinaa olla liian tiukka ja tästä ei pidä muodostua ongelmaa vaan tuottaa hyvää oloa ja parempia valintoja. Raakaviikkoni jälkeen olen tehnyt enemmänkin raakavalintoja. Tämän haasteen jälkeen yritän saada paremmat valinnat osaksi arkea entistä paremmin. Tämän haasteen ajan tehdyt postaukset löytyvät Marraskuun terveyshaaste tunnisteen alta.

Yleensä kun kuitenkin lähden haasteisiin mukaan, niin tapana ei ole ''no jos mä tämän kerran'' meininki. Olin nuorempaan siskopuoleni kanssa 5 vuotta karkkilakossa, niin että vain jouluna sai syödä karkkia. Ei tullut mieleenkään  vähän fuskata ja ottaa ''vain yksi nami'' kun joku tarjosi. Kun se on lakko niin se on lakko, enkä usein jää miettimään tai jossittelemaan asiaa sen enempää.

 Jos siis mietit että pitäisikö lähteä mukaan, niin minä voin vastata puolestasi. No pitäisi!




4

Best Carrot Cake Ever





En ole varmaan koskaan saanut yhdestäkään kakusta niin paljon ylistyksiä kuin tästä. Tämä tehtiin isänpäivän kunniaksi isoisälleni ja loput vein työpaikalleni vielä samana iltana. Aamuksi kaikki oli kadonnut. Äitini sanoi että tämä on yksi parhaita koskaan aikaan saamiani kakkuja, joten sellaisena minä meinaan sen nyt esitellä. 

Alunperin tarkoitus oli tehdä raakakakku, mutta ystävällisistä vinkeistä päättelin että raakakakut kannattaa säästää niiden joukkoon jotka sitä enemmän osaavat arvostaa. Vaikka sukulaiseni varmasti olisivat pitäneet lopputuloksesta, eivät he olisi ehkä tajunnut kuinka hieno juttu tässä on nyt kyseessä. Raakaainekset saavat siis odottaa ensi kuuhun, kun vietämme tyttöjen kanssa pikkujouluja. 

Vaikka en päässyt raakakakkuilemaan, oli tämä kakku kyllä kaiken vehnäjauhon arvoista. Tulos oli niin mehevä ja herkullinen että en voi muuta kuin suositella, jos kaipaat takuu varmaa herkkua! Ohje on peräisin Emily Mainquistin Vege herkkuja kirjasta. Olen aiemminkin lukenut ohjeita tästä ja nyt ostin viimeisiltä hulluilta päiviltä aivan omaksi. Ohjeet ovat harmikseni grammoissa mutta koska minulla on elintarvikevaaka, se ei juuri menoa haitannut. Suurempia muutoksia en tehnyt, mitä nyt jätin rusinat pois kakusta. Rusinat ovat hyviä mutta en juuri lämmennyt idealle niistä kakun sisällä. Vähensin myös sokerin määrää hiukan.



325g luomuvehnäjauhoja
250g täysruokosokeria
2tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1tl suolaa
2 1/2tl kanelia
1tl kardemummaa, oma lisäys
95g kookoshiutaleita
175g saksanpähkinärouhetta

240ml kasvisöljyä
220g hienoksi raastettua porkkanaa
225g ananasmurskaa valutettuna
1rkl vaniljasokeria  (alkuperäisessä 1tl)
3tl no-egg jauhetta + 4rkl lämmintä vettä

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja voitele ja jauhota kaksi irtopohjavuokaa (Omani olivat 21cm).
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Siis jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, suola, mausteet ja kookoshiutaleet. Pähkinöistä käytä 60g. Tämä oli noin desin verran. Loput säästä koristeluun.

Sekoitin ensin no-egg jauheen huolella lämpimään veteen. Sitten raastoin porkkanan (blendasin vitaixilla kunnes oli silppua mutta ei mössöä). Lisäsin ananasmurskan porkkanoiden joukkoon ja pyöritin sykäyksittäin vielä muutaman kerran. En halunnut ananassattumia yhtään. Sekoitin joukkoon öljyn, vaniljan ja no-eggin ja yhdistin märät ainekset kuivaseokseen.

Sekoita kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Kaada kahteen kakkuvuokaan ja paista 30-35min. Annoin pohjien jäähtyä kokonaan ennen irrottamista.

Nyt kuorrutukseen! Tämä oli ehdottomasti paras kakkukuorrutus ikinä. Isoäitini ja äitini kanssa nuolimme kulhon viimeiseen pisaraan asti puhtaaksi. Kuorrutetta tulee paljon mutta en viitsinyt jättää avattua kermatilkaa vaahdottmatta, en olisi kuitenkaan tehnyt sille mitään muuta. Voit siis huoletta suunnitella runsaat pursotukset ja koristelut. Jos et halua että kuorrutetta jää liikaa yli, vähennä vaniljakastikkeen ja tofutin määrää hiukan. Vispi toimii perustana joten suosittelen että se käytetään kokonaan. Vaniljakastikkeen tilalla voi myös laittaa yhden pienen vaniljasoijavanukkaan, ja näin ei jää avattua kastikepurkkia jääkaapinperukoille. 



1prk alpron airy & creamy vispiä
1prk vegaanista vaniljakastiketta (250ml) 
1prk tofutti maustamatonta soijatuorejuustoa
Tomusokeria tarpeen mukaan

Vaahdota soijavispi jämäkäksi vaahdoksi ja lisää tomusokeria kunnes seos on mielestäsi sopivan makeaa. Vatkaa joukkoon vaniljakastike ja soijatuorejuusto. Soijatuorejuustoa kannattaa pitää hetki ennen käyttöä huoneenlämmössä jotta vatkaaminen on helpompaa. Tarkista maku ja lisää tomusokeria tarvittaessa. Aseta jääkaappiin ja anna jähmettyä siellä ainakin 30min. Näin kuorrutetta on helpompi pursottaa ja käsitellä. 

Koristele kakku mielesi mukaan. Itse käytin reunoilla manteli-hasselpähkinäseosta ja päälle asettelin pekaanipähkinöitä. Säilytä jääkaapissa kunnes tarjoilet.

Tämä kakku sopii esimerkiksi joulupöytään! Kokeile lisätä mausteisiin hiuakn piparkakkumaustetta ja koristele piparisydämmillä, taateleilla tai vaikkapa lumihiutaleen muotoisilla sokerikekseillä! Taivaallista.








3

Peanut butter lovers month!

Kuva täältä
Miksi en ole kuullut tästä aikaisemmin?!

Olen armoton Ellen fani ja jälleen kerran tätä kautta selvisi näinkin tärkeä tieto, että nyt on meneillään maapähkinävoi lovers kuukausi! Kurkkaa video täältä!  Mikä loistava syy marssia maapähkinävoiostoksille!

Peanut butter loversseilla on kaiken lisäksi oma kotisivu! Maapähkinävoista on tullut hiukan leivottua ja kokattua ennenkin joten tästä linkistä pääset selaamaan aiempia reseptejä. Muista myös katsastaa tastespotting maapähkinävoihakusanalla. Todellista ruokapornoa!

Maapähkinävoita ostaessa kannattaa katsoa että siinä ei ole lisättyä sokeria. Maapähkinävoissa on runsaasti hyvää rasvaa ja proteiinia. Vaikka se sisältää paljon energiaa, tätä voidaan ehdottmasti kutsua terveelliseksi herkuksi! Kokeile laittaa maapähkinävoita vaikka aamupuuron joukkoon tai smoothieeseen. Löymätön makutrio syntyy kun yhdistää banaania, taateleita ja maapähkinävoita. Ruudun tällä puolella kuola jo valuu!

Lemppareita ovat ainakin nämä!

Brownie bites maapähkinävoi ja marsipaanikerroksella!


 Seitan ribz joihin on upotettu maapähkinävoita! Mpv tekee ihmeitä seitanin koostumukselle ja maulle!


 Raakakakku jonka jokaiseen osaan voi halutessaan upottaa maapähkinävoita!


Minä siis todella rakastan maapähkinävoita, mutta sen nyt varmaan kaikki onkin jo tajunnut!
Olenkohan sanonut tarpeeksi usein maapähkinävoi.... vielä kerran... maapähkinävoi.


0

Red Velvet kuvina








Jokunen aika sitten oli perinteiset rapujuhlat. Pukeutumisteemana on ollut ''jotain punaista'' joten siitä myös kakun inspiraatio. Tästä on jo oikeastaan aikaa mutta kuvat ovat olleet jemmassa näin kauan. Käytin kakkupohjan ohjeena sitä omaa luottosuosikkiani, kamomillan konditorian vaaleaa kakkupohjaa, jonka värjäsin punaiseksi. Täytteenä ja kuorrutteena soijakermaa, soijatuorejuustoa, vaniljaa ja tomusokeria. Väliin piilotin myös makeita pensasmustikoita. Tästä on jo niin kauan aikaa, joten en reseptiä enää ala laittelemaan. Ihka ensimmäin red velvet kakkuni pitää kuitenkin jakaa vaikka kuvien muodossa. Harmikseni kuvat jouduin nappaamaan kiireessä ja ei niin hyvässä valossa. Tuskin se ketään haittaa ja minä voin edelleen ylpeillä punaisesta kakustani :)

Koristelut ovat vähän epämääräisiä sillä niiden piti olla jotain aivan muuta. Koska äidillä huomasin että osat tyllat ovat kotona, piti käyttää niitä mitä oli. Tässä siis pienoinen sekamelska. Maku oli hyvää ja kakku sai paljon kehuja.

Eilen oli myös Blog awards Helsingissä! Oli todella hauska ilta ja myös päivätapahtuma oli mielestäni hyvin onnistunut. Hyvää seuraa ja herkulliset tarjoilut. Kissoja & Kasvisruokaa, The Good Morning ja Terveen Hyvää pistivätkin avecceineen jalla koreasti yhteen yöhön. Tällaiselle kotihiirelle sehän on jo todella myöhään, ja silti päästiin ennen yötaksaa kotiin. Kiitos siis teille kaikille ja otetaan toivottavasti joskus uusiksi!
3

Linssi seitan




Aikaisemmassa ohjeessa käytin valkoisia papuja. Nyt niitä ei ollut saatavilla ja nappasinkin kaapista tölkin vihreitä linssejä. Olen jotenkin innostunut tekemään seitania höyryttämällä ja paistamalla. Näin sitä ei tarvitse marinoida, keittää, vahtia ja vielä paistaa. Seitan paistuu itsekseen ja välillä pitää vain käydä nostamssa pötköt höyrytyskattilasta uuniin. Tulos on kuitenkin mehevä ja herkullinen! Ei lainkaan kuiva tai sitkeä, vaan murea. Näin valmistettaessa seitaniin saa upottaa kunnolla mausteita ja makua. Itse harvoin teen kastiketta ruoalle mutta tähän päälle iso loraus bbq kastiketta teki kyllä tehtävänsä. Lähes koko seitan katosi parissa päivässä, pienen palan jemmasin sivuun ja käytin hernekeittoon.

Alkuperäinen ohje täällä! Tässä versiossani idea pysyy jotenkin samana mutta lopputulos alkaa jo olla aika kaukana alkuperäistä :)

Tällä kertaa tein ohjeen kaksinkertaisena, ja höyryttimeen mahtuikin rinnatusten kaksi pötköä. Teen mielelläni seitania enemmän kerrallaan, sillä onhan se tavallaan hiukan työläämpi ruoka. Lisäksi se on niin hyvää että pötkö nro 1 katosi jo samana iltana. Alla yksinkertainen annos.


1/2 tlk vihreitä linssejä, go green
1 1/4 cup gluteiinijauhoja
1/4 cup gramjauhoja
1rkl oliiviöljyä
2rkl soijakastiketta
1rkl bbq kastiketta
3rkl ravintohiivahiutaleita
1rkl tahinia
3 aurinkokuivattua tomaattia
1rkl paprikajauhetta
2tl valkosipulijauhetta
Mustapippuria

Laita tehosekoittimeen linssit, öljy, soijakastije, bbq, tahini ja tomaatit. Blendaa kunnes tomaatit ovat rikkoutuneet ja massa on melko tasaista. Tykkään pienistä sattumista mutta annoin kuitenkin kaiken mennä melko sileäksi. Sekoita loput ainekset keskenään. Yhistä ainekset haarukalla sekoittaen. Kun sekoittaminen käy vaikeaksi, jatka kädellä vaivaamista. Vaivaa muutaman minuutin ajan ja muodosta taikinasta soikea pallo. Kääri tämä pötköksi folioon ja kierrä päät tiukasti kiinni.

Kiehauta vesi ja aseta höyrystin osa kattilan päälle. Aseta seitan höyrystimeen ja höyrytä tunnin verran. Viimeisen vartin aikana käy laittamassa uuni päälle 180 asteeseen. Kun seitan on ollut höyrystimessä tunnin, nosta se uuniin ja paista 30min. Anna jäähtyä hiukan, kääri pois foliosta ja tarjoile! Voit käyttää tätä leivän välissä lisukkeena tai nauttia pihveinä. Kuvassa miehen annos ennen töihin lähtöä, seitania, pinaattia, manteleita. Kuvasta puuttuu vielä lisukkeksi keitetty parsakaali.

2

Manteli Kurpitsa Scones





Eilen olin kahden ystäväni kanssa kahvittelemassa. Istuimme ystäväni kotona syöden sconsseja ja kaurapaistosta, juoden kahvia, teetä ja nauttien ystäväni pienen pojan valloittavasta seurasta :) Ei voi perjantai päivää paremmin viettää!

Tässä myös oiva idea jos vielä pähkäilet mitä tarjota isälle isänpäivänaamuna. Jos kurpitsaa ei löydy, korvaa se vaikka porkkanasoseella, toimii nimittäin näinkin todella hyvin!

Sconssien ohjeen löysin täältä. Pekaanipähkinöiden sijaan käytin manteleita. Leipomisen aikana kävi pieni kömmähdys ja vasta sconssit uuniin saatuani huomasin että mittakannussa on vielä sokeri odottamssa. Tässä siis sokerittomat kurpitsasconesit! Tämä ei oikeastaan haitannut, sillä makea kuorrutus riitti makeuttamiseen. Tulos ei ollut ihan niin jälkiruokamainen, vaan juuri sopiva esimerkiksi aamupalalle tai brunssille, jota tavallaan vietimmekin. Alla olevassa ohjeessa ei siis myöskään ole lisättyä sokeria, paitsi tietenkin kuorrutteessa.

Käytin hunajaa sillä minulla ei ollut muuta sopivaa siirappia. Hunaja on ainut ei-vegaaninen raaka-aine jota toisinaan käytän. Täysin vegaanisen lopputuloksen aikaansaamiseksi käytä esimerkiksi vaahterasiirappia.


1 cup mantelirouhetta
2 cup jauhoja
1rkl leivinjauhetta
1rkl piparkakkumaustetta
1/2tl suolaa
1/2 cup kookosöljyä
3/4 cup kurpitsasosetta
1/4 cup mantelimaitoa
1/2tl vanilja aromia

Voiteluun mantelimaitoa + vanilja-aromia

Kuorrutus:

1 cup tomusokeria
3 rkl hunajaa
1rkl kookosöljyä
ripaus suolaa
1/2tl vanilja-aromia

kookoshiutaleita koristeluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita joukkoon kookosöljy kunnes seos on murumainen. Sekoita loput märät ainekset keskenään tasaiseksi ja lisää jauho-öljy seokseen. Aseta noin 5min ajaksi jääkaappiin.

Muotoile taikina palloksi ja litistä noin 2cm levyiseksi levyksi. Leikkaa veitsellä haluamasi muotoiset sconesit ja nosta leivinpaperille. Sivele mantelimaito ja vaniljaseoksella. Taikinaa kannattaa käsitellä melko nopeasti jotta se pysyy kylmänä. Näin lopputuloksen rakenne säilyy parhaana. Jos taikina pääsee käsittelyn aikana lämpenemään liikaa, laita se vain hetkeksi takaisin jääkaappiin.

Paista 15-18min kunnes pohja on kultaisen ruskea.

Tällä välin tee kuorrutus. Sekoitin taikinaa tehdessäni kurpitsasoseen ja maidon keskenään tehosekoitinta käyttäen. Kaadoin kaiken mahdollisen pois mutta pohjalle jää tietenkin aina pienet jämät. Tein kuorrutteen suoraan päälle ja pieni jämäkurpitsa antoi mukavan oranssihtavan sävyn kuorrutteeseen. Kuorrutetta varten blendasin kaikkia aineksia keskenään kunnes ne olivat aivan tasaisia.

Kaada kuorrutetta hiukan jäähtyneiden sconesien päälle ja ripottele koristeeksi kookoshiutaleita.

Tarjoile!
3

Kissakuvia

Näitä vaan riittää. Tuntuu välillä hölmöltä, kun laittaa facebookkiin vain kissakuvia, toisten päivittäessä omia kuulumisia. Noh, minua ei ollenkaan haittaa jos joku haluaa kutusa hulluksi kissanaiseksi tai muuksi vastaavaksi. Ehkä sellainen hieman olenkin. Nämä kuvat ovat miehen käsialaa, tuntuu että hän saa kateista aina ne parhaat vedokset aikaisiksi.






5
Back to Top